Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

Strojový překlad

Kalendář událostí

ne čvn 16 @13:00 -
Přerov: 79. výročí masakru na Švédských šancích
pá čvn 21 @20:00 -
Žebrák: 70 let hvězdárny
so čvn 22 @08:00 -
5. HUDLICEFEST 2024
po čvn 24 @09:00 -
KS Zlín: Vražda ve Slopném
st čvn 26 @13:00 -
ODROČENO: OS Břeclav: Vražda dvou Rakušanů
út čvc 16 @13:00 -
OS Břeclav: Vražda dvou Rakušanů

Nejnovější komentáře

• 14.06.2024 08:49
    Naši vládní politici jdou ve stejných stopách jako pokrokářští ...

• 13.06.2024 12:29
    „Žádné morální zábrany“. Spekulanti útočí na majitele podílů ...

• 10.06.2024 16:07
    Půlroční angažmá se po návratu domů vydávalo za velký úspěch ...

• 08.06.2024 14:56
    Tolik k „úžasné práci Covida“ Berseta, bezcharakterníh o ...

• 08.06.2024 14:50
    Soviel zum "wunderbaren Covid-Job" des Charakterlumpen Berset ...

• 07.06.2024 09:38
    Masakr práva ve Zlíně pokračuje a organizovaný zločin kvete.

Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

USTR logoJe příznačné, že když ve stejném roce vznikl první návrh zákona na zřízení paměťové instituce, narazila tato iniciativa na silný odpor nejen politických stran KSČM a ČSSD, ale i představitelů některých akademických institucí včetně ÚSD, státní instituce Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Policie ČR (ÚDV), profesní organizace Česká archivní společnost, a zejména části levicového předlistopadového disentu. Zdeněk Jičínský tvrdil, že vznik ÚSTR je součástí „občanské studené války", a novinář Petr Uhl schválený zákon č. 181/2007 Sb. označil za „morovou ránu“.

Senátor Jiří Dienstbier ml. (ČSSD) dehonestoval ÚSTR jako „Ústav paměti Státní bezpečnosti“ a tvrdil, že je pochybné, pokud má státní instituce zkoumat historii. K této kritice se přidali i někteří historici, archiváři a například zmiňovaný Ústav pro soudobé dějiny v čele se svým tehdejším ředitelem Oldřichem Tůmou, ale i jeho vědecká rada, jejímž předsedou byl Jiří Pernes, vystupovali proti nové „konkurenční“ instituci prostřednictvím petice nebo seminářů, z nichž jeden měl výmluvný název „Skrývá se paměť národa v dokumentech StB?“.

Když v roce 2008 ústavní soudci zamítli návrh 57 politiků z ČSSD a KSČM, podaný Jiřím Paroubkem, Lubomírem Zaorálkem, Davidem Rathem, Zdeňkem Škromachem ad., na zrušení Ústavu pro studium totalitních režimů, zástupce navrhovatele, poslanec za ČSSD Zdeněk Jičínský, na otázku České televize, zdali se spojí s komunistickou stranou v boji proti ÚSTR, odpověděl: „Spojíme se s každým, kdo bude chtít tento zákon zrušit.“ (ČT1, Události, 13. března 2008)

Na přelomu roku 2012/2013, když ČSSD a KSČM získaly většinu v Senátu, najmenovaly tyto strany do Rady Ústavu odpůrce ÚSTR, bývalého člena ČSSD, politologa Lukáše Jelínka, člena sdružení Dienstbier náš prezident Michala Uhla, bývalého člena ČSSD Jana Bureše a archivářku Emílii Benešovou, která byla dlouhodobou odpůrkyní vzniku ÚSTR a ABS. Odpůrci instituce nejdřív odvolali ředitele Ústavu Daniela Hermana a následně umožnili, aby nové vedení v čele se Zdeňkem Hazdrou a Ondřejem Matějkou nejen provedlo rozsáhlé personální propouštění, které se dotklo až poloviny všech zaměstnanců ÚSTR, ale také narušilo normativní jádro a zásadně změnilo zaměření této instituce. Podařilo se jim radikálně omezit vytváření databází a digitalizaci archivních dokumentů a částečně prosadit i revizionistické pojetí historie.

Celý text otevřeného dopisu>

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)