Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

ND 5 Vera foto detail 120916Věra Čáslavská: „BREČ, ALE V POZORU A DRŽ HLAVU VZHŮRU, AŤ TVOJE SLZY NEPADAJÍ NA ZEM.“

Poslechněte si ČT zamlčenou hymnu v ND na počest Věry Čáslavské! ND 8 Vera kvetiny 120916

Praha, Národní divadlo, 12.září 2016, 10:00 hod.: „Vzpomínání na Věru Čáslavskou.“ - Rekviem za Věru - Skvělý projev Olgy Sommerové ze záznamu ČT 24 – bez závěrečné státní hymny, zakončen Benešovými dekrety?! - Tak bojovala Věra Čáslavská o Karlův most v roce 2010 - Jen velcí lidé dokáží, aby jim takto spontánně a od srdce byla zazpívána státní hymna

Emotivní chvíle ale přišly ve chvíli, kdy sál spontánně začal pět hymnu. Nejdříve i oni v pár větách vzpomněli, co pro ně slavná gymnastka znamenala. Když pak na samém konci celé Národní divadlo spustilo českou a slovenskou hymnu, přidaly se i současné olympijské hvězdy: Oštěpařka Barbora Špotáková, snowboardistka Eva Samková, veslař Ondřej Synek či pětibojař David Svoboda. A oči jim začaly zalévat slzy. „Odolávala jsem, ale měla jsem tam slabé chvilky. Nechtěla jsem plakat, ale na konci trošku. To k tomu patří,“ pravila Špotáková. „Konec byl asi nejvíc, co mohl být. Přiznám se, že jsem brečel,“ doplnil ji Synek, chlap jako hora. …

Rekviem za Věru

 

Skvělý projev Olgy Sommerové ze záznamu ČT 24 – bez závěrečné státní hymny, zakončen Benešovými dekrety?!

 

Tak bojovala Věra Čáslavská o Karlův most v roce 2010

 

Jen velcí lidé dokáží, aby jim takto spontánně a od srdce byla zazpívána státní hymna

 

ND Vera caslavska COV avers 120916Tak jak jsem paní Věru mohl poznat, určitě by programem nadšena nebyla. Nebyl to její vkus.ND Vera caslavska COV revers 120916 Měla vždy cit co, kde a jak říci, co se hodí a co ne. Scénka s Husákem byla zcela „mimo mísu“ a právem budila kroucení hlavou mnoha návštěvníků. Rodiny Věry Čáslavské byla proti jejímu uvedení. Řečníků bylo příliš a většinou nezaujali. Některé výroky stojí za to ale připomenout pro jejich aktuálnost a nadčasovost: Ondřej Synek: „Bojovat srdcem.“ Věra Čáslavská: „Občané, nejezděte načerno.“

Je smutné, když někteří řečníci už nezvládají promluvit spatra pár vět. Překlad projevu zástupce Japonska nebyl zajištěn?! On jediný se uklonil před fotografií paní Věry a obecenstvem – při příchodu i odchodu. Zdaleka ne všichni pozdravili přítomné zástupce rodiny. Přítomné zástupce vlády ČR a velvyslance, nepozdravil nikdo. V tomto směru zůstáváme stále na východě.

ND 2 Vera stolpky 120916Je dost smutné, že nikdo, zejména ze starších řečníků nepřipomněl, jak komunisté udělaliND 3 Vera stolek 120916 z nejlepší sportovkyně světa a druhé nejslavnější ženy roku 1968 uklízečku, když předtím odmítla nabídku Hollywoodu, či jak ji soudruzi prodali za uhlí Kubě do Mexika. Bezduchost některých řečníků byla až zoufalá. Neschopnost, autocenzura, nepopudit? Jakoby byl v nás stále usazen instinktivní strach neříci něco špatně a co by mi mohlo přinést problémy? Takový strach Věra Čáslavská nikdy neměla!

Názor rodiny ke skladbě programu nebyl respektován. Byl to takový slabší, plebejský bulvár s mravním formátem paní Věry mající jen málo společného. Bylo by zajímavé vědět, kolik bývalých členů KSČ sedělo v ND? Málo jich určitě nebylo… Paní Věry bylo hodné pouze několik málo myšlenek z vystoupení řečníků, závěrečné vystoupeni dokumentaristky Olgy Sommerové a zakončení zpěvem čs. státní hymny. Řečníci většinou jen prázdně, bezduše popisovali zábavné či méně zábavné vzpomínky na paní Věru, které jen v náznacích naznačovaly velkost jejího ducha, charakteru, mravní síly a poselství, které nám zanechala.

Vrcholem večera byl projev dokumentaristky Olgy Sommerové, její Rekviem za Věru a závěrečný chorál při zpěvu čs. státní hymny. Desítky lidí mi děkovali s tím, že zpěv hymny byl pro ně největším zážitkem večera. Zástupce slovenského Sokola v sokolském kroji mi řekl, že byl také připraven začít. Nikoho v sokolském kroji z Čech jsem nezahlédl?

Do pamětní knihy jsem napsal:

 

ND 11 Vera a Jan 020512Vážená paní Věro,ND Vera Sinagl 120916

 

Věřím, že čs. hymna na závěr Vás potěšila a zpívala jste s námi jako my s Vámi. Nemusím Vám říkat, kdo ji začal zpívatJ

 

V úctě a s díkem

Váš Jan

* * *

Dne 12.09.2016 v 22:23 Radka Cimrmanova napsal(a):

Vážený pane Šinágle,


ND Liba a Radkadovolte mi, abych Vás ještě jednou oslovila - seděla jsem dnes  v Národním divadle  za Vámi a velice mě potěšilo Vaše rychlé rozhodnutí, začít zpívat naši hymnu. Pro mě to byl ten nejsilnější zážitek, který mě fakt rozbrečel dojetím, fakt mě mrazilo a připomnělo mi to ty okamžiky vítězství na OH apod.  - takže Vám ještě jednou moc a moc děkuji.  Možná se pletu, ale připadalo mi to, že to nebylo naplánováno a bez Vás by to skončilo jen tím dlouhým potleskem ve stoje.

Právě jsem se dodívala na ČT 1 na záznam tohoto pořadu a nevěřila jsem tomu, že by to někdo ukončil dříve - před tou hymnou ( můj brácha tím vyhrožoval hned odpoledne ), nevěřila jsem tomu a teď mi to přišlo strašně nefér ... na internetu se píše o průběhu, že  byla  hymna součástí a najednou nic.  Své přátele jsem upozorňovala na ten nejhezčí konec a ono nic :-( . Mrzí mě to.

ND 4 kamaradkyNa závěr jen krátké vysvětlení - nejsem gymnastka, jen velká obdivovatelka Věry - především pro její charakterové vlastnosti - celých snad 50 let !!! Byla mi celý život vzorem, několikrát jsme se pak společně sešly - teď v posledních třech letech nejvíc, velice o to stála a zvala nás k sobě domů, představovala nám svou rodinu a opravdu z ní vyzařovala ta pozitivní energie i přes tu strašně těžkou nemoc. Nikdy na ni nezapomenu, takových lidí je u nás opravdu minimum, spíš nikdo ...  žádná druhá Věra už není, stejně jako byl jediný Václav Havel ...

S pozdravem Radka Cimrmanová z Liberce

* * *

Vážený pane Šinágle,

 

asi nejsem první osoba, která Vám bude děkovat za Váš úžasně rychlý a impulzivní počin v Národním divadle. Já jsem celé to "představeni" prožívala v jakési mlze, protože jsem procházela svými vlastními vzpomínkami. Poprvé jsme Věru navštívily s kamarádkou Radkou v roce 1972... jako studentky gymnasia a od té doby jsme ji pořád "byly nablízku", byť jen v sobě. Těch několik osobních setkání, bylo úžasných a její slova, která mi napsala do své knihy jako věnování, mě budou provázet stále.... BREČ, ALE V POZORU A DRŽ HLAVU VZHŮRU, AŤ TVOJE SLZY NEPADAJÍ NA ZEM. Jsem moc ráda, že na její počest zněla hymna, CELÁ, to byl nejsilnější moment. Moc Vám děkuji a věřím, že to není a nebylo NAŠE POSLEDNÍ SLOVO.  

 

Líba z Liberce

13.9.2016        

* * *

Ahoj Radko,

 

děkuji Ti za zprávy o pohřbu paní Věry. Její velikost nemůže již nikdo nikdy zpochybnit ani rozporů plným posledním rozloučením, které možná připravil někdo, kdo ji ani neznal......jinak je to těžko pochopitelné....(mám na mysli ty scénky z  "gymnastiky").. Její čas se naplnil. ale my obyčejní lidé ji budeme do konce života nosit v srdcí jako statečnou, charakterní ženu našeho národa, která si za každých okolností stála za svým přesvědčením..

 

Bude nám chybět.....

 

Hanka

13.9.2016

P.S. Děkuji Tobě i Líbě, že jste ji byly na blízku tolik let a nikdy jste ji neopustily.

* * *

Nikdy nezapomenu jak mne Věra Čáslavská a Marta Kubišová v srpnu 2011 požádaly, abych jejich jménem položil kytici růží k rakvi zemřelého Ctirada Mašína v Clevelandu v USA.

 

Jan Šinágl, 13.9.2016

P.S.

Událostech ČT dne12.září, byla reportáž (2:40 min.) na 11 místě ze 23?! Na TV NOVA na prvním místě s následnými rozhovory s veřejností. Se mnou reportérka Bára Divišová také natočila rozhovor o tom, proč jsem začal zpívat hymnu. Odvysílán nebyl. Večer v Událostech komentářích na ČT24 čtvrtá zpráva ze šesti (2:50 min.), opět bez zmínky o hymně. Zmínily se o ní PL, které právě otiskly i mé odpovědi na 10 otázek k aktuálním tématům. Takovéto selhání veřejnoprávní ČT už nepřipouští jen neschopnost, ale i záměr.

* * *

Sbohem paní Věro a odpusťte nám…

Černošice: zádušní mše za Věru Čáslavskou

Utajená hymna veřejnoprávní Českou televizí v Národním divadle, jako poslední hold Věře Čáslavské

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.57 (7 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)