Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Svedske_sancePoručík Karol Pazúr, příslušník 17. pěšího pluku z Petržalky dal pokyn k brutální vraždě, při níž bylo na Švédských šancích zastřeleno 71 mužů, 120 žen a – a co je nejhorší – i 74 dětí. … „Nejhorší na celé události je, že tato brutální vražda trvala celou noc a děti se musely dívat na to, jak jim střílejí jejich vlastní rodiče. Vždy, když si to jen představím, je mi z toho špatně," … „Tento hrůzný čin byl nepochybně nejbrutálnější, který stal na Moravě a Slezsku v první polovině čtyřicátých let minulého století. Nelze ho srovnat ani s masakry nacistů na našem území,"„Války plodí lidské oběti, obrovské tragédie, neštěstí, nenávist a zlobu. Ale dá se odpustit člověku, který bez zaváhání zavraždí matku, jež chová v náručí své dítě? Je možné odpustit lidem, kteří bez mrknutí oka zavraždí nemluvně nebo starce?,"„Podařilo se mi zjistit další zajímavé skutečnosti. Například to, že popel žen a dětí byl uložen do hrobu číslo 28 na olomouckém hřbitově. Byl bych rád, kdyby se podařilo i tady vybudovat pomník obětem," … Spoustu let se o této události nesmělo mluvit ani psát. …

Přerov – Okolnosti pohnuté noci z 18. na 19. června roku 1945 se dnes těžce líčí i historikům. Z vlaku, který zastavil na nádraží Přerově, byli příslušníky 17. pěšího pluku z Petržalky vyvlečeni muži, ženy i malé děti. Na 265 karpatských Němců, kteří se už nikdy nevrátili domů.

Jejich životy ukončila střelba v lesíku na Švédských šancích nedaleko Přerova. Několik šťastlivců zachránila jen náhoda – například to, že si na nádraží odskočili se svými dětmi na toaletu nebo na limonádu. Se svými přáteli a blízkými už se ale nikdy neshledali.

Nejmladší zastřelené dítě mělo šest měsíců.

Co se přesně stalo a proč? Šest týdnů po skončení války si vyřizoval účty se svým svědomím tehdy pětadvacetiletý poručík Karol Pazúr, příslušník 17. pěšího pluku z Petržalky. Právě on dal pokyn k brutální vraždě, při níž bylo na Švédských šancích zastřeleno 71 mužů, 120 žen a – a co je nejhorší – i 74 dětí. Kopat hrob museli pomáhat i lidé z nedalekých Lověšic. Tragickou událost si v úterý dopoledne připomněli u památníku obětem na Městském hřbitově v Přerově zástupci vedení města, armády, Konfederace politických vězňů, ale také historici a občané.

Na setkání přijeli až z německého Pfalzu také příbuzní některých obětí.

„Můj dědeček Ludwig, který měl tehdy přes šedesát, jeho syn Karl a manželka Amalie, ale také jejich dvanáctiletá dcera Gertrude. Všichni tito mí příbuzní zde tehdy zahynuli. Je pro nás velmi důležité, že jsme si důstojně připomněli oběti této chladnokrevné popravy. Neměli bychom na ně zapomínat," řekl Rudolf Göllner. „Nejhorší na celé události je, že tato brutální vražda trvala celou noc a děti se musely dívat na to, jak jim střílejí jejich vlastní rodiče. Vždy, když si to jen představím, je mi z toho špatně," dodal.

Mezi zastřelenými dětmi byli i kojenci – nejmladším chlapcům bylo pouhých šest a osm měsíců.

Směšný trest pro masového vraha – dva roky. Tragickou událost připomněl historik František Hýbl, který se tématem dlouhodobě zabývá. „Tento hrůzný čin byl nepochybně nejbrutálnější, který stal na Moravě a Slezsku v první polovině čtyřicátých let minulého století. Nelze ho srovnat ani s masakry nacistů na našem území," řekl. Spoustu let se o této události nesmělo mluvit ani psát. Strůjci zločinu nebyli dokonce řádně odsouzeni. „Pouze hlavní organizátor popravy, poručík komunistické vojenské kontrarozvědky Karol Pazúr, byl necelé dva roky ve vězení za to, co se stalo poblíž Přerova, ale především za smrt poručíka Ervína Bacušana a za masakr v Petržalce," vylíčil. Po přímluvě tehdejšího prvního šéfa obranného zpravodajství a náměstka ministra obrany Bedřicha Reicina a hlavně všeobecné amnestii prezidenta Klementa Gottwalda byl ale propuštěn na svobodu a později dokonce zastával nejrůznější veřejné funkce. Podle Hýbla vedly strůjce tohoto aktu pomsty osobní pohnutky. „Nepochybně to bylo špatné svědomí, pokud však nějaké měl," zmínil.

Vrah Němců sloužil v Hlinkově gardě

V minulosti byl totiž členem Hlinkovy gardy, dobrovolně se přihlásil na práci v Říši i k boji proti Sovětskému svazu.

Jeho sestra se zase stýkala s nacistickými důstojníky a bratr vstoupil do SS. „Potřeboval tedy jasnou image bojovníka proti fašismu, která by mu usnadnila bezproblémový kariérový růst. A k tomu bylo zapotřebí usmrtit nějaké Němce," shrnul zrůdné pohnutky historik, který se okolnostmi masakru zabývá řadu let.

Pietního aktu se zúčastnil také starosta slovenské obce Dobšiná, odkud pocházela více než stovka zavražděných karpatských Němců. „Války plodí lidské oběti, obrovské tragédie, neštěstí, nenávist a zlobu. Ale dá se odpustit člověku, který bez zaváhání zavraždí matku, jež chová v náručí své dítě? Je možné odpustit lidem, kteří bez mrknutí oka zavraždí nemluvně nebo starce?," ptal se starosta Dobšiné Karol Horník.

František Hýbl chystá v současné době novou publikaci, věnovanou této tragické události.

„Podařilo se mi zjistit další zajímavé skutečnosti. Například to, že popel žen a dětí byl uložen do hrobu číslo 28 na olomouckém hřbitově. Byl bych rád, kdyby se podařilo i tady vybudovat pomník obětem," řekl.

http://prerovsky.denik.cz/zpravy_region/deti-se-pred-smrti-divaly-na-vrazdeni-rodicu-prerov-si-pripomnel-hruzny-masakr-2.html

* * *

68.výročí masakru na Švédských šancích u Přerova!

* * *

P.S.

Veřejnoprávní ČT přinesla několikavteřinovou zprávu o masakru na Švédských šancích 18.června ráno. Ve večerních hlavních „zprávách“ od 19:00 hod. - alespoň v první půlhodině - ani slovo! Platíme si veřejnoprávní televizi, která neslouží ano veřejnosti, ani občanům a už vůbec ne zemi a jejím aktuálním potřebám. Pomáhá udržovat veřejnost v neinformovanosti a snadnější manipulovatelnosti.

 

Jan Šinágl, 19.6.2013

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Share

Komentáře   

+2 #12 Petr Suchomel 2016-06-20 10:19
Cituji Sova:
Nojo masakry nacistů byli čajíček že. Běž už někam spamere Šinágle.
stream.cz/.../...

Předpokládám, že tento příspěvek napsal nějaký hlupák - už i podle pravopisné chyby "byli". Zastávám se tímto pana Šinágla, neboť díky jemu nalézám mnoho poučných informací a pohledů na věci z jiného úhlu.Aby se lidstvo posunulo na vyšší úroveň a nedocházelo k dalším masakrům, je nutná velká moudrost. K té jsou nutné informace ze všech stran, z historie především. Podobní Pazúrové zde stále žijí mezi námi, možná píší i příspěvky na tomto místě, když už zrovna nemohou střílet lidi. Rozumní lidé proto musí být stále bdělí a snažit se, aby k tomu neměli příležitost. Pravdivé psaní o historii je nutné a od pana Šinágla velice záslužné. Kdo nezná historii, většinou si ji musí znovu prožít. Pak se ale i takový Pazúr může najít na jiném konci hlavně a pozdě bude litovat...
+2 #11 Igor 2013-06-26 21:40
Hruza.
+7 #10 \jan Chlumský 2013-06-26 17:40
Ano, svinstva se děla na obou stranách. To, že nacisti vyhladili Lidice a Ležáky a zabili nám nejlepšího písničkáře Karla Hašlera ale neznamená, že malé děti mohou být zabíjeny jen proto, že se narodily německy mluvícím lidem, navíc z popudů lidského prasete, které si potřebovalo narovnat kádrový posudek. Stavíme pomníky našim nevinným lidem. Nemyslíte, že i jiní nevinné lidé si zaslouží, aby se na ně nezapomnělo?
+5 #9 Sára 2013-06-26 09:20
Sova se prezentuje jako papoušek? Nám váš názor stačí jen jednou.A tři křížky anonymity určitě zakryjí chudáka co se bojí i podepsat.Pan Šinágl nehájí Němce. Jen objektivně líčí události i z druhé strany. Dobytek je vždy na obou frontách. Stejně tak jako mezi lidmi hodnotícími články.Běžte do háje s vaší jedovatostí, zaujatostí a cynismem.
-3 #8 Zenitzero666 2013-06-25 02:33
Není to nic na co by jsme měly být hrdí. Ale budiž. Tak tam postavme nějakej decentní pomníček, ať už se stouhle částí historie konečně nějak srovnáme. Ale nezapomínejme souvislosti. ONI SI ZAČALI PRVNÍ!!! A vinej nebo nevinej němec, to už je ve světle Lidic a Ležáků (o holokaustu a jiných zločinech nemluvě) takřka ukradeno.

Smrad nad Berlínem


ZENITZERO666 Básně » Vlastenecké, národy, válka

Anotace: O jednom nechutnym dobytkovi...

Kalený spodky wermachtu
když Hitler začal kvákat:
"pošlu vás všechny na frontu
a nebo dělat v koncentráku kápa!!!"

Že něco není v pořádku
jeden z nich začal chápat,
svobodné volby poslední
a nacistická chátra.

Parabela nabitá
na zadku toho chlapa,
"kurva Hitloš pošle nás
pro svojí věc zkapat!"

Pro ideu zlou
maj předem svůj boj prohraný,
kalený spodky wermachtu
nejeden zadek posraný.

Hitler jak děvku
vojíždí dav,
je z něho v extázi
a nad Berlínem smrad.

Ten zápach smrti
z komínů stoupá,
kdo ještě žije
tak aspoň doufá.

Dál vůdce davy klátí
dál przní zemi svou,
a stejně tak i prasák
vym*dal s celou Evropou.
-6 #7 Kukuč 2013-06-24 08:53
Dnes je výročí běsnění německého vraždění v Ležácích, co kdyby jsi napsal i o tomto objektivní Šinágle. A hlavně smaž všechno co se ti nehodí do krámu.
-6 #6 Sova1 2013-06-24 08:50
Dnes je výročí běsnění německého vraždění v Ležácích, co kdyby jsi napsal i o tomto objektivní Šinágle. A hlavně smaž všechno co se ti nehodí do krámu.
-5 #5 Sova 2013-06-24 08:49
Dnes je výročí běsnění německého vraždění v Ležácích, co kdyby jsi napsal i o tomto objektivní Šinágle. A hlavně smaž všechno co se ti nehodí do krámu.
-8 #4 xxx 2013-06-24 08:42
Nojo masakry nacistů byli čajíček že. Běž už někam spamere Šinágle.
-7 #3 xxx 2013-06-24 08:41
Nojo masakry nacistů byli čajíček že. Běž už někam spamere Šinágle.
stream.cz/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)