Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.03.2024 09:00
    SOUD SE VRÁTIL K UDÁLOSTEM ZE 17. LISTOPADU 1989 Johnu Bokovi ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 10:57
    U Horáčka jde o podezřelý byznys mafiánů. U matky a syna o ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:44
    Gratuluji k drtivému vítězství. Šéf Evropské rady poslal ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:38
    Jak šel čas s Putinem. Stárnutí nezastavily ani plastické ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:36
    Putinova první reakce na zcela nečekané vítězství ve „volbách“ ...

    Read more...

     
  • 17.03.2024 10:09
    Babiše řeší Sněmovna, ale plebejské přepadení jeho nemocného ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Krym vojaciKarel Kryl: „Nevěř ostnatému drátu, byť se stokrát tvářil jako stonek růže…“

Profesor prestižní moskevské vysoké školy přišel o místo: „… jsou situace, kdy musíme jednat, nehledě na vlastní strach." -  Součástí intervence na Krymu byly i kybernetické útoky - Vojenské "neidentifikovatelné" jednotky na Krymu byly členové ruských tajných služeb - Imperiální choutky Ruska ohrožují i střední Evropu - Bratříčku, zavírej vrátka – Konstituce Demokracie – Neuvěřitelná Křeček v Hyde Parku - Náhlé Klausovo mlčení: Klaus nám léta namlouval, že Rusko je normální demokracií s dětskými nemocemi. Brusel líčil jako uchvatitele svobod, od něhož se musíme odpoutávat

… čím jsme prošli, jak nás to poznamena­lo, jaký význam má naše zkušenost pro bu­doucnost, je pro udržení svobodné společnosti důležitější, než jsou svobodné volby, které mo­hou ve společnosti, kde výše uvedené nefungu­je, naopak vyústit v totalitu. … Hitler se dostal k moci v nesouvislém světě ničím nepo­psaného člověka, který - zbaven minulosti - byl radikálně otevřen budoucnosti. … Na konci 60. let se v západním Německu ozvala mladá generace, která se začala ptát, co jejich rodiče dělali za nacismu. Zvedla se nová vlna procesů s nacistickými válečnými zločin­ci, která trvá dodnes - ještě dnes jsou v Německu stíháni devadesátiletí starci za své angažmá ve vyhlazovacím systému nacistické říše. Proces vyrovnávání se s nacistickou mi­nulostí (a po roce 1989 i s komunistickou v bývalé NDR) je jedním ze základů německé demokracie a její autentičnosti.

Ruský profesor údajně vyletěl ze školy za kritiku okupace Krymu

Moskva - Profesor prestižní moskevské vysoké školy údajně přišel o místo poté, co si dovolil v tisku přirovnat nynější ruskou okupaci Krymu k anšlusu Rakouska nacistickým Německem v roce 1938. "Mému otci přes vedoucího katedry vzkázali, že jej rektor propouští," oznámila podle serveru BBC profesorova dcera Irina.

Historik Andrej Zubov dosud přednášel na diplomatické akademii MGIMO, než v liberálním listu Vedomosti pod titulkem "To už tady bylo" srovnával shodné rysy mezi počínáním ruských vojsk na Krymu a připojením Rakouska k Hitlerově říši. Také varoval, že Rusko si pokazí vztahy se Západem i s Ukrajinou.

… Sám Zubov serveru slon.ru řekl, že nejprve obdržel ultimátum, aby sepsal vlastní žádost o propuštění, anebo bude vyhozen. Odpověděl, že nic psát nebude, ať ho vyhodí sami, když chtějí. "Přímo řekli, že vše je kvůli té poznámce (v novinách), ale žádné další podrobnosti nesdělili," dodal.

… Ruská policie dnes před ministerstvem obrany zatkla desítky aktivistů, kteří protestovali proti počínání ruských vojáků na Krymu, který Moskva de facto okupuje.

… Vládnoucí strana ostře kritizovala i satirika, který srovnával Putinovu zimní olympiádu v Soči s berlínskou olympiádou z roku 1936, kterou Adolf Hitler využil k upevnění své moci a k předvádění vylepšeného obrazu Třetí říše. A nezávislá televize Dožď se dostala do velikých potíží poté, co se dovolila zeptat svých diváků, zda by nebylo lepší vydat Leningrad, dnešní Petrohrad, do rukou německých vojáků a ušetřit tak životy statisíců lidí, kteří v obleženém městě zemřeli hlady.

Zubov, který učil na MGIMO od roku 2001, časopisu Novoje vremja řekl, že nechtěl přijít o práci, "ale jsou situace, kdy musíme jednat, nehledě na vlastní strach".

V ruských médiích a na sociálních sítích vyvolal rozruch také komentář americké moderátorky televize Russia Today, placené z ruského státního rozpočtu a vnímané jako nástroj propagandy Kremlu. Abby Martinová ale z obrazovky v přímém vysílání prohlásila, že nebude obhajovat vojenskou agresi proti Ukrajině. Ačkoli kolovaly fámy o vyhazovu novinářky, její šéfka prohlásila, že Abby se stala obětí "americké propagandy", ale že s ní nadále počítá.

* * *

Rusové na Krymu použili i kybernetické útoky, říká šéf českého NBÚ

Součástí ruské vojenské intervence na Krymu byly i kybernetické útoky. Rusko napadlo komunikační infrastrukturu, rušilo i odposlouchávalo telefonní hovory. Hackeři napadli ukrajinské vládní weby a objevily se i zprávy o tom, že ruské lodě v oblasti Krymu na sobě mají rušičky. …

* * *

Vojenské "neidentifikovatelné" jednotky na Krymu byly členové ruských tajných služeb

Ty v počtu několika tisíc poslal Putin po dohodě s Janukovičem o pronájmu Krymu na 25 let  jako první na tento poloostrov. Tato skutečnost byla před časem oznámena i v Lidových novinách.

K.Mrzílek, 6.3.2014

* * *

Imperiální choutky Ruska ohrožují i střední Evropu, varuje analytik

Západ reagoval na ruskou okupaci Krymu hrozbou sankcí vůči Moskvě. Pokud svým slovům nedostojí, nemusí se Rusko zastavit jen na Ukrajině…

* * *

Bratříčku, zavírej vrátka

Ad LN 3. 3.: Putin zabral Krym

Nevěřila bych, že se mi ten hroz­ný pocit skoro po padesáti letech vrátí. A je tady zpátky, nad zábě­ry z Ukrajiny člověka mrazí a srdce se svírá. V roce 1968 byla pro Rusy zá­minkou k okupaci Českosloven­ska obrana sovětského bloku, so­větské sféry vlivu, ochrana nedo­tknutelného tábora socialismu a míru (!). K okupaci Krymu je záminkou ochrana ruskojazyčných obyvatel. Ze se jim nic ne­děje, není rozhodující. Putin chce mít euroasijské impérium ří­zené Rusy, a tak kašle na doho­dy, mezinárodní smlouvy, to jsou dnes jen řádky na papíře, které se mu už nehodí, překáží, má jiný vyzkoušený scénář. Osvědčil se v Jižní Osetii, teď na Krymu a dál? Co bude dál, ev­ropští a světoví politici? Také jste si, občané, všimli, že ruské už nejsou jen Karlovy Vary a některé části Prahy, ale i mnohem víc než dříve je rušti­na slyšet v Poděbradech, o do­stavbu Temelína usiluje ruská fir­ma, v tichosti přibývá ruských vlastníků domů a pozemků... Ano, před měsícem bych si řek­la, že je to daň globalizaci světa. Dnes mi nad články o dění na Ukrajině přišla na mysl ošklivá představa. Nikdo nic účinného neudělá, k tamním událostem bu­deme slyšet jen slova, slova, slo­va a za deset let se dočkáme rus­kých vojáků u nás, aby chránili svoji ruskojazyčnou menšinu, než se u nás znormalizuje společenskopolitická situace. Hrozná představa! Evropští politici, táhněte zaje­den provaz, pomozte Ukrajin­cům účinnými kroky zavřít vrát­ka okupantům z východu. Putin si musí co nejdříve spálit prsty, nebo se budeme jednou divit všichni. Poučme se z historie.

Hana Carbová, Choceň, LN, Dopisy redakci, 4.3.2014

* * *

Petr Placák: Konstituce Demokracie, LN 4.3.2014

… Jsou to věci, které dřímají pod povrchem české společnosti i dnes, využívá je pravicový i levicový extrémismus k etablování se ve společnosti a k získávání politických bodů je zneužívají političtí populisté odleva doprava.

Poučená reflexe minulosti, včetně jejího soudního „zhodnocení“, vědomí vlastní identi­ty, povědomí o tom, kdo jsme, odkud jdeme a kam směřujeme, jaké je naše postavení ve světě, čím jsme prošli, jak nás to poznamena­lo, jaký význam má naše zkušenost pro bu­doucnost, je pro udržení svobodné společnosti důležitější, než jsou svobodné volby, které mo­hou ve společnosti, kde výše uvedené nefungu­je, naopak vyústit v totalitu.

Max Picard to ve svém slavném pováleč­ném eseji Hitler v nás napsal přesně: Hitler se dostal k moci v nesouvislém světě ničím nepo­psaného člověka, který - zbaven minulosti - byl radikálně otevřen budoucnosti.

Na konci 60. let se v západním Německu ozvala mladá generace, která se začala ptát, co jejich rodiče dělali za nacismu. Zvedla se nová vlna procesů s nacistickými válečnými zločin­ci, která trvá dodnes - ještě dnes jsou v Německu stíháni devadesátiletí starci za své angažmá ve vyhlazovacím systému nacistické říše. Proces vyrovnávání se s nacistickou mi­nulostí (a po roce 1989 i s komunistickou v bývalé NDR) je jedním ze základů německé demokracie a její autentičnosti.

Rozsudek JUDr. Cihláře, který stvrdil ver­dikt JUDr. Alexandra Malého z Obvodního soudu pro Prahu 7, potvrzuje a zároveň dotváří charakter naší demokratické společnosti, která zaručuje osobnostní - politickou, nábožen­skou, sociální či etnickou integritu každého je­dince, a jakýkoli útok proti ní, navíc organizo­vaný, s využitím státních institucí, považuje za zločin, který je nepromlčitelný, protože je to útok na samotné základy svobodné a demokratické společnosti.

* * *

FIZL Petr PlacakRené Špringer byl jediný člen tzv. „bicího komanda“, který se nedostavil k soudu, kde se projednávala žaloba Petra Placáka na bývalé příslušníky StB, zemřel. Článek Petra Placáka FÍZL je z jeho stejnojmenné knihy, která vyšla před několika lety. Drtivá většina bývalých příslušníků StB je na tom dnes finančně mnohem lépe, než jejich oběti, ať už zaměstnaných ve firmách, státní správě, jako majitelé firem či jako důchodci. Sametová revoluce se k pachatelům zachovala skutečně „sametově“, ale k jejich obětem stejně necitelně jako totalitní režim.

Včera byl hostem Hyde Parku na ČT zástupce ombudsmanky JUDr. Stanislav Křeček. Pustil jsem televizi náhodně. Žaludek jsem měl jen na pár minut. Mj. odsuzoval násilí na Majdanu a zastával se Janukoviče. Škoda, že moderátor Daniel Takáč mu nepoložil otázky typu: „A tři měsíce předcházejících, pokojných demonstrací, také odsuzujete? Mohli snad protestovat v klidu věčně? Kde berete jistotu, že v násilí nemá prsty Moskva? Předpokládám tedy, že stejně tak odsuzujete bolševickou revoluci a útok na Zimní Palác, pravda bez předcházejících pokojných demonstrací? Nežil v carském přepychu i sám Janukovič, čímž vůbec nemíním porovnávat morální kvality cara Mikuláše a prezidenta Janukoviče? Z jakých zdrojů považujete informace za věrohodné a kterým zcela věříte – i ze zdrojů, které nejsou podloženy dlouholetou tradicí důvěryhodnosti, solidnosti a uznávaných osobností?“ Nevím, co by jeho scestným názorům na hranici duševní choroby (pokud nejde o vědomé lhaní), řekl senátor Jaromír Štětina, kdy tvrdil, že mají oba stejné názory?!

Nepřekvapuje náhlé „veřejnoprávní“ mlčení Václava Klause, nositele Puškinovy medaile, udělené mu osobně Vladimírem Putinem. Zvláštní, kdy se jinak Václav Klaus vyslovuje neohroženě snad ke všemu. Alexandr Puškin by se určitě vyjádřil. Připomínám jednu z jeho básní. Nepřipadá vám stále aktuální…?! Překvapuje mne, že vedení Hnutí ANO a Andrej Babiš k situaci na Ukrajině stále mlčí, pokud mi jejich jasné vyjádření na podporu Ukrajiny někde neuniklo…?

Ruská Duma už má připraven všeobecný návrh zákona o připojení cizího území k Rusku, požádají-li o to tam žijící Rusové, bez ohledu na zemi, které území patří. Na Krymu už se počítá se zavedením rublu a „znárodnění“ ukrajinského majetku, ale prý se ještě se zákonem počká až jak dopadne referendum! Inu není nad demokracii – tu ruskou!

 

Jan Šinágl, 6.3.2014

 

Putinova tisková konference neinformovala, pobavila - až z ní zamrazilo

Putinova psychologická válka

Nebezpečná Klausova hra s ruskou kartou

Klaus nám léta namlouval, že Rusko je normální demokracií s dětskými nemocemi. Brusel líčil jako uchvatitele svobod, od něhož se musíme odpoutávat. Což byla nezodpovědná až cynická politika od vrcholného státníka a zaháněla Česko do vzduchoprázdna.

* * *

Vyšel rozsévač, aby zasil símě své…

Vyšel jsem dřív než hvězda ranní

svobodu v poušti rozsévat,

z čistého srdce, z duše rád

úhorům v zotročené pláni

životodárné sémě dát –

nadarmo jsem však mrhal prací,

námahou, časem, inspirací…

Paste se tedy klidně dál!

Hlas cti vás nevyburcoval.

Nestojiť stáda o svobodu!

Stříhej a řež je, bij a nič;

Dědictvím jejich z rodu k rodu

je chomout s rolničkou a bič.

A.S. Puškin 1823

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.08 (13 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #3 Jan Šinagl 2022-08-04 13:45
Rusko nyní spaluje zemní plyn tak intenzivně, že je plamen vidět až ve Finsku - spalování po dobu delší než jeden měsíc může znamenat problémy.
Hořící pochodeň za východní hranicí může být znamením, že v ruské plynárně se nedaří.

yle.fi/uutiset/3-12561745
0 #2 diktátor Putin KGB 2014-03-11 02:54
Exkomunistický zločinec z mafie KGB Putin patří do Gulagu na doživotí. Protože asi není síly ho dostat před mezinárodní soud v Haagu, objeví se jednou s tanky i v Praze. Historie se pravidelně opakuje, jenom lidé jsou naivní...
+1 #1 Mrzílek 2014-03-06 17:48
Nápisy, že Rusko ukazuje svoji totalitní tvář jsou prastaré floskule, obraty staletí obecně platné, dávno známé, které netřeba připomínat, protože od carismu po dnešek prozatím nic jiného neukazovalo. Neustálé zabírání menších států, které při první příležitosti prchají, oddělují se a hořekování nad jejich ztrátou, vyvěrá z pouhé velikosti staletých expanzionistick ých bojů o zvětšování impéria díky jednostranné propagandě podpírané velkým nerostným bohatstvím.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)