Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

so dub 27 @13:00 - 06:00PM
Kublov: Po stopách J. L. Zvonaře
út dub 30 @09:00 -
KS Zlín: Kauza Slopné - rozsudek?
út dub 30 @13:15 -
OS Praha 2: Robert Tempel - odškodné
so kvě 11 @08:00 -
Točník: III. ročník Memoriálu Josefa Váni st.
so kvě 11 @18:00 -
KONCERT MARIE BURMAKY V PRAZE

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Putin nahy 10 2022Jelinek Lukas RadiozurnalKdyž byl videozáznam z diskuse v Libri prohibiti umístěn na YouTube, tak ho největší internetový server pro sdílení videosouborů smazal s odůvodněním, že porušuje jejich podmínky, takže link nefungoval. YouTube se tak stává digitálním Koniášem 21. století dohlížejícím nad katechismem správného zobrazování a korektní rozpravy o historii.

V říjnu 2022, po osmi měsících války, masakrů, hromadného exodu Ukrajinců směrem na Západ i jejich nucených masových deportací do Ruska si několik politiků (ministryně obrany Jana Černochová, bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek) a známých osobností (jaderná fyzička Jana Drábová) obléklo tričko s nápisem FUCK YOU PUTIN a nechalo se s ním vyfotit.

Politolog Lukáš Jelínek pro CNN Prima NEWS v reakci na to prohlásil: „Od členů vlády očekávám exekutivní práci, nikoliv prvoplánový aktivismus. U paní ministryně Černochové mě to ale nepřekvapuje. Ta dělá a říká věci, které jsou hlavně ‚na efekt‘, už léta.“ Pokud politolog vytýká politikům „prvoplánový aktivismus“, potom je třeba připomenout prvoplánový aktivismus samotného Lukáše Jelínka a pár jeho příkladných textů a vyjádření, které spadají spíše do žánru agitpropagandistické kultury než kritického politologického diskursu.

LN JM Katerina Perknerova Prazsky Denik 1.11.2022Už v roce 2013 upozornil historik Ivo Cerman na skutečnost, že politolog Lukáš Jelínek dělal „velice nevybíravou propagandistickou činnost pro středočeského gubernátora Davida Ratha“, a to včetně jeho tažení proti ÚSTR. Jelínek byl v letech 2003–2006 také poradcem předsedy české vlády Vladimíra Špidly a předsedy Poslanecké sněmovny PČR Lubomíra Zaorálka.

V roce 2008 Lukáš Jelínek napsal Davidu Rathovi předmluvu do knihy Síla argumentů, kde v souvislosti s již veřejně známými problematickými charakterovými vlastnostmi Davida Ratha oslavně napsal: „Je slušně vychován, rozeznává hranice, jež neradno překračovat, a snižování etických latěk v české politice se neúčastní.“ Na rozdíl od Jelínkova propagandisticky aktivistického blahořečení Davida Ratha měl Krajský soud v Praze na Rathovu neschopnost rozeznávat hranice a držet etickou laťku v české politice jiný názor a rozhodl se ho odsoudit na 8,5 roku se zařazením do věznice s dozorem.

Jelínkovu aktivisticko-propagandistickou mentalitu odráží i osobní vyznání, když v předmluvě knihy Síla argumentů na adresu svého velkého mentora Davida Ratha napsal: „Hned bych k němu šel do učení…“

Při volbě do Rady ÚSTR podaná ruka ČSSD agitpropagandistu neminula

Lukáš Jelínek – v médiích chronicky vyzdvihovaný jako „expert z Masarykovy demokratické akademie blízké ČSSD“ – souhlasil s Davidem Rathem i v případě jeho pohledu na ÚSTR a stejně jako Jiří Paroubek, Lubomír Zaorálek, Zdeněk Škromach, Zdeněk Jičínský a další plédoval za „zrušení“ této instituce. V roce 2008 Jelínek napsal: „Sociálně demokratičtí poslanci si například stěžovali na zřízení Ústavu pro studium totalitních režimů. Souhlasím s názorem, že jde o instituci pochybnou a zbytečnou…“

Ačkoliv je politologie součástí sociálních věd a důležitá je i teorie institucí, Jelínek si vystačil s vlastní dojmologií, a proto mohl zcela vážně napsat, že ÚSTR vznikl z podnětu „bloudící skupiny antikomunistických aktivistů, která věří hlavně sama sobě“. Jelínkův saturovaný politologický primitivismus je přirozeně dalek například otázky, zdali institucionální potřeba zakládat instituce paměti nesouvisí především s historií 20. století, kdy se prostřednictvím historie, sociologie, filosofie nebo právní vědy zrodila nutnost reflektovat i politiku paměti a identity jako nové paradigma.

Když v roce 2012 vykazovaly předvolební průzkumy ČSSD a KSČM vysoké stranické preference, prosazoval Lukáš Jelínek otevřenou koalici ČSSD a KSČM a napsal, že „podaná ruka ČSSD by neměla minout ani komunisty“. Po volbách na podzim 2012 získal senát poprvé výrazně levicovou většinu, a tak se dovršilo aktivistické působení Lukáše Jelínka a podaná ruka ČSSD neminula svého agitujícího propagandistu. Politolog byl zvolen do Rady Ústavu a nijak mu nevadilo, že získal placenou funkci v instituci, kterou sám považoval za „pochybnou a zbytečnou“.

Lukáš Jelínek se stal místopředsedou Rady ÚSTR a začal se podílet na destrukci instituce. Byl jedním z radních, kteří nejdříve odvolali ředitele Daniela Hermana a následně dosadili nové vedení v čele s ředitelem Zdeňkem Hazdrou a Ondřejem Matějkou, kteří realizovali personální čistky a následně ekonomicko-fyzickou destrukci sídelní budovy v Praze 3 na Žižkově, a to prostřednictvím „nepodařené rekonstrukce“. Nezákonné manažerské praktiky bývalého vedení ÚSTR a škody v desítkách milionů šetří v současnosti Finanční úřad pro hlavní město Prahu a opětovně i Policie ČR.

ÚSTR je zbytečný, říkali levicoví politici – až jejich strany zmizely z parlamentu

Jelínkovo aktivistické angažmá je odstrašujícím příkladem zásnub politiky a pokleslé politologie. Není to ale v historii poprvé, kdy selhává předpoklad, že je možno prostřednictvím sociálněvědních „expertů“ řídit společenskou instituci.

Na rozdíl od ČSSD nebo některých politiků ze Strany zelených, kteří se k čistkám v ÚSTR veřejně nehlásí, komunisté, jako například tehdejší komunistický poslanec Josef Šenfeld, dnes otevřeně přiznávají, že právě pro své názory byli lidé v ÚSTR, jako Daniel Herman a další, „postupně odstraňováni od rozhodování a vytlačováni z pozic“.

Politici z ČSSD, KSČM a Zelení, jako Michal Uhl, tak dlouho zdůrazňovali a prakticky se snažili, aby ÚSTR byl institucí zbytečnou, až se samotné jejich politické strany staly pro voliče zcela zbytečnými a v parlamentních volbách v roce 2021 se ani ČSSD, ani KSČM, ale ani Zelení nedostali do sněmovny. Mnohé věci v politice, jako například politické outputy nebo materiální výsledky politiky, spolu často souvisejí, i když nepřímo.

Putin je zosobněním i politickou inkarnací sovětského a post-sovětského systému, proto je záhodno politikům a političkám ve vztahu k Rusku doporučovat nikoliv jen tričko FUCK YOU PUTIN, ale spíše tričko s nápisem FUCK THE SYSTEM.

Celý článek>

P.S.

Lukáš Jelínek pravidelně glosuje na ČRo politickou situaci doma i ve světě. Takoví bezcharakterní lidé se uživí za každého režimu. JŠ

***

Volili byste presidentem gen. Petra Pavla, nebo Libora Michálka?

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)