Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Halík TempletonOtevřený dopis Tomáše Halíka muslimské komunitě v České republice - Online petici za zmírnění Sibenicetrestu podepsalo již 620 tisíc lidí - PETICE za osvobození Miriam Ishag! - Český ACAT informuje - VIDEO

Nositel Templetonovy ceny pro rok 2014, prof. Tomáš Halík, adresoval českým muslimům otevřený dopis, ve kterém upozorňuje na případ, kdy soud v súdánském Chartúmu vynesl trest smrti nad těhotnou ženou, křesťankou Meriam Ishagovou poté, když podle svého svědomí odmítla nátlak, aby se vzdala své křesťanské víry a pod pohrůžkou smrti přestoupila k islámu. Text dopisu jako první uveřejňujeme. V plném znění.

Tomáš Halík. „Pokud by tento barbarský trest, odporující všem zásadám spravedlnosti a milosrdenství, byl vykonán, nejen Sudán tím pozbude práva nazývat se civilizovanou zemí, nýbrž opět tím celosvětově vážně utrpí pověst islámu a jeho vyznavačů.“„Domnívám se, že nadešel čas k tomu, aby právě muslimové, kteří na Západě požívají plnou náboženskou svobodu a toleranci ze strany křesťanů a ostatních věřících i nevěřících, se zasazovali o to, aby i v islámských zemích byla uplatňována zásada Koránu ´Nebudiž žádného donucování v náboženství´. Aby bylo v tomto duchu interpretováno islámské právo a islámskými autoritami respektováno právo na svobodné rozhodnutí ve věcech víry.“…

… Tomáš Halík, čerstvě  oceněný Templetonovou cenou mj. jako mezinárodně uznávaná autorita v oblasti dialogu mezi náboženstvími, připomíná, že  se nedávno zastal českých muslimů proti zásahu policie při bohoslužbě v pražské mešitě. Nyní vyzývá muslimy v českých zemích, aby žádostí o propuštění Meriam Ishagové dokázali veřejnosti, že islám nevede k bezpráví a barbarství.

* * *

Otevřený dopis Tomáše Halíka muslimské komunitě v České republice

České muslimské obci v ČR a Ústředí muslimských náboženských obcí v České republice

Vážení členové muslimské obce v naší zemi, 

před krátkým časem jsem se několikrát veřejně zastal muslimů v České republice proti necitlivému zásahu policie v pražské mešitě. Jistě dobře víte, jak velmi  mi záleží na dobrých vztazích mezi věřícími různých náboženství i  mezi věřícími a nevěřícími v naší zemi i ve světě; víte, kolikrát jsem zastal práva na náboženskou svobodu přes hranice různých náboženství včetně práv pro muslimy v naší zemi; víte, že soustavně vystupuji  proti paušálnímu očerňování muslimů a proti neoprávněnému přičítání odpovědnosti za zločiny extrémistů islámu jako takovému. Pravděpodobně víte, že má angažovanost ve prospěch respektu a dialogu mezi náboženstvími byla jedním z důvodů, za níž se mi v tomto roce dostalo mezinárodního uznání, Templetonovy ceny. Toto vše připomínám z jediného důvodu:  Jsem přesvědčen, že toto vše mne opravňuje a zároveň morálně zavazuje k tomu, abych důrazně požádal a vyzval vás, muslimskou komunitu v České republice, abyste nyní vy výrazně vystoupili proti neslýchanému zlu, které má být spácháno ve jménu islámského práva.

Súdánský soud v Chartumu  vynesl trest smrti nad těhotnou ženou, křesťankou Meriam Ishagovou poté, když podle svého svědomí odmítla nátlak, aby se vzdala své křesťanské víry a pod pohrůžkou smrti přestoupila k islámu. Miriam Ishagová byla tak odsouzena za údajné opuštění islámu, i když vypověděla, že od islámu neodpadla, nýbrž je křesťankou od dětství;  Meriam byla totiž svou křesťanskou matkou vychována v křesťanství, když jí a  její matku opustil její muslimský otec. Soud dále tuto ženu odsoudil ke stům ranám bičem za to, že uzavřela manželství s křesťanem.

Pokud by  tento barbarský trest, odporující všem zásadám spravedlnosti a milosrdenství, byl vykonán, nejen Sudán tím pozbude práva nazývat se civilizovanou zemí, nýbrž opět tím celosvětově vážně utrpí pověst islámu a jeho vyznavačů. Takové zvrácené  chápání práva soudními autoritami totiž vzbuzuje ještě větší  obavy a odpor, než jednotlivé činy teroristů, zjevně zneužívajících symboly a rétoriku islámu k šíření nenávisti a násilí. Domnívám se, že nadešel čas k tomu, aby právě muslimové, kteří na Západě požívají plnou náboženskou svobodu a toleranci ze strany křesťanů a ostatních věřících i nevěřících, se zasazovali o to, aby i v islámských zemích byla uplatňována zásada Koránu „Nebudiž žádného donucování v náboženství“, aby bylo v tomto duchu interpretováno islámské právo a islámskými autoritami respektováno právo na svobodné rozhodnutí ve věcech víry. 

Prosím Vás, muslimy v českých zemích,  ve jménu Boha milosrdného a slitovného, zastaňte se té ženy a využijte tak vzácné příležitosti dokázat české i světové veřejnosti, že islám vede k milosrdenství a nikoliv  k bezpráví, barbarství a násilí. Apelujte spolu se mnou a dalšími na sudánské náboženské autority a požadujte propuštění Meriam Ishagové.

Tomáš Halík

http://tisk.cirkev.cz/z-domova/otevreny-dopis-t-halika-muslimske-komunite-v-cr/

* * *

Český ACAT informuje – květen 2014

Vážení členové a příznivci hnutí ACAT,

předkládáme k podpisování a jako podnět k přímluvným modlitbám dopis do Súdánu, který připravila Amnesty international. Paní Ishagová se provdala za křesťana, což islámská justice hodnotí jako cizoložství.  

Stručný obsah dopisu v češtině:

 

Vaše Excelence,

k trestu smrti oběšením za „odpadlictví od víry“ a k bičování za „cizoložství“ byla 15. května odsouzena Meriam Yehya Ibrahim Ishagová. Naléhavě žádáme příslušné státní orgány, aby zaručily, že bude neprodleně a bezpodmínečně propuštěna, protože je vězeňkyní svědomí, odsouzenou jen za svou náboženskou víru a identitu.

Vyzýváme státní orgány, aby v souladu se súdánskými závazky podle mezinárodních norem v oblasti lidských práv zrušily paragrafy 126 a 146 trestního zákoníku, které kriminalizují apostázi a cizoložství.

Vyzýváme tyto orgány, aby jako první krok ke zrušení trestu smrti zavedly moratorium na jeho výkon, a aby zrušily trestání bičováním.

S úctou,

Ať už podepsané dopisy odešlete na naši adresu, nebo přímo do Súdánu, za český ACAT Vám děkuji.

Monika Žárská

ACAT, Pohořelec 26, 118 00 Praha 1, tel: 220 515 407, mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

www.acat.ecn.cz a http://benesov.evangnet.cz

 

---------- Původní zpráva ----------

Od: ACAT Praha Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Komu: Sbor ČCE Salvátor Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Datum: 23. 5. 2014 9:56:08

Předmět: ACAT

* * *

Česko žádá zrušení trestu smrti pro těhotnou Súdánku

Jako nepřijatelný a nepřiměřený odsoudili čeští představitelé nedávný trest smrti nad těhotnou Súdánkou za to, že údajně konvertovala ke křesťanství. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) při setkání se súdánským ministrem zahraničí Alím Ahmadem Kartim v Praze vyzval africkou zemi, aby dodržovala své mezinárodněprávní závazky a zbavila odsouzenou ženu všech obvinění. Karti při jednání se šéfem Sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD) slíbil, že súdánská vláda udělá vše proto, aby rozsudek nebyl vykonán. Súdánský soud vynesl trest smrti s odkladem na dva roky nad sedmadvacetiletou Meriam Ishagovou před týdnem za údajné odpadlictví od islámu. Ishagová vinu popírá a tvrdí, že byla od mládí vychovávána matkou jako ortodoxní křesťanka. Soud také nařídil mladou ženu zbičovat sta ranami za údajné smilstvo. Její manželství s křesťanem totiž neuznal za platné. Rozsudek v zemi, která se řídí tradičním islámským právem šaría, vyvolal vlnu kritiky ze západních zemí i humanitárních organizací. K vystoupení proti "neslýchanému zlu, které má být spácháno ve jménu islámského práva" v tomto týdnu české muslimy vyzval v otevřeném dopise katolický duchovní Tomáš Halík. Ti jeho výzvu podpořili. Žena podle nich nikdy muslimkou nebyla, a proto nemůže být shledána vinou z odpadlictví a z nelegálního sňatku s nemuslimským mužem. ČRo, 22.5.2014

* * *

Nezaznamenal jsem, že by veřejnoprávní média na tento otevřený dopis čerstvého nositele Templetonovy ceny prof. Tomáše Halíka, upozornila! PETICI Amnesty International jsem podepsal. Prosím o šíření – podepisujte!

Mimochodem i v Bělorusku je zaveden trest smrti, v zemi kde právě končí MS v hokeji. Nepochybuji, že i tam byl účelově zneužit a popraveno mnoho nevinných lidí jako se děje v každém totalitním systému, např. i dnes v Severní Koreji a Číně.

Těžké téma, absolutní jistotu nelze mít v ničem, jen ve smrti. Chtěl bych mít onu pomyslnou jistotu, aby trest smrti platil jen pro prokazatelné, bestiální vrahy, což může zaručit jen nezávislá justice ve vyspělých zemích. Karel Vaš si popravu zasloužil, měl na svědomí stovky lidských životů a tisíce zničených. Živili jsme ho luxusně pomalu do 100 let, tzn. vydaly miliony, které chybí a jsou tolik potřebné jinde. Na celém světě se živí za miliardy vrazi. Kolik životů by se za tyto peníze darovalo dětem, které předčasně umírají hlady a mohly by být přínosem pro společnost na rozdíl od vrahů... Z vyššího principu mravního se proto více přikláním k trestu smrti, než za drahou cenu jistoty nepopravit nevinné na úkor "poprav" tisíců nevinných.

Před lety se vydal jeden politický vězeň zabít Karla Vaše. Jeho srdce to neuneslo a v den naplánovaného činu zemřel. S jeho činem bych souhlasil. Připomínám výrok TGM: „Trest smrti vyjadřuje vinu a hodnotu lidského života a jako takový musí existovat, dokud společnost nedospěje natolik, aby tuto hodnotu ctila.“

 

Jan Šinágl, 24.5.2014

Nebezpečí Islámu narůstá: Utajená přednáška exmuslimek v Praze

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (8 Votes)
Share

Komentáře   

0 #4 best hair 2014-08-31 16:06
This site was... how do you say it? Relevant!! Finally I've
found something which helped me. Thanks a lot!
+2 #3 Jan Šinagl 2014-05-26 12:28
Lidská hloupost je nekonečná, nedá se nad ní vyhrát, ale nikdy se nesmí vzdát boj proti ní.
-1 #2 karel bodlák 2014-05-26 12:03
svobodu pro pana Halíka a jeho myšlení,aby se mu KONEČNĚ NEZAVISLE rozsvítilo ac24.cz/.../...
-1 #1 karel bodlák 2014-05-25 11:14
tady v zaprdlém kráteru by chtělo prosmejčit vlastní práh..je tu spousta NEVIDOMÝCH,INVA LIDU,co ze zoufalství se snižují k žebrotě,nebot náklady převyšují příjem.To je ta křestanská láska k bližnímu.Jak to dělají PRAVÍ MUSLIMOVÉ,nee ty zparchantělí ALOISOVÉ KAJDOVÉ a jiní podobní militantí?

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)