Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

KorupceProtikorupční skupina při Radě Evropy (GRECO) znovu vyzvala Českou republiku k ustavení nezávislého orgánu pro dohled nad financováním politických stran - Další milionový „zlatý padák“ řediteli ČD Zelenému je opět výsměchem občanům - Stropnický kritizoval Univerzitu obrany- Anna Šabatová: „Mí předchůdci byli moc mírní.“ - Do Prahy přijel Elijahu Rips, který v roce 69 následoval Palacha - Celosvětový dluh přesáhl 100 bilionů USD! – Skvělý Bohumil Hrabal na SLK 2! - TýTý – Ty, Ty!

… Televize ARD vyslala elitní zpravodajku Marion Schmicklerovou na kolínský most, protože má ilustrovat české plýtvání eurodotacemi. Němci odvádějí do evropského rozpočtu nejvyšší částky a nedokážou pochopit, proč rekonstrukce mostu v Kolíně o délce 130 metrů stála podle dnešního přepočtu 47 milionů eur, o deset milionů více než most v Deggendorfu dokončený ve stejné době, který na překonání Dunaje potřebuje konstrukci o délce 470 metrů. … Stejně nepochopitelné je zdůvodnění nákladné rekonstrukce. Podle českých úřadů má umožnit, aby pod mostem pluly nákladní lodě se třemi kontejnery nad sebou. Z pohledu zdejšího ministerstva financí jde však o dobré vysvětlení, protože požadavek na proplacení už odeslalo do Bruselu. … Novináři z Německa i z dalších zemí Evropské unie si vybrali kolínský most, protože absurdní investici podtrhuje zdvihací pole, které se nikdy nebude zdvihat. Obdobné předražení však objevili také u dalších staveb, které nyní europoslanci vedle kolínského mostu a dálnice D1 dali na seznam, u něhož by chtěli vysvětlit financování.

tři kilometry cyklostezky Rokytka v Praze-Libni, které přijdou na 5,2 milionu eur. Stojí tedy desetkrát víc než kilometr na průměrné cyklostezce ve spolkových zemích Severní Porýní-Vestfálsko nebo Braniborsko, kde vystačí se 180 tisíci eur za kilometr. Nejdražší německou cyklostezkou je luxusní trasa přes hamburskou čtvrť Wilhelmsburg, kde kilometr přišel na 550 tisíc. Na rozdíl od libeňské cyklostezky navíc nekončí v kopřivách, ale navazuje na další trasy. … O tom, že cena některých tuzemských investic financovaných EU překračuje německou úroveň pětkrát až desetkrát, se v případě železničních tratí nejde přesvědčit, i tak se zdá jejich cena europoslancům přemrštěná. Primát nejdražší tuzemské železnice drží stavba Votice-Benešov. Pro osmnáctikilometrovou stavbu se původně počítalo se čtyřmi miliardami korun, ale pak státní investor změnil projekt, aby vlak mohl jezdit rychlostí 160 kilometrů v hodině, tedy o 40 kilometrů rychleji, než se původně plánovalo. Bylo však třeba postavit pět tunelů o celkové délce 2,5 kilometru a cena vyrostla o další tři miliardy. Trať byla dokončena předloni, jenže vlaky jezdí maximálně 120 kilometrů v hodině, České dráhy rychlejší nemají. V přepočtu stojí kilometr votické rychlíkové trati 14 milionů eur, stejně jako lacinější trasy pro vysokorychlostní vlaky, například Madrid-Barcelona, Kolín-Cáchy nebo Rennes-Connerré, kde vlaky dosáhnou rychlosti přes 300 kilometrů v hodině.

http://zpravy.idnes.cz/televize-ard-natacela-v-cesku-predrazene-stavby-z-penez-eu-pn3-/domaci.aspx?c=A140402_2052275_domaci_jav

* * *

Stropnický kritizoval armádní univerzitu, připustil propouštění

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) kritizoval fungování Univerzity obrany v Brně, které označil za katastrofálně neefektivní, a nevyloučil tam personální změny. Ministerstvo podle Stropnického zrušilo i zamýšlenou stavbu kampusu této jediné vojenské vysokého školy v zemi, která měla stát půl miliardy korun. Úspory Stropnický oznámil i v dalších oblastech. Mezi dalšími úsporami zmínil úpravu smluv s dodavatelem energií, díky nimž ministerstvo podle Stropnického uspoří 100 milionů korun ročně, omezování počtů členů delegací při cestách do zahraničí, redukci služebních vozů a množství osob, které mají nárok na jejich využívání, a další opatření.

ČRo, 4.4.2014

* * *

Rada Evropy vyzvala ČR k lepší kontrole financování stran

Protikorupční skupina při Radě Evropy (GRECO) znovu vyzvala Českou republiku k ustavení nezávislého orgánu pro dohled nad financováním politických stran. Vyplývá to z průběžné zprávy skupiny o plnění doporučení k potírání korupce a financování stran. Skupina konstatovala, že v České republice za poslední rok nenastal žádný hmatatelný pokrok, pokud jde o implementaci jejího doporučení. Zpráva shrnuje, jak Česká republika plní doporučení, s nimiž skupina přišla v hodnotící zprávě před třemi lety. Devět doporučení v problematice financování politických stran zatím realizováno nebylo, a to i kvůli předčasnému rozpuštění předchozí Poslanecké sněmovny. Mezi tato doporučení patří i vytvoření nezávislého monitorovacího mechanizmu pro financování stran a jejich kampaní. Jen částečně údajně byla splněna tři doporučení týkají se kriminalizace korupce.

ČRo, 4.4.2014

* * *

Do Prahy přijel Elijahu Rips, který v roce 69 následoval Palacha

V knihovně Václava Havla v Praze na události před 45 lety, kdy protestoval proti okupaci Československa podobným činem jako Jan Palach, vzpomínal izraelský matematik Elijahu Rips. Inspirován pražským studentem se Rips, žijící tehdy v Sovětském svazu, 13. dubna 1969 v centru Rigy polil benzinem a zapálil. Vedle sebe umístil plakát "Protestuji proti okupaci Československa". Ripse uhasili kolemjdoucí a vzápětí ho zatkla KGB.

ČRo, 4.4.2014

* * *

Zaznamenal někdo výraznou mediální presentaci Elijahu Ribse, zejména v ČT? O to více ČT a nyní i na SLK a jiných televizích prezentují úspěchy komunismu v letech 1949 až 1989, ale jaksi zapomínají referovat o jeho zločinech…?! Další milionový „zlatý padák“ řediteli ČD Zelenému je opět výsměchem občanům. Nová ombudsmanka Anna Šabatová tvrdí v LN 4.4.2014 (příloha Pátek): „Mí předchůdci byli moc mírní.“ Obávám se, že byla zvolena právě pro svoji nejvyšší „hodnotu“ – hodnost a poslušnost. Celosvětový dluh přesáhl 100 bilionů USD! Svět je v krizi, díky úpadku morálky. Je otázkou, zda ji dokáže ještě obnovit rozumem či bude následovat další světová válka, která by dala za pravdu Albertu Einsteinovi: „Čtvrtá světová válka bude s kameny a klacky.“ Včera jsem shlédl na SLK II (od 22:45 hod., 45 minutový vynikající dokument ČST z roku 1988) - Košatý strom plný pozorných očí – povídání Bohumila Hrabala s Magdou Vašáriovou. Pominuli nepřirozenou snahu Magdy Vašáryové být co nejvíce přirozená (jistě v dobré víře), divák jistě ocenil bohatost myšlenek a neuvěřitelný rozhled tohoto našeho velikána. Stále nás oslovuje: “Nižší se nikdy nevyhubí samo, udržuje mezi sebou ušlechtilé vztahy, člověk ano.” - „Češi jsou hákliví a neumí odpouštět. Žijí v emigraci vnitřní i vnější.“ - „Vládnout mohou jen ti, co umí odpouštět.“ - “Jen evidentní věci uvádějí v úžas. Podstatou myšlení je údiv.” Jen bych doplnil, že předpokladem odpuštění je omluva a pokora.

Televizní Dvorana sláva anketa TýTý nezklamala. Osobně hodnotím nejvýše laureátku televizní Dvorany slávy Janu Štěpničkovou. Pořad roku Všechnopárty (ČT) a osobnost zábavy: Karel Šíp (ČT) je jen smutným svědectvím doby a pokleslosti zábavy, kdy nenáročnost, laciná podbízivost až primitivnost, slaví největší úspěch. Kdyby Karla Šípa vystřídal v moderování Zdeněk Troška, neměl by Karel Šíp jistě nejmenší šanci – a pak se divte, vážený a ctěný pane Bohumile Hrabale… TýTý – Ty, Ty!

 

Jan Šinágl, 6.4.2014

Vitální problémy budoucnosti

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)