Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 05.05.2024 16:44
    Je to prostě tak, ač se to mnohým nelíbí. Právní stát ...

    Read more...

     
  • 05.05.2024 08:01
    Jan Lipavský: O svém rozhodnutí budu informovat zítra.

    Read more...

     
  • 05.05.2024 07:59
    Opravdu CDA v Moskvě zvažuje účast na "inauguraci" Vladimíra ...

    Read more...

     
  • 05.05.2024 07:44
    Orangutan nadchl vědce. Otevřenou ránu si ošetřil léčivou ...

    Read more...

     
  • 02.05.2024 19:20
    Akce utahování šroubů! Jinak k Vašemu článku Slopné. Je potřeba ...

    Read more...

     
  • 02.05.2024 08:33
    Nastala doba justičního temna. Justici ovládají z 90% psychopati ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Frantiskovi lazne I 15.4.2023Frantiskovi lazne II 15.4.2023Poprvé jsem navštívil,  jako pacient, lázně (týden na zkoušku). Zajímavá zkušenost nejen pro tělo, ale i pro pohled do dějin tohoto nádherného místa s všudypřítomným géniem loci.

V Městském museu jsem narazil na tento text: ´Za kolektivním vlastnictvím stála kolektivní odpovědnost a ta se ztrácela anonymitě. Ovšem ani o osobnosti nebyla nouze. Je např. znám výrok jednoho z osvícených starostů, který na dotaz proč nezačne s výstavbou kanalizace a čističky, když jsou k dispozici finanční prostředky, odpověděl: „Přece si nenechám rozkopat město.“ Pokud v textu chyběl odkaz na vedoucí úlohu strany ve společnosti, pak je v této závěrečné větě. Takový byl socialistický realismus.´ - Obávám se, že i dnes to platí pro nemálo dění v naší společnosti.

Můžete si, dle zájmu, prohlédnou čtyři fotogalerie: Městské museumPomníkySlavní návštěvníciRůzné. Níže doplňuji postřehy z nevšedních zážitků za 8 dní pobytu, denních i nočních:-)

Bydlel jsem v lázeňském domě Metropol, který mohu vřele doporučit. Patří ke starším, ale se skvělým personálem, kuchyní a celkovou péčí. Zapomněl jsem si doma pomlázku, tak to v pondělí „odnesla“ pokojská, kdy skvěle posloužilo její koště:-) Velikonoční koncert v kostele byl vynikající (malá ukázka v Různé). Asistovala dvě čerstvě narozená kůzlátka, které donesla jedna zdravotní sestra. Skvělý byl koncert country kapely Starší páni, kteří hráli v Billy Saloon pro všechny generace neskutečným způsobem. Slaví 30 let od založení. Tančil jsem i s jednou postarší paní ze SRN, která je poprvé slyšela ve Františkových lázních před 20ti lety! První den jsem navštívil i Aquaforum – přehnal jsem pobyt ve vířivkách, kdy se mi celé tělo rozbouřilo, tak jsem se mu raději už vyhýbal a pilně popíjej z léčivých pramenů – srovnaly mne rychle:-) Jen mne rušily obrazovky u pramenů, kde by jistě postačoval kaligrafický text. Byznys se nevyhne ani lázním, ale neměl by příliš narušovat lázeňskou atmosféru.

Potkal jsem i dost hostů hovořících rusky, potomků ruských Němců, původem z Rakousko-Uherska, kteří se navrátili do krajin svých předků. Dokonce i jednoho hosta ze SRN, který jakoby z oka vypadl Vlastovi Burianovi. Byl jsem tak v šoku, že jsem jej zapomněl vyfotografovat…   

Dříve dění ve Františkových měli pevně v rukou sedláci a patricijské rodiny, kteří společně udržovali potřebnou kvalitu a úroveň ve všech ohledech a naprosté dokonalosti. Např. Symfonický lázeňský orchestr vystupoval dvakrát denně na kolonádách v počtu 63 členů! Není divu, že klientelu tvořili i slavné královské rody, básníci, spisovatelé či slavní čeští, rakouští a němečtí herci. To ještě byla Evropa skutečnou Evropou, nerozdělenou politikou a jejími zájmy…  

Našel jsem i nemálo míst, vyžadující opravy, jak pomníky, tak chodníky, zrezavělé pouliční lampy apod. Věřím, že vše dá radnice do začátku hlavní lázeňské sezony do pořádku a Františkovy lázně budou dále šířit svoji slávu.

Nezapomínejme, že i tato lázeňské oblast byla vybudována našimi bývalými spoluobčany – sudetskými Němci. O kolik kultury, hospodářského rozkvětu a krásy jsme přišli jejich vyhnáním. Máme co dohánět, chceme-li být vyspělou součástí EU. Měli bychom Evropě také pomalu začít něco vracet a ne jen brát. Odkaz našich předků nás k tomu zavazuje. JŠ.  

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)