Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

EU nabizi rukuZa Sobotky přišly ČSSD a ODS o 22letý duopol - Média prohrála – Celostátní, jedna kandidátka s možností přímé volby, kde by občan mohl „kroužkovat“ 21 jmen, by zajistila mnohem větší účast.

Bill Clinton na své nedávné přednášce vyzval k boji proti politickému cynismu, protože nejvíce ohrožuje americkou demokracii a vyprazdňuje politiku. - Prof. Tomáš Halík: “Odmítám demokracii bez hodnot, které vycházejí z křesťanské morální tradice, hodnot, o kterých se nehlasuje a jež si demokracie svými nástroji nedovede vytvořit, nicméně je musí bránit.” - Tomáš Akvinský: “Jistota, kterou nám dává božské světlo, je větší než ta, kterou skrývá světlo přirozeného rozumu.”

Ve skutečnosti „volili“ ti, kdo volit nešli. 82% nevoličů je smutným obrazem stavu české, stále nevyspělé, provinciální společnosti. 87% obyvatel vůbec neví jak funguje EU – na vině jsou polistopadové strany, jejich politici a jejich média. Jsou sami věrným obrazem společnosti. Ředitel ZŠ zařídil volby a odjel na chatu sekat trávu, volby ho nezajímají, jak nám řekl na ČT 1. Kolik takových hloupých odpovědných v naší zemi asi existuje? Kolik procent nevoličů by asi odmítlo přijímat evropské dotace a podpořilo jejich vrácení? Václav Klaus prohlašuje, že lidé EU nechtějí, ale už nepřizná, že je to i jeho nemalou zásluhou, kdy vytvářel negativní obraz o EU – k radosti Putinová Ruska. Komentář níže je docela výstižný: „Pan Péro prohlásil, že volby do Europarlamentu jsou nepotřebné. Já jsem naprosto přesvědčen o tom, že nepotřebný je pan Péro“. Celkově účast evropských voličů stoupla. Slovensko dopadlo nejhůře. Česká republika byla předposlední. Je vypovídající, že zatímco na MS v hokeji prosázeli Češi 600 milionů, na volby do EP pouhých 5 milionů korun...

Bez EU bychom byli postupně duchovně i materiálně ztraceni a riskovali o to větší vliv Ruska. Jde o dlouhodobý proces závazné soudržnosti a naděje. Nyní probíhá střet kultivovaného myšlení vyspělejší západní občanské společnosti s deformovaným, provinciálním myšlením Východu jako následku totalitních systémů. Nezačnou-li se prosazovat i duchovní hodnoty, bude projekt EU ohrožen jako vše, co preferuje pouze zisk a materiální hodnoty.

Osobně jsem přesvědčen, že kdyby byla jedna, celostátní kandidátka s možností přímé volby, kde by občan mohl „kroužkovat“ 21 jmen, byla by účast mnohem větší. Byla by to skutečně demokratická volba. Občané by skutečně VOLILI. V EP by byli jejich skuteční zástupci, nejen zástupci politických stran, s nepochybně větší mírou schopnosti týmové práce - ve prospěch EU i naší země. V případě volby stran o demokratické volbě nelze mluvit. Stejným způsobem by se mělo volit do Sněmovny i Senátu, kde by měla být také jedna kandidátka pro celý kraj či oblast.

Citáty níže budiž nám varováním a hlavně osobní motivací k aktivní občanské angažovanosti ve veřejném životě!

 

Jan Šinágl, 26.5.2014

* * *

ANO pro LES

* * *

Za Sobotky přišly ČSSD a ODS o 22letý duopol

26. 05. 2014 - EB

Hnutí ANO o víkendu vyhrálo volby do Evropského parlamentu, když těsně předstihlo TOP 09 a ČSSD. Teprve podruhé za 22 let tak v celostátních volbách nezvítězila ani ODS ani ČSSD. Naposledy k tomu došlo v roce 2000, kdy Čtyřkoalice vyhrála volby do Senátu. Vítězství však nemělo dlouhého trvání, protože koalice se brzy rozpadla. Volební pokladna Andreje Babiše zajistí, že tentokrát tomu bude jinak. ČSSD se bude muset vyrovnat s tím, že to byl Bohuslav Sobotka, kdo dohlédl na konečný zánik mocenského uspořádání mezi ODS a ČSSD, které po dvě desetiletí udávalo tón české politice. Když si straníci z ODS uvědomili, že jim moc proklouzává mezi prsty, snažili se shrábnout všechno, co šlo. Voliči (a policie) by měli vycházet z toho, že k něčemu podobnému dojde, až kroužek kolem Sobotky začne odpočítávat dny, než nastane čas předat štafetu někomu jinému.

* * *

Média prohrála

Slabý zájem voličů o eurovolby zcela odpovídá slabým zájmům o Evropskou Unii českých televizí. Místo aby vytvářely a vzbuzovaly zájem o evropské dění, formální programy o EU promítané v nevhodné době se odráží v laxním přístupu voličů k urnám. Připadá mě to jako kdyby programy týkající se Evropské unie řídil člověk typu Klause. Když se jedná o fotbal případně hokej jeden samostatný kanál o tom neustále hovoří, ale i na dalších televizních programech se o „sportu“, který je záležitostí hlavně peněz bafuňářů, neustále vzbuzuje zájem a tvoří se neutuchající program v médiích. O to jde. Vzbuzovat zájem o Evropskou unii protože to je budoucnost našich dětí. Naše budoucnost ať už chceme nebo ne. Německá knížectví se v minulosti spojila v jednotné Německo. Podobně i slovanské kmeny v české kotlině, bohužel ještě často násilím. Nyní je doba, kdy národy v této oblasti planety čeká společná vzájemná spolupráce. Proto opět platí slova českého básníka Jana Nerudy: „Kdo chvíli stál, již stojí opodál“. Spolupráce, vzájemná porozumění vytváří rozumnou a klidnou sílu, která dokáže rovnoprávně spolupracovat s ostatními velkými celky.

K.Mrzílek, 26.5.2014

* * *

Moderní myšlení reflektuje ztrátu autenticity životních cílů, autenticity bytí. Člověk ztrácí životní opory, zoufale hledá smysl života a klade si nereálné cíle, které se mění v tragická zklamání. Tam kde končí rozum, dává nám víra sílu.

* * *

Svatý Augustin: „Musíme věřit, abychom porozuměli, že Bůh k nám promlouvá jako naše vlastní, špatné svědomí.“

* * *

Tomáš Akvinský: “Jistota, kterou nám dává božské světlo, je větší než ta, kterou skrývá světlo přirozeného rozumu.”

* * *

Bill Clinton na své nedávné přednášce vyzval k boji proti politickému cynismu, protože nejvíce ohrožuje americkou demokracii a vyprazdňuje politiku.

* * *

Prof. Tomáš Halík: “Odmítám demokracii bez hodnot, které vycházejí z křesťanské morální tradice, hodnot, o kterých se nehlasuje a jež si demokracie svými nástroji nedovede vytvořit, nicméně je musí bránit.” – “Co je bez chvění, není pevné.”

* * *

Citace z LN, 24.5.2014, Luděk Sekyra: Proč potřebujeme Tomáše Halíka

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (3 Votes)
Share

Komentáře   

-2 #1 Mrzílek 2014-05-28 10:56
Být si vědom české přináležitosti k Evropě je záležitost médií, která klame a dlouhodobě. To se potom musí projevit chováním veřejnosti. Když pánové z TV a novin dávají přednost kdejakým /KK/ klábosům Klause, před programy týkajících se našich sousedů v EU, kterých je přes dvě desítky není se co divit, že lidé jsou skeptičtí, laxní, případně odsuzují, protože Klaus nic jiného nežli kritizovat neumí a nechce. Budiž nám to do budoucna vzkazem, že jsme Evropané a tudíž bychom měli být dlouhodobě mediálně propojeni se členy Evropské Unie, aby se tato skutečnost stala realitou v našem životě stále více. Že se dělají chyby a dělat budou to v každém případě, ale jenom na ně poukazovat to je česká mentalita. Zabývat se na jejich odstranění, při různých zajímavých a tvůrčích debatách, diskuzích mělo by být náplní, pořadů, která by měly vytvářet vzrůstající zájem o Evropu. Záporné a nic neřešící odsudky, pouhá kritika patří ke stolu po třetím pivu, kam možno zvát různé klauze.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)