Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Kolben EmilProf. Pavko: „Kdo chce jít dopředu, musí se také podívat dozadu, aby tu cestu spíš našel.“

***

Dokumentární portrét velkopodnikatele Emila Kolbena, který ovlivnil hospodářský vývoj v českých zemích na celá desetiletí dopředu. Doporučuji shlédnout!

Klaus s Dlouhým a dalšími "privatizátory" nedokázali „zkupónovat“ pouze Škodovku, ze které se stala největší česká firma. Díky nim zanikly ČKD, Poldovka, Tatrovka a mnoho dalších, rozkradených slavných českých firem, které mohly být dnes páteří našeho průmyslu. Spáchali zločin na zemi a lze je proto plným právem nazvat zločinci a vlastizrádci.

***

rozhovoru s Ivetou Radičovou v LN ze dne 1.11.2012 „V POLITICE JE SYSTÉM RUKA RUKU MYJE.“:

LN: V roce 1992 jste spolupracovala v rámci slovenské ODS s Václavem Klausem, ale blíž jste a měla k Václavu Havlovi, nebo se mýlím?

Před volbami 1992 jsme viděli v ODS na Slovensku šanci, jak posílit demokratické síly. S Václavem Klausem jsem se seznámila u předtím, když vedl tým na přípravu ekonomické reformy. Já jsem byla v týmu pro sociální reformu.

Mám s ním velmi silný zážitek Když pan Klaus prezentoval reformu, bylo tam spousta grafů, předpokladů a proměnných. A jeden z nich se nazýval „lidský faktor“. A já jsem se ozvala a řekla: „Pane Klausi, na tom lidském faktoru ta reforma na Slovensku padne, tam tento typ reformy nebude přijatel­ný“. A vysvětlovala jsem to jasný­mi průzkumy, že lidé na Slovensku čekali daleko více socialismus s lid­skou tváří než v Česku...

Nezapomenu na odpověď Václa­va Klause, který se na mě podíval a prohlásil: „Vy sociologové jste dobří jenom na to, abyste nám eko­nomům jednoduché věci kompliko­vali.“

Čechův Mlýn 8.září 2012: Oslava 150.výročí narození Emila Kolbena

Jediná vada dokumentu je, že ho režírovala usvědčená podvodnice, zlodějka a lhářka Libuše Rudinská. Její morální špína tak i posmrtně uráží památku Emila Kolbena a dotýká se i všech spolupracovníků na dokumentu, kteří pod ní museli pracovat. Totalitní party a jejich pohrobci stále drží spolu a vzájemně se podporují.

Připomínám Oslavu 150.výročí narození Emila Kolbena dne 8.září 2012 v Čechově Mlýně u pana Petra Čecha na břehu Berounky, který také vystupuje v dokumentu. Emil Kolben byl podnikatelem, které dnes svět opět potřebuje, má-li přežít. Nevyrábět nemorálně, sebeničivě se ziskem za každou cenu stále rychleji novými výrobky, ale kvalitní, které vydrží a slouží roky, ušetří zdroje a přírodu, bez které nepřežijeme, ona ano. Změnit své myšlení, chování a zvyky musíme každý.

 

Jan Šinágl, 12.5.2021

***

Kolben – symbol, který nikdy nezmizel

I kauza zámku Štiřín byla a stále je ostudným obrazem děsivého stavu nejvyšších pater české politiky!

…Zavřeli rodinu do sklepa ve Velkých Popovicích... Jak se někteří zachovali, hlavně komunisti, jak všechno rozkradli, nábytek, výzdobu, obrazy, rozebrali nádherná kachlová kamna, sbírku zbraní, vydrancovali zámek... Byli tu i Rusové, rozstříleli lustr... A při jedné návštěvě jeho věrných, kdy mu říkali, co všechno je na zámku zničeno, se pan baron jen podíval a řekl: „To mě nezajímá, ale jestli sem příště půjdete, podívejte se, zda už v parku kvete ten růžový keř." Byla to kolkvicie. …

Baron JUDr. Hanuš Ringhoffer zemřel v prosinci 1946 v internaci v Mühlberg an der Elbe a časem zanikla i slavná Tatrovka na Smíchově….

Připomeňme i osud  skláren Moser a Ludwika Mosera….

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.53 (15 Votes)
Share

Komentáře   

-7 #1 Jan Šinagl 2021-05-12 12:24
Bohužel, to co jsem chtěl nejvíce od filmu, že významně posunul Kolben využití elektřiny pro celý svět, nezaznělo tak, jak by mělo.

Petr Čech

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)