Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...

     
  • 13.04.2024 07:45
    Vondráčková s Michalem se na soudy obracejí často, vedou ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 07:03
    A businessman from the USA wrote to me I don't know anyone ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 06:59
    Napsal mi podnikatel u USA: Neznám nikoho dalšího, kdo by ...

    Read more...

     
  • 08.04.2024 18:19
    Zdravim, pane Šinágl Ještě si někdo myslí, že ČR je právní ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Filipi Eva„Dáma z Damašku“ má skončit. Doyenka české diplomacie v Sýrii pomohla zachránit mnoho spojenců.

Nejednou jí šlo o život, přesto v dresu Česka stále pracuje v jedné z nejsložitějších destinací na planetě. Podle zjištění serveru Lidovky.cz by měla velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi na postu v Damašku nyní skončit.

Její diplomatický um vyzdvihovali i Američané. Ti po útoku na velvyslance Roberta Forda v roce 2011 svou přítomnost v Damašku omezili. Následně Češi začali hrát roli styčného důstojníka či ochránce amerických zájmů (takzvaná protecting power). To se týká především konzulárních otázek, které se dotýkají osudů konkrétních amerických občanů. Důvod, proč si USA vybraly Česko, popsal před šesti lety pro časopis Foreign Policy sám bývalý velvyslanec Ford. „Eva (Filipi) měla lepší přehled o myšlení syrské vlády,“ zavzpomínal.

Diplomacie výměnu nechtěla komentovat. „Proces jmenování velvyslanců probíhá v utajovaném režimu, a proto nemůžeme detaily komentovat,“ sdělil Daniel Drake, mluvčí ministerstva zahraničí. Dodal, že česká ambasáda v Damašku bude i nadále vykonávat funkci „protecting power“.

Vážnou adeptkou na funkci po Filipi je opět žena. O generaci mladší Ester Lauferová

Lauferová, dcera známého českého zpěváka, neovládá arabštinu, v minulosti působila na Blízkém východě. Byla šest let generální konzulkou v Istanbulu. Předtím pracovala v Iráku i Íránu. Zkušenosti získala i v Afghánistánu, kde připravovala rozvojové projekty. Byla také zaměstnaná v neziskové organizaci Člověk v tísni, kde spolupořádala například festival Jeden svět.

Služba v Damašku zahrnuje řešení množství konzulárních případů. Ty často obnášejí i takové věci, jako je ohledávání těl zemřelých občanů, kteří měli dvojí občanství – nejen syrské, ale i USA či dalších západních států, které z bezpečnostních či politických důvodů rozhodly uzavřít svoje diplomatické zastoupení v Sýrii.

„Česká diplomacie pomohla řadě konkrétních Američanů. O některých se nejspíš ani nedozvíme,“ potvrdil Břetislav Tureček, odborník na Blízký východ z Metropolitní univerzity Praha. Pomoc Čechů vyhledaly i další země, jako například Německo či Polsko. V roce 2017 například velvyslankyně Filipi zprostředkovala propuštění dva roky nezvěstného Poláka Leszka Panka. O rok později se podařilo zajistit vydání dvou Němců. Celý článek>

P.S.

Připomínám kauzu diplomatku dr. Jany Chaloupkové, která po mnoha letech skvělé diplomatické služby zemi, byla doslova vyhozena z MZV ČR (diplomatka Jana Hybášková, přistižená při jízdě autem značně opilá, byla povýšena). Jenom proto, že odmítla na české ambasádě v Maroku vydávat víza do Schengenského prostoru nedůvěryhodným osobám. Na české ambasádě se měla prodávat víza za 4 000 Euro. Nelze vůbec vyloučit, že kauza souvisí s aktuální Katargate a uplácením politiků EU, kdy byly zřejmě využívány transporty velkých částek finančních prostředků na uplácení politiků nebankovními cestami. Nepřekvapuje, že česká média o kauze dr. Jany Chaloupkové dnes absolutně mlčí, stejně jako opozice, ačkoliv nemohou nevědět.

Velké, nekalé obchody tak opět ukazují svoji moc. Jiné vysvětlení se nenabízí. JŠ

Celý článek>

***

Obchoduje Česká republika s vízy, nebo chrání naše schengenské hranice a naši bezpečnost?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)