Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

LN Drulak 050614Britská lekce – Hřbitov pro cizince – Praha 17.6.2014: Odhalení pomníku RAF – Bratislava 18.6.2014:VN soudruzka I Odhalení pamětní desky RAF – 70. výročí Den D – Pouze David Cameron nepodal ruku Putinovi - Na  inauguraci  presidenta Ukrajiny nemá odvahu jet ani Zeman ani Sobotka - Karel Aster a Blanka Matragi – MUS ČR kdysi v CH nezajímal, ale trestní spis nyní ano - Bonnie a Clyde potkávají Bony a klid - Spravedlnost podle Petra Velikého!

...Důstojný pomník našim letcům jsme měli posta­vit už dávno, a když se na to nezmohla ani svobodná společnost v posledních pětadvaceti letech, nezbývá než vděčně přijmout ten­to dar. V dějinách českého státu je sice hrdinů celá řada, ale často jsou to polomytické bytosti z šerého dávnověku. Naši letci, sku­teční hrdinové z masa a kostí, kteří nasazovali životy v bitvě o An­glii v druhé světové válce, byli při návratu do rodné země přivítá­ni s velkou nevraživosti, šikanováni, zavíráni, pronásledováni ko­munistickým režimem do konce života. ..

Tak už tu zase máme typického čecháčka na ministerstvu zahraničních věcí. Klove a kálí jako obvykle na to co vyčnívalo z české všednosti a čeho si my i Evropa vážíme. Proč? Abychom nevěděli jak to vlastně je. Abychom dále byli manipulovatelní. Abychom dovolili podobným lidem rozkládat mínění společnosti z nejvyšších míst. Abychom nevěděli co chceme. Aby naše rozpolcenost trvala i nadále, respektive, aby nám to všechno bylo jedno.

Lidé kteří nedovedou stavět na kvalitě a odkazu, kterou nastavil po dlouhé době Čech uznávaný nejen v Evropě, nepatří na reprezentační posty.

Ano, nemohli jsme si po staletí vládnout. Naučili jsme se proto pouze kritice. Už ale ne zodpovědnosti. Té už vůbec ne. Proto ti, kteří nezodpovědně narušují morální postoj, který nám po dlouhých desetiletích načrtl a tvořil první posttotalitní president do odpovědných míst nepatří. Protože jejich chamberleinovský postoj a negativní kritika nahlodává a rozkládá vznikající jednotu naší společnosti tak, abychom v budoucnu opět byli beztvará o nic se nezajímající masa, která vyhnala Komenského, pomluvila a zapomněla na legionáře, kteří svými činy ukázali na statečnost Čechů, degradovala československé vojáky bojující za naši samostatnost, utrápila československého maršála letectva Janouška k smrti, Rusíny, kteří za nás prolévali krev, postoupili Rusům, nemluvě o dalších slavných a statečných Češích, kteří mají nyní plechové názvy ulic, tu a tam vzpomínkové pietní místo s jednodenní vzpomínkou za rok.

Dovolíme-li, aby nám lidé na zodpovědných místech nezodpovědně tupili naše obtížně vznikající české vzory, nechť sklapnou. Takové nepotřebujeme, protože vědomě škodí.

K.Mrzílek, 5.6.2014

* * *

DOPISY REDAKCI, LN, 5.6.2014

Britská lekce

Ad LN 4.6.: Mor pomníkový

Pan redaktor Zídek se mýlí, když se domnívá, že okřídleného lva nikdo nekritizuje zřejmě podle hesla o darovaném koni. Důvod vi­dím úplně jinde: důstojný pomník našim letcům jsme měli posta­vit už dávno, a když se na to nezmohla ani svobodná společnost v posledních pětadvaceti letech, nezbývá než vděčně přijmout ten­to dar. V dějinách českého státu je sice hrdinů celá řada, ale často jsou to polomytické bytosti z šerého dávnověku. Naši letci, sku­teční hrdinové z masa a kostí, kteří nasazovali životy v bitvě o An­glii v druhé světové válce, byli při návratu do rodné země přivítá­ni s velkou nevraživosti, šikanováni, zavíráni, pronásledováni ko­munistickým režimem do konce života. Ti, kterým se podařilo emigrovat, přijala Velká Británie s otevřenou náručí a dodnes tam požívají veliké úcty, kterou vyjadřuje i zmíněný pomník. Pro­to je dobře, že se nezvedla vlna kritiky, která obvykle provází kaž­dé umělecké dílo ve veřejném prostoru. Britové nám uštědřili hmatatelné poučení, jak se má národ chovat ke svým hrdinům. Vlasta Svobodová, Brno, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

* * *

Ano, náměstek ministra zahraničí Petr Druhák je další ostudou naší země. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek po počáteční statečné rétorice, je slyšet stále méně a s méně odvážnými výroky. Jako by byl už ministrem jeho náměstek. Ten mluví o morálce aniž by o skutečné měl ponětí o skutečných morálních hodnotách nemluvě. Nevědomě nám ukazuje kdo je zde moralistou. Je jím sám. Otázka je, zda je tak hloupý, deformovaný, nebo ví velmi dobře co a proč dělá?! Jeho chování budí mnohem více dojem, že naše současné ministerstvo zahraničí je svým obsazením a názory daleko spíše filiálkou ruského ministerstva, než ministerstvem hrdé, nezávislé země, ochotné bojovat a usilovat za každých okolností za svobodu a lidská práva – i se všemi riziky a oběťmi, které to nutně přináší. V podstatě se náměstek Druhák chová jako zbabělec, resp. skrytý kolaborant. Skvělou pověst, kterou naší zemi ve světě vybudoval president Václav Havel, tak takovýto bezcharakterní a bezzásadoví lidé ničí. Vracejí tak zemi do starých, myšlenkových pořádků a způsobů. Kam vede politika bezpáteřnosti a mravních zásad, jsme se už mnohokrát přesvědčili sami! Doporučuji všem Druhákům a jim podobným skvělý film Hřbitov pro cizince – a nejen jim!

Dnes vzpomínáme 70.výročí vylodění Spojenců v Normandii, zahynulo 118.000 vojáků! Neumírali proto, aby bylo v naší zemi to, čeho jsme dnes svědkem. Dne 16.června 2014 bude odhalenaBratislavě pamětní deska našim letcům v RAF. Dne 17.června 2014 bude v Praze na Klárově odhalen pomník našim letcům v RAF. Ti co přijdou velmi dobře vědí o čem to bylo, je a vždy bude! Svět bez hrdinů je světem postupné zkázy.

Ve večerních  Událostech na ČT, v reportáži z Normandie, stál vedle ruského prezidenta Vladimíra Putina viditelně nejistý Miloš Zeman, už neřekly, že jako jediný nepodal ruku Putinovi britský premiér David Cameron - BRAVO!

Dnes byl vyznamenán cenou MZV GRATIAS AUGIT i válečný veterán Karel Aster, bojující v Armádě USA na Filipínách. Mezi dalšími i módní návrhářka Blanka Matragi. Morálně zcela selhala podvodným jednáním při stavbě svého domu v Praze na Ořechovce. Je dobře, že se pan Aster nezúčastnil osobně. Je mu už 94 let a špatně vidí. Bydlí na Floridě. Hovořil jsem s ním nedávno takřka půl hodiny. Skvělý člověk o kterém čeští školáci nic neví, zato o Blance Matragi zcela jistě. Zvracet povoleno…

Na inauguraci presidenta Ukrajiny nepošle svého presidenta či premiéra jen pár  zemí, mezi nimi samozřejmě nesmí chybět Česká republika v rámci své tradice - hlavně nepopudit Rusko či jiné stejně zločinné režimy. Máme to ale zbabělce ve vedení země! President Václav Havel nemá důstojné následovníky, jen poskoky a poslušné služebníčky. Jejich pravý charakter se ukáže vždy, když mají možnost konat, dostát svým slovům, slibům, a kdy nekonají. Jen hloupě a nedůstojně vše "okecávají".

Švýcarská prokuratura odmítla ČR náhled do trestního spisu v kauze MUS bez zdůvodnění. Není třeba! Když byla ČR švýcarskou prokuraturou vyzvána k účasti na soudním řízení jako poškozený, neprojevila zájem. Když byla požádána o pomoc při vyšetřování (Janoušek a 2 miliardy), účelově zdržovala (SZ Grygárek) až Švýcaři ztratili zájem. Zájem o trestní spis, ale ČR najednou projevuje? Proč asi?!  

 

Jan Šinágl, 6.6.2014

* * *

Friday Edition: Bonnie a Clyde potkávají Bony a klid

Americký film „Bonnie and Clyde” a československý snímek „Bony a klid” spojují hlavně jejich názvy a kriminální tematika. První zachycuje příběh dvou maloměstských bankovních lupičů, kteří upoutají pozornost americké veřejnosti v době Velké hospodářské krize. V roce 1967 byl film průlomový svými násilnými a sexuálními scénami.

„Bony a klid“ v roce 1987 na národní úrovni vzbudily možná ještě větší rozruch, jelikož zobrazují veksláky, neblaze proslulé kšeftaře s cizí měnou a tuzexovými poukázkami. Cizinci a mladší čtenáři bez znalosti černého trhu si možná neuvědomují, jak snadno lze nahromadit obrovské výdělky, když existuje propastný rozdíl mezi oficiálním a pouličním směnným kurzem. Provozovat něco takového úspěšně dlouho dobu ale vyžaduje ochranu z vyšších míst. Ztvárnění vztahu hlavního veksláka se státním prokurátorem bylo samo o sobě průlomové. Film veksláky vůbec poprvé nejen romantizoval, ale zároveň je znázornil jako polooficiální součást establišmentu.

Bonnie a Clyde byli asociální zločinci, nad nimiž policie ve filmu nezná slitování. Uštve je a bez milosti je zavraždí. Film z nich ovšem udělal hrdiny pro část americké mládeže, která se bouřila proti většinové společnosti.

Při sledování filmu „Bony a klid“ v roce 2014 člověk žasne nad tím, jak vůbec mohl být natočen. Měl snad Čechy a Slováky připravit na nadcházející změny sdělením, že vekslák nebo „politický podnikatel“ se může mít velmi dobře, jestliže zná ty správné lidi v justici?

To je obzvlášť vhodná otázka pro Radka Johna, který se spolupodílel na scénáři k „Bony a klid“. Později začal pracovat ve společnosti jednoho z oněch bývalých veksláků, budoucího politického podnikatele Romana Janouška.

 

 

Petr Veliky

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.20 (5 Votes)
Share

Komentáře   

+1 #1 Veteran 2014-06-07 03:06
Nesmime zapominat.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)