Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 02.05.2024 19:20
    Akce utahování šroubů! Jinak k Vašemu článku Slopné. Je potřeba ...

    Read more...

     
  • 02.05.2024 08:33
    Nastala doba justičního temna. Justici ovládají z 90% psychopati ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:43
    Chystá se velká prověrka všech vakcín, selhávají i ty na černý ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:38
    „Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:36
    Rozhodnutí Nejvyššího soudu Spojených států: Covid vakcíny ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:23
    Jenom nerozdělujme společnost kontraproduktiv ními činy a ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Batak plakat 160515Historická výstava traktorů Svoboda a ukázka, jak byly čluny firmy Baťa taženy traktorem Batak a Svobodak dobove fotoSvoboda DK 10 Baťovým kanálem, se uskuteční v sobotu 16. května 2015 v přístavu ve Veselí nad Moravou od 9 do 14 hodin.

Vážení mediální přátelé,

dovoluji si Vás upozornit na jednu velmi zajímavou akci, která se uskuteční následující sobotu – 16.května 2015 v přístavu ve Veselí nad Moravou od 9 do 14 hod. Návštěvníci uvidí historizující ukázku  tažení lodi původním traktorem Svoboda, který byl vyroben v Kosmonosech u Mladé Boleslavi. Jde o připomínku dávné spolupráce firma Svoboda motor z Kosmonos s firmou Baťa ze Zlína z doby 1. republiky.  V příloze najdete plakát – pozvánku, tiskovou zprávu s kontaktem na pana Josefa Petra, vnuka továrníka Václava Svobody, dobové foto a foto z výstavy traktorů Svoboda.  Prosím, kdybyste mohli o této akci informovat prostřednictvím Vašich médií. Pokud byste se do Veselí přijeli podívat, budete vítáni.

Batak vystava traktoru SvobodaJako publicista zabývající se moderními československými dějinami musím ocenit, jak historická paměť ožívá také právě pořádáním těchto akcí. Paměť na podnikatele Václava Svobodu a Tomáše Baťu, kteří s nebáli jít do rizika, byli poctiví a dokázali nadchnout své zaměstnance pro práci pro firmu.Oba začínali z ničeho a dokázali se houževnatostí, pílí a pracovitostí vypracovat  v přední podnikatele ve svých oborech. Firma Svoboda-motor výrobou traktorů, firma Baťa výrobou bot.

Obě firmy – Svoboda – traktor i firmu Baťa čekal již v roce 1945 nezáviděníhodný osud znárodnění, pošpinění schopností i lidských charakterů jejich majitelů a postupný úpadek a zánik.

V případě firmy Svobda-traktor v Kosmonosech se na tom  z pozadí podílel člen ÚV KSČ Václav Kopecký (rodák z Kosmonos), v případě firmy Baťa člen ÚV KSČ Rudolf Slánský a další.

Je obdivuhodné a nadějné, že  povědomí lidí tyto tradice nevymizely. Proto je dobré podpořit a podporovat aktivity, které je připomínají.

 

Zdraví Vás

Michal Šimek

11.5.2015

* * *

Tisková zpráva

 

Svoboďáci na Baťáku

 

Historická výstava traktorů Svoboda a ukázka, jak byly čluny firmy Baťa taženy traktorem Svoboda DK 10 Baťovým kanálem, se uskuteční v sobotu 16. května 2015 v přístavu ve Veselí nad Moravou od 9 do 14 hodin.

Tato akce je součástí připomínky 80.výročí výroby prvního traktoru Václava Svobody.

V roce 1935 byl v Kosmonosech u Mladé Boleslavi vyroben první traktor Svoboda DK 5. Tato tříkolka, kterou nabídl Václav Svoboda hospodářům, se osvědčila a následovala rovněž jednoválcová DK 7. Na tyto traktory nebyl potřeba vůdčí list. Následně vyráběné již čtyřkolové Diesel kary 10 se staly pro svou jednoduchou konstrukci spolehlivými a oblíbenými traktory v hospodářství i průmyslu první republiky. Důkazem toho je, že tyto traktory DK 10 zakoupila v druhé polovině 30.let minulého století i firma Baťa pro tažení svých člunů s lignitem po dopravním zavodňovacím kanálu.

A je téměř symbolické, že v tomto období jsme rovněž vzpomínali i osmdesáti let od zahájení výstavby Baťova kanálu. A tyto dvě osmdesátky - firmy Svoboda a Baťa - budou vzpomenuty právě na „místě činu“ a to ve Veselí nad Moravou. Zde se v sobotu 16. května 2015 uskuteční historizující ukázka tažení člunu traktorem Svoboda DK 10 na Baťově kanálu. Podobně, jako tomu bylo před více než tři čtvrtě stoletím

Společnost Baťův kanál se Svoboda Traktor Klubem, který sdružuje majitele traktorů Svoboda v ČR, při této ukázce přiblíží návštěvníkům hlavní účel technicky zajímavé vodní stavby, jakou bezesporu Baťův kanál je.

Sobotní program v přístavu bude obohacen historickou výstavou traktorů, expozicí dokumentů, fotografií a patentů Václava Svobody v klubových stanech jakož i projekcí filmových dokumentů.

Svoboda Traktor Klub byl založen v roce 2008 jako volné sdružení majitelů traktorů Svoboda, za účelem výměny technických zkušeností a zejména připomenutí a zachování díla Václava Svobody a jeho spolupracovníků jako historického technického dědictví naší země.

 

Bližší informace poskytne:

Josef P e t r

Telefon 604 235 581

Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.        

* * *

J.Š.13.5.2015            

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)