Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Kh 55 subsonic cruise missile"Předány byly také všechny balistické rakety, strategické bombardéry Tu-160 a Tu-95," uvedl generál Skibickij. "Nyní proti nám používají rakety Kh-55 s těmito bombardéry. Bylo by lepší, kdybychom je předali USA."

***

Rakety, které byly Rusku vráceny v 90. letech minulého století na základě dohody, jejímž cílem bylo zajistit svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny, se objevily mezi troskami.

KYJEV, Ukrajina - Krátce poté, co v říjnu velká vlna ruských raket dopadla na cíle po celé zemi, si ukrajinští zpravodajci všimli v sutinách něčeho zvláštního.

Byly to trosky podzvukové řízené střely Kh-55, která byla v 70. letech navržena tak, aby nesla jadernou hlavici. Hlavice byla odstraněna a přidán balast, aby se zamaskovala skutečnost, že raketa nenese žádnou nálož, uvedl generál Vadym Skibitsky, zástupce šéfa ukrajinské rozvědky - toto tvrzení nyní podpořil i Pentagon a britská vojenská rozvědka.

To však nebylo vše, co zpravodajci zjistili. Střela byla vyrobena v ukrajinské továrně na zbraně.

Střela a bombardér, který ji pravděpodobně dopravil, byly součástí skladiště zbraní, které Ukrajina předala Rusku v 90. letech v rámci mezinárodní dohody zaměřené na zajištění suverenity a územní celistvosti Ukrajiny, uvedl generál Skibitsky. V listopadu ukrajinské síly nalezly zbytky dalších dvou raket Kh-55, rovněž s odstraněnými hlavicemi, které byly součástí stejné tranše zbraní, jež Ukrajina poslala Rusku v rámci dohody. Rusko používalo vlastní výzbroj Ukrajiny jako návnadu proti ní. Sloužily strategickému cíli: vyslání raket by přimělo Ukrajinu mobilizovat proti nim svůj systém protivzdušné obrany. "Nejprve je odpálena raketa Kh-55, my na ni reagujeme," řekl generál Skibitsky v obsáhlém rozhovoru na velitelství vojenské rozvědky v Kyjevě minulý týden, před posledními raketovými údery po celé zemi. "Je to jako falešný cíl."

Poté, co se zapojí ukrajinská protivzdušná obrana, vypustí podle něj ruské bombardéry modernější rakety s ničivými hlavicemi.

Tyto tři rakety jsou součástí většího počtu modernizovaných starších raket používaných při úderech, některé jako klamné cíle a některé modernizované s bojovými hlavicemi. Použití starých řízených střel - včetně těch, které byly vyrobeny na Ukrajině před desítkami let - je jen jedním z prvků složitého a smrtícího konfliktu, v němž vedle bojů na bojišti hraje roli i klamání.

V rámci dohody z 90. let, známé jako Budapešťské memorandum, Ukrajina souhlasila, že se vzdá svého jaderného arzenálu - v té době třetího největšího na světě, zděděného po rozpadlém Sovětském svazu - a převede všechny jaderné hlavice do Ruska k vyřazení výměnou za bezpečnostní záruky.

"Předány byly také všechny balistické rakety, strategické bombardéry Tu-160 a Tu-95," uvedl generál Skibickij. "Nyní proti nám používají rakety Kh-55 s těmito bombardéry. Bylo by lepší, kdybychom je předali USA." Generál také podrobně zhodnotil současné ruské schopnosti a schopnost Ukrajiny čelit této hrozbě. Jeho výpověď obecně koresponduje s veřejnými prohlášeními dalších ukrajinských vojenských představitelů, britského ministerstva obrany, Pentagonu a vojenských analytiků. "Podle našich výpočtů mají rakety na dalších tři až pět vln útoků," řekl. "To v případě, že v jedné vlně bude 80 až 90 raket."

Minulé pondělí Rusko vypálilo na Ukrajinu více než 70 raket poté, co Ukrajina zasáhla dvě vojenská zařízení hluboko uvnitř Ruska.

Ačkoli se všeobecně soudí, že ruské zásoby nejmodernějších přesných raket jsou na vyčerpání, generál Skibickij uvedl, že ruské zbrojní závody byly od začátku války schopny vyrobit 240 přesných raket Kh-101 a asi 120 námořních raket Kalibr, což vychází asi na 40 nových raket měsíčně. Tato čísla nebylo možné nezávisle potvrdit. Podle zprávy, kterou minulý týden zveřejnila nezávislá skupina Conflict Armament Research se sídlem ve Velké Británii, jež se zabývá identifikací a sledováním zbraní a munice používaných ve válkách, Rusko navzdory západním sankcím pokračovalo ve výrobě nových přesných raket, a to ještě v říjnu. Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat uvedl, že po posledním útoku našli vyšetřovatelé mnoho fragmentů, které naznačují, že přesné střely s plochou dráhou letu použité při útoku byly vyrobeny v posledních týdnech. "Rusko používá nově vyrobené rakety," řekl ve čtvrtek ukrajinskému rozhlasu. Zatímco se Rusové snaží posílit svůj arzenál, ukrajinští představitelé tvrdí, že se zlepšují v sestřelování mnoha typů raket a bezpilotních letounů vypálených jejich směrem.

V průběhu listopadu brigádní generál Oleksij Hromov, zástupce náčelníka ukrajinského generálního štábu, uvedl, že ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 72 % z 239 ruských řízených střel a 80 % z 80 dronů Šahed-136 íránské výroby. Tvrdí, že v pondělí sestřelili 60 ze 70 raket, tedy 85 procent.

Střely a drony, které projdou, však stále mohou způsobit rozsáhlé škody v závislosti na tom, co zasáhnou. V sobotu Ukrajina sestřelila 10 z 15 útočných dronů, ale několik z nich zasáhlo kritickou infrastrukturu v Oděse, takže 1,5 milionu lidí zůstalo bez proudu.

Generál Skibickij, který se naklonil nad stůl a nakreslil mapu Ukrajiny, nastínil čtyři obecné směry, z nichž se Moskva snaží proniknout na ukrajinské nebe - posílá rakety letící na Ukrajinu z Černého moře na jihu, z oblasti kolem Kaspického moře na jihovýchodě, z Ruska na východě a z Běloruska na severu. Během rozsáhlých útoků, při nichž bylo během několika minut odpáleno až kolem 100 raket, přilétají ze všech směrů současně. Od října se podle generála mění letové trasy ruských bombardérů, které volí okružní trasy, aby se vyhnuly protivzdušné obraně. Nevstupují však do ukrajinského vzdušného prostoru, což omezuje jejich účinnost. Obvykle má ukrajinská rozvědka asi hodinu po startu ruských bombardérů ze základny na sledování letů, než piloti dosáhnou "palebné zóny" a odpálí rakety.

Marc Santora je redaktorem mezinárodního zpravodajství se sídlem v Londýně, který se zaměřuje na aktuální zpravodajské události. Dříve působil jako vedoucí kanceláře pro východní a střední Evropu se sídlem ve Varšavě. Podával také rozsáhlé reportáže z Iráku a Afriky.

 @MarcSantoraNYT

https://www.nytimes.com/2022/12/12/world/europe/russia-ukraine-missiles.html

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře   

-1 #1 Jan Šinagl 2022-12-14 16:35
Tenhle soudruh to ve vlastizrádném jednání dotáhnul asi nejdál.

twitter.com/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)