Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Ursula von der Leyen

Aktualizováno 1.6.2023: Životopis Ursuly von Layen?! - Neviditelná krize: Příběhy o očkování, které byly zamlčeny (Dokumentární film)

***

12.05.2023: Velká evropská aféra s vakcínami se dostává do dalšího kola. Smlouvy se společností Pfizer byly znovu projednány, ale ne zrovna ve prospěch EU. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová stojí v čele skandálu kolem vakcín společnosti Pfizer.

Aféra s vakcínou Corona, do níž je zapleten farmaceutický gigant Pfizer, Evropská komise a její předsedkyně Ursula von der Leyen, vstupuje do dalšího kola. Nejen kvůli tlaku řady členských států - především Polska - se v současné době znovu projednává kontroverzní dohoda, na které se von der Leyenová údajně dohodla z velké části neoficiálně prostřednictvím textových zpráv s šéfem společnosti Pfizer Albertem Bourou. Podrobnosti o novém projednávání nyní unikly na veřejnost - se zajímavými novinkami: Pochybná smlouva v hodnotě 35 miliard eur se bude znovu projednávat: V tuto chvíli stručný přehled. Třetí dohoda EU o vakcínách s firmou Biontech/Pfizer z 19. května 2021 má v případě plného naplnění smlouvy celkovou odhadovanou hodnotu 35 miliard eur. Je zdaleka největší ze všech smluv, které Komise EU podepsala s farmaceutickými společnostmi. Objednáno bylo 1,8 miliardy dávek vakcíny společnosti Biontech - k 900 milionům dávek do konce roku 2023 se EU pevně zavázala, zbývajících 900 milionů dávek může být objednáno volitelně v budoucnu. První dvě smlouvy se společností Pfizer se týkaly každá pouze přibližně 300 milionů dávek.

Z pevně stanovených 900 milionů dávek (dohodnutá jednotková cena: 20 eur) bylo dosud dodáno přibližně 400 milionů. Zbývá tedy 500 milionů dávek, za které by podle podmínek staré smlouvy náleželo 10 miliard eur. Jak informovaly Financial Times a Reuters, nově vyjednaná smlouva nyní počítá se snížením rozsahu dodávek na 280 milionů dávek a zároveň s prodloužením období do roku 2026 (ve výsledku 70 milionů dávek ročně).

Nyní přichází skutečné kladivo:

Pfizer požaduje za zrušených 220 milionů dávek storno poplatek ve výši 10 eur za jednotku - polovinu dohodnuté ceny. To samo o sobě představuje 2,2 miliardy eur a možná i čistý zisk za předpokladu, že společnost Pfizer ještě celé množství nevyrobila předem. Navíc dávky vakcíny, které mají být dodány do roku 2026, již nebudou stát 20 eur za kus, ale budou odměňovány podle dosud neznámého ceníku, který počítá s "upravenými", tj. zvýšenými cenami za novější (z pohledu společnosti Pfizer hodnotnější) vakcíny. Účtované ceny by se tedy mohly rok od roku zvyšovat. Vodítkem by mohla být například cenová strategie společnosti Pfizer v USA, kde společnost usiluje o cenu mezi 110 a 130 dolary za novou generaci vakcín Corona s plánovaným ukončením vládního očkovacího programu.

Navíc po vakcínách Covid již není prakticky žádná poptávka

 "Pokud bude Biontech/Pfizer v příštích několika letech dodávat asi 70 milionů dávek ročně, je to v podstatě celý trh," cituje list Financial Times osobu obeznámenou s jednáním. Status quo. V budoucnu by poptávka po vakcínách mohla klesnout natolik, že jen od společnosti Biontech/Pfizer zůstanou desítky až stovky milionů dávek vakcín.

Gigantické finanční škody ze strany státem řízeného zdravotnického systému: Skutečnost, že s největší pravděpodobností nebudou v příštích několika letech potřeba téměř žádné dávky vakcíny, je zatím nejmenším skandálem. Nevýhodná smlouva s obrovským množstvím tu prostě už byla. Ale to, že Pfizer zřejmě odejde z jednání o novém kontraktu bez jakýchkoli finančních ztrát, je čirý výsměch. Pokud jsou uniklé informace pravdivé, pak celé renegociace vypadají jako laciná smyčka. Čistě PR akce, která má snížit škody na image EU. Koneckonců lze tvrdit, že objem dodávek byl snížen. Doufejme, že nikdo nebude počítat dál.

Pointa je v tom, že Unie možná bude muset na základě nové smlouvy platit více než dříve. Dá se očekávat, že možná mizivá poptávka po vakcínách by neměla být pro společnost Pfizer důvodem ke snížení cen. S Evropskou unií jako kupujícím se farmaceutická společnost nemusí starat o ceny odpovídající trhu.

O vyjednávacích schopnostech EU svědčí například to, že za 900 milionů dávek vakcín Biontech akceptovala vyšší cenu než za předchozích 600 milionů dávek - tedy jakousi zápornou množstevní slevu

Celý debakl společnosti Pfizer působivě ukazuje, jaké finanční škody může způsobit státem kontrolovaný zdravotnický systém. Mocné farmaceutické společnosti s obrovskou lobbistickou silou v kombinaci s korupcí a státem garantovanými cenami zajišťují, že vznikají kvazimonopoly, zdravotnické služby jsou v mnoha oblastech příliš drahé a možná dokonce způsobují více škody než užitku.

Pfizer SMS: Von der Leyenová obviněna: Když už mluvíme o korupci. Jak bylo uvedeno výše, předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová údajně "sama" "vyjednala" pochybnou smlouvu se společností Pfizer.

Mezitím byla na von der Leyenovou podána stížnost k belgickému trestnímu soudu. Ve své funkci nesměla prostřednictvím textových zpráv dohodnout miliardový obchod s šéfem společnosti Pfizer Albertem Bourlou. Stížnost hovoří o "uzurpaci funkce a zneužití titulu", "korupci", "nezákonném zastupování zájmů" a "ničení administrativních dokumentů" (tím je myšlena historie textových zpráv).

Jednoduše řečeno, předsedkyně Komise je obviňována z toho, že se při přípravě dohody se společností Pfizer "bez jakéhokoli mandátu" postavila na místo členských států EU.

Evropský účetní dvůr již "výhradní jednání" von der Leyenové pranýřoval ve zvláštní zprávě o zadávání zakázek na vakcíny zveřejněné na konci roku 2022. "Neobdrželi jsme žádné informace o předběžných jednáních o největší zakázce EU," píše se v ní na straně 29. Účetní dvůr požádal Komisi, aby k megazakázce poskytla seznam konzultovaných vědeckých odborníků a obdržených rad, harmonogram jednání, zápisy z jednání a podrobnosti o dohodnutých podmínkách. Nic z toho však neobdržel.

Ve zprávě se dále uvádí: "V průběhu března 2021 vedl předseda Komise předběžná jednání, která se týkala smlouvy se společností Pfizer/BioNTech. Jedná se o jedinou zakázku, kde se společný vyjednávací tým této fáze jednání neúčastnil, což je v rozporu s rozhodnutím Komise o zadávání zakázek na vakcíny proti COVID-19".

To však není vše

Na začátku roku zažaloval deník New York Times Evropskou komisi za zveřejnění výbušných textových zpráv. Od konce roku 2022 vyšetřuje celý proces zadávání zakázek na vakcíny, a tedy nepřímo i von der Leyenovou, Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO). V současné době probíhají vyšetřovací výbory v Evropském parlamentu.

Odpor v rámci EU: Ještě před uzavřením kontroverzní dohody se Evropská unie zásobila vakcínami od společnosti Pfizer a dalších výrobců. Mnoho států EU jen několik týdnů po gigantické dohodě se společností Pfizer nevědělo, kam s množstvím dávek vakcín. Byly tedy naskladněny v obrovském množství a po uplynutí doby použitelnosti musely být zničeny. I dnes se denně vyrábějí dávky vakcín, které nikdo nepotřebuje a které stojí spoustu peněz.

V červnu 2022 vyzvala koalice deseti východoevropských členských států k opětovnému projednání všech těchto smluv uzavřených s výrobci, nevyhnutelně včetně té největší se společností Pfizer. Množství dodané vakcíny by totiž značně převyšovalo potřeby smluvních zemí, navíc by vznikly zbytečné náklady na skladování. To by zbytečně zatížilo národní finance deseti východoevropských členů EU. Trvalo tedy dobrý rok, než nastal ten správný čas. Vlády Polska, Maďarska, Slovinska, Bulharska a spol. však měly pravděpodobně na mysli něco jiného, když slyšely termín "renegociace" (nové jednání JŠ).

Jakob Schmidt

***

Dr. Thomas Binder: Pandemie = plándemie. Pandemie COVID byla především pandemie RT-PCR testů

Zemřela Petra Banat, hlásila prudké zhoršení zdravotního stavu po druhé dávce vakcíny Pfizer

Převor opatství odmítl poskytnout prostory pro konferenci o covidu a vakcínách, přinutil ho prý zástupce společnosti Společně, o.p.s.

Doktorka „dezinformátorka“ už neléčí

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)