Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 17.05.2024 16:43
    Vážení přátelé zahrádkáři, vážení sympatizanti Zelené brány do ...

    Read more...

     
  • 15.05.2024 11:01
    Větší tragikomedii jsem fakticky nezažila co předvádí tento soud ...

    Read more...

     
  • 15.05.2024 10:58
    Státní zástupce Mgr. Petr Valíček 25.4.2024: K ohledání, u ...

    Read more...

     
  • 15.05.2024 10:05
    Až teď jsem si toho emailu všiml.. Advokáta, že nepotřebujeme?

    Read more...

     
  • 14.05.2024 11:21
    Pokud se někdo domnívá, že lživým zápisem v dokladech problém ...

    Read more...

     
  • 13.05.2024 16:04
    “Je velmi těžké najet na válečnou ekonomiku. Ještě těžší ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Slavnosti Svobody Plzen 2024Aktualizováno 15.5.2024: Hákový kříž za pět let. Srp a kladivo na beztrestné promenádě městem

Aktualizováno 12.5.2024: Soudruzi v Českých Budějovicích pochodují na 9. května. Výhod kapitalismu se kupodivu nezříkají. 

Aktualizováno 8.5.2024: Dnes jmenuje prezident Petr Pavel na Pražském hradě další generály AČR, pomalu jich bude více než vojáků... Švýcarská armáda nemá v době míru žádného generála, jmenuje ho jen v době války. Doufejme, že nebude pršet a nad Vítkovem přeletí vojenská letadla... Odsouzený úředník je zpátky na plzeňském magistrátu, - Magistrát Plzně opakovaně zaměstnává odsouzeného, primátor Roman Zarzycký ho nevyhodí a řeční o morálce před pomníkem Díky Ameriko! Američané promiňte, slušní lidé zvrací! USA nám přinesly svobodu. Naši zemi opuští stále více. V supermarketu si ji nekoupíme a bez ní nebudou ani ty! 

***

Včera byly ukončeny v Plzni Slavnosti svobody 2024 pietním aktem u pomníku Díky Ameriko.

Nejvyšším reprezentantem ČR byl předseda Senátu (porovnejme s účastí vysokých představitelů ČR před Českým rozhlasem či v Lidicích). Zástupce Hradu nebyl jmenován, stejně jako plzeňský biskup. Vlajek na ulicích bylo podstatně méně (ubývají každým rokem). Rozdávaly se jen belgické vlaječky (oblíbené, tradiční vlaječky USA pro návštěvníky zřejmě došly, vidět moc nebyly). Letadla nepřiletěla kvůli špatnému počasí na základně v Čáslavi (?). V Událostech ČT ani zmínka (zato reportáž o provokaci s nacistickou vlajkou). Poprvé nepřijel žádný veterán (už nejsou mezi námi, či mají zdravotní problémy). Jejich příbuzní už neseděli u tribuny, ale u pomníku DÍKY AMERIKO. Bylo to důstojnější, než aby seděli u tribuny a dělali „stafáž“ politikům. Odešel jsem předčasně. Stále stejné, bezduché, formální, dlouhé, únavné, neoslovující „žvanění“ českých politiků se už nedalo poslouchat ve srovnání s tím, jak spatra a skvělé po léta mluvili veteráni – málo slovy řekli vše!

Doufejme, že 80. výročí oslav ukončení II. světové války v Evropě a Africe (spojenci ještě do září bojovali v Tichomoří) proběhne důstojněji, v režii skutečné pravice, skutečných osobností a profesionálů, kdy moderní vojenské stíhačky neodradí špatné počasí, tak jako neodradilo naše piloty RAF v bitvě o Anglii!

Rusko nás "osvobodilo" do nesvobody a zavedlo u nás své "zvyky". USA nám přinesly svobodu a ponechaly na nás, jak s ní naložíme. Opět jsme si ji nechali bez boje vzít v roce 1948 komunisty a po roce 1989 jejich pohrobky. Nedivme se, když čs. armáda nikdy za posledních 100 let své území proti agresorům nebránila. I dnes se bojí vzlétnout, když trochu zaprší, ani na počest skutečných vojáků a velitelů, kteří za svobodu naší země i jiných zemí položili své životy! JŠ

***

***

Generál Alexander Hess k nám promlouvá i dnes

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře   

-1 #4 Jan Šinagl 2024-05-09 10:36
Zásadně se držím názoru člověka velice kompetentního, velitele Pražského povstání generála Karla Kutlvašra, kterého pak komunisté odsoudili na doživotí. Ten jasně hned po válce napsal, že vlasovci Praze významně pomohli. To
je přece obrovský rozdíl!

A úplně se zapomíná na rumunskou královskou armádu. Pokud se nemýlím, tak na území Československa padlo asi 24 tisíc rumunských vojáků, v což počítám i Slovensko. Významně osvobozovali také jihovýchodní Moravu a ve finále se dostali až na Českomoravskou vrchovinu. Napsat seriózní knihu o podílu rumunské armády při osvobození Československa ovšem znamená jít do Bukurešti do vojenského archivu a umět rumunsky.

Část ruských vojáků je zkrátka z jiného civilizačního okruhu. Jejich chování k civilnímu obyvatelstvu, když někde něco okupují, i když si myslí, že osvobozují, se vůbec nemění. Loupeže, znásilňování, ničení hodnot a památek jsou velice četné a snadno dokazatelné.

Dělo se to jak na Moravě, tak v mnohých částech Čech. Například v Archivu bezpečnostních složek jsou uložena hlášení středočeských četnických stanic, které byly požádány, aby sepsaly, jak probíhaly první dny míru v jejich obvodech. Nacházíme tam případy vražd civilních obyvatel, znásilňování žen a dívek i loupeže. Jsou zde i soupisy ukradených zlatých hodinek a dalších věcí. I z toho by se dala udělat černá kniha.

Záleželo ale také na našich orgánech, jakou našli odvahu si jít k Sovětům stěžovat a řešit to. Štábní kapitán Valtr, jedna z významných osobností bojů o rozhlas za Pražského povstání, se stal po válce velitelem českých policejních sil na Karlovarsku. Tam Sověti řádili jak černá ruka, dokonce jen tak z plezíru jednoho příslušníka naší bezpečnosti donutili, aby si klekl, a střelili ho do týlu. Byly s nimi obrovské problémy.

lidovky.cz/.../...
-1 #3 Jan Šinagl 2024-05-09 10:26
Tane mi na mysli Havlíčkovo „Kéž by nám Pán Bůh všeliké to vlastenčení z huby do rukou vraziti ráčil!‟ Tahanice kolem vlajek a reliéfů a názvů a přitom naše miniaturní armáda není na svých plných miniaturních stavech a když náčelník genštábu nabádá lidi, že je doba zlá, schytává bídu za to, že straší lidi. Definitivně už přestala doba poválečná a jsme po uši v tobě předválečné. Není jisté, že vypukne naplno, ale trvale přítomné je cosi, co je nutný předpoklad války, totiž nepřátelství. Pryč je snění o restartu, jak ho vyhlašoval v Praze americký prezident Obama a zahájil éru slabochů v Bílém domě.

Když ale jsme přece jen u výročí a u vzpomínání, zkuste nahlédnout do českých novin a časopisů z konce třicátých let, jak se tam psalo o armádě. Dopadlo to, jak to dopadlo, ale když byla mobilizace, chlapi popadli kufříky a mazali do kasáren – můj táta to zažil dvakrát. Dnes se lidi ježí už jenom při samotné zmínce o tom, že by bylo dobré zjistit, kolik vlastně máme mladých mužů schopných bránit vlast.

Takže jak je to, skončila ta válka osmého nebo devátého? Ať si to každý bere jak chce, teď jde hlavně o to, aby nezačala nová.

neviditelnypes.lidovky.cz/.../ ...
-1 #2 Jan Šinagl 2024-05-09 10:22
Slavilo se taky v Plzni, k té ty americké automobily jaksi spíš patří. Ale shit happens, babička při podobných příležitostech, kdy někdo prokop buben říkala tumáš čerte kropáč: někdo z okna amerického auta vystrčil vlajku s hákenkrajcem a hned to řešila policie. Mezitím proruští Noční vlci poklekli před hroby padlých na Olšanech. Žádného šestnáctiletého aktivistu ještě nenapadlo, že by je Hřib měl dát vykopat.

neviditelnypes.lidovky.cz/.../ ...
-1 #1 Jan Šinagl 2024-05-09 10:19
VOP Stanislav Křeček: Sovětští vojáci k nám nepřivezli komunismus. Nezapomínejme, že za první republiky komunistická strana byla jednou z nejsilnějších politických stran u nás a, s porovnáním na počet obyvatel, bylo u nás více členů této strany než v SSSR. A s převahou vyhrála tato strana svobodné volby r. 1946.

neviditelnypes.lidovky.cz/.../ ...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)