Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Vlada CR 17.12.2021Lipavsky Jan

Aktualizováno: V Kanadě podána žaloba za zločiny proti lidskosti – „Norimberk 2“!

***

Ve SRN Bundestag dopoledne zvolil kancléře, stejného dne byl v 15:00 hod. jmenován do funkce, následující den začala vláda pracovat. Jiná země jiný mrav.

Pokud nový ministr zahraničí Jan Lipavský vadil presidentu Zemanovi, můžeme očekávat potřebnou změnu na MZV, které bylo plně pod kontrolou presidenta. Článek Petra Kamberského v (LN 11.12.2021) Kissinger v televizi nutí k zamyšlení nad nevyspělostí autora článku, nebo něčím ještě horším. Totéž platí o moderátorovi ČT Danielu Takáčovi, který dal nevědomě možnost plně vyniknout diplomatickým kvalitám Jana Lipavského, seč se sám snažil v rozhovoru s ním o opak. Porušoval zásady kultivovaného, věcného moderování. Lipavský hovořil jako rozený diplomat i nemluveným projevem. Vzdělání ještě nedělá diplomata. Mimochodem bývalého ministra zahraničí Jakuba Kulhánka si do tohoto pořadu ČT nepozvala. Uměl jen číst prohlášení, říkat krátké, naučené věty, komentovat kde co na Twitteru, ale spatra mluvit nikdy, jistě i díky jeho koktání, které zvládal jen při krátkých vystoupeních. Žádná osobnost, proto byl Hradem dosazen, řízen a ovládán. K tématu se vyjádřil i Karel Oliva Personální bohatství (LN, 16.12.2021).

Kancléř Mynář si při jmenování a představení ministra zahraničí Jana Lipavského prezidentovi neodpustil uvést ho slovy: „magistra, ehm pardon, bakaláře“. Mstivost, nízkost, malost a plebejství ovládá Pražský hrad.  Zeman se v jednu chvíli ptal Mynáře, proč neuvádí, čeho přesně jsou ministři bez portfeje? Musel tak v přímém přenosu vysvětlovat, že to je podle protokolu správně. O hlavu státu se stará nonstop 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, po 12 hod. směnách, tým sedmi zdravotních sester. Jak se asi může prezident starat o stát, když se stát musí starat o něho? Kolik času může prezident věnovat vlastní práci? Neřídí stát už i zdravotní sestřičky? Takto se zdravý stát nechová, kdo ho vyléčí?

Hrad hledá dodavatele liftu pro zvedání invalidního vozíku do letadla – zřejmě preferuje starty mimo Letiště Václava Havla, který ho samozřejmě má, jako ostatní velká letiště. Miloš Zeman se nezasloužil o stát, tedy o ten český…

***

Hlavním cílem bude podle Lipavského posílit dobré jméno a postavení Česka za hranicemi. Chce usilovat o konsensus na zahraniční politice mezi Parlamentem, vládou a dalšími klíčovými hráči. "Když jedeme do zahraničí, reprezentujeme Českou republiku, ne stranické zájmy," poznamenal. Do zahraniční politiky chce také vrátit lidskoprávní rozměr. "Budeme se muset podívat na vztahy s Ruskem a Čínou. Je v zájmu všech, abychom na nich pracovali, nicméně to nejsou vůbec jednoduché otázky. Proto hovoříme o revizi vztahů s Ruskem a Čínou," řekl ministr. V neposlední řadě se chce zaměřit na ekonomickou diplomacii i na profesionalizaci diplomatického sboru. Jeho první zahraniční cesta povede na Slovensko. Výzvou je podle Lipavského předsednictví Česka v EU. ČRo, 18.12.2021

***

Věřme, že nový ministr zahraničí naváže na tradiční zahraniční politiku v duchu odkazu presidenta Václava Havla a pomůže napravit její značně poškozenou reputaci. Názor Vladimíra Čepeláka Lipavský možná jednou s Lavrovem uhraje remízu (LN 15.12.2021) to vystihuje naprosto skvěle. I vstřícný postoj Lipavského ke konání Krajanského dne našich bývalých spoluobčanů je znakem jeho morální vyspělosti – k tématu článek Umanutý boj proti zapomínání Eriky Zlamalové (LN 17.12.2021)

Téma vhodně doplňuje článek Ajťák proti Rusku. Kdo je muž, na kterém se málem zasekla vláda. Za podvod na voličích se sluší připomenout článek Ištvána Léka Offshorová pohádka (LN 16.12.2021).

Na MZV čeká Jana Lipavského hodně práce, která bude vyžadovat odvahu a statečnost, stejně jako odvahu médií ho v jeho práci podpořit. Připomínám můj rozhovor ze srpna t.r. s bývalým velvyslancem Slovinska v ČR panem Damjanem Prelovšekem. Všechna média k tématu mlčela a mlčí – vyjma DeníkuN, který napsal jeden článek a poté také mlčel. Redakcí mi bylo sděleno (při osobní návštěvě), že „jen monitorují“… K tématu jsem publikoval přes 120 článků v českém, anglickém, německém a francouzském jazyce.

Připomínám, že vláda SRN je složena napůl z žen a mužů, ve Vládě ČR jsou pouhé tři ženy mezi patnácti muži. Mohla by se řídit švýcarským vzorem, kde politici především pracují a na vystupování v médiích moc času nemají. Občané je ve volbách ocení podle toho, jak se jim žije. Přejme nové vládě naší země mnoho zdaru a konstruktivní opozici, ne takovou, jakou jsme zažívali poslední roky.

Ministr financí Zbyněk Stanjura prohlásil: „Budeme šetřit na sobě a na lidech.“ Dobrá zásada. Věřme, že vláda zruší navýšení svých platů a občanů zákonodárců a půjde sama příkladem, včetně spravedlivého rozdělení sociálních dávek, které jsou masivně zneužívány, resp. rozkrádány. Obrovské množství lidí, ačkoliv zdrávo, nepracuje a pobírá raději podporu v nezaměstnanosti. Přeji nové vládě méně vystupování na tiskových konferencích, v médiích a získaný čas věnovat práci. Občané praktické výsledky práce vlády jistě dokážou ocenit sami.  

Václav Klaus před více jak deseti lety prohlásil: „Doženeme Německo za 10 let“, proč tomu tak nebylo už neřekl. Nedohnali, trochu materiálně, duchovně se mu vzdalujeme, stejně jako Západu. Spíše by odpovídalo realitě „Doženeme Rusko za 10 let“. Doufejme, že nová vláda to nedopustí a že se svým příkladem zasadí o vzestup dobrých mravů, které jsou základem prosperity a smyslplného života.

 

Jan Šinágl, 17.12.2021

P.S.

Mluvčí prezidenta Zemana se opil. Nelze se divit, když žije v neustále lži a intrikách. Je třeba ocenit, že se omluvil. Ve vyspělých zemích by okamžitě skončil. Odešel by sám od sebe, ale to bychom od bývalého redaktora komunistických Haló novin očekávali a chtěli příliš.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (35 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #13 Jan Šinagl 2022-01-24 22:11
Jakmile politická strana, která ve volbách zvítězí, se začne ozbrojovat na úkor ostatních stran, začíná totalita.

K.Mrzílek
-1 #12 Jan Šinagl 2022-01-11 16:46
Proč se před volbami dělala nová fasáda na budově Sněmovny, když stará vypadala jako nová?! President Václav Havel měl pravdu „Naše země nevzkvétá“, ovšem mimo budovu Sněmovny. Příklady šetření táhnou, nebo kdo by měl táhnout – pryč či za voj?!
-2 #11 Jan Šinagl 2022-01-01 14:05
... Vláda, která si v závěru předvolební kampaně notně pomohla obviněním Babiše v kauze Panama Papers, již rozpoutala zakladatelka a ředitelka serveru Investigace.cz paní Holcová, vyšuměla po volbách naprosto do ztracena. Ukázalo se, že jde o obyčejnou kachnu. Nicméně kauza, spuštěná tři dny před volbami, stála Babiše nejspíše vítězství ve volbách.

Nabídnout v takové situaci nominanta, který parkuje své peníze v kyperských fondech, značí naprostou ztrátu soudnosti. Pan Michalik odstoupil...

parlamentnilisty.cz/.../...
-3 #10 Jan Šinagl 2021-12-31 13:25
Ministr zdravotnictví Válek navrhl do funkce místopředsedy VZP Kalouska, prý ho "ukecal". Vskutku kultivovanost "vzdělance". Níže si můžete přečíst kdo je Kalousek, jeden z mnoha odkazů na tomto webu...

sinagl.cz/.../...
-8 #9 Jan Šinagl 2021-12-28 18:32
Ministři zase neumí anglicky. Pro Fialu tím hůř.

V devadesátých letech jsme si mysleli, že to pomine, protože viníkem přece byla povinná ruština ve školách. Dnes vidíme, že ty kořeny jsou hlubší a nějak tkví v tom, čemu se říká národní povaha, případně kulturní tradice. Prostě většinová populace má menší potřebu hledět za hranice země než obyvatelé jiných, srovnatelných zemí.

A ano, srovnávám s těmi (hlavně) evropskými zeměmi, o nichž bych byl rád, aby se o nich mluvilo jako o „našem prostoru“. Podle průzkumu zvládnutí angličtiny (EF English Proficiency Index, 2021) je za námi z těchto zemí pouze Francie, Itálie a Španělsko. Dokonce i Slovensko, Rumunsko či Bulharsko, které v kritériích „západnosti“ bývají obvykle za námi, Česko ve znalosti angličtiny předběhly.

Když někdo říká: „Nevím, co kritizujete, vždyť premiér minulé vlády neuměl ani česky!“, je to dobrý vtip. Ovšem pokud by to někdo myslel vážně, byla by to tragédie. Znamenalo by to, že Babiš jako politik možná prohrál ve volbách, ale Babiš coby princip dál vyhrává.

seznamzpravy.cz/.../...
-7 #8 Jan Šinagl 2021-12-28 17:53
Neorganizované akce jsou v restauracích povoleny bez omezení počtu návštěvníků, otevřeno neomezeně. Nic nebrání rezervování míst do restaurací před běžnou návštěvou a aby hospody a restaurace byly plné na Nový rok jako mohou být divadla a koncertní sály.

Vláda začíná předvádět pěkný „koncert“. Švejci nadělují švejkům sice opožděně, ale s nemenší radostí - švejků.
-6 #7 Jan Šinagl 2021-12-28 17:22
Necelé polovině sněmovních stran a hnutí letos stoupl počet členů

Největším sněmovním politickým uskupením - tedy hnutí ANO a ODS - ubyli členové. Občanští demokraté mají oproti loňsku skoro o tisíc členů méně, hnutí ANO o 200 lidí. Vyplývá to z ankety Českého rozhlasu mezi jednotlivými politickými stranami. Počet členů klesl i v KDU-ČSL. Oproti loňsku mají lidovci o 420 straníků míň. Pirátům, TOP 09 a Starostům a nezávislým naopak straníci přibyli. Starostové podle mluvčí Lubomíry Černé evidují zvýšený zájem o členství opakovaně. Hnutí SPD na dotazy Českého rozhlasu nereagovalo.

ČRo, 28.12.2021
-7 #6 Jan Šinagl 2021-12-28 17:17
Hodina českého jazyka...
Děti mají tvořit věty, kde se objevují slova "jelikož" a "patrně". Přihlásí se Janička: "Jelikož je venku zamračeno, patrně bude pršet."
Další děcka sypou z rukávu podobně geniální nápady, až se přihlásí Pepíček a říká :
"Stanjura jde po dvorku a nese si pod paží noviny - Times." "Ale, Pepíčku," namítne kantorka, "tam není ani jelikož, ani patrně."
"No, to taky není všechno paní učitelko," říká Pepíček a dodá: "...a jelikož neumí ani slovo anglicky, patrně jde na záchod."

Anekdota z Opavy
-6 #5 Jan Šinagl 2021-12-28 13:25
Nemravný poslanec ODS Petr Bendl se chová stále stejně. Tak to chodí, když se volí kandidátky -

seznamzpravy.cz/.../...
-8 #4 Jan Šinagl 2021-12-28 09:13
HN: Nejméně pět ministrů nezvládne vést jednání v angličtině

Několik členů nové vlády nezvládne vést pracovní jednání v angličtině a bude využívat tlumočníka. Dnešní Hospodářské noviny (HN) napsaly, že nedostatečné jazykové schopnosti má nejméně pět ministrů. "Moje angličtina je podle mých lektorů na úrovni B1 a snažím se dál zlepšovat," sdělila HN ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která se podle svých slov domluví polsky a pasivně umí rusky. Úroveň B1 je dokladem schopnosti základní konverzace.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že pro důležitá pracovní jednání bude používat tlumočníka. "Aktivně jsem anglicky s výjimkou několika dovolených v poslední době příliš nemluvil a sám sobě umím přiznat, že úroveň mé angličtiny je spíše společenská než vrcholně pracovní," řekl. Ve škole se učil rusky, pasivně umí polsky. Stanjura bude během předsednictví předsedat radě ministrů financí Ecofin, která pravidelně řeší důležitá finanční a ekonomická témata.

Bez jazykového vzdělání s certifikátem o dosažení nějakého stupně znalostí je podle Hospodářských novin také ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Je schopen komunikovat v němčině. Používat tlumočníka bude i ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Spolehlivou angličtinu HN potvrdili ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09), ministr školství Petr Gazdík (STAN) a ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl, že jako vystudovaný germanista hovoří německy. Premiér Petr Fiala (ODS) hovoří anglicky a německy.

ČRo, 27.12.2021

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)