Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.03.2024 10:57
    U Horáčka jde o podezřelý byznys mafiánů. U matky a syna o ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:44
    Gratuluji k drtivému vítězství. Šéf Evropské rady poslal ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:38
    Jak šel čas s Putinem. Stárnutí nezastavily ani plastické ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:36
    Putinova první reakce na zcela nečekané vítězství ve „volbách“ ...

    Read more...

     
  • 17.03.2024 10:09
    Babiše řeší Sněmovna, ale plebejské přepadení jeho nemocného ...

    Read more...

     
  • 17.03.2024 10:01
    Výroky senátora Čunka březen 2024: Dám příklad: kdo kdysi ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Aktualizováno 18.10.2021: Diplomaty znervóznily volby a Zemanovy potíže - Státní tajemník Černínského paláce Miloslav Stašek stále neví, jestli pojede do Spojených států jako český velvyslanec…

***

Jeho obsah je velmi závažný. Zda zaujme i veřejnoprávní média bude další skutečnou zkouškou jejich avizované nezávislosti. Rozhovor byl natočen na hradu Žebrák dne 13.8.2021.

Děkuji panu Prelovšekovi, že přijal mé pozvání. Nevylučuji, že další závažná svědectví budou následovat, pokud odpovědné osoby a instituce nezačnou konat, jak jim ukládá zákon. 

 AMO 22.9.2021: Představení Agendy pro zahraniční politiku ČR po parlamentních volbách dr. Janou Chaloupkovou, kandidátkou za Přísahu za Středočeský kraj

Spolupracovník KGB Jurij Bezmenov o propagandistických metodách Kremlu (1984)

85.výročí narození Václava Havla – Pouhou „Pravdou a láskou“ se zlo ze společnosti neodstraní, jen posílí

Hrad Žebrák 13.8.2021: Přepis rozhovoru s bývalým velvyslancem Slovinska v České republice

Jan Šinágl (JŠ): Dnes máme 13.srpna 2021 a jsme na vyhlídkové věži hradu Žebrák ve Středních Čechách. Dovolte mi, abych vám představil pana Damjana Prelovšeka, bývalého velvyslance Slovinska v České republice. Máme mnoho společného. Zveřejnil jsem váš dopis z 9.června 2020 o dění na české ambasádě v Maroku. Vítám i osobní kontakt po takové době. Bylo mi ctí vás poznat. Věřím, že naše úsilí dojde dobrého konce i s pomocí tohoto videa a toho co nám sdělíte. Prosím, máte slovo.

Damjan Prelovšek (DP): Všechny vás moc zdravím. Mé jméno je Damjan Prelovšek. Studoval jsem dějiny umění, působil jsem v Ljublaně na Akademii věd v Institutu pro dějiny umění, sportoval jsem, měl jsem českého trenéra. Vždy jsem byl velkým příznivcem Čechů a České republiky. Byla naším vzorem i historicky, už od konce 19.století, kdy hráli Češi velkou roli ve slovinských dějinách a kultuře.  

Po pádu Berlínské zdi jsem se v této zemi stal velvyslancem na 4 roky. Hodně jsem cestoval a poznával vaši krajinu, nádherná. Co mně méně těší je to, co se dozvídám v poslední době. Poznal jsem konzulku, která působila na různých místech. Pracovala jako konzulka v Maroku. Na začátku pracovala velice dobře, velvyslanec Viktor Lorenc ji podporoval a oceňoval její schopnosti. Potom se vše náhle změnilo. Velvyslanec Lorenc začal vůči ní dělat různé šikany. Nevěděli jsme, o co se jedná. Paní konzulka dr. Jana Chaloupková, nedala víza lidem, kteří si to nezasloužili. Velvyslanec ji nutil, aby dávala víza lidem, kteří nejsou vzdělaní, nemají peníze, neznají řeči a kteří si myslelii, že se nacházejí na francouzské ambasádě. Prostředník pro ně vyplňoval formuláře.

Dr. Chaloupková postupovala jako čestný člověk. To také potvrdilo ministerstvo zahraničí České republiky. Následovaly velké problémy na ministerstvu zahraničí. Především velvyslanec Viktor Lorenc chtěl konzulku odstranit. Víza se prodávaly za 4.000 euro. Paní Chaloupková to samozřejmě odmítla a zůstala čestnou. Tím začaly její problémy. Dnes je bez práce. Zbavili ji nejen místa konzulky, ale dostala výpověď i z ministerstva zahraničních věcí (bez udání důvodů. JŠ.) To je velice nehorázné. Člověk jako ona má být odměněn a vyznamenán, protože se zachovala čestně a odmítla podporovat obchod s vízy. Obchod s vízy není jednoduchá záležitost, protože se za ním může skrývat všechno možné. To jsou lidi, kteří nemají žádné peníze, jsou nastrčení do Evropy a bůhví, co tam dělají. Musí si odpracovat ty 4.000 euro co dostane prostředník. To znamená, že tito lidé mohou vykonávat i činnost související i s terorismem.

Potom následovalo šikanování, kdy se všichni spojili s velvyslancem Lorencem a šikanovali paní dr. Chaloupkovou. To nasvědčuje, že za tím bylo něco většího. Paní Chaloupkové bylo také řečeno, že někomu zničila velký obchod. Tzn., že v té věci se jednalo o něco jiného, než o těch pět víz, které odmítla vydat. Co to je musí zjistit policie.

Když to tak pokračovalo, tak jsem ji tam chodil často navštěvovat, protože jsme společně organizovali různé kulturní programy, např. u příležitosti 60. výročí vztahů mezi Českou republikou a Marockým královstvím. Chtěli jsme vydat knihu, dělali jsme výstavu na Pražském hradu, výstavu na počest Višegradu apod. Velvyslanec Lorenc to musel nějak podporovat, ale ministerstvo zahraničí informoval, že se jedná o soukromé aktivity, že to nemá s ambasádou nic společného a stále ji pomlouval. Člověk nemůže uvěřit, že se může něco takového stát ve státu, který je součástí Evropské unie. Když jsem upozornil pana ministra zahraničí (Tomáš Petříček.JŠ), tak mi napsal pan státní tajemník Stašek (má být novým velvyslancem České republiky v USA. JŠ), že se do toho nemám plést. Co tím myslí? Schengenská víza platí pro celou schengenskou Evropu. Jsou to velmi důležitá víza, která zabraňují, aby se ilegální migrace nesměrovala do Evropy.

Musím ještě říci, jak jsem se do toho všeho dostal. Přátelil jsem se s marockou policií, spíše s tajnou policií marockého krále, protože usilovali, aby Slovinsko oddělilo svoji ambasádu v Rabatu. Slovinsko zdědilo budovu velvyslanectví od bývalé Jugoslávie a tak by si museli Slovinci postavit svoji ambasádu. Maročané to velice podporovali. Chtěli, abychom podporovali Palestince a abychom je podporovali v boji za Západní Saharu, kde nastupuje alžírská fronta Palisário atd. Když viděli, co se děje s paní Chaloupkovou, předali mi 15 nahrávek. Nahrávky potvrzovaly dobrou práci dr. Chaloupkové.  

Maročané měli velmi dobře organizovanou tajnou službu odposlechů na ambasádě, která monitorovala co se na ambasádě děje. Jednou mi předali sluchátka, kdy jsme byli na druhém konci Rabatu, a mohl jsem poslouchal rozhovory na velvyslanectví, jako bych tam byl sám a dozvěděl se co se tam všechno děje. Později jsem se dozvěděl, že Češi nasadili na ambasádě rušičky. Na záznamech od Maročanů, které jsem obdržel, působení rušiček není vůbec znát. Maročané mají perfektní techniku. Zda používají program Pegasus, to přesně nevím, ale něco takového to bude. Jsou schopni poslouchat úplně všechno. Mají velký archiv záznamů. Také se mi pochlubili, že mají záznamy z působení Babiše za komunismu. To vše mají v archivu a možná, že to někdy zveřejní. Mají také perfektní techniku pro překlady. Např. studenti, kteří za komunismu studovali v Čechách, pro ně překládali, ale mají perfektní program, který  je lepší než Google. Mají techniku ruskou, americkou a izraelskou. To znamená, že jsou špičkově vybavení.

Nahrávky, které jsem obdržel, jsem předal paní Bradáčové a je předala policii. Policie mi zavolala, abych přijel do Prahy svědčit a vysvětlil co na nahrávkách je. Potom najednou ztratila policie zájem. Nějak jsem se dozvěděl, že to už kolovalo sedmkrát, až to policie zastavila. Vrátilo se to do Prahy, tam kde to začalo. Někteří mi také říkali, že opravdu nahrávky chtěli minimalizovat a nepovažovat je za důležité. Vím také, že paní Chaloupkové vyhrožovali za to, co dělá. Slyšel jsem, že jí říkali, pokud půjde do politiky, tak nepřežije, že ji zabijí. To jsou dost závažné věci. Obávám se, že to může být podobný případ jako Ján Kuciak na Slovensku. Jeden policista v Čechách, se kterým jsem se kamarádil mi řekl, že kdyby se to v Čechách vědělo a zveřejnilo, tak to bude pád Česka. Nevěřil jsem tomu, ale co se děje teď s paní Chaloupkovou, jak ji odstranili z Maroka, kdy dostala pár hodin, aby opustila Maroko, kdy musela spát pomalu na silnici, pokud by neměla známé.

Další katastrofa byla, že jí zadržovali i kargo s osobními věcmi, které si přivezla na čtyři roky. Velvyslanec nechtěl záměrně dát razítko, aby se věci mohly vyvézt. Po roce a půl obdržela všechny věci špinavé a plesnivé. Mohla vše hned vyhodit, protože to už nebylo k použití. Plíseň zničila i knihy. Opravdu nevím, jak je to možné v takovém civilizovaném státu jako je Česká republika a že všichni podporují tohoto velvyslance, který si tam dělá vlastní obchody.

Byl jsem také přítomen, když pan premiér Babiš volal brzy ráno paní Chaloupkové a říkal jí, že ji nic nevěří, když je podřízená. Nemyslím si, že to je o tom kdo je podřízený a nadřízená, ale jedná se o pravdu. Nahrávky jsem předal také naši policie v Ljublani. Takže doufám, že se konečně něco stane. Už to není dále možné, jak se to všechno táhne. Nikdo nechce nic dělat, vše se uklízí pod koberec. Říkali mi známí, pokud ta vláda bude existovat, vyšetřovat se nebude. Je jasné, že policie nevyšetřuje a každý si dělá podle svého. Je to škoda, protože tuto zemi a národ mám opravdu moc rád. Je mi to moc líto.

JŠ: Pane Prelovšeku, moc Vám děkuji. Toto svědectví má určitou symboliku, právě na hradě českého krále. Bylo mi velkou ctí.

DP: Mohu ještě něco říci? Paní Chaloupková je velice chytrá, hodně se zabývala konzulárními případy. Vždy pomohla Čechům v nouzi, aby se to vyřešilo. Měla v Maroku také jeden těžký případ, který vyřešila. Velvyslanec jí nepomohl, nechtěl jí dát ani auto, aby se těžce nemocná žena převezla z letiště. Jako člověk je velice čestná. Zasloužila by si vyznamenání a ocenění za svoji práci. To je jen jeden příklad co se tam dělo. Takový člověk jako je velvyslanec Viktor Lorenc by nikde v žádné diplomacii pracovat nesměl.

JŠ: Pane Prelovšeku moc Vám děkuji a věřím, že i jménem všech slušných občanů České republiky a není jich málo. Věřím, že i jejich hlas se projeví ve volbách a dají ho těm stranám a jejich kandidátům, kteří budou naplňovat slova činy ve smyslu toho, co jste nám zde řekl. Tzn. mravní obnovy společnosti, a aby na odpovědných místech v zemi byli lidé, kteří tomu odpovídají svými morálními, mravními a odbornými schopnostmi. Děkuji Vám a přeji hezký zbytek pobytu v České republice – i jménem Českého Krále Václava. Určitě i paní dr. Chaloupkové drží palce.

***

Na přítele Miloše Zemana se nesahá. I když jde o vydírání a vyhrožování smrtí

Bývalá diplomatka dr. Jana Chaloupková, kandidátka za Přísahu jako nezávislá (není členkou), poskytla rozhovor Parlamentním listům 

Bývalý velvyslanec Slovinska v ČR Damjan Prelovšek, reaguje na odpověď premiéra Andreje Babiše poslankyni Janě Černochové na její interpelaci ve věci Maroka

Velvyslanec ČR v Maroku Viktor Lorenc, zmizel z webových stránek velvyslanectví?!

Poslankyně Černochová dodržela slovo - podala interpelaci k rukám premiéra ve věci udělování víz, ohrožujících bezpečnost EU a jejího obyvatelstva

Státní tajemník MZV Stašek, reaguje na Šináglův otevřený dopis ministru zahraničí Petříčkovi

Otevřený dopis ministru zahraničí ČR Tomáši Petříčkovi

Bývalý velvyslanec Slovinska v ČR odhaluje trestuhodnou nečinnost MZV ČR a státního tajemníka Staška, ve věci diplomatického skandálu na velvyslanectví ČR v Maroku

Diplomatický skandál: Výzva k odchodu velvyslance ČR v Maroku Viktora Lorence

***

Kauza PEGASUS: Bezpečnostní konferenci v Praze sponzoruje tvůrce špehovacího softwaru

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.55 (11 Votes)
Share

Komentáře   

0 #1 Jan Šinagl 2021-10-04 15:09
LN: Někdo formuloval afgánskou otázku tak, že „po vývozu demokracie ze Západu nyní nastává doba dovozu terorismu do západních zemí“. Souhlasíte?

Vždy se vyplatí vycházet z faktů. Po velké invazi nelegálních migrantů v roce 2015 se na území EU zvýšil počet teroristických útoků. Existuje zde tedy souvislost. Větší migrační vlna, více teroristických činů. Taková je realita.

Odpověď Viktora Orbána v rozhovoru pro LN (2.10.2021): O Evropské unii by měla rozhodovat osa Paříž – Berlín – skupina V4

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)