Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Lorenc Viktor

„Nesnažte se být úspěšným člověkem, ale spíše člověkem, který má hodnotu.“ Albert Einstein

* * *

Aktualizováno:

17.7.2020: Sdělení ředitelky Mgr. Zuzany Štíchové.

11.7.2020: Děkuji panu premiérovi za milá slova a ocenění naší práce

10.7.2020: Druhá žádost o doplnění ZOI ředitelky Mgr. Zuzany Štíchové. Dnes byla doplněna.

9.7.2020: Letter of former Ambassador of Slovenia to he Czech Republic in the matter of unacceptable situation at Czech Embassy in Morocco - visa business

7.7.2020: Dne 29.6.2020 jsem zaslal ministru zahraničí ČR Tomáši Petříčkovi ZOI. Dne 1.7.2020 odpověděla ředitelka Mgr. Zuzana Štíchová s žádostí o její doplnění. Dnes byla doplněna

6.7.2020: MAROKO - Knižní veletrh v Casablance 2019, rub a líc české diplomacie

3.7.2020: Dopis bývalého velvyslance Slovinska v České republice

1.7.2020: Diplomatický skandál v Maroku a mlčení médií. Je snad co skrývat?

* * *

… My, čeští občané, nechceme v zahraničí diplomaty, kteří nám ve stavu nouze nepomohou. Nechceme být reprezentováni lidmi, kteří nás nechají umřít v nemocnici na konci Chaloupková Jana IIIsvěta. Nechceme platit naše daně na velvyslance a diplomaty, kteří nemají ani kousek srdce, pouze nás vidí jako svůj úřednický případ a v půl páté chtějí jít domů a na nás zapomenout, chladně odkazuji pouze na pojišťovnu. …

* * *

Vážený pane Šinágle, 

Zaujal mne Váš web a odvaha, s níž píšete o korupci a nepravostech ve společnosti. Níže zasílám svůj článek, který se týká závažného konzulárního případu nouze české občanky v Maroku. Přístup velvyslance Lorence byl ostudný a nepřijatelný. Pani (73 let) se naštěstí ale podařilo zachránit život. Jsem rád, že jsem k tomu mohl také přispět. Zmiňovaná konzulka Chaloupková byla kdysi konzulkou v Thajsku a pomohla 2 mladým Čechům, kteří byli chyceni s drogami na letišti v Bangkoku a dostali 50 let trestu odnětí svobody. To bylo 1995 a 1996. Tehdy jsem ani netušil, že ji osobně poznám. Čechům pomáhá stále a s velkým srdcem. Byl bych velmi rád, kdybyste můj článek otiskl.

Předem děkuji

P.S. (Právní Stát)

7. června 2020

* * *

Maroko - odstrašující konzulární případ, velvyslanec Viktor Lorenc odmítl pomoc starší české ženě v nouzi.

V dnešní době koronavirové pandemie si ještě více uvědomujeme důležitost zdraví, péče o něj, pomoci bližnímu a často skloňované sounáležitosti. Tato mnohdy do vypuknutí pandemie mezi lidmi chyběla. Tím více si cením těch, kteří neváhají a i v minulosti neváhali nabídnout pomocnou ruku i nad rámec pracovních povinností a maximálně pomohli, a to i tehdy když jim druzí házeli klacky pod nohy a navíc se ještě po nich s úsměškem vozili.

Rád bych se s Vámi podělil o smutný příběh z Marockého království, kde se ocitl v nebezpečí život jedné Češky a velvyslanec Viktor Lorenc neměl o tento případ vůbec zájem, přestože je placen z peněz nás, daňových poplatníků, a kromě toho by měl projevit i lidský přístup.

Ke konci minulého roku jsem pomáhal při řešení konzulármího případu starší dámy ze severní Moravy v Maroku. Náhle onemocněla během své dovolené u Středozemního moře a posádka letadla ji odmítala přepravit zpět domů do České republiky. Ve vysokém věku nad 70 let se ocitla sama daleko v nemocnici  u alžírské hranice v Oujdě, bez financí, bez pomoci pojišťovny, která se vymlouvala, že její pojištění nepokrývá další pobyt a léčení v Maroku po skončení zájezdu, bez náhradního oblečení, pouze s vybitým mobilem a pasem.

Její zdravotní stav se zhoršoval a chudinka začala mít mnoho problémů a nakonec prakticky nemohla ani chodit a pohybovat se.

Po delší době, kdy se rodině podařilo spojit s konzulárním oddělením velvyslanectví v Rabatu, se začal případ řešit. Konzulka dr. Jana Chaloupková prakticky zachránila tento lidský život, a to nejen svou profesionalitou, ale i lidským přístupem, který je v nouzových situacích tak důležitý. Zajistila převoz paní do hlavního města Rabatu do kliniky, která má vazby na Českou republiku, jeden z majitelů studoval v ČR, klinika používá kvalitní vybavení z Čech a jednu místnost má dokonce pojmenovánu po jedné slavné české lékařce 19. století. Právě sem českou pacientku symbolicky umístili. Díky péči konzulky byla prominuta platba za léčení a převoz sanitkou, což činilo za 3 týdny nemalou částku. Následně pak osobním přístupem, dobrým slovem, češtinou, která v Oujdě tolik chyběla při komunikaci, možností podat mobil a umožnit kontakt s dcerou v ČR přispěla významnou měrou ke zlepšení zdravotního stavu. Samozřejmě pomohla i výborná péče kliniky, která vyšla vstříc, zdarma a všichni se zde k ženě chovali prakticky jako rodinní příslušníci.

Nemocnici v Oujdě i Klinice Beausejour Rabat patří obrovský dík za humánní přístup, za pomoc českému občanovi v nouzi, za výbornou spolupráci s konzulkou. Nemocnice v Oujdě koupila i oblečení, Organizace pro lidská práva Instance des Droits Humains zakoupila oblečení a obuv na cestu paní letadlem do ČR a pomohla technický při jejím přenosu na letišti, neboť bylo třeba více silných mužů.

 Zlepšení stavu umožnilo převoz do Prahy, tedy cestu letadlem, kde konzulka opět zajistila okamžitou cestu linkou Air Arabia na přímé lince Casablanca - Praha a opět velký dík patří letecké společnosti Air Arabia za minimální cenu na letenku pro ženu a doprovázejícího lékaře. Takto mohl být zajištěn co nejrychlejší návrat nemocné do vlasti, aby mohla mít péči českých lékařů, kde se i dobře dorozumí, aby mohla být v blízkosti své rodiny, svých blízkých. Opět doma.

Konzulka ji doprovodila na letiště, narychlo zajistila i lékaře, neboť zdravotní stav neumožňoval, aby paní cestovala sama. Nebylo snadné najít lékaře, který by zdarma opustil svou práci na 4 dny mezi dvěma lety z Maroka, který by mohl téměř ze dne na den odjet do ČR, měl vízum atd. Marocký lékař p. Adil, jenž studoval v Rusku, a mohl tedy alespoň trochu s paní komunikovat, se uvolil, že za těchto podmínek pojede. Nepožadoval jako jiní tisic euro, jen chtěl jet s ženou a děckem a strávit v Praze dva dny. Nemocné koupil z vlastních peněz léky a nějaké zařízení pro diabetiky do letadla. Protože mu vypršelo francouzské vízum, musela konzulka učinit téměř nemožné, aby se zajistila i rychle schengenská víza.  Přestože sama byla právě ve zdravotní indispozici chřipky, odvezla paní na letiště v Casablance, pomohla s přenosem nemocné na vozík, muselo ji nést několik lidí. Telefonicky zajistila check-in na letišti a nástup do letadla na poslední chvíli, asistenci Air Arabia a celnice ještě u auta a dále na letišti. Pro její mimořádnou angažovanost jsem ji navrhnul p. prezidentovi, p. premiérovi a p. ministrovi zahraničí na vyznamenání. Pracovala nejen jako úředník, ale především jako člověk s velkým srdcem. Byl bych rád, kdybyste mně v této nominaci podpořili.

Čekal jsem na letišti v Ruzyni, pomohl s příletem nemocné, postaral jsem se o lékaře a doprovodil jsem ho do hotelu, ukázal mu jako poděkování v následujících dnech Prahu. Chtěl jsem mu jménem České republiky symbolicky poděkovat. Paní byla následně umístěna na nějaký čas do LDN a jsem rád, že se její stav poté zlepšil, i když nemocnicím se zatím nemůže vyhnout. Přitom do Maroka odjela úplně zdravá.

V celém příběhu je šokující přístup českého velvyslance Viktora Lorence, který nejen že s ničím nepomohl, ale ještě kladl překážky. Nechtěl poskytnout mikrobus velvyslanectví na převoz paní na letiště a vymlouval se na to, že by měla jet sanitkou. Ta by samozřejmě stála velké finance, nebylo možné stále něco žádat od marocké strany zdarma, a zdravotní stav již sanitku nevyžadoval, bylo třeba jen prostorné vozidlo, aby se paní vzhledem k omezenému pohybu a  větší tělesné konzistenci dobře a pohodlně posadila a nebyla příliš unavená ještě před letem. Přitom velvyslanectví mikrobus ve svém vozovém parku má a také dva řidiče a dalšího řidiče - zahradníka. Osobně jsem je poznal během své návštěvy ambasády a jsou velmi obětaví. Lékař sice také jel svým autem, ale s ženou  a malou holčičkou, a jeho sedadla byla příliš malá, nebylo by tam dost místa. Telefonovali jsme s dcerou, kde šlo, abychom pomohli konzulce, aby se mikrobus uvolnil. Nakonec byl poskytnut téměř na poslední chvíli a málem se letadlo nestihlo. Na druhou stranu ale něco zlé pro něco dobré, alespoň pani nečekala na letišti v Casablance dlouho. Velvyslanec Lorenc také prokázal své chladné srdce, naprostý nezájem o českého občana v nouzi a vůbec o člověka v tísni, v krizi života. Nikdy se nezeptal, jak se paní cítí, byla pro něj "bábou, která mu spadne na krk, když měla peníze na dovolenou v Maroku, měla by si vše zaplatit", jak mi sdělil jeden očitý svědek těchto jeho hrozných výroků. Odstrašující případ neprofesionalismu. Přitom p. ministr Petříček dceři napsal, že pomoc českým občanům, je povinností diplomatů, a od dcery obdržel na dr. Chaloupkovou mnoho pochval. Ta se ale nedočkala ocenění, nýbrž svého odvolání do ČR, po pouhém roku práce v Maroku.

My, čeští občané, nechceme v zahraničí diplomaty, kteří nám ve stavu nouze nepomohou. Nechceme být reprezentováni lidmi, kteří nás nechají umřít v nemocnici na konci světa. Nechceme platit naše daně na velvyslance a diplomaty, kteří nemají ani kousek srdce, pouze nás vidí jako svůj úřednický případ a v půl páté chtějí jít domů a na nás zapomenout, chladně odkazuji pouze na pojišťovnu. Nebýt dr. Chaloupkové, konzulky, možná by ona žena nebyla již mezi námi. Konzulka dokonce nakonec přispěla na náklady léčby a sanitky ze svého, aby velvyslanec Lorenc nemohl říkat, že marocká strana bude něco vyžadovat na oplátku. Maročané ale pomohli rádi, také je stav nemocné zajímá dodnes a obě nemocnice ji braly "jako svou". Velký rozdíl oproti přístupu vedoucího ambasády. 

Velvyslanec Lorenc dále setrvává na své pozici, pobírá sympatický plat a na nemocnou si jistě ani nevzpomene. Pani Chaloupková se čas od času ptá telefonem na její zdraví a stav. Takových diplomatů je málo, a proto vyzývám k podpoře Jany Chaloupkové, diplomatky s velkým srdcem  a s velkou profesionalitou. A k odchodu p. Viktora Lorence z jeho postu.

* * * 

Oslovím ministra zahraničí Tomáše Petříčka, premiéra Andreje Babiše, prezidenta Miloše Zemana a občany zákonodárce. Případné reakce budou zveřejněny.

J.Š. 9.6.2020

* * *

Aktualizováno 10.6.2020:

Dobré odpoledne,

velmi si cením Vašeho zájmu a děkuji za publikování mé statě. Všimnul jsem si na webu již včera. Našel jsem na internetu i hezčí fotografii pí Chaloupkové - viz příloha, myslím, že za tu pomoc nemocné pani si zaslouží reprezentativnější snímek. Dnes jsem se dozvěděl, že je opět v nemocnici, má již třetí mozkovou mrtvici. Zdá se, že ji Maroko podlomilo zdraví. U starších osob je třeba dávat pozor, někdy jsou čiperní, najednou se něco stane a úplně to celý organismus naruší.  Je to smutný  případ. Je škoda, že někdo si místo radosti z dovolené přiveze podlomené zdraví. Alespoň na paní konzulku má ale rodina moc dobré vzpomínky. Říkali mi, že psali p. Petříčkovi, že je pí Chaloupkova "jejich hvězda na nebi, která jim maminku zachránila". Dobrý člověk ještě žije.  
 
Ještě jednou děkuji a přeji hezký den  

P.S. (Právní Stát)

* * *

Dobry den,

Pritel mne upozornil na clanek, ktery vyse u Vas na Webu o Maroku. Zminuje se tam o pi. Dr. Chaloupkove. 

Jsem fotograf, historik umeni, odbornik na architekturu, specializuji se na silo slovinskeho architekta Joze Plecnika. Napsal jsem mnoho knih a odbornych clanku o praci Plecnika na Prazskem hradu, take jsem se podilel na velke vystave o Plecnikovi na Prazskem hradu v r. 1996. Mam Velmi rad Ceskou republiku a casto organizuji vystavy, prednasky a publikuji knihy.

S Pi dr. Chaloupkovou jsem prave dokoncil knihu k 60. Vyroci diplomatickych vztahu CR - Maroko. Zasilam ji v priloze. 

Byl Bych Velmi rad, kdybyste ji zavesil na svou stranku, aby meli ctenari predstavu, o kom se hovori.

Dr. Chaloupkova Je tvurcem konceptu, textu a vubec autorkou teto hezke myslenky. Na fotografii u sveho uvodu Je v tradicnim marockem kaftanu behem jedne svatebni ceremonie, na kterou byla pozvana. Takto se na ozdobene sedacce foti novomanzele.

Designerem knihy Je slovinsky-italsky designer Andrea Furlan. Oba nalezime k Akademii ved Slovinska.

Bylo pro mne potesenim pracovat na teto knize a Doufam, ze se Vam a ctenarum bude libit.

K navrhu na oceneni dr. Chaloupkove se rad pripojuji, nejen za konzularni pomoc, ale za jeji vzdy perfektni profesionalni diplomaticky vykon, reprezentativnost, bohate zkusenosti z prace na ambasadach v peti zemich, mimoradne znalosti 12 jazyku, umelecke spisovatelske cinnosti, a v neposledni rade, Jak uvadite, vlidnemu obetavemu srdci, se kterym vzdy pomaha ceskym obcanum, a nejen Jim. Takovych diplomatu neni mnoho.

Preji Vam hezke cestovani po pamatkach Cech a Maroka.

 

S peknym pozdravem

 

Damjan Prelovsek

Lublan

Slovinska

PS Omliuvam se za chyby v cestine.

* * *

DVDB JCH uvod

Bylo mi velkou ctí, že jsem mohla sloužit v Maroku během oslav 60. výročí diplomatických vztahů mezi Českou republikou a Marockým královstvím. Toto jubileum představuje období intenzivních dvoustranných vztahů ve všech oblastech - politické, ekonomické, kulturní, sportovní a v cestovním ruchu. Vrchol vztahů symbolizuje soukromá návštěva J.V. krále Mohammeda VI. v České republice v roce 2016 a jeho setkání s prezidentem Milošem Zemanem. Těší mne, že si panovník naši zemi zamiloval a doufám, že Jeho Výsost v budoucnu opět přivítáme.

Česká značka Škoda slaví v Maroku velké úspěchy, toto vozidlo je ceněno díky své kvalitě a dobré ceně. České zdravotnické vybavení a know-how usnadňují práci klinik a nemocnic v Maroku. Obdobně vstoupily na marocký trh také české potravinářské výrobky a zemědělské stroje; musíme rovněž zmínit probíhající velké investiční projekty. České ženy mají v oblibě arganový olej, vodu z růží a pomerančovníků a další orientální kosmetické výrobky. Exotické koření, datle, olivový olej - to vše je součástí středomořské kuchyně, která byla zapsána jako nehmotné dědictví UNESCO. Naše dvě země jsou spojeny dvěma přímými lety - Air Arabia na trase Casablanca - Praha a Ryanair na trase Marrakéš - Praha.

* 60 * byla oslavena v roce 2019 výstavami obrazů inspirovanými hudbou malířky Ireny Stanislavové (Rabat, Casablanca), česko-marockou módní přehlídkou v Rabatu představující značku Navarila, šperky Karla Votipky a kaftany ze Salónu Salma Creation. Česká republika se zúčastnila knižního veletrhu v Casablance 2019 stánkem české literatury a prezentací naší země. Den Miloslava Zikmunda připomněl 100. narozeniny tohoto českého cestovatele, který zahájil své velké africké turné se svým přítelem Hanzelkou v Casablance v roce 1947 v autě Tatra. Putovní  výstava fotografií Pražského hradu a Zámku v Lánech se konala pod záštitou první dámy paní Ivany Zemanové v dubnu v marockém městě Meknès v Galerii Bab Mansour a v srpnu v galerii Radnice hlavního města Rabatu. Fotografie Damjana Prelovska - bývalého slovinského velvyslance v České republice, historika umění a spisovatele ukazují krásu a eleganci dvou hradů symbolizujících politickou moc, historii země a turistické památky. Oči a srdce fotografa nám nabízejí nezapomenutelné okamžiky s věčnou architekturou. Totéž lze říci o této knize, která symbolizuje přátelství, spolupráci, dialog mezi různými národy, kulturami a náboženstvími napříč světadíly.

Tato kniha je věnována všem, kteří mi pomohli během mého pobytu v Rabatu, všem mým přátelům, kteří mne podporovali v těžkých dobách, a kteří přispěli k výše uvedeným důležitým aktivitám české veřejné diplomacie v Maroku.

Děkuji všem! Alf shukr!

 

Jana Chaloupková

Rada - vyslanec

Velvyslanectví České republiky v Rabatu

Rabat, 1/12/2019

 

Věnováno našim rodičům, těm nejkrásnějším na světě!

Fotografie: Damjan Prelovšek

Text: Jana Chaloupková

Design: Andrea Furlan

Toto dílo vzniklo za laskavé podpory Ministerstva zahraničních věcí České republiky.

Dokončeno v dubnu 2020 na památku obětí koronavirové pandemie mezi zdravotnickým personálem, vojskem a policisty Marockého království a jejich hrdinství.

P.S.

Nádherná, nekomeční publikace a provedení, ukazující krásy dvou tak rozdílných zemí a bohatost jejich kultur. Ano, šťastní lidé, kteří mohou říci, že mají „nejkrásnější rodiče na světě“. Smyslem našich životů je nejen dědictví našich předků uchovat, ale i obohatit a předat novým generacím. Je mi ctí moci vyhovět přání pana Prelovšeka – můžete se sami přesvědčit o kráse kolem nás, kterou bychom si neměli zapomenout vnímat a připomínat i ve vlastním zájmu – Dvě tváře štěstí, aneb naši nejkrásnější rodiče

… Pani Chaloupkova venovala knihu rodicum. Jeji jsou jeste ve vysokem veku na sve te a prave oslavili 59.vyroci svatby. Moji slysi toto venovani bohuzel jiz v nebi. Knihu je take venovana obetem koronaviru v Maroku z rad zdravotniku, policie, vojska a celniku.  … V Maroku podlehlo pri praci mnoho mladych ve veku 30, 40 let, v rozpuku zivot a. Nektere jsem znal. Stale je tam i nouzovy stav, nesmi se vychazet po 18 hodine, povoleno je chodit ven pouze mezi 14-18hod. A do nejblizsiho okoli. Nase kniha ma dodat pozitivni energii, nadeji do budoucna, inspiraci na cesty po ustupu nakazy, potesit milovniky umeni, symbolizovat pratelstvi dvou zemi, podporit i budouci politickou, ekonomickou, kulturni a turistickou spolupraci. Snad se nam to povedlo. Pozdravuji do Czech... (z e-mailu Damjana Přelovšeka 11.6.2020)

Věřím, že si mohu dovolit poděkovat všem výše uvedeným jménem občanů České republiky, za tuto skvělou publikaci a práci, o to více potřebnou v dnešním světě.

J.Š.  

* * *

Aktualizováno 29.6.2020: Z dopisu pana Ahmeda Tinrira (dopis psán částečně česky a anglicky. Dopřeloženo Googlem). 

 

AHOJ JAN

Ahmed a CRJa jsem Ahmed z Maroka. Studuji angličtinu v Marrákeši, omlouvám se za chyby a vím jen pár slov v češtině - ahoj, jak se mas? no, na shledanou. Ale Česko moc miluji.

Prohledával jsem internet, hledal jsem novinky o Maroku a češtině a viděl jsem tvůj článek o Maroku a viděl jsem fotku slečny Jana. Chybí mi! Všichni nám v Maroku chybí a doufáme, že se vrátí! Je to vynikající diplomat, udělala tolik akcí, jsem tak rád, že ji znám. A také fotograf ze Slovinska pan Damjan. Vždy se usmívá, tak dobré srdce. Viděl jsem, že jste na svůj web vložil jejich knihu Two Faces of Happiness - Deux Faces de Bonheur. Pomohl jsem také - zavedl jsem Damjan v Maroku do našich hor, do mé malé vesnice nedaleko Tinriru a moje máma vařila naše berberské jídlo. Zapomněl zmínit mé jméno, ale možná byl příliš zaneprázdněn.

Doufám, že jednoho dne navštívím Slovinsko. Loni jsem měl v prosinci šanci navštívit Prahu. Byla to moje první cesta do Evropy, tak hezké. A šli jsme také do Vídně a lázní v Německu poblíž hranic - Bad Brambach a Bad Elster. Příjemný zážitek. Takže příště doufám, že půjdu také do Slovinska. Nejprve potřebujeme ukončit koronu, abychom dokončili a znovu začali normální život. Je hezké, že slečna Jana a pan Damjan věnovali svou knihu obětem koronaviry. Je tak smutné, kolik mladých lidí zemřelo. Hrozná nemoc.

Setkal jsem se se slečnou Janou z českého velvyslanectví v Rabatu poprvé v srpnu 2018 na svatbě zde v Oarzazate. Přišla na pomoc při svatebním obřadu mého přítele. Má ráda kulturu, umění, zajímá se o zvyky a tradice jiných zemí. Později přišla do práce na velvyslanectví v Rabatu a vždy mě pozvala na velvyslanectví. Tímto způsobem jsem mohl poprvé ve svém životě jít na koncert klasické hudby, na výstavu malby, na módní přehlídku. Tyto věci v našich horách nemáme. Zde je život jednoduchý. Vlastně moje rodina byla velmi chudá, měli jsme jen pole u řeky a otec musel pracovat na jiných polích, aby pro nás získal život. Studoval jsem ve škole jen 4 roky a chodil jsem do města pracovat v Hammanu. Byl jsem malý chlapec, tvrdě jsem pracoval a šetřil peníze. Později jsem pracoval jako řidič kamionu, kamionu a dělal dlouhé cesty. Opět jsem ušetřil peníze a otevřel jsem malou cestovní kancelář. Časem mám své 4x4 a provozuji okruhy po celé Ahmed clanekzemi. Ale nikdo neotevřel mé obzory v kultuře nebo vědění.

Byla to slečna Jana, která mě trápila, že Země je kulatá, Slunce nezapadá do vody, objevil jsem západní kulturu, tak inspirující. Pošlu vám pár fotek z akcí v Rabatu.

Pomohl jsem postavit stánek české literatury na knižním veletrhu Casablanca 2019. Bylo to poprvé, co jsem viděl fotografie Česka. Vyzdobili jsme s nimi stěny stánku, Praha, Karlovy Vary, Františkovy Lázně ..... Po skončení festivalu jsem vzal ty plakáty domů a vyzdobil jim náš dům. Když navštívím svou mámu a sestru a spím v pokoji, tvoje země je kolem mě. Dívám se na tyto fotky a pamatuji si na prosincový výlet a předtím jsem jen snil o návštěvě Evropy a vidění jiného světa, stejně jako vaši turisté se mnou tady v Maroku.

Ahmed ChaloupkovaSlečna Jana uspořádala během knižního veletrhu Den českého cestovatele. Myslím, že se jmenoval Zikmund. Bylo mu 100 let a ona uspořádala konferenci o své cestě do Afriky, která začala v mé zemi v Casablance. Bylo to v roce 1947. Slečna Jana uvedla, že cestoval s jedním dalším mužem a ona mi dala pohlednici - 2 čeští muži s tatranským autem poblíž brány v Rabatu. Řekl jsem, že byste měli udělat fotku Jany a Damjana se Škodou poblíž stejné brány, protože jste také jako tento Zikmund, cestujete, děláte fotografie, knihy, konference, výstavy. Pěkné vznešené věci.

Slečna Jana byla milovaná všemi. Posílám vám krátký článek publikovaný v novinách Al-Usbu v únoru tohoto roku. Říká se, že byla symbolem oslav 60. výročí česko-marockých vztahů, odešla příliš brzy a všem chybí. To je pravda. Twaheshtak keteeer! To znamená v arabštině vám hodně chybí.

Miluji česky !!! Mam rad Cesko!

Vas Ahmed

* * *

„První věcí, kterou je národu třeba, je duchovní pořádek a poznání, že zlo je zlem. Neodhalené, neobjasněné , omlouvané zlo je schopno plodit další zla. Jde o více než potrestání viníků, jde o to, aby národ měl jasné představy o tom, co je hanebné. Je to boj o duši národa.“

Ferdinand Peroutka

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.23 (147 Votes)
Share

Komentáře   

+49 #4 Jan Šinagl 2020-08-06 12:15
Píšu z Gambie, země slunečního svitu v Africe, asi před rokem jsem potkal slečnu Janu. Podporuji její úspěch v její kariéře, protože vidím, jak usilovně, pracovitě a inteligentně reprezentuje svou zemi. Předtím jsem o zemi moc nevěděl, začal jsem se učit a díky ní jsem se dozvěděl více o Čechách. Stále více se zajímám o vaši zemi, díky Janě. Je přirozenou velvyslankyní České republiky. V Gambii nám chybí a doufáme, že ji uvidíme, až koronavirus zmizí.
Momodou Sanyang
5.8.2020

* * *

I am writing from Gambia, sunshine country in Africa i met miss Jana a about a year ago. I support her success in her career since i can see that she diligent, hardworking, smart perfact represntion of her country. Before i did't know much about Czech republic because of her, i became to learn and know more about Czech. In reality am more interested in your country Czech to learn more, thank to Jana. She is a natural ambassador of czechia. We miss her in the Gambia and hope to see her after corona virus goes away.

Momodou Sanyang
5.8.2020
+49 #3 Jan Šinagl 2020-08-04 17:14
Jsem velmi překvapen, že paní Chaloupková má takové problémy s činností konzula českého velvyslanectví v Rabatu / Maroko. Znám ji dobře z doby, kdy byla konzulem v Soulu / Jižní Koreji. V roce 2012/13 jsme několikrát
spolupracovali. Svého času jsem byl přeřazen svým zaměstnavatelem (Solvay, Belgie) jako výkonný viceprezident pro marketing v Koreji.
Několikrát jsem byl přijat velvyslanectvím , kde jsem potkal paní Chaloupkovou. Všiml jsem si jak se silně angažuje o šíření české kultury v Koreji a k tomu organizuje veškeré výstavy a přednášky. Byla uznávaná různými korejskými institucemi a jmenovaná jako velvyslanec kultury.
Navíc dokázala komunikovat se zástupci země v korejštině! Kdo to dokáže!
V oblasti udělování víz pro schengenský prostor, jak jsem slyšel např. z německých ambasádních kruhů, vždy pracovala velmi korektně a platila mezi kolegy za velmi spolehlivou.
Nemohu si vůbec představit, že by v Maroku, kde naposledy pracovala jako konzul, tomu mělo být jinak. Proč je tato žena pomlouvaná? Protože pomohla české turistce v absolutní nouzi? Protože měla tvrdit nepravdy? Pokud jde o mě, mohu o této ženu hovořit jen pozitivně a doufat, že tyto pomluvy proti ní skončí.

Horst Kröger
28.7.2020
(překlad J.Š.)
***
I am very surprised that Mrs. Chaloupkova has such problems in connection with her work as Consul at Czech Embassy in Rabat/Morocco.
I know her well from time when she was Consul in Seoul/South Korea. We had several joint activities 2012/2013.
At that time I served in Korea as Executive Vice President for Marketing for Solvay Company, Belgium.
I participated several times at embassies events where I met Mrs. Chaloupkova. I felt that she engaged herself strongly in the promotion of Czech culture in Korea and organised many exhibitions and events.
She also became the title Culture Ambassador by some Korean institutions. Finally she could comunicate with the reoresentatives if the country in Korean language. Who is able to do that!
She was always correct in her visa job - issuance of Schengen visas, as I heard f.e.from German Embassy circles and she was accepted by colleagues groups as responsible and professional. So I cannot understand at all that it should be different in Morocco, where she was lately stationed. Why is this woman defamed? Because she helped a Czech tourist in the emergency situation? Because she should say something not true?
I myself can say only positive about this lady and I hope that this Defamation against her stops.

Horst Kröger
28.7.2020
+49 #2 Jan Šinagl 2020-08-04 17:12
Tiago z Brazilii.

Jsem Tiago Borges, brazilec, je mi 29 let, jsem advokát, touzim na kariéru soudci. Seznámil jsem s pani Janou Chaloupkovou v roce 2006 kdyz ona pracovala na velvyslanectvi CR v Brasilia – hlavní město Brazílii.
V te dobe, kdyz jsem poprve napsal pani Jane Chaloupkove, bylo mi pouze 16 let a já žil jsem s rodinou v malém městě ve státě Minas Gerais.
Na prvni e-mail ze jsem napsal pani Jane Chaloupkove, já jsem si predstavil jsem se jako student, kdo žil ve malém městě - Vazante, v Brazílii.
Vysvětlil jsem si ze moje rodiče byly sice jednodusi lide a moc pracovití – tatínek pracoval na policii a maminka byla zdravotní sestra – a já sám (pred napsat e-mail) uz jsem se ucil anglictinu, španělštinu, francouzštinu a němčinu, ale tohle nebylo dost pro mě, chtel jsem vice. Bohuzel, v našem městě, nebyly zadne prilezitosti k uceni cizich jazyku a muj nejvetsi sen bylo komunikovat se s lidmi v zahranicnich jazycích a pracovat jako diplomat.
Tak, rozhodnul jsem si napsat k velvyslanectví CR a zeptat se jestli nabydlo knihy, materialy a podobne, pro lide s zajem jejich zeme a jazykem.
Odopoved pani Chaloupkovy na moji otázku byla rychla, uprimna a dobra: ‘’Jsem rada slyset ze tak mlady clovek jako ty mas zajem na studium, na cesky jazyky a nase zeme. Mohu ti pomahat jestli chces, mam ucebnice cestiny pro tebe a muzes si ji vzat se mnou na ambasade’’.
Tohle prvni e-mail pani Chaloupkovy bylo pouze zacatek dlouhodoba pratelstvi.
Jana Chaloupkova je inspirace pro můj život. Ona je sice dobre srdce zena, pracovita, uprimna, multikulturni, chytra a ma moc dobrou naladu. Pro pani Jane muzes uplnit tvoje sny jestli opravdu pracujes a hledas co chces.
V roce 2012 navštívil jsem CR, a paní Chaloupkova mi ukazala Prahu. Nemám slova abych popsal jako krasna je tohle mesto. Videl jsem operu, zamky, hrady a památky.
Jestli ctete co dnes pisu v cestine, to je kvuli pani Jane Chaloupkovy. Ona mi pomohla od začátku s uceni jazyky a moc ji dluzim.
Doufam ze hrozne lze rekly o paní Chaloukopve neznici jejich dobre srdce a duse, ona si nezaslouzi takove urazky. Drzim na palec ze pravda vyhrává a Jana Chaloupkova muze pokracovat se svou krasnou prace odsíření ceske krasoty, umeny a jazyk po svete.

Belo Horizonte, 03 srpnu 2020.
Tiago Borges de Oliveira
***
-------- Přeposlaná zpráva --------
Předmět: Tiago z Brazilii.
Datum: Mon, 3 Aug 2020 11:06:19 -0300
Od: Tiago Borges de Oliveira
Komu:
+49 #1 Jan Šinagl 2020-08-04 17:10
Dopis na podporu Jana Chaloupkové

Dobrý den do České republiky,

Píšeme z Ragara Resortu na Filipínách. Předším dobré zdraví v době koronaviru. Doufáme, že se náš život brzy vrátí do normálu.

Chtěli bychom podpořit slečnu Janu. V Manile v letech 2000-2004 odvedla skvělou práci jako konzul, kulturní diplomat, rozšiřující politické a lidské vazby mezi Českem a Filipínami.

O naší zemi udělala také pěkný knižní román. Cítili jsme, že ji zajímá naše domovina, její kultura, lidé, historie a dvoustranné vazby prostřednictvím Jezulátka, Jose Rizala a jeho přátelství s prof. Blumentritem a obchodem a touristikou. Chybí nám!
Před několika lety se objevila zpráva, že paní, která je odborníkem na Asii, bude českým velvyslancem v Manile. My a další přátelé jsme doufali, že to bude slečna Jana, ale byla to jiná dáma.

V každém případě doufáme, že ji tu budeme mít znovu.

Hodně štěstí!

Jocelyn Guinsad

Ragara Resort rodina Guinsad
4.8.2020
* * *
Letter of Support for Jana Chaloupkova

Hello to Czech Republic,

We are writing from Ragara Resort in Philippines. First of all good health in coronatime! We hope our life will get back to normal soon.
We would like to support Miss Jana. She did a great job in Manila 2000-2004 as Consul, cultural diplomat, expanding political and human ties between Czech and Philippines.

She did a nice book novel about our country too. We could feel she was interested in our homeland, its culture, people, history and bilateral ties through Santo Nino de Praga, Jose Rizal and his friendship with prof Blumentrit and business and tourisme. We miss her! Few years ago there was news a lady who is expert in Asia will be Czech ambassador to Manila. We and other friends were hoping it was Miss Jana but it was another lady.
Anyway we hope to have her here again.

Good luck!

Jocelyn Guinsad
Ragara Beach Resort - Guinsad family
4.8.2020

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)