Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Chaloupková Jana III

Aktualizováno:

17.7.2020: Sdělení ředitelky Mgr. Zuzany Štíchové.

11.7.2020: Děkuji panu premiérovi za milá slova a ocenění naší práce

10.7.2020: Druhá žádost o doplnění ZOI ředitelky Mgr. Zuzany Štíchové. Dnes byla doplněna.

7.7.2020: Dne 29.6.2020 jsem zaslal ministru zahraničí ČR Tomáši Petříčkovi ZOI. Dne 1.7.2020 odpověděla ředitelka Mgr. Zuzana Štíchová s žádostí o její doplnění. Dnes byla doplněna

* * *

Poslední denLorenc Viktor

Paní konzulka Jana Chaloupková mne poprosila, abych jí pomohl balit její věci. Žila v Rabatu sama, potřebovala pomoc. Byl jsem překvapen, že najednou tak rychle odjíždí a má vše sbalit. Měl jsem právě turisty a nemohl jsem pomoci hned. Když odjeli z Maroka, ihned jsem přijel do Rabatu. Bohužel až ke konci pobytu paní konzulky.

Na ambasádě měla byt a spoustu osobních věcí. Šaty, boty, knihy, sponky do vlasů, kuchyň plnou věcí. Přivezla si věci na 4 roky a musela se vrátit po roce. To je divné. Nerozuměl jsem tomu. Všichni jsme ji měli rádi. Dělala tolik práce a najednou musela pryč.

(Člověk má dojem, že hovoří skutečný velvyslanec ČR v Maroku na kterého mohou být občané hrdí. Hovoří 12 jazyky! J.Š.)

Diplomatický skandál: Výzva k odchodu velvyslance ČR v Maroku Viktora Lorence

Hledal jsem papírové krabice po obchodech a v obchodních domech. Potřebovali jsme jich moc. Také jsme vozili věci na charitu chudým lidem – dala sama pro ty, kteří sami nemají moc. I mně dala jednu velkou krabici plnou oblečení a různých věcí do domácnosti. Odvezl jsem to pak matce a sestře do naší vesnice v horách. Má dobré srdce. Ostatně víte, jak jí říkáme v Maroku? Janna/Džanna - to je, když se její jméno čte Dž místo J, anglicky a francouzsky. V arabštině to znamená Ráj. A ona takový ráj je - krásná, usměvavá, milá, každý ji má rád. 

DzannaKdyž jsem balil ty věci, cítil jsem, že se už nevrátí. Byl jsem moc smutný. Jak musela odejít z toho bytu, byl to symbol, že Ráj jde pryč. Hrozně jsem se obával zlého. Některé šaty a boty jsme balili opatrně, do menších krabic, ale čas utíkal, nedalo se to stihnout. Museli jsme vše dávat do krabic po větších kusech. Džanna také dokončovala práci v kanceláři, stále někdo telefonoval, pomáhala nějakým českým turistům. Byla na vše sama, to jsem nerozuměl, že nikdo nepomohl.

Sbalili jsme, ale ne vše. V pátek 13. prosince jsme dopoledne ještě balili, když přišli tři lidé - jedna žena a dva muži. Tu ženu znám z minula, pracují na ambasádě, ale přišli jako nějaká vojenská hlídka. Nenechali nás dobalit, začali procházet celý byt, asi ho kontrolovali. Džanna pak odešla do kanceláře a já čekal venku na ulici. Naštěstí si přijel pro pas jeden můj kolega z hor, také majitel cestovní kanceláře Ali. Jeho cestovka je ale větší, mají více aut. Přijeli čtyřkolkou, a tak jsem do ní naložil část krabic s věcmi. Zbytek zůstal na ulici. Nevěděl jsem, co s nimi a čekal jsem na Džannu, až přijde.

Ta žena, co přišla do bytu, avizovala, že se musí vše vyklidit do 15 hodin odpoledne. Ve tři jsem tedy přišel k hlavní bráně ambasády a čekal. Džanna poté přišla, celá smutná. Odlétat měla až v neděli 15. prosince, tak jsem nechápal, proč si nemůže nechat telefon a klíče až do té neděle. Neměla ani kde spát. Je to u vás normální? U nás jsou lidé pohostinní a pomáhají si. Vždy nabídneme rádi občerstvení, přespání doma, máme rádi hosty, pomáháme jeden druhému, a v zahraničí ještě víc. Nedokázal jsem to pochopit.

JannaNaštěstí na ambasádu přijela lékařka, také pro pas, jako Ali. Získali jsme tak druhé auto a naložili do něj krabice. Ta paní byla hodná a nabídla Džanně, že může spát u ní. Také řekla, že si tam může nechat všechny věci. Jenže když jsem později nosil kufry a krabice do jejího bytu, viděl jsem, že to nepůjde. Měli pokoje plné svých věcí, paní bydlela s manželem a nemocným otcem. Nabídl jsem Džanně, že její věci odvezu do Marrákéše, můj kamarád tam má byt. Mohla by je tam mít i rok. Ale to by šlo až později. Plánoval jsem cestu do Čech a koupil jsem si letenku do Prahy na 16. prosince v pondělí s přímou linkou Air Arabia z Casablancy. Moc jsem se těšil. Musel jsem tedy v pátek nejdříve domů do hor, sbalit mé věci, koupit dárky, vyměnit peníze. Přesun karga do Marrakéše bych mohl udělat až po návratu z Čech.

Nerad jsem odjel a nechal Džannu samu v tom bytě. Viděl jsem jí smutek v očích. Slyšel jsem, že další noc spala v hotelu. Je to pro mne hrozná vzpomínka. Nevím, zda je to v Evropě normální, ale já bych to nikdy neudělal. Věci má stále v Rabatu, šest měsíců je doma bez oblečení a všeho. Je mi jí moc líto.

příloha - fotografie slečny Janny a slovo Džanna - Ráj v arabštině

 

Ahmed Tinrir

29.6.2020

* * *

Dobri vecer,

Z Prahy mi psali o poslednim dni pani Chaloupkove na velvyslanectvi v Rabatu. Mohu potvrdit, ze jsem 13. prosince 2019 odpoledne zaslal email panu ministrovi Petrickovi, ze je pani Chaloupkova vyhozena na schodech pred ambasadou, ale neobdrzel jsem odpovedi a pani Chaloupkove nikdo z ceske strany nepomohl. Nastesti se ji ujali Marocane. Jednu noc spala u lekarky, druhou v hotelu. Zminila se mi, ze v nedeli pri odletu plakala celou cestu na letisti i v letadle. Myslim, ze takto se ke svym diplomatum zadny stat nechova a jeste k zene. Rozhodne si to nezaslouzi dlouholety pracovnik s vynikajicimi vysledky a perfektni reprezentaci CR.

Dobro noc

Damjan Prelovšek

29.6.2020

* * *

V Maroku se dělo ještě více závažných věcí. Věřme, že je jen otázkou času, kdy vyjdou najevo v zájmu zachování dobré pověsti České republiky a skutečných diplomatů, kteří naši zemi reprezentují a pomáhají českým občanům jak mají. Je s podivem, že MZV ani po šesti měsících nedokázalo zajistit dopravu osobních věcí paní konzulky do Prahy? Neschopnost, nebo dokonce cílená šikana?

Mnohé věci, které se v Maroku děly pod vedením velvyslance Viktora Lorence jsou neuvěřitelné! Hlavní média byla informována – všechna dosud mlčí?

Nechat konzula na ulici bez telefonu, noclehu, bez zajištění její bezpečnosti, v cizí zemi, celé dva dny, navíc ženu?! Pane ministře Tomáši Petříčku: „MÁTE PROBLÉM“! Ve věci jsem panu ministru zahraničí napsal ZOI dne 29.6.2020. S jeho odpovědí bude veřejnost seznámena.

 

Jan Šinágl, 1.7.2020

* * *

Diplomatický skandál: Výzva k odchodu velvyslance ČR v Maroku Viktora Lorence – 9.6.2020

Dopis bývalého velvyslance Slovinska v ČR ve věci neudržitelných poměrů na velvyslanectví ČR v Maroku! – 3.7.2020

MAROKO - Knižní veletrh v Casablance 2019, rub a líc české diplomacie – 6.7.2020

Děkuji panu premiérovi za milá slova a ocenění naší práce - 11.7.2020

* * *

Letter of former Ambassador of Slovenia to he Czech Republic in the matter of unacceptable situation at Czech Embassy in Morocco - visa business – 9.7.2020

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (133 Votes)
Share

Komentáře   

+52 #4 Jan Šinagl 2020-08-06 12:13
Píšu z Gambie, země slunečního svitu v Africe, asi před rokem jsem potkal slečnu Janu. Podporuji její úspěch v její kariéře, protože vidím, jak usilovně, pracovitě a inteligentně reprezentuje svou zemi. Předtím jsem o zemi moc nevěděl, začal jsem se učit a díky ní jsem se dozvěděl více o Čechách. Stále více se zajímám o vaši zemi, díky Janě. Je přirozenou velvyslankyní České republiky. V Gambii nám chybí a doufáme, že ji uvidíme, až koronavirus zmizí.
Momodou Sanyang
5.8.2020

* * *

I am writing from Gambia, sunshine country in Africa i met miss Jana a about a year ago. I support her success in her career since i can see that she diligent, hardworking, smart perfact represntion of her country. Before i did't know much about Czech republic because of her, i became to learn and know more about Czech. In reality am more interested in your country Czech to learn more, thank to Jana. She is a natural ambassador of czechia. We miss her in the Gambia and hope to see her after corona virus goes away.

Momodou Sanyang
5.8.2020
+51 #3 Jan Šinagl 2020-08-04 17:06
Dopis na podporu Jana Chaloupkové

Dobrý den do České republiky,

Píšeme z Ragara Resortu na Filipínách. Předším dobré zdraví v době koronaviru. Doufáme, že se náš život brzy vrátí do normálu.

Chtěli bychom podpořit slečnu Janu. V Manile v letech 2000-2004 odvedla skvělou práci jako konzul, kulturní diplomat, rozšiřující politické a lidské vazby mezi Českem a Filipínami.

O naší zemi udělala také pěkný knižní román. Cítili jsme, že ji zajímá naše domovina, její kultura, lidé, historie a dvoustranné vazby prostřednictvím Jezulátka, Jose Rizala a jeho přátelství s prof. Blumentritem a obchodem a touristikou. Chybí nám!
Před několika lety se objevila zpráva, že paní, která je odborníkem na Asii, bude českým velvyslancem v Manile. My a další přátelé jsme doufali, že to bude slečna Jana, ale byla to jiná dáma.

V každém případě doufáme, že ji tu budeme mít znovu.

Hodně štěstí!

Jocelyn Guinsad

Ragara Resort rodina Guinsad
4.8.2020
* * *
Letter of Support for Jana Chaloupkova

Hello to Czech Republic,

We are writing from Ragara Resort in Philippines. First of all good health in coronatime! We hope our life will get back to normal soon.
We would like to support Miss Jana. She did a great job in Manila 2000-2004 as Consul, cultural diplomat, expanding political and human ties between Czech and Philippines.

She did a nice book novel about our country too. We could feel she was interested in our homeland, its culture, people, history and bilateral ties through Santo Nino de Praga, Jose Rizal and his friendship with prof Blumentrit and business and tourisme. We miss her! Few years ago there was news a lady who is expert in Asia will be Czech ambassador to Manila. We and other friends were hoping it was Miss Jana but it was another lady.
Anyway we hope to have her here again.

Good luck!

Jocelyn Guinsad
Ragara Beach Resort - Guinsad family
4.8.2020
+54 #2 Jan Šinagl 2020-07-28 21:54
Jsem velmi překvapen, že paní Chaloupková má takové problémy s činností konzula českého velvyslanectví v Rabatu /
Maroko. Znám ji dobře z doby, kdy byla konzulem v Soulu / Jižní Koreji. V roce 2012/13 jsme několikrát
spolupracovali. Svého času jsem byl přeřazen svým zaměstnavatelem (Solvay, Belgie) jako výkonný viceprezident pro marketing v Koreji.
Několikrát jsem byl přijat velvyslanectvím , kde jsem potkal paní Chaloupkovou. Všiml jsem si jak se silně angažuje o šíření české kultury v Koreji a k tomu organizuje veškeré výstavy a přednášky. Byla uznávaná různými korejskými institucemi a jmenovaná jako velvyslanec kultury.
Navíc dokázala komunikovat se zástupci země v korejštině! Kdo to dokáže!
V oblasti udělování víz pro schengenský prostor, jak jsem slyšel např. z německých ambasádních kruhů, vždy pracovala velmi korektně a platila mezi kolegy za velmi spolehlivou.
Nemohu si vůbec představit, že by v Maroku, kde naposledy pracovala jako konzul, tomu mělo být jinak. Proč je tato žena pomlouvaná? Protože pomohla české turistce v absolutní nouzi? Protože měla tvrdit nepravdy? Pokud jde o mě, mohu o této ženu hovořit jen pozitivně a doufat, že tyto pomluvy proti ní skončí.

Horst Kröger
28.7.2020
(překlad J.Š.)
***
I am very surprised that Mrs. Chaloupkova has such problems in connection with her work as Consul at Czech Embassy in Rabat/Morocco.
I know her well from time when she was Consul in Seoul/South Korea. We had several joint activities 2012/2013.
At that time I served in Korea as Executive Vice President for Marketing for Solvay Company, Belgium.
I participated several times at embassies events where I met Mrs. Chaloupkova. I felt that she engaged herself strongly in the promotion of Czech culture in Korea and organised many exhibitions and events.
She also became the title Culture Ambassador by some Korean institutions. Finally she could comunicate with the reoresentatives if the country in Korean language. Who is able to do that!
She was always correct in her visa job - issuance of Schengen visas, as I heard f.e.from German Embassy circles and she was accepted by colleagues groups as responsible and professional. So I cannot understand at all that it should be different in Morocco, where she was lately stationed. Why is this woman defamed? Because she helped a Czech tourist in the emergency situation? Because she should say something not true?
I myself can say only positive about this lady and I hope that this Defamation against her stops.

Horst Kröger
+52 #1 Horst Kröger 2020-07-28 12:13
Ich bin sehr überrascht, daß Frau Chaloupkova derartige Probleme
mit ihrer Tätigkeit als Konsul der tschechischen Botschaft in Rabat/
Marokko hat. Ich kenne sie gut aus der Zeit, als sie Konsul in Seoul/Südkorea war , in den Jahren 2012/13 hatten wir mehrere Male
miteinander zu tun. Ich war seinerzeit für meinen Arbeitgeber ( Firma Solvay , Belgien) als Executive Vice President Marketing nach Korea
versetzt worden. Ich ging mehrmals zu Botschaftsempfä ngen, wo ich Frau Chaloupkova traf. Mir fiel auf , daß sie sich sehr stark für die
Verbreitung der tschechischen Kultur in Korea engagiert und dazu etliche Austellungen und Vorträge organisiert hat. Sie wurde auch
von verschiedenen koreanischen Institutionen zur Kulturbotschaft erin
ernannt. Letztlich konnte sie sich mit Repräsentanten des Landes in koreanischer Sprache verständigen! Wer kann das schon!
Sie hat wohl im Bereich der Erteilung von Visa für den Schengen-Raum , so wie ich es gehört habe z.B. aus deutschen Botschaftskreis en, immer sehr korrekt gearbeitet und galt in Kollegenkreisen als sehr zuverlässig. Ich kann
mir also überhaupt nicht vorstellen , daß das in Marokko , wo sie zuletzt als Konsul gearbeitet hat , anders gewesen sein soll. Warum wird diese Frau also diffamiert? Weil sie einer tschechischen Touristin in einer absoluten Notlage geholfen hat? Weil sie die Unwahrheit gesagt haben soll? Ich für meinen Teil kann nur positiv für diese Frau sprechen und hoffen, daß diese Diffamierungen gegen sie ein Ende finden.
Horst Kröger

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)