Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Logo 60 Maroko CR… Pani dr. Jana Chaloupkova si pravem zaslouzila oznaceni Nejlepsi diplomat v Rabatu. Dekuji panu premierovi za mila slova a oceneni nasi práce …Chaloupková Jana III

* * *

Dobry den,

Je mym potesenim pracovat na papirove verzi nasi knihy k 60. vyroci diplomatickych vztahu CR - Maroko Dve tvare stesti: Ceska republika a Marocke kralovstvi. Pred nekolika dny jsme obdrzeli i krasnou predmluvu pana premiera Andreje Babise. Doufam, ze nase kniha v jeji papirove edici bude jeste hezci nez ta elektronicka.

Pani dr. Jana Chaloupkova iniciovala minuly rok v Maroku mnoho aktivit verejne diplomacie pri prilezitosti tohoto kulateho vyroci - vystavy fotografii ceskych hradu, expozice maleb ceske malirky Ireny Stanislavove, modni prehlidku (ceskou znacky Navarilla a sperky Karla Votipky, marocke slavnostni odevy kaftan) atd. Vim, ze jeji prace v Maroku stale zije. Marocane na ni vzpominaji a pisi mi, ze jim jeji kulturni akce chybi. Tim vice vzpominali v dobe koronaviru a tvrde karanteny. V Maroku byl zakaz vychazeni po 18. hod. Ven se mohlo jen odpoledne na omezeny cas nakoupit, nebyl mozny pohyb mezi mesty. Opatreni se uvolnuji pomalu. Vzpominky na akce ceske ambasady stale ziji.

Pani dr. Jana Chaloupkova si pravem zaslouzila oznaceni Nejlepsi diplomat v Rabatu.

Dekuji panu premierovi za mila slova a oceneni nasi prace.

 

Damjan Prelovšek 

Nyni pozdravuji z Chorvatska.

9.7.2020

* * *

Předmluva

Procestoval jsem hodně zemí a poznal rozličné kultury, jejich zvyky, tradice a historii. K Maroku však mám velmi vřelý osobní vztah. Prožil jsem v této sluncem stále zalité zemi dostatečně dlouhý čas, abych ji pochopil a oblíbil si ji. Byl jsem proto nesmírně poctěn výzvou autorky textové části Jany Chaloupkové, abych napsal úvodní slovo k této výpravné knize krásných fotografií slovinského historika umění a fotografa Damjana Prelovšeka s názvem Dvě tváře štěstí. Česká republika – Marocké království.

Už při prvním pohledu na unikátní snímky architektonických skvostů romanticky zasněné Prahy a dalších měst České republiky, a na záběry impozantních královských paláců tajemného Orientu, mešit, minaretů a citadel, z nichž mnohé jsou pro svou jedinečnost součástí seznamu světového dědictví UNESCO, je zřejmé, jak odlišné světy se před námi otevírají. Ve čtenáři tak patrně vyvolají zvědavost a touhu poznat blíž obě tyto země, které už šedesát let udržují přátelské diplomatické vztahy.

Když jsem se po třiceti letech do Maroka vrátil, na státní návštěvu jako premiér České republiky, přivítala mě prosperující země s otevřenou ekonomikou. Fascinovala mě moderní infrastruktura, rozvinutá síť dálnic, vysokorychlostní železniční trať, vůbec první na africkém kontinentu, nové tramvajové linky v Rabatu a Casablance. Nárůst zahraničních investic se projevuje zejména v automobilovém průmyslu, Maroko je tak největší výrobce osobních aut v Africe. Obrat vzájemného obchodu se zbožím mezi oběma zeměmi má vzestupnou tendenci, což mě jako ekonoma těší. Avšak i přes uzavřenou dohodu o hospodářské spolupráci je tu stále nevyužitý potenciál. Česká republika jako země budoucnosti, s ekonomikou založenou na špičkovém výzkumu, pokročilých technologiích, vzdělaných lidech a inovativních firmách, má Maroku co nabídnout a věřím, že obchodní spolupráce se bude dál intenzivně prohlubovat.

Zaujala mě drobná dedikace uvedená v závěru knihy. Autoři ji věnují všem, kteří obětavě bojovali se zákeřnou pandemií covid-19, která postihla celá svět. Vyjadřují tak úctu k neutuchající práci statečných lékařů, vojáků a policistů Marockého království. Je to úctyhodné gesto a já jsem hrdý na to, že také ve zdravotnictví probíhá mezi Českou republikou a Marokem smysluplná spolupráce, a to v rámci humanitárního programu MEDEVAC. Přes všechna úskalí, která pandemie přinesla, věřím, že se svět ze všech hrůz a útrap brzy vzpamatuje a život bude pokračovat dál, i když zřejmě jinak, než jsme byli zvyklí.

Co však zůstane, je historický odkaz našich předků. Zaujala mě myšlenka Damjana Prelovšeka o tom, jak pozoroval architekturu v nejrůznějších obdobích. Našel přitom okamžiky a pohledy, kdy všechno bylo v ideální rovnováze. Stále se té krásy nenabažil, proto ji pořád zkoumá a prohlíží. Myslím, že rozumím jeho tvůrčímu přístupu. Chceme-li porozumět jiným národům, pochopit jedinečnost národních identit, poznejme jejich kulturu. Ve své knize O čem sním, když náhodou spím, uvažuji také o významu kultury. O její síle, moci a vlivu, které mohou přesahovat velikost země. A její ekonomiku. Přesně takové poselství vnímám u této jedinečné knihy. Oběma jejím tvůrcům, Janě Chaloupkové a Damjanu Prelovšekovi, za to patří můj dík a uznání.

Andrej Babiš

předseda vlády České republiky

(předmluva, kratší verze č.j. 18886_2020)

* * *

Chaloupkova kroj II 260619Kaftany na módní přehlídce k 60.výročí vztahů mezi Marokem a Českou republikou ze dne 26.6.2019. Po stranách obrazy s tématem hudby opavské malířky Ireny Stanislavové-symbol přátelství obou států: české obrazy Chaloupkova sperkyv tradičním marockém paláci Dar El-Mrini náležejícímu Radnici Rabatu. Prezentace české a marocké módy včetně marocké svatby. Konzulka Jana Chaloupková předváděla šperky Karla Votípky – s velkým úspěchem.

 

Dopis bývalého velvyslance Slovinska v ČR ve věci neudržitelných poměrů na velvyslanectví ČR v Maroku!

Premiér České republiky Andrej Babiš ocenil skvělou práci konzulky dr. Jany Chaloupkové za propagaci a reprezentaci naší země. MZV ji „ocenilo“ jejím odvoláním...?!

 

Jan Šinágl, 11.7.2020

* * *

Diplomatický skandál: Výzva k odchodu velvyslance ČR v Maroku Viktora Lorence - 9.6.2020

Diplomatický skandál v Maroku a mlčení médií. Je snad co skrývat? - 1.7.2020

MAROKO - Knižní veletrh v Casablance 2019, rub a líc české diplomacie - 6.7.2020

Maroko – kniha zrozená z krve a slz. Velvyslanec Viktor Lorenc znevažuje památku obětí pandemie koronaviru - 25.7.2020

Další dopis bývalého velvyslance Slovinska v České republice: Thajské perličky – úspěch bývalé české konzulky v Maroku v Království úsměvů - 3.8.2020

* * *

Letter of former Ambassador of Slovenia to he Czech Republic in the matter of unacceptable situation at Czech Embassy in Morocco - visa business - 9.7.2020

* * *

„Ti, kteří byli do té doby úspěšní, najednou zažívají šikanu, zato nýmandi jsou náhle mocipány, zápasícími především se snahou zakrýt své buranské chování.“

Denisa Fulmeková, slovenská spisovatelka

* * *

„Velkou osobnost nedělají jen vrozené schopnosti. Musí se též vyskytnout okolnosti, které dají takovému člověku šanci vyniknout. Tyto okolnosti bývají většinou nepříznivé, neboť utvářejí povahu člověka, jako by ho chtěli mučit. Jestliže jeho otevření i skrytí nepřátelé nabývají bezpočet různých podob, a ještě se spojují, aby mu všemi možnými způsoby házeli klacky pod nohy, čeká ho skutečná zkouška jeho velikosti.“

Eidži Jošikawa: Taiko

1 USA NP DP JCH avers2 USA NP JCH uvod3 USA NP Missouri4 USA JCH strom5 USA NP DP JCH CV6 USA NP DP JCH copyright 2016

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.22 (138 Votes)
Share

Komentáře   

+61 #3 Jan Šinagl 2020-08-06 12:10
Píšu z Gambie, země slunečního svitu v Africe, asi před rokem jsem potkal slečnu Janu. Podporuji její úspěch v její kariéře, protože vidím, jak usilovně, pracovitě a inteligentně reprezentuje svou zemi. Předtím jsem o zemi moc nevěděl, začal jsem se učit a díky ní jsem se dozvěděl více o Čechách. Stále více se zajímám o vaši zemi, díky Janě. Je přirozenou velvyslankyní České republiky. V Gambii nám chybí a doufáme, že ji uvidíme, až koronavirus zmizí.
Momodou Sanyang
5.8.2020

* * *

I am writing from Gambia, sunshine country in Africa i met miss Jana a about a year ago. I support her success in her career since i can see that she diligent, hardworking, smart perfact represntion of her country. Before i did't know much about Czech republic because of her, i became to learn and know more about Czech. In reality am more interested in your country Czech to learn more, thank to Jana. She is a natural ambassador of czechia. We miss her in the Gambia and hope to see her after corona virus goes away.

Momodou Sanyang
5.8.2020
+61 #2 Jan Šinagl 2020-08-04 17:03
Dopis na podporu Jana Chaloupkové

Dobrý den do České republiky,

Píšeme z Ragara Resortu na Filipínách. Předším dobré zdraví v době koronaviru. Doufáme, že se náš život brzy vrátí do normálu.

Chtěli bychom podpořit slečnu Janu. V Manile v letech 2000-2004 odvedla skvělou práci jako konzul, kulturní diplomat, rozšiřující politické a lidské vazby mezi Českem a Filipínami.

O naší zemi udělala také pěkný knižní román. Cítili jsme, že ji zajímá naše domovina, její kultura, lidé, historie a dvoustranné vazby prostřednictvím Jezulátka, Jose Rizala a jeho přátelství s prof. Blumentritem a obchodem a touristikou. Chybí nám!
Před několika lety se objevila zpráva, že paní, která je odborníkem na Asii, bude českým velvyslancem v Manile. My a další přátelé jsme doufali, že to bude slečna Jana, ale byla to jiná dáma.

V každém případě doufáme, že ji tu budeme mít znovu.

Hodně štěstí!

Jocelyn Guinsad

Ragara Resort rodina Guinsad
4.8.2020
* * *
Letter of Support for Jana Chaloupkova

Hello to Czech Republic,

We are writing from Ragara Resort in Philippines. First of all good health in coronatime! We hope our life will get back to normal soon.
We would like to support Miss Jana. She did a great job in Manila 2000-2004 as Consul, cultural diplomat, expanding political and human ties between Czech and Philippines.

She did a nice book novel about our country too. We could feel she was interested in our homeland, its culture, people, history and bilateral ties through Santo Nino de Praga, Jose Rizal and his friendship with prof Blumentrit and business and tourisme. We miss her! Few years ago there was news a lady who is expert in Asia will be Czech ambassador to Manila. We and other friends were hoping it was Miss Jana but it was another lady.
Anyway we hope to have her here again.

Good luck!

Jocelyn Guinsad
Ragara Beach Resort - Guinsad family
4.8.2020
+65 #1 Jan Šinagl 2020-08-02 09:42
Vážený pane, prosím, přijměte mé upřímné pozdravy. Přišel jsem sem psát o paní Janě Chaloupkové ...
Během jejího pobytu na brazilském velvyslanectví v Brazílii, 2006-2010, mohu říci, že dobře reprezentovala Českou republiku. Mluví mnoha jazyky včetně portugalštiny, je to nejinteligentně jší žena, jakou jsem kdy potkal! Věděl jsem, že v Brazílii dělala mnoho aktivit a vydala úžasnou knihu o Brazílii, mohu říci, že je naprosto čestná! Doufám, že se může vrátit do práce tady v mé zemi, všichni bychom byli rádi.

S pozdravem
Luiz Silva

Dear sir, please, receive my sincere regards. I came here to write about Mrs. Jana Chaloupkova... during her stay at brazilian embassy in Brasilia,2006-2 010. I can say she did good representation of Czech Republic and she speaks many languages incl. portugues, she is most intelligent woman I ever met! I knew she did many activities in Brasil and published a wonderful book about Brazil. I can say she is perfectly honest! Hope she can back to work here in my country, we all would be glad.

sincerely
Luiz Silva

(21)98403-8634 (whatsapp)-oi
(21)99240-3656 (claro)

1.8.2020
* * *
P.S.
Pan Silva má obchod s hudbou. Paní Chaloupková mu zajišťovala i LP od známých českých zpěváků v rámci propagace české kultury. J.Š..

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)