Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Stasek Miloslav IIOdpověď státního tajemníka Miloslava Staška jsem obdržel dne 4.3.2021 (bez podpisu, což se mi při stovkách obdržených odpovědí od státních institucí ještě nestalo). Reaguje na můj Otevřený dopis ministru zahraničí ze dne 27.1.2021. Odpověděl jsem mu krátce…

Cituji z odpovědi: „Záležitosti týkající se velvyslanectví ČR v Rabatu byly řádně prošetřeny“. Připomínám v Rabatu na místě nestandardně rychle, v řádu hodin či dní. Dne 5.3.2021 zveřejněný skandál v DeníkuN na velvyslanectví ČR v Íránu, též ve věci nestandardního udělování víz na české ambasádě v Teheránu, vyšetřovalo MZV podstatně důkladněji: rozhodnutí o potrestání velvyslance Svatopluka Čumby má 150 stran, objem spisové dokumentace má 7500 stran, jednací čas přesáhl 40 hod.!

Legislativa umožňuje ukončit výkon služby zaměstnance v zahraničí i před uplynutím určené doby a bez udání důvodu?

Bezdůvodně se neukončuje, důvod existuje vždy. Dost možná odhalením v Teheránu chce veřejnosti ukázat, jak „skvěle a nezávisle“ pracují kontrolní orgány MZV a odvést tím tak pozornost od skutečného problému  v Maroku, který je zřejmě mnohem větší!

Poprvé byla veřejnost informována dne 3.7.2020 zveřejněním dopisu bývalého velvyslance Slovinska v ČR pana Damjana Prelovšeka.

Následoval článek v DeníkuN (14.7.2020), na Hlídacím psu (28.7.2020), rozhovor pana Damjana Prelovšeka ve Studiu svobodného přístavu (17.10.2020) a pořad Josefa Klímy na Seznam.cz (20.11.2020). K tématu jsem do dnešního dne zveřejnil už přibližně 100 článků v češtině, němčině, angličtině a francouzštině. Tolik k poznámce pana státního tajemníka Staška o „značném medializování“. Děkuji za ocenění mé práce. Dodnes všechna hlavní média mlčí. Ta co jednou referovala se odmlčela. DeníkN mi sdělil, že situaci „monitoruje“, s žádostí o vyřazení jeho emailu z adresáře. Novináři často rádi tvrdí, že mohou pracovat jen s „tvrdými daty“, to jim ale vůbec nezabraňuje psát hodnotící články, zvláště jde-li o závažné věci. Svědectví diplomata a velvyslance Damjana Prelovšeka nestačí? Od MZV a PČR se jich někdy dočká, otázkou je jakých, kdy a proč?

Proč se závažná kauza Maroko tak málo mediálně zmiňuje?

Vyloučit nelze ani lenost, kdy novináři raději píší o tom, co dostanou "na tácu". Je málo skutečně investigativnich a odvážných novinářů, kteří jdou za pravdou. Je snazší psát o "kladenských koních" či o Íránu, kde již MZV vše médiím vydalo. Novináři tak „nenesou kůži na trh“, jen opíší co dostanou od jiných a čekají v pozadí. Roli může hrát i autocenzura, strach, nepopudit. Mají jistý příjem, děti na školách, hypotéky. To je potom těžké být skutečně nezávislým novinářem. Česku chybí Kucjakové, ochotni pro pravdu riskovat vše. Pro mne je oceněním kvality a potřebnosti mé práce, že mi aktuálně hrozí ztráta domu a bezdomovectví, díky „nezávislé“, české postkomunistické justici.

Roli může hrát i nedůležitost Lorence a Chaloupkové, dva úředníci, neznámí, proč o nich psát? Známé osoby a slavní zvyšují prodejnost a sledovanost mnohem více. Vyloučit nelze ani skrytou formu cenzury. Média někomu patří, ti určují, co psát a co ne, dle svých zájmů. Pokud jsou v pozadí mocní, mohou ovlivňovat obsah médií i ve svůj prospěch.

Proč MZV postupuje jinak v kauze Írán a Lorence hájí?

MZV má silné vazby na KPR a prezidenta, dle ČT má být státní tajemník Stašek velvyslanec v USA či budoucí ministr zahraničí? K tomu je potřeba podpora prezidenta Zemana, proto nesmí kritizovat jeho „koně“ a musí tvrdit, že Lorenc nepochybil. V íránské kauze jde o exministra zahraničí Kavana, ten u Zemana rozhodně oblíben není. Prostřednictvím Čumby jde o likvidaci či pomstu hlavy státu vůči Kavanovi. Proč? Nevolil ho a zvolil jinou stranu spolu s kolegy z ČSSD. Nejde tedy ani tak o víza, ale osobní faktory, resp. pomstu, víme, že Zeman nezapomíná. 

V Íránu se dávala víza podnikatelům. To není tak závažné, pokud dostali výjimky, usnadnilo se vyřízení a jednalo se o seriozní podnikatele, nikoliv o Íránce napojené na íránský jaderný průmysl. Bylo jich mnoho. Konzul je vydal, aby byl v bezpečí, nechal si je zřejmě i podepsat od velvyslance, čímž se pojistil. DenikN tvrdí, že na nesrovnalosti upozornil on. Konzul ne? Byl zkorumpován, jen si „jistil záda“, nebo také raději upozornil? Každopádně z Íránu byl, dle informací vysokého činitele MZV, odsunut. To připomíná Maroko.

V Maroku konzulka víza vůbec nevydala

Tím zabránila průniku neprověřených osob do Evropy. Konzul a velvyslanec v Íránu je do Evropy pustili, a pokud by nešlo o obchodníky mohlo dojít i k neštěstí, tragédii. Konzulka v Maroku chránila evropské hranice a naší bezpečnost, konzul v Íránu ne. Pouze sám sebe. Kde pracuje nyní? Možná na dobrém místě? Nezodpovězených otázek je stále mnoho?

Proč setrvává Lorenc ve své funkci a Čumba byl odvolán?

Jistě, aby se nic nešetřilo. Koronavirus je dobrá výmluva. Inspekce MZV nemůže za 2-3 dny prošetřit  aktivity několika let. Bahdou řekl při interview, že je s ambasádou v kontaktu již roky! Pokud by Staška skutečně zajímala pravda, vyšetřoval by transparentně dál, konzulka by měla po návratu normální práci (tak jako ji asi má konzul z Íránu). Její pokračující izolace je důkazem nezájmu šetřit, neslyšet pravdu, tedy pomáhat krýt podvodné jednání.

Víza versus byznys

Co má Írán a Maroko společné? MZV je zřejmé zvyklé měnit obchody za snadná víza a velvyslance „potopit“ jen když to opravdu „praskne“ a přerostlo únosnou míru.

Pokud by se měl státní tajemník Stašek stát velvyslancem ČR v USA, tak už by naše země neměla nic společného s demokracií. Vládnou party, společné zájmy a peníze, jako vždy. Tím více, pokud občané jen nečinně přihlížejí a pouze se diví a žasnou.

Neexistují-li skutečně nezávislá justice, policie a média, je vše jen „jako“. S demokracií se potom můžeme rozloučit. Bez silného tlaku společnosti se situace nemůže změnit. Donutí ji k tomu nadcházející hospodářská krize a hrozící morální kolaps společnosti?

Byznys a zisk přebíjí vše – i cenu lidských životů. Na konci jsou potom teroristické útoky a války.   

Budeme zamlčovat dnešní zločiny, psát jen o těch minulých a o těch dnešních psát opět až v budoucnosti?!

 

Jan Šinágl, 6.3.2021

***

Jaká je (ne)profesionalita vízových referentů na českých ambasádách? Komentář k mým otázkám vzneseným k MZV ČR v souvislosti s kauzou velvyslance Viktora Lorence v MarokuOtevřený dopis ministru zahraničí ČR Tomáši Petříčkovi

Bývalý velvyslanec Slovinska v ČR odhaluje trestuhodnou nečinnost MZV ČR a státního tajemníka Staška, ve věci diplomatického skandálu na velvyslanectví ČR v Maroku

***

Můj letitý boj proti zločinné exekuci za svobodu slova a právo veřejnosti na informace se blíží ke konci, nebo začátku

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.58 (12 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)