Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Prelovsek Damjan II

Aktualizováno 6.6.2021: Ve věci Maroka mne kontaktovala BIS

Aktualizováno 4.6.2021: Odvoláno 21 velvyslanců: Změny velvyslanců opozice kritizuje jako hazard či nezodpovědnost

… Podle HN se má mimo jiné přesunout velvyslanec na Slovensku a bývalý policejní prezident Tomáš Tuhý na velvyslanecký post do Slovinska. "Potřebujeme zodpovědné a zkušené ambasadory, kteří se o post zasloužili svojí prací, ne loajalitou k Miloši Zemanovi a jeho okolí. Pokud se jim něco přihodí, mohou Češi už v létě ve Slovinsku pocítit to, že Tuhý ani nehovoří obstojně anglicky. Kolik míst asi připadne lidem z týmu Miloše Zemana?". Podle Černochové „Končí ti, kdo se znelíbili, naopak odměněni budou ti, kdo dlouhodobě věrně slouží Hradu. Potvrzuje to, že současná vláda je vládou prezidenta Miloše Zemana. Krok kabinetu navíc poukázal na to, že postrádá smysl diplomatický kariérní řád. Česká zahraniční politika je již dnes kvůli prezidentovi, předsedovi vlády a vicepremiérovi pro spojence nečitelná. Tato výměna tuto nečitelnost jen prohloubí a může způsobit nevratné škody českým zájmům."

***

… K odpovědi, kterou Vám poskytla ministerstva zahraničí a vnitra ČR musím sdělit, že je z části nepravdivá. Jsem přímý účastník některých událostí v Maroku a mohu potvrdit, že jsem nikdy neobdržel interní informace od zástupkyně velvyslance a konzulky české ambasády v Rabatu, nýbrž jsem to byl já, kdo jsem předával získané údaje, aby je ona mohla využít pro kvalitní výkon vízové agendy ve prospěch obrany bezpečnosti ČR, potažmo celé schengenské skupiny. Jako občan členského státu Evropské unie mám zájem na korektním výkonu vízové schengenské agendy, neboť je spojena s ochranou vnější hranice EU a tedy bezpečností pro nás všechny, a to v duchu evropské spolupráce a sounáležitosti.

Současně musím protestovat proti formulaci ve Vaší odpovědi, která poškozuje mé dobré jméno a čest. Celý svůj život spolupracuji s řadou českých institucí na kulturních projektech a i má vila, dílo Jože Plečnika, byla vždy přístupna českým návštěvníkům a českému velvyslanectví v Lublani pro pořádání aktivit. Nemohu také akceptovat nařčení, že konám na tlak konzulky, jak se MZV ČR snaží šířit zmanipulované informace, aby zakrylo pochybení velvyslance Viktora Lorence. Osobně bych uvítal, kdyby MZV ČR ustalo v útocích na mou osobu a věnovalo se více korektnímu přešetření praktik na velvyslanectví v Maroku, a to nejen vízových, ale i bezpečnostních. Jsem znepokojen, že česká strana nemá zájem nic šetřit. Policie si záležitost neustále přesouvá, nyní již popáté, za rok a půl neuskutečnila ani výslechy hlavních aktérů. …

 

Dopis pana Damjana Prelovšeka ze dne 23.5.2021

***

Poslankyně Černochová dodržela slovo - podala interpelaci k rukám premiéra ve věci udělování víz, ohrožujících bezpečnost EU a jejího obyvatelstva

Otevřený dopis ministru zahraničí ČR Tomáši Petříčkovi

Kdy najdou veřejnoprávní média konečně odvahu informovat o diplomatickém skandálu v Maroku?!

***

Přednáška Damjana Prelovšeka, Lublaň – Jože Plečnik, architekt mezi tradicí a modernou

***

P.S.

Pan Damjan Prelovšek je součástí projektu - https://www.hravyarchitekt.cz/muj-joze-plecnik/.  Na Hradě bude výstava ke 150 letům narození Jože Plečnika - https://www.architectureweek.cz/category/2021/joze-plecnik-v-praze/

Bývalé konzulce dr. Janě Chaloupkové hrozí po 28 letech úspěšné diplomatické kariéry a služby zemi  „odejití“.  Máme snad nadbytek takovýchto zkušených diplomatů? Budou snad na jejich místa nastupovat noví „Lorencové“  a  papaláši jako v dobách totality na „doporučení“ Kremlu?

Informoval jsem všechny odpovědné předsedy výborů Senátu a Sněmovny. Na můj dopis (20.5.2021) už reagoval předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (25.5.2021). Informoval jsem i zastupitelské úřady osmi zemí v Praze. S jedním z nich už i jednal. Nabídl jsem i osobní schůzku BIS a Transparency International, byly slíbeny, dosud nepotvrzeny.

Moji nabídku spolupráce při vyšetřování odmítlo MZV ČR i PČR v Brně, kam byla tato ostudná kauza z Prahy „odložena“.

Věřme, že odpovědné orgány EU nebudou nečinně přihlížet jako dosud. V ohrožení jsou životy nejen občanů EU, ale i jiných zemí. Dost možná už podvodně udělovaná víza na velvyslanectví ČR v Maroku do Schengenského prostoru mají na svědomí mnoho lidských životů.

 

Jan Šinágl, 28.5.2021

***

P.S.

Euro Praha toaletni papir CR 2020Euro 100 MAGNET 3 PAGEN toaletni papir 2021O našem vztahu k EU výmluvně svědčí i volně prodejný toaletní papír s eurobankovkami a  symboly EU. Zásilkový obchod MAGNET 3 PAGEN v Pardubicích ho nabízí už roky mnoha tisícům svých zákazníků. Jsme v tomto ohledu opět „premianty“ v Evropské unii, ne-li na světě. Mé trestní oznámení bylo odloženo. Nikdo to nechce řešit, protože na to není „zákon“. Informoval jsem i všechny české europoslance, mlčí a nekonají. Ano, nepsané zákony mravní v naší zemi už dávno neexistují. Kdyby se objevil na českém trhu toaletní papír s českými bankovkami a symboly, to by bylo křiku a jak rychle by jednaly patřičné instituce. Hlavně když pobíráme stovky miliard EURO – a nemalou část z nich rozkrádáme!

Kultura země se pozná i podle toaletního papíru – v České republice! J.Š.

***

Výroba toaletního papíru s Eurem je nepostižitelná, sděluje MsP České republiky

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.09 (11 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #2 Jan Šinagl 2021-06-04 13:02
Trafiky na velvyslaneckých postech
Server zprávy aktuálně - zpravy.aktualne.cz/.../... - přinesl spolu s dalšími českými médii zprávu o chystaném balíčku výměn na velvyslaneckých postech v zahraničí. Opozice se oprávněně obává, že jde o neprofesionální krok, který je pouze výměnou trafik a rychlým usazením koní ČSSD a Hradu na posty vedoucích zastupitelských úřadů před říjnovými volbami. Toto se ostatně pravidelně opakuje, ale ještě nikdy v historii v takové míře. Vždy si strany, které tuší svou porážku v blížících se volbách, snaží urvat posty, dokud je ještě čas. Velvyslanecké posty jsou oblíbenými politickými odměnami. Tyto pozice by ale měly být především profesionální a i bývalý ministr zahraničí Petříček tolik horoval pro to, aby byla diplomatická služba ČR ryze odborná.

V interview pro Otázky Václava Moravce tehdy Petříček popřel, že by se pozice ambasadorů dávaly jako dary, popíral to u i ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a vznesl dotaz na konkrétní jména, kdo je v české diplomacii takovou trafikou a špatně reprezentuje. Škoda, že zástupce SPD tehdy před televizní obrazovkou neměl dost odvahy zmínit např. velvyslance v Maroku Viktora Lorence, na kterého členové SPD v rámci bezpečnostního a zahraničního výboru dostali oznámení českých občanů a jistě také sledují dění na internetu. Přitom právě SPD se vyjadřuje proti ilegální migraci, především té islámské, proti průniku muslimů do Evropy a za obranu naší evropské kultury a identity.

Jenže u V. Lorence asi hraje roli fakt, že on je kůň prezidentova týmu a s tím si SPD rozumí a na svá protimuslimská předsevzetí tedy asi zapomene. Přitom právě zamezení vydávání víz podezřelým osobám z těchto regionů musí být prioritou všech evropských států, a hovoří o něm zcela jasně i prezident Macron - byť možná trochu pozdě. Jeho teze intenzivnější ochrany vnějších hranic a posílení i vnitřních kontrol měly přijít dříve.

Česká republika by měla být důstojným partnerem a ne cedníkem přes nějž přejdou ti, které si západní partneři drží na provázku od těla. Ani výhodné obchody by neměly být důvodem pro porušení bezpečnosti, ta musí být prioritou.

Zde je tedy ukázka konkrétního dopadu špatně zvolených velvyslanců, ne jen příklady poslanců na webu, že pokud pošlete ambasadora a konzula, který se jazykově nedomluví, nepomůže Vám v nouzi. Ale i to je důležité. Ne všichni jsou totiž skutečně mistry ve svém oboru. Když vyrazíte na dovolenou či na služební cestu, může se Vám něco přihodit - máte nehodu, onemocníte, někdo Vás okrade, ztratí se Vám pas atd. Kdo Vám pomůže? Obrátíte se na českou ambasádu, ta Vám přece musí pomoci, již ze samotné ústavy a povinnosti chránit zájmy českých občanů. Jenže pak můžete narazit na diplomata, který nejen že ani neumí jazyk, ale nemá ani moc zájem se o Vás postarat. Bude Vás odkazovat na pojišťovnu, že si máte poslat peníze přes Western Union, nevezme Vám telefon. A najednou tu máte diplomacii v praxi, a pak že výběr osob není tak důležitý. Nepřál bych Vám mít např. v Maroku v době V. Lorence nějaký velký úraz. Jednu naši spoluobčanku tam nechal téměř umřít. Byl jsem u jejího příletu v Praze na letišti, pomáhal jsem ji naložit do vozu a v dalších dnech jsem sledoval její zdravotní stav alespoň podporou po telefonu. Stěhovala se z nemocnice do LDN, bylo mi jí moc líto. A Lorenc? Ten jí nechtěl ani poskytnout mikrobus na převoz z kliniky na letiště. Za takového diplomata si platíme daně? A nejen to, ještě byl jeho pobyt v Maroku prodloužen, samozřejmě jistě s odkazem na koronavirus, ale je zajímavé, že jiní diplomaté se za pandemie měnit mohli.

Bohužel V. Lorenc patří do skupiny podporované prezidentem Zemanem a ČSSD, či lidmi kolem nich. Jak uvedli Hlídací pes a Deník N byl nanominován přímo Hradem a pomohl mu k postu bývalý šéf zahraničních vztahů KPR Hynek Kmoníček. Takže velvyslanecké posty skutečně trafikami jsou a to vše jde proti idei reprezentace státu a pomoci občanům. Ale splňuje to různé i soukromé zájmy.

Zajímavé je propojování pozic typu J. Kohouta, který je současně náměstkem ministra zahraničí a poradcem prezidenta, má i silné pročínské vazby - prezident Smíšené česko-čínské komory, stál u vzniku spolku New Silk Road Institute Prague (Institut Nové hedvábné stezky), který měl podpořit vznik nové hedvábné stezky, trasy obchodně propojující Evropu s Čínou. Rusko a Čína nikdy nechybí v dění kolem Hradu a aktuálních pánů na MZV.

Od své návštěvy Maroka sledují tamní dění a vzpomínám na hezký čas, který jsem tam strávil mezi místními literáty, umělci, novináři a obchodníky. Nedávno jsem si všiml článku: ledesk.ma/.../...

kde se hovoří o znovuotevření tradiční kavárny ve staré části Rabatu Oudayas. Ve skutečnosti to bylo v minulosti prakticky samostatné město u řeky ústící do moře, opevněné a nepřístupné cizincům. Dnes turisty naopak vítá a hned u vchodu je pěkná umělecká galerie představující výstavy místních malířů. V květnaté zahradě se organizují i oficiální večeře a recepce, z ochozu hradeb je pěkný výhled na řeku, protější dříve pirátské město Salé a plážičky pod hradbami. Ze zmíněné kavárny je výhled do okolí, do vlasů Vám vane větřík a v poklidu upíjíte místní silnou černou kávu, případně lahodný mátový čaj. Je hodně sladký a upřímně řečeno, nedivím se, že místní trpí mnohdy cukrovkou. Jí se tu dost pozdě, i o půlnoci, mnoho sladkého a málo se sportuje. Na první pohled nenápadný článek ale zaujme výčtem VIP osob, které se zúčastnily slavnostní vernisáže - ruský velvyslanec Valerian Šuvaev, představitel UNESCO v Maroku Alexandr Šišlik... žádný jiný diplomat, ale pouze ruští diplomaté.

O významu restauračních prací pak hovoří viceprezident Asociace Oudays Abderrahmane Badraoui. Toho jsem měl možnost osobně poznat v Casablance. Tehdy se mi ale představil jako bojovník za lidská práva a novinář. Vzpomínal na cestu krále Mohammeda VI do Prahy a chlubil se mi fotografiemi ze své návštěvy ČR při této příležitosti a snímky s pracovníky Kanceláře prezidenta republiky ČR. Během svého pobytu jsem ho jednou potkal na ulici s pracovníkem Ruského kulturního střediska, což u mne nyní vyvolává asociace na kulturní centrum v ČR a zastřené aktivity jeho pracovníků, o nichž se na internetu tolik psalo. Možná to je vše náhoda, ale Badraoui se zdá mít velký zájem o ruský region. Také jeho spolupracovníci se interesem o bývalé socialistické státy netají, někteří dokonce hovoří i rusky a česky.

Na knižním veletrhu v Casablance se pouze chlubil kontakty na místní VIP a novináře, sám ale kameru do ruky nevzal. Neudělal ani jednu fotku, ani jedno interview, natož aby mi třeba s něčím při organizaci stánku české literatury podal pomocnou ruku. Skutečného reportéra bych si představoval trochu jinak. Tento spíše vše sledoval. Velmi živě se bavil s marockou sekretářkou z naší ambasády, cvrlikali jako dva ptáčci, ale práce byla jen na mně. Právě ona mi ho představila jako velkého milovníka Česka, důstojného pracovníka panovníkova paláce v Rabatu a specialistu na Střední Evropu. Badraoui vzpomínal na předchozí velvyslankyni Michaelu Froňkovou (rovněž blízkou Hradu) a jejího konzula J. Czerného, pyšnil se spoluprací s V. Lorencem. Na webu jsem skutečně našel článek o konferenci pro novináře, kterou s ambasádou zorganizoval o ČR jako obchodním partnerovi a turistické destinaci v r. 2016. Ale upřímně řečeno, neměl jsem z něj moc dobrý pocit.

Dnes asi přesedlal na většího koně a věnuje se ruskému regionu. Tomu se ale možná věnoval odjakživa a ČR byla jen přestupním místem, kam jezdili jeho spolupracovníci a lidé z paláce, především do našich lázní. Badraoui vzpomínal na cesty do Maďarska, Chorvatska a Srbska. O kvalitní lázeňské služby má palác zřejmě velký zájem. V této konkurenci asi vyhrálo Česko, ale sestra krále Myriam má prý raději Chorvatsko, kde má i svou luxusní jachtu. Králova žena, o níž Badraiho asistent šuškal, že se s panovníkem rozvedla, zase miluje Řecko a tráví své letní dovolené tam, dokonce tam prý chtěla zůstat, ale královi strážci jí to nedovolili. Na veřejnosti není téměř vidět, přitom na fotografiích na internetu je krásná, bez šátku - tak bych si představoval moderní muslimky. Škoda, že z veřejného králova života byla odsunuta.

Zdá se, že Rusko je atraktivním elementem pro Českou republiku i Maroko. Předsedou Meziparlamentní skupiny ČR - Marocké království v Parlamentu ČR je předseda KSČM Vojtěch Filip a i současná marocká velvyslankyně v ČR pí Hanane Saadi

studovala v Rusku.

www.issuu.com iSSUE 03/2020

Právní stát
4.6.2021
-3 #1 Jan Šinagl 2021-05-29 09:46
Kéž bychom se inspirovali Plečnikem, byl to velký člověk, pracoval v Praze zdarma a za své projekty nikdy nic neinkasoval. O tom se nám u "dnešních" může jen zdát.

Jeho věta: "Chci-li dělat dobrou architekturu, musím být dobrým člověkem". Převedeno do diplomacie: "Chci-li dělat dobrou diplomacii, musím být dobrým člověkem". Bohužel mnoho lidí na MZV dobrými lidmi nejsou. Podle toho jejich "práce" vypadá.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)