Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Rada CT Safarik 7.6.2023Aktualizováno 13.6.2023: Dalík, politické tlaky i vlastní podnikání. Nový šéf ČT Souček reaguje na kontroverzní otázky - ČT argumentuje vysokou oblíbeností, dle průzkumů? Pokud by vysílání ČT bylo podmíněno dobrovolným zaplacením poplatků, jaké příjmy by asi měla? Obávám se, že by zbankrotovala. JŠ

***

„Nebyla to volba pro Součka, ale proti Dvořákovi“ zaznělo v médiích. Zasedání Rady ČT jsem se zúčastnil, ale v poledne odešel. To převážně „žvanění“ je k nevydržení pro ty, kdo mají zkušenosti s věcným, kultivovaným projevem. Nade všemi vynikalo kultivované, věcné vystoupení místopředsedy Rady ČT Petra Šafaříka (skutečný zástupce občanů, mimochodem jako jediný z radních měl kravatu). Doporučuji jeho vystoupení (od 45,20 min.). Nemilosrdně, v klidu a demokraticky, zkritizoval Dvořáka. Ten se zachoval, jak je zvykem novodobých „papalášů“. Na pravdu nemohl reagovat jinak. Mimochodem Dvořák začínal u Petra Kellnera, poté TV Nova. Do ČT ho dosadil opět Kellner. Zatleskal jsem místopředsedovi Šafaříkovi s  poznámkou „to bylo za občany“ a omluvou předsedovi Novákovi.

Následné reakce zastánců Dvořáka se komentují sami, ubohost a české plebejství (místopředseda Rady ČT Ježek Dvořákovi veřejně tyká). ČT svoji „kvalitou“ upadla do bezvýznamnosti. Dávno neplní svoji veřejnoprávní službu, připomíná spíše těžkopádný státní podnik, kolos, s patřičnými „rodinnými“ vazbami. Pokud by byla ČT přístupná jen za dobrovolný poplatek, budou se na ni dívat už jen důchodci a nenáročná, konzumní část společnosti, pokud vůbec. Skončila by dávno v bankrotu při tom, co veřejnosti předvádí.

Začne veřejnoprávní ČT konečně dělat to, co ze zákona má?

Stále více lidí nesleduje ČT dle motta: „Zdravý rozum začíná tam, kde končí signál ČT.“ Je třeba snížit počet zaměstnanců a místo nepotřebné kvantity ve stylu „o všem a všude 24 hodin“ nabízet kvalitní exklusivitu, oslovující většinu, hodnotově, ne nízce, pudově a plebejsky. Upadá do podprůměru, nesrovnatelná s vyspělými, západními veřejnoprávními TV, neplní svoji výjimečnou funkci. Program pro „všechny a o všem“ připomíná komunistickou ideologii. Regiony už se dnes mohou informovat samy. Ostatní zajímají jen výjimečné události.

O 78.výročí největšího masakru na našem území v Postoloprtech a Žatci, Události ČT mlčely (3.6.2023). Byl spáchán čs. vojáky v době míru. Zítra jistě bude ČT po celý den, i v Událostech ČT, jistě připomínat tragédii Lidic, byť asi méně, než při 80. výročí. V neděli 18.června, vzpomeneme také 78.výročí masakru na Švédských šancích u Přerova (267 povražděných mužů, žen, starců, dětí, batolat a kojenců). Budou Události ČT opět mlčet jako každý rok? Nacistické zločiny se připomínají stále, komunistické a naše vlastní, stále méně, pokud vůbec… I to vypovídá o ČT a nejenom o ní.

Z ČT se zřídka dozvíte originální zprávu, či komentár. Z velké části jen „papouškuje“ informace, známé už většině ze sociálních sítí. Kolik asi stojí všichni ti zvláštní zpravodajové ČT po celém světě? Divák nepotřebuje vidět tvář a mikrofon, který sděluje jen jinou formou co už dávno ví. Málokdy přinášejí „přidanou hodnotu“.

Právě jsem shlédl na ČT reportáž, jak stovky motorkářů uctili památku své tragicky zahynulé kolegyně. Na konci konstatuje redaktorka: „Na tomto místě už zahynulo 5 lidí“. Divák by očekával  rozhovor s policejním presidentem, či ministrem vnitra...

Zato na nekonečné debaty s politiky o ničem a nikam nevedoucí je ČT specializovaná. V tom je asi mistr světa. V normálních zemích vystupují politici jen, pokud mají skutečně co říci. Rozhodně nemají tolik času pořádat takřka denně tiskové konference – musí pracovat. Ve Švýcarsku politiky v médiích moc nevidíte. Lidé je zvolí, pokud jsou s děním v zemi spokojeni, nebo ne, pokud nejsou. Někde politici pracují, jinde jen tlachají…

O Divácké radě nikdo nikdy neslyšel. Věřme, že i ona časem zmizí jako nepotřebná PR Dvořáka. Ve SRN tvoří Radu ARD známé osobnosti napříč celou společností, respektované, vybavené velkými pravomocemi. Podle toho také programy veřejnoprávní ARD a ZDF vypadají. S programy ČT je nelze vůbec srovnávat.

Forma Událostí ČT uráží i méně inteligentní diváky. Pro srovnání se stačí podívat na 15 minut jejich obdoby na Tagesschau na ARD. I neznalí němčiny pochopí, jak má vypadat skutečné, inteligentní zpravodajství z celého světa a které si divák zapamatuje, včetně počasí. Zde by mohl nový gen. ředitel ČT začít a vyslat tolik očekávaný signál veřejnosti, že ČT začne skutečně sloužit zemi a občanům – nezatěžujícím a inteligentním zpravodajstvím.

Z veřejnoprávní ČT zbylo jen jméno, svoji funkci už dávno neplní. Veřejnosti bohatě postačí krátké, věcné večerní zprávy o podstatném, připomínat zapomenuté osobnosti našich dějin, které nám mají i dnes co říci (ne stále stejné), zajistit přenosy vrcholového sportu doma i ve světě, kultivované zábavné pořady, kvalitní filmy a dokumenty v hlavním vysílacím čase, Hyde Park diskuse ve formátu jak začínaly apod. Více divák nepotřebuje, nežije jen pro televizi (byť se na ní může stát i závislým a zblbne docela).

To dokáže ČT i s polovinou lidí a techniky. V podstatě zneužívá peníze daňových poplatníků. Neslouží zemi, ale sama sobě a na ni napojené armádě jednotlivců a zájmových skupin. Dosud byla součástí mnohem více klientelistického systému, než skutečné veřejnoprávní služby.

Včera oslnila celý svět tenistka Karolina Muchová v semifinále na Roland Garros, úžasná propagace sportu, kvality, morálních hodnot a České republiky – ČT vysílá ve stejném čase turnaj UNI Credit Czech Open před prázdnými tribunami malé haly… Na autorská práva nezbyly peníze, utratily se za zbytečné a nepotřebné. Naštěstí máme Eurosport. Držme zítra ve finále Karolině Muchové palce – i za ty, co ji díky ČT, nemohou sledovat – mohou ve stejném čase sledovat UNI Credit Czech Open …

Jeden kvalitní přenos vykoná více veřejné služby, než tisíce hodin zbytečně natočených pořadů, které sleduje pár jednotlivců. ČT se musí naučit sloužit kvalitou. Sloužit nekvalitou není žádné umění. Té je všude nadbytek. V tom je její šance, chce-li přežít. Potom si lidé i rádi zaplatí za „kvalitní zboží“. Šunt si nikdo normální nekupuje, jen když musí. „Podnikat za 7 miliard“ a neodvádět patřičný výkon, resp. službu, není žádné umění.

JŠ   

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)