Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 28.04.2024 09:54
    Kdy odškodníme my vyhnané sudetské české Němce? Žili u nás ...

    Read more...

     
  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

MZV CR logo EAktualizováno 8.8.2023: 

***

Připomínám můj článek k tématu z 31.7.2023. Ani vedení AV ČR nezůstává pozadu, kdy budí dojem, že v jeho vedení je mravní spodina. Pomůže nový zákon o ochraně oznamovatelů platný od 1.8.2023?

… Diplomatka s desítkami let zkušeností a výborným hodnocením své práce se nejen nevrátila na pozici v Maroku, ale i přes její účast ve stovce výběrových řízení se podle ministerstva zahraničí nenašlo jiné umístění a byl s ní z toho důvodu ukončen služební poměr. …  Dr. Chaloupková především konala dle zákona, neplnila protiprávní pokyny velvyslance Lorence, pracovala dle předpisů ČR a EU. Za to přišla o práci, je dnes bez příjmu. Takové lidi by mělo MZV podporovat a ne je ničit. To je absurdní!

***

Oznámit nekalosti bude od dnešního dne snazší. Od 1.8. je účinný zákon o ochraně oznamovatelů - whistleblowing 

Více ochrany pro ty, kteří mají odvahu se ozvat. Jde o velký posun. Lidé, kteří upozornili v práci na nějaké porušení pravidel, byli v ČR dlouho bez jakékoliv pomoci, a to se nyní mění. Přesto práce v prosazování ochrany oznamovatelů nekončí, naopak spíše začíná a za Whistleblowing centrum raději nabádáme k opatrnosti. Každý případ oznámení je jedinečný a základní doporučení proto zní: zjistěte si co nejvíce informací ještě před oznámením. Například zda spadá vaše oznámení pod zákon a máte nárok na ochranu nebo jak oznámit co nejvíce bezpečně a ušetřit si budoucí problémy.

Více informací a podporu najdete na: www.whistleblowingcenter.cz

Některé případy ukazují, že praxe může být značně složitá. Například bývalá konzulka v Maroku, paní Chaloupková, upozornila na vydávání víz podezřelým osobám, které je získat neměly – jak potvrdila mimořádná kontrola MZV. Namísto řešení vydávání problematických víz proběhla psychologická evaluace oznamovatelky a její následné převelení do ČR. Oficiální důvod převelení se nikdy nedozvěděla. Diplomatka s desítkami let zkušeností a výborným hodnocením své práce se nejen nevrátila na pozici v Maroku, ale i přes její účast ve stovce výběrových řízení se podle ministerstva zahraničí nenašlo jiné umístění a byl s ní z toho důvodu ukončen služební poměr.  

Řešení případu naráží na neaktivní přístup vedení ministerstva a také na to, že je obtížné domáhat se nenárokové pozice, jakou je umístění konzula. Zároveň běží již 5 let, v jeho rámci již proběhlo několik řízení, které z případu dělají velmi složitou kauzu.

Minulý týden přitom na Seznam Zprávy vyšel článek, který popisuje, jak byl za svou práci “odměněn” auditor Jan Čapek, když jeho zjištění poukázala na problematické praktiky výběrových řízení při obsazování ambasád. Ani tento případ se patrně nevejde pod zákon o ochraně oznamovatelů - auditor nic neoznámil, jen odevzdal svoji práci a dostal výpověď ve zkušební době. Oba příběhy přitom naznačují, že na ministerstvu zahraničních věcí pravděpodobně existuje větší systémový problém s obsazováním míst na ambasádách. A bohužel také ilustrují, že ochrana oznamovatelů není bezbřehá. Proto pokud zvažujete oznámení, vždy se nejdříve poraďte.

***

Oživení má v textu chybu. Dr. Jana Chaloupková není konzul, takové místo neexistuje. Osoby jsou zaměstnanci MZV. Pokaždé dělají na ambasádě něco jiného - jednou obchod, jindy kulturu, víza apod. Zákon o státní službě má umožňovat stabilitu a chránit proti zmanipulované výpovědi. Český v tomto ohledu není dobře udělán. V zahraničí by se něco takového nestalo. Oživení mohlo napsat mnohem silnější text. Dr. Chaloupková především konala dle zákona. Neplnila protiprávní pokyny velvyslance Lorence, pracovala dle předpisů ČR a EU. Za to přišla o práci, je dnes bez příjmu, kdy jí MZV dosud ani nezaplatilo odchodné dle zákona – po 30ti letech skvělé diplomatické službě naší zemi! Takové lidi by mělo MZV podporovat a ne je ničit. To je absurdní! Podobně byl odstraněn z MZV Čapek, autor pravdivého auditu. Znamená to, že se jedná o zavedený systém, v podstatě zločinný. Není divu, že zemi s takovými praktikami přestává vyspělý svět brát vážně.

Začíná „probublávat“ další skandální kauza, spojená s diplomatem Jiřím Čisteckým, Chargé d’affaires a.i. velvyslanectví ČR v Moskvě.  V české diplomacii je už od roku 1994.  V minulosti byl mimo jiné ředitelem odboru států střední Evropy či zvláštním zmocněncem MZV pro záležitosti holocaustu. V letech 2014 až 2018 byl tajemníkem pro analytickou činnost v kabinetu ministra Lubomíra Zaorálka (ČSSD), následně byl zástupcem ředitele bezpečnostního odboru Černínského paláce. V Moskvě dne 24. března 2023 předal zástupcům škol v Moskvě, Vladimiru, vesnici Kazanskaja, obci Lesnoj a Birobidžanu a 33 žákyním a žákům medaile a čestná uznání za jejich úspěšnou účast v Mezinárodní dětské výtvarné výstavě Lidice 2022. Připomněl význam poučení se z historie a aktivního vystupování proti jakékoli represi a potlačování lidských práv. Vskutku ten pravý! JŠ

***

Promiňte, ale nyní se nepodepíšu, už zase mám strach…

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)