Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

út dub 30 @09:00 -
KS Zlín: Kauza Slopné - rozsudek?
út dub 30 @13:15 -
OS Praha 2: Robert Tempel - odškodné
so kvě 04 @09:00 -
Žebrák: Celorepublikový sraz mopedů
so kvě 11 @08:00 -
Točník: III. ročník Memoriálu Josefa Váni st.
so kvě 11 @18:00 -
KONCERT MARIE BURMAKY V PRAZE

Nejnovější komentáře

  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Cistecky Jiri uprava 12.1.2024Aktualizováno 12.1.2024: Fotografii Jiřího Čisteckého jsem chtěl původně hned retušovat. Po konzultaci jsem ji ponechal vzhledem k tomu, že MZV roky vůbec nereagovalo. Nebylo to porušení novinářské etiky, ale ospravedlnitelné jednání, vzhledem k závažnosti situace. Dnes jsem fotografii retušoval, protože důvod se minul účinkem a stává se kontraproduktivním. Slušný diplomat takové snímky nepořizuje a neposílá je jiným diplomatům či jiným osobám. Takový člověk nemá v diplomacii vyspělé země co dělat, stejně jako ti, kteří jsou o situaci informování, nekonají a pomlouvají ty, co na ostudnou situaci roky upozorňují. Jiří Čistecký je stále nejvyšším představitelem české ambasády v Moskvě. JŠ   

***

Aktualizováno 16.10.2023: VI. DÍL: Czech-Maroccogate seriál na pokračování - Maroko, velmistr odposlechu

Aktualizováno 28.9.2023: V. DÍL: Czech-Maroccogate seriál na pokračování - všichni jsou už v Mexiku...pardon v USA

Aktualizováno 17.9.2023: IV: DÍL: Czech-Maroccogate seriál na pokračování - Eva Pavlovská – psychologie na objednávku

Aktualizováno 3.9.2023: Ministr Lipavský fotografii "pornodiplomata" a současného zástupce ČR v Moskvě Jiřího Čísteckého zná a nadále ho podporuje?! Kdo z nich je asi lepší „herec“? Zvracet povoleno, občané! JŠ

Aktualizováno 30.8.2023: III. DÍL: Czech-Maroccogate seriál na pokračování - velvyslankyně Michaela Froňková a její víza „pro hezké oči 

Aktualizováno 15.8.2023:  

 ***

1.Nízká úroveň české státní služby a diplomacie MZV ČR

MZV CR logo EPortál iDNES přinesl zprávu o vyhazovu auditora Jana Čapka poté, co zpracoval pravdivý audit o netransparentní práci personální sekce ministerstva zahraničí. Jak správně Čapek uvádí, ministr Jan Lipavský nemluví pravdu a na rozdíl od svého vyjádření skutečně kryje předchozí vládu A. Babiše. Proč? Pokusíme se na to odpovědět v našem seriálu, kde odhalíme důkazy české verze skandálu Maroccogate, který se začal šetřit v Evropském parlamentu počátkem tohoto roku a šetření stále není u konce.

***

Dr. Damjan Prelovšek – historik umění a odborník na moderní architekturu, specialista na dílo architekta Jože Plečnika, velvyslanec Slovinska v ČR 1998-2002, člen Evropské akademie věd a umění.

***

Chaloupková Jana IIIPrelovsek DamjanČeskou republiku mám velmi rád a jen těžko se mi píší tyto řádky. Poslední 4 roky jsem zkontaktoval mnoho českých politiků, diplomatů, státních úředníků, také poslance a senátory. Nikdo se nechtěl podvody s schengenskými vízy na české ambasádě v Maroku zabývat. Někteří mlčeli, jiní se odvolávali na to, že nejsou ti kompetentní. Další otevřeně přiznali, že mají strach, protože mají děti a nechtějí, aby se jim něco stalo. Varování a výhrůžky neminuly ani mne, ani paní Janu Chaloupkovou, která víza podezřelým osobám odmítala vydávat a podivné lidi kolem víz prověřovala. Za tyto roky jsem obdržel řadu důkazů od nekorupčních osob, které mají zájem na spravedlnosti a pravdě z Maroka a dalších afrických a evropských států. Všechny tyto materiály jsou uloženy na různých místech a v různých zemích. V případě, že by se něco stalo mně či paní Chaloupkové, bude vše obratem zveřejněno.

Česká média komentovala dění kolem výběrových řízení na MZV ČR a odchod auditora Jana Čapka. Nízkou úroveň české diplomacie a neetický výkon státní služby na tomto ministerstvu dokumentuje i můj otřesný zážitek, nad nímž kroutím hlavou dodnes. V listopadu 2019 jsem pobýval v Maroku. S paní Chaloupkovou jsme využili několik dní její dovolené k poslednímu focení pro mou knihu k výročí diplomatických vztahů mezi ČR a tímto královstvím. Dne 11.11.2019 se náhle rozsvítil displej mobilu na stole a objevila se tam fotografie nahého muže. Byl to zástupce bezpečnostního odboru MZV Jiří Čistecký, následně generální konzul v Istanbulu a dnes Chargé d´Affaires a.i. české ambasády v Moskvě. Konzulce Chaloupkové téměř na sekundu ve stejný moment telefonovala na její služební mobil ředitelka odboru služebně-právních věcí MZV Eva Riedlová, že je odvolána a během jednoho měsíce se musí vrátit do Prahy. Oba jsme zůstali stát s otevřenou pusou – já z fotografie, konzulka z telefonátu. Nechtěli jsme tomu věřit.

Chvíli jsem čekal, zda se p. Čistecký omluví. Třeba, že se spletl a fotografii odeslal omylem. U osoby tak vysokého postavení a dle jednoho diplomata z vedení MZV za předchozí vlády i pracovníka ministerstva vnitra, by člověk něco takového nečekal. Nepřišlo ale nic. Přemýšlel jsem, jak reagovat. Napsal jsem mu tedy další den: „Nenaboural se vám někdo do telefonu?“ a čekal jsem na reakci. Byla zvláštní – „Aha, asi jo“. Přece každý ví, zda něco odesílá či ne, případně zda někdo jeho telefon zneužil.  Nepředpokládám, že by šlo o omyl. Ale proč tento svůj snímek poslal?

Každopádně považuji pořizování podobných fotografií, jakož i jejich rozesílání skrze internet a sociální sítě za porušení minimálně nějakého etického kodexu MZV (předpokládám, že ho MZV má), slibu státního zaměstnance o řádném výkonu služby a i bezpečnostních pravidel. Takový diplomat je totiž snadno vydíratelný. Vezmeme-li ještě v úvahu, že byl koncem r. 2022 Čistecký vyslán ve vysoké delikátní pozici do tak citlivé destinace jakou je Rusko. A to v době, kdy podporujeme Ukrajinu v jejím boji za svobodu, obranu demokracie, lidských práv, dodržování mezinárodního práva a proti agresi. Ministr Lipavský vyslal Čisteckého v pozici CDA a.i., aby pro případ stažení velvyslance Pivoňky do Prahy (jeho termín prakticky vypršel v r. 2022, bereme-li v potaz standardní vyslání diplomatů na 4 roky) vedl velvyslanectví v Moskvě jako šéf. Nedošlo k jeho jmenování velvyslancem, aby nemusel předávat pověřovací listiny prezidentu Putinovi, přičemž CDA nepotřebuje od přijímací strany souhlas agrement a nepředává žádné listiny hlavě státu. Přitom ke jmenování a vyslání došlo v době, kdy byli státní tajemník Radek Rubeš a ředitel auditu a inspekce Jiří Linek o fotografii informováni. Paní Chaloupkovou jsem o zaslání fotografie těmto vysokým státním úředníkům osobně požádal. Jak je vidět, nikoho to nezajímalo. A to ani na ministerstvu vnitra, např. nového nejvyššího státního tajemníka Fryče. Všem je výkon služby, jak vy říkáte v Čechách fuk, přestože na internetu horují za zlepšení personální práce a dodržování zákonů a předpisů.

V tomto směru mám pocit, že ČR již dohání Slovinsko, které je v korupci a chaosu mistrem. Např. náš ministr pro solidární budoucnost Simon Maljevac vydal příručku pro mládež o „lízání prdele a provozování sexu pod vlivem drog“.

Pro doplnění českého příkladu uvádím, že Jiří Čístecký, jakož i jeho odbor, byli plně informováni o podvodech s vízy na ambasádě v Maroku a nic neučinili. Veškeré informace, které jsem se o snaze tehdejšího velvyslance Viktora Lorence přesouvat podezřelé osoby z Maroka do Evropské unie dozvěděl od mých kontaktů v Královském paláci v Rabatu, jsem transparentně sdělil konzulce, aby je využila při řádném výkonu své funkce a postoupila MZV v Praze.

Práci bezpečnostního odboru vnímám jako velmi důležitou, a to nejen v kontextu České republiky, ale i v rámci celoevropského prostoru. Přivřít oči nad udělováním víz pro pochybné žadatele, kteří nejsou prověření a zneužívají česká víza pro cestu do jiných členských států EU, je riziko nejen ilegální migrace ekonomické, ale i riziko bezpečnostní. Podceňovat ho je neprofesionální, činit tak záměrně je proti právu EU, proti duchu dobrého sousedství a spolupráce v rámci EU. Takový postup prakticky popírá základního ducha EU, jenž tkví v přátelství, vzájemném respektu, kooperaci a podpoře. Nikoliv v prosazování osobních zájmů na úkor celku. Nehledě na to, že při neexistenci hranic jde o riziko pro celý kontinent a nevyhne se nakonec ani tomu, kdo daná víza vydal. Připomínám, že schengenská víza umožňují vstup do prostoru téměř celé Evropy a pohyb po ní, neboť vnitřní hraniční kontroly byly zrušeny. O tom ale zase jindy.

Celkově jsem velmi zklamán z toho, kam dnes česká diplomacie dospěla. Pamatuji doby Václava Havla, kterého jsem znal osobně, a který byl světlým vzorem všem nám Slovincům. Také v době mého působení velvyslance v Praze jsem na MZV poznal mnoho slušných a čestných diplomatů.

Pokračování příště.

 

Dr. Damjan Prelovšek

8.8.2023

***

Můj komentář:

Zdá se, že k úspěšné kariéře na MZV a dosažení vysokých postů je v rozporu s logikou třeba porušovat předpisy a základní morální principy. Jana Hybášková, aktuálně vedoucí personálního odboru, popíjela nad míru při poradě velvyslanců v srpnu 2021, a ještě poté usedla za volant automobilu. Neuběhlo ani pár minut a srazila se s několika vozy. Ještě pak stačila nadávat policistům, kteří na místo přijeli. Stačilo se poté vykoupit v duchu katolických odpustků 15. století (které tolik kritizoval mučedník Jan Hus) a dát pár peněz na oběti kriminality a rok se zříci řízení auta. Trochu málo na závažnost konání u vysokého diplomata. Dnes vede personální odbor, kde by měla být spíše vzorem odbornosti a etiky. Obdobně je tomu i u Jiřího Čisteckého (blízký ČSSD), který se zřejmě pod nějakými vlivy, možná politickými, zpronevěřil duchu bezpečnostní práce a dal se cestou zametení podvodů v Maroku pod koberec. Možná byl post v Moskvě odměnou právě za toto. Ostatně tehdejší prezident Miloš Zeman se netajil tím, že právě pozice v USA a Rusku jsou pro něj prioritní a vedoucí zastupitelských úřadů si do těchto velmocí jmenuje sám.

Zklamala ale velmi současná vládní koalice, která v předvolební kampani 2021 slibovala, na rozdíl od předchozí vlády, slušnost a narovnání přehmatů. Ministr Lipavský nedodržel ani slib zlepšení personální politiky a práce MZV jako jedné ze tří priorit svého působení, ani zásadu potírání podvodů a dodržování práva EU. Naopak byl to on, kdo jmenoval zmíněné diplomaty do vysokých pozic. Nikoliv vláda A. Babiše. Už před dvěma roky jsem osobně informoval ministra Lipavského, slíbil, že se na to podívá. Kontaktoval jsem písemně i osobně odpovědné poslance a senátory. Stejně tak jsem informoval i BIS, včetně osobní schůzky s jejími důstojníky. Stejně tak byl informován i ředitel mezinárodní organizace whislebloverů. Žádné reakce, nebo jen trapné výmluvy. Tuto likvidaci skvělé diplomatky metodami 50tých let kryl i tehdejší státní tajemník na MZV Miroslav Stašek, který byl za „odměnu“ jmenován velvyslancem ČR v USA!

Omlouvám se za zveřejnění neretušovaného originálu fotografie. V tomto případě odmítám respektovat pravidla slušnosti. Neslušní na to nemají právo, navíc jako veřejné osoby, právě v zájmu zachovaní dobrých mravů. Tato „diplomatická mrtvola“ si nic jiného nezaslouží. Jedná-li se o psychicky narušenou osobu, narcise, magora, úchyla, či „zločince v bílých rukavičkách“, nechť posoudí odborníci. Mimochodem k fotografii Čistecký napsal v SMS „estétce“ - vskutku pan "čistý". „Prasátko bylo vysláno k prasátkům do Moskvy“- Putin tak má „důstojného“ souseda… Vskutku diplomatický "akt“… Mějme na paměti, že i díky takovýmto "diplomatům", mohou být v ohrožení i lidské životy.

Takto se MZV „chlubí“ Čistečkou a jeho prací v Moskvě na svých webových stránkách. Vyslalo pravdivou vizitku o své „kvalitě“, při vší úctě ke skutečným, kvalitním diplomatům, kteří nám ve světě nedělají ostudu. 

Od června 2020 jsem k tématu publikoval takřka 200 článků v češtině, němčině, angličtině a francouzštině. Psali mi diplomaté z celého světa. Informoval jsem veřejnoprávní média, včetně  zahraničních a EP. Žádná reakce českých novinářů, pouze mezi čtyřma očima ve stylu „podívám se na to“. Odvahu napsat podrobně o kauze neměl dosud žádný – vyjma jednoho článku v DeníkuN (odmlčel se, prý monitoruje – už 3 roky), jednoho článku na Hlídacím psu a pořadu Josefa Klímy (netroufal si použít ta nejzávažnější fakta). Kdo má asi takovou moc umlčet média, přinutit politiky k mlčení, vyšetřující orgány, odpovědné osoby a instituce k nekonání? Mají nezvratné důkazy a místo poděkování oznamovateli z něho dělají pachatele? Cílem, už přes tři roky trvajících snah pana  Prelovšeka je podpora korektní státní služby, tedy nepodvádět.

Bata o krizi 1932Nejvyšší čas, aby ministr Lipavský, politici a president Pavel – i jako vrchní velitel AČR, začali konat. Jinak bude hrozící hospodářský kolaps a mravní propad společnosti pokračovat – se zaslouženými následky. Svoboda bez boje neexistuje, jen poslušnost, otroctví a bída. Ukrajinci nám základní hodnoty, které jsme opustili, připomínají denně!

Vše má svůj čas. Věřme, že média konečně začnou plnit svoji roli, včetně politiků, sloužit zemi a jejímu obyvatelstvu a že statečných lidí jako jsou dr. Jana Chaloupková (30 let služby v diplomacii, znalost 12ti řečí) a dr. Damjan Prelovšek, začne přibývat. Mocenská omezení svobody slova jsou pro fungování svobodné společnosti a ochranu demokratických hodnot zhoubné. 

Každá změna začíná jednotlivcem, který spoléhá na své kvality. Společnost je bez elit, rozdělená na různé party – politické, justiční, mediální, podnikatelské apod. Jsou vzájemně propojené. Jednotlivec je neohrožuje, dokud je nezačne ohrožovat vznikem své „party“. Vzájemně si dohazují své lidi jako v „rodinném“ podniku, kteří často „kolují“ i k protistraně.

Všichni to víme a všichni čekáme na „Godota“. Korupční systém umožňuje „blahobyt“ těm, kdo mlčí a jsou poslušní. Přežije jen ten, kdo mlčí, neškodí, je poslušný, či aktivně spolupracuje. Ti, co jsou výše postavení, jsou nejhorší - všehoschopní, s absencí jakýchkoliv hodnot, vyjma materiálních.

V naší zemi je obrovské množství lidí, kteří netvoří žádné hodnoty, žijí v blahobytu, krade se a rozkrádá ve velkém v „bílých rukavičkách“, včetně dotací z EU (The Economist, klientelismus: první Rusko 19%, druhá ČR 16%). Ten, kdo poctivě vyrábí „chleba“ to věčně nemůže utáhnout. O kauze jsem osobně informoval dvě zaměstnankyně KPR a sekretářku ministra Lipavského. Z médií: ČTK, ČT, SEZNAM.CZ, RESPEKT, REFLEX, iDNES, BLESK, renomovaná zahraniční média a instituce EU. Tento článek vyšel i v anglické, německé a francouzské verzi.

Informoval jsem i předsedu Vlády ČR Petra Fialu. Na webu se píše, že “premiér řídí a odpovídá za vládu, ale nesmí do činnosti ministerstev zasahovat“. Pokud ale má informace o prokazatelných podvodech a bezpráví na MZV ČR, měl by okamžitě konat. Minimálně informace postoupit MZV, bezpečnostním složkám země, a požadovat informaci o vyřešení problému. Jistě by i mohl projednat vážnou situaci na schůzi vlády, v rámci Bezpečnostní rady státu a Rady vlády pro boj s korupcí (pokud vůbec fungují?). Sliboval slušnost a nápravu chyb předchozí vlády. Nyní má velkou možnost ukázat, jak opravdově myslel svá slova.

Každá společnost časem vynese schopné, či všehoschopné do svého čela, záleží na její kvalitě. Společnost, která si vlastní elitu zlikvidovala, to má o to těžší, zvláště jde-li o malou zemi, která už nemusí být schopna skutečnou elitu nahradit, na rozdíl od velkých zemí a může během dějin i zaniknout. Dnes máme na vedoucích místech převážně všehoschopné kariéristy a populisty, s absencí „dobrých mravů“. Umožnila to „sametová revoluce“. Dřívější „papaláši“, či jejich pohrobci, bez problémů obsadili opět lukrativní funkce. Pomocí své obnovené moci zabránili nástupu schopných, mravně silných osobností do čela země. „Nahoře“ je vždy obrazem toho „dole“. Pouhé „cinkání klíčky“ nemůže vést k potřebnému. Nedivme se, že naše armáda nikdy za posledních 100 let své území proti agresorovi, ať už ze Západu, či z Východu, nebránila. V roce 1939 chtěla celá země bojovat. Nebylo jí to dovoleno. Tam se začala lámat mravní páteř země.

Země, která v diplomacii zaměstnává úchyly, neschopné a všehoschopné, na to dříve či později sama doplatí.

Naše země životně nutně potřebuje dnes příkladné mravní vzory v myšlení a konání. Řečníků o všem a ničem bylo a bude vždy dost. Vše začíná kvalitní výchovou a vzděláním, kde jsme opět na začátku. Vše už dávno vymyslel a prakticky realizoval Tomáš Baťa!

Spoléhejme na kvality skutečně schopných, kteří to svým životem a odvedenou prací prokázali. Naše společnost je mravně na dně. Je jen otázkou času, kdy se zhroutí i hospodářsky, pokud se ještě včas neobjeví schopní lídři. Při stavu mravně zdevastované české společnosti, bude hrozit vždy riziko jejího zneužití, proti jejím zájmům a zájmům země a její budoucnosti. Nezapomínejme: „Čech vždy upřednostní „bůček před svobodou.“ 

Žijeme v iluzi, že pouhé obchodování zaručí demokracii. Mocní se pravdy nebojí, vůbec je neohrožuje. I proto byl Listopad 1989 iluzí. Člověk je ze své přirozenosti odsouzen opakovat stále stejné chyby. Život je stálou výzvou pro každého z nás. JŠ

Mezinárodně uznávaný nezávislý novinář, publicista, politolog, t.č.  postihován v zemi EU (za svobodu slova a právo veřejnosti na informace) na majetku i zdraví. Angažovaný občan, dvacet let hájící pravdu, spravedlnost a zachování demokratických hodnot. Občan České republiky a Švýcarské konfederace, respektovaný demokratickými občany Evropy. 30 let života v totalitě, 20  let v demokracii, 20 let v postotalitě.

***

2.7.2020: Dopis bývalého velvyslance Slovinska v ČR ve věci neudržitelných poměrů na velvyslanectví ČR v Maroku!

Bývalý velvyslanec Slovinska v ČR pan Damjan Prelovšek, mi poskytl rozhovor!

Personální politika na MZV ČR kolabuje stále viditelněji a děsivěji

Popsal, jak podvodně se dělá kariéra na MZV. Likvidace čestného člověka, ohrožujícího zájmy korupčních struktur, s dosahem do nejvyšších pater EU a ohrožením bezpečnosti Schengenu

Děkuji panu premiérovi za milá slova a ocenění naší práce

***

Korupce na nejvyšší úrovni EU: Tajná schůzka v Apartmá č. 412

Největší korupční skandál v historii EU - Chrání EU občany před spywarem Pegasus?

Promiňte, ale nyní se nepodepíšu, už zase mám strach…

Podporuji soudce Baxu i Flemra

***

„Ti, kteří byli do té doby úspěšní, najednou zažívají šikanu, zato nýmandi jsou náhle mocipány, zápasícími především se snahou zakrýt své buranské chování.“

Denisa Fulmeková, slovenská spisovatelka

* * *

„Velkou osobnost nedělají jen vrozené schopnosti. Musí se též vyskytnout okolnosti, které dají takovému člověku šanci vyniknout. Tyto okolnosti bývají většinou nepříznivé, neboť utvářejí povahu člověka, jako by ho chtěli mučit. Jestliže jeho otevření i skrytí nepřátelé nabývají bezpočet různých podob, a ještě se spojují, aby mu všemi možnými způsoby házeli klacky pod nohy, čeká ho skutečná zkouška jeho velikosti.“

Eidži Jošikawa: Taiko

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (2 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #2 Jan Šinagl 2023-10-13 08:21
... A tak nás čekala rodinná návštěva na Fučíkově. Kdy tu naposledy nebylo k hnutí? Snad před válkou, nebo před Vrběticemi? Konzulární oddělení oddělení české ambasády v Moskvě zeje prázdnotou. Televize na zdi hraje do té samoty pro kovové lavičky. Podél místnosti visí obrázky s českými zámky. Jeden je šejdrem. Tak nějak to podtrhuje atmosféru čekárny, kde se na nic nečeká. ...

Z článku spolupracovníka LN Jiřího Justa "Jak se dělá malý Čech" (LN 12.10.2023)
0 #1 Jan Šinagl 2023-08-11 12:41
Mrzí mne, že i když nyní máme papaláše ryze české, nezměnilo se jejich přesvědčení, že jim projde vše současné i minulé, neboť oni jsou cool a my jsme jen ti volové (Co jest dovoleno Jovovi, není dovoleno volovi). Přece jen by se snad v demokratickém světě lépe hodila přísloví jiná, například o tom, že "špatné příklady kazí dobré mravy". Ale... je to věc svědomí těch papalášů, takže jsem skeptik.

LN 10.8.2023: Cool a vůl - Karel Oliva

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)