Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Aktualizováno 27.6.2023: Šéfka eurožalobců tepe Česko: špatně odkrýváte podvody s DPH, naše vyšetřování často vede na vaše území.

***

„Úkolem Evropy už není a nikdy nebude ani vládnout světu, ani v něm násilím šířit svou představu blahobytu a dobra, ani mu vnucovat svou kulturu, ba ani ho poučovat. Jediné, co může být jejím smysluplným úkolem v budoucím století, je být co nejlépe sama sebou, to znamená vzkřísit a promítat do svého života své vlastní nejlepší duchovní tradice, a tím se tvořivě spolupodílet na tvorbě nového způsobu světového soužití.“

Václav Havel

***

SPIEGEL 1 21.1.2023SPIEGEL 2 21.1.2023Kdo má peníze, má moc a stále větší choutky. Rizikem je ztráta kontaktu se zdravým rozumem. Stane se postupně sám obětí, aniž tuší. Doplatí na to většina i když může politik konat v dobré víře. Peníze a moc s nimi spojená, korumpuje, odolá málokdo. Do jejich „bubliny“ pronikne málokdo slušný, natož aby měnil zavedená pravidla. Kdo nespolupracuje, je koupen, nebo zničen. Věřme, že i válka na Ukrajině pomůže tento nebezpečný trend zastavit a změnit chování politiku ve prospěch Evropy i budoucnosti světa. Bez růstu občanských aktivit to nepůjde, ani bez schopných lídrů. Tento závažný článek není v archivu časopisu SPIEGEL k dispozici. Není ani uveden na titulní straně. Média o korupci a vyšetřování mlčí už pomalu půl roku. Věřme, že důvodem je pokračující vyšetřování, nikoliv zájem mocných zamést kauzu do ztracena. JŠ

***

EUROPA: SPIEGEL měl možnost nahlédnout do stovek stran z vyšetřovacích spisů, včetně přepisů výslechů a rozhovorů nahraných tajnou službou. Umožňují rekonstruovat korupční skandál v Evropském parlamentu - a dávají tušit, že by mohl být mnohem větší, než se dosud vědělo.

Že je Panzeriho síť jediná svého druhu v Bruselu, se mnohým zdá sotva představitelné. "Existuje řada zemí, které si dlouhodobě a systematicky kupují vliv," říká poslankyně Evropského parlamentu za Zelené Viola von Cramonová. Kromě Kataru a Maroka k nim patří Kazachstán, Ázerbájdžán a Rusko. "To je třeba plně objasnit. V sázce není nic menšího než důvěryhodnost evropské demokracie."

I.Začátky: od Maroka po Katar

Katar zůstává v centru skandálu dodnes - především proto, že to byli právě Katařané, kdo byl zřejmě přistižen při činu. Vyšetřování se však nejprve týká Maroka.

Startovní signál pro vyšetřování zřejmě přišel v podobě tipu: Tajná služba spřátelené země varuje Belgičany, že se jistá zločinecká organizace v Bruselu snaží s pomocí poslanců Evropského parlamentu prosadit marocké zájmy.

Panzeri pokračuje jako dříve - a je ve stínu VSSE. Vyšetřovatelé shromažďují stále více důkazů o tom, že jeho síť zřejmě tajně pracuje na ovlivňování institucí EU, a především Parlamentu, ve prospěch Maroka.

Na počátku vyšetřování se objevuje i marocká zahraniční zpravodajská služba DGED. Její šéf Yassine Mansouri je údajně zapojen do ovlivňování Evropského parlamentu. Podle vyšetřovatelů se setkal s europoslancem Andreou Cozzolinem, který je údajně rovněž součástí Panzeriho sítě, a možná i se samotným Panzerim.

To je politicky výbušné. Pokud by to byla pravda, skandál by se dostal až do nejvyšších kruhů marockého státu.

Mansúrí byl jedním z těch ručně vybraných dětí, které navštěvovaly College Royal se současným králem Mohamedem VI - školu v královském paláci, která otevírá novou třídu pouze tehdy, když královské dítě dosáhne školního věku. Později princ a Mansouri studovali práva. Poté, co se Mohammed stal králem, jmenoval Mansouriho šéfem zahraniční zpravodajské služby.

V jakémsi organizačním schématu Marocké spojky, které lze nalézt ve spisech belgických vyšetřovatelů, je Mansouri na vrcholu. Přímo pod ním je Abderrahim Atmoun, marocký velvyslanec v Polsku s nejlepšími kontakty na Brusel a Paříž. Podle zjištění vyšetřovatelů prý řídil Panzeriho skupinu na místě. Již v roce 2014 zveřejnil na své facebookové stránce fotografii sebe a svého "drahého přítele" Panzeriho.

Přátelství se mu mělo vyplatit. Když Atmoun cestoval do Paříže přes Brusel, často s sebou vozil peníze, uvádí Giorgiho přepis. při výslechu 10. prosince - "malé částky, ale minimálně několik desítek tisíc eur". Zúčastněným bylo zřejmě jasné, že jejich činnost je nezákonná - proto používali krycí slova. "Když šli pro peníze, mluvili o tom, že si koupí obleky nebo kravaty," prozradil Giorgi vyšetřovatelům. Marocká vláda ani Atmoun na několik dotazů nereagovali.

Existují důvody, proč byla vláda v Rabatu zřejmě připravena hrát špinavé triky, aby prosadila své zájmy vůči EU. Dvě třetiny marockého zahraničního obchodu probíhají s EU, jak během nedávné návštěvy Rabatu zdůraznil zástupce EU pro zahraniční věci Josep Borrell. Více než polovina všech zahraničních investic v Maroku pochází z EU, což je "těžko překonatelné".  Maroko je také největším příjemcem finančních prostředků EU na spolupráci v regionu - v letech 2021-2027 se odhaduje jejich objem na 1,6 miliardy eur. O jejich konkrétním využití rozhoduje Evropská komise.

Maroko chce od EU také politickou podporu v trvalém konfliktu o Západní Saharu. Maroko již desítky let okupuje velké části Sahary a odmítá saharskému lidu přiznat nezávislost. EU zase počítá s tím, že marocká vláda odradí africké migranty od cesty do Evropy.

II.Volní jezdci: Katar a Mauritánie

Ve srovnání s tím Katar sleduje téměř banální zájmy. Podle vyšetřovatelů chce pouštní stát především vylepšit svou image, kterou pošramotily zprávy o někdy až otrockém zacházení s dělníky v místech konání mistrovství světa ve fotbale. I v tomto případě se Panzerimu vyplatí jeho rozsáhlé kontakty.

"Všechno to začalo v roce 2018," řekl vyšetřovatelům jeho chráněnec Giorgi. Panzeri se setkal s Ali bin Samikhem Al Marrim, tehdejším šéfem katarského národního výboru pro lidská práva. l V říjnu 2021 se Marri stane ministrem práce. Je tedy zodpovědný za podmínky na staveništích mistrovství světa ve fotbale.

Marriho štěstí: S Panzerim se zná někdo, kdo už má v Evropském parlamentu vlivnou síť. Katar tak těží z toho, co si Maroko zřejmě vybudovalo v předchozích letech.

Panzeri se s Katarem dohodne v roce 2019 - na podzim, jak tvrdí, několik měsíců po odchodu z Evropského parlamentu. Giorgi, který je nyní asistentem europoslance Cozzolina, tvrdí, že pro Katar vytvořil "lobbistický projekt". Soubor v Excelu, uložený v Giorgiho cloudu na Googlu, hovoří o "přístupu ve třech krocích": "Zastavit útoky z jiných zemí, vyzdvihnout pozitivní aspekty, zaútočit na jiné země". Dohodli se také na platbě, říká Giorgi. Na částky si již nepamatuje.

Marri hrál "zhruba stejnou roli" jako Maročan Atmoun, řekl Giorgi vyšetřovatelům. To by znamenalo, že ministr byl přímo zodpovědný za řízení skupiny Panzeri a jejich placení. Zda je to pravda, je otevřená otázka. Marri na několik dotazů nereagoval.

Zúčastněným bylo zřejmě od počátku jasné, že jde o víc než jen o lobbing. Tajná povaha platby o tom vypovídá. Giorgi tvrdí, že se spojil s osobou v Turecku, která byla pravděpodobně palestinského původu. Ta mu dala belgické telefonní číslo, na které měl zavolat, aby získal peníze. "Kontaktní osoba byla pokaždé jiná," řekl Giorgi. Po každé transakci všechna telefonní čísla vymazal - "aby nezanechal žádné stopy". Podle jeho slov se tak dělo nanejvýš dvakrát nebo třikrát ročně. "Byl to pro mě stres," stěžoval si Giorgi při výslechu.

Pak prý přišel na nápad založit nevládní organizaci, která by peníze přijímala. Výsledkem prý byla nevládní organizace s názvem Boj proti beztrestnosti, která tvrdí, že bojuje proti beztrestnému porušování lidských práv. Panzeri stále figuruje na internetových stránkách organizace jako její předseda.

IV.Omezení škod

Předsedkyně Parlamentu Roberta Metsola chce nyní co nejdříve přijmout opatření, která by podobným činům v budoucnu zabránila nebo je alespoň ztížila. Tento týden maltský konzervativec představil plán o 14 bodech: Poslanci by neměli mít možnost lobbovat, dokud budou po odchodu z funkce pobírat přechodné příspěvky. Na internetových stránkách parlamentu mají být v budoucnu na jednom místě zveřejňovány informace o darech a pokutách pro aktivní poslance, o cestách a schůzkách.

Kontroverzní "skupiny přátelství" poslanců mají být zakázány, aby země mimo EU využívaly pouze oficiální parlamentní kanály.

Dary museli poslanci vždy hlásit prezidentovi. Sama Metsola jich jen minulý týden zveřejnila 142. Od začátku února do konce listopadu 2022 jich obdržela 125 - parlamentní pravidla tak porušila 125krát. Tato pravidla stanoví, že poslanci musí přijetí daru nahlásit nejpozději do konce následujícího měsíce.

Koneckonců dary Metsolaové byly většinou drobnosti, jako jsou šátky, vázy a knihy. Jiní poslanci si naopak na celé cesty zřejmě vzpomněli až poté, co se korupční skandál dostal na veřejnost.

Například rumunský křesťanský demokrat Cristian-Silviu Busoi si v únoru 2020 nechal zaplatit služební let na konferenci v Kataru včetně čtyř nocí v noblesním hotelu Ritz-Carlton. Cestu nahlásil až 19. prosince 2022. Příslušný formulář nepředložil včas, protože jeho zaměstnanci se mylně domnívali, že účast na konferenci nespadá pod ustanovení kodexu chování, vysvětlil politik EPP.

Marc Tarabella se rovněž nechal pozvat Katarem na cestu v únoru 2020, kterou neoznámil Parlamentu EU. Maria Arena rovněž nenahlásila misi placenou Katarem v květnu 2022 - a proto se minulý týden vzdala předsednictví Výboru pro lidská práva. V prohlášení z toho obvinila svůj sekretariát. Pro SPIEGEL uvedla, že od zástupců Kataru nebo Maroka nikdy nedostala peníze ani jiné výhody.

Porušení etického kodexu může být potrestáno odebráním denních příspěvků, k tomu však dochází jen zřídka. Ty zatím nejsou přesvědčivým důkazem korupce.

Zatím bylo toto obvinění vzneseno pouze vůči sociálním demokratům. Kailiho vyšetřovací vazba byla ve čtvrtek opět prodloužena. Také Panzeri zůstává ve vyšetřovací vazbě a podle belgické prokuratury mu hrozí odnětí svobody a pokuta. Kromě toho mu bude zabaven odhadovaný milion eur, který si nelegálním podnikáním vydělal.

Skupina socialistů S&D dala tento týden Tarabellovi a Cozzolinovi na výběr: Buď odejdou dobrovolně, nebo budou vyloučeni. Cozzolino odešel, Tarabella byl vyloučen. Očekává se, že v polovině února na žádost belgických orgánů parlament rozhodne, zda je zbaví imunity, většina se považuje za jistou.

Zejména v případě Tarabelly by mohlo jít o vážnou věc. Podle žádosti o zbavení imunity, kterou má SPIEGEL k dispozici, ho Panzeri silně usvědčil. Každých několik měsíců, naposledy asi před půl rokem, předával Tarabellovi papírovou tašku s asi 20 000 eury, uvedl Panzeri podle žaloby při výslechu 10. prosince. Celkem od něj Tarabella obdržel 120 000 až 140 000 eur za to, že bude v parlamentu jménem Kataru hájit "určité postoje".

Aféra má důsledky i pro Katar a Maroko. EU plánovala pro Katar zjednodušení vízového režimu - to je nyní pozastaveno. Zpochybněna by mohla být i plánovaná dohoda o letecké dopravě s EU. Katarská vláda jakoukoli vinu odmítá a hovoří o "předsudcích" a jednostranných útocích.

Hrozí také značné problémy mezi EU a Marokem. Pokud se obvinění ukáží jako pravdivá, "bude to mít následky", říká jeden z představitelů EU. V úvahu přichází omezení diplomatických vztahů a zpravodajské spolupráce až po sankce vůči jednotlivým osobám.

A co Eva Kailiová? Po jejím zatčení dne9. prosince 2022 musela čekat celé čtyři týdny, než jí bylo umožněno vidět svou dceru. Úřady zneužily dítě jako páku, aby Kailiovou "zlomily", řekl její právník Michalis Dimitrakopoulos řecké televizi. Na otázky týkající se obvinění proti Kaili neodpověděl. Vztah Kaili s Giorgim pravděpodobně také utrpí, protože se při výsleších vzájemně usvědčovali. Kaili "nebyla součástí sítě", řekl Giorgi, ale: Eva o penězích a jejich původu samozřejmě věděla, protože spolu žijeme. Kaili tvrdila, že o původu peněz nikdy nepřemýšlela - ale že část z nich patřila Panzerimu.

Kaili tvrdí, že věděla jen jedno: které peníze v jejím bytě komu patří. Giorgi měl vždy jen volné bankovky. Na rozdíl od Panzeriho, "který měl svazky peněz".

Pátrání

Zpracování více než 1300 stran vyšetřovacích dokumentů, které SPIEGEL obdržel, se ukázalo jako obtížné. Nejenže byly spisy ve francouzštině, holandštině a italštině, ale podezřelí používali i kódová slova. Identifikace důležitých detailů a osob a zjištění souvislostí trvalo několik týdnů. Výsledek naznačuje, že korupční aféra ještě není u konce.

Markus Becker, Rafael Buschmann, Nicola Naber, Raif Neukirch, Petra Truckendannerová

Celý článek>

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)