Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 02.05.2024 08:33
    Nastala doba justičního temna. Justici ovládají z 90% psychopati ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:43
    Chystá se velká prověrka všech vakcín, selhávají i ty na černý ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:38
    „Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:36
    Rozhodnutí Nejvyššího soudu Spojených států: Covid vakcíny ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:23
    Jenom nerozdělujme společnost kontraproduktiv ními činy a ...

    Read more...

     
  • 29.04.2024 08:32
    Hoří, má panenko! twitter.com/.../...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Jak uplatit soudce aneb Korupci si rozvracet nedáme! - Panamský únik

K otázce, zda Rathovi příslušejí náhrady za pobyt ve vazbě, jsme se jasně vyjádřili již několikrát; posledně jsme napsali:

O kause náhrad vazebně stíhaného poslance Davida Ratha jsme krátce psali zde, a soud, jak se zdá, zaujal stejný názor jako my. Kde se stala chyba a proč je výsledkem aplikace práva stav takto frapantně absurdní? Důvodem je obecná úroveň české legislativy, která se vyžívá v minuciosních detailech a třístých osmdesátých novelách měnících jedno písmeno ve znění po novele třísté sedmdesáté deváté, avšak důležité věci v zákonech chybějí: v daném případě tedy např. ustanovení, že náhrada nepřísluší tomu, kdo ji v určitém období zjevně nemůže využívat; není-li takového ustanovení, bude poslanci ve vězení příslušet nejen náhrada za representaci, ale např. i za používání osobního automobilu k cestám do zaměstnání.

Jde zde o jednoduchý princip, že korektiv dobrých mravů má ve veřejném právu místo jen zcela omezeně, a tak dostává pensi i bohatý důchodce, který ji zjevně nepotřebuje, volební právo přísluší i osobě intelektu tak mdlého, že ho evidentně nedokáže účelně využít (a bude volit určitě někoho nevhodného, ne-li přímo závadového), a poslanecké náhrady se prostě vyplácejí všem poslancům bez rozdílu, i těm momentálně inkarcerovaným. Je-li to špatně, s reklamací se obraťte na zákonodárce, nikoli na soudce.

http://paragraphos.pecina.cz/2016/04/a-znovu-ten-demonicky-rath.html

* * *

Jak uplatit soudce aneb Korupci si rozvracet nedáme!

S návrhem přidělovat agendu soudcům a senátům centrálně a náhodně přišel jako první ministr Jiří Pospíšil. Bylo to těsně před jeho odvoláním, takže z projektu nebylo nic. Nyní to samé zkouší Robert Pelikán, a v justici se zvedla vlna nevole. Argumenty jsou zdánlivě logické: centrální systém by nedokázal zohledňovat zatížení jednotlivých oddělení velkými kausami a obecně by neumožnil rovnoměrné rozdělování nápadu, a u malých soudů je stejně v řadě případů neexistuje konkurence, takže velká část věcí by stejně byla přidělena předvídatelně.

Nalijme si čistého vína, přátelé: předsedům soudu je srdečně jedno, budou-li kausy u jejich soudů projednávány rok nebo patnáct let, co jim jedno není, je přijít o možnost v onom nepatrném, zájmovém zlomku případů věc přidělit podle své představy. A stejný je i zájem soudců, kteří se, jak víme z chomutovské affairy, naučili obcházet tzv. kolečko, ale systém centrálního přidělování se jim zatím jeví nerozlousknutelným oříškem.

Podobný scenář je arci znám i z prosazování jiných protikorupčních opatření, kupř. registru smluv: logických a neprůstřelných argumentů proti tam bylo snad tolik jako u jiných těžce podlobbovaných předloh, např. u omezení poslanecké imunity nebo zákazu kouření v restauracích. U těch byla České republika v Evropě poslední zemí, která lobbying překonala, a jak tomu bude u automatického přidělování nápadů na soudech, ukáží následující měsíce.

K čemuž jen doušku, že úplnou přítrž uplácení soudců ani toto opatření neučiní, ale je to zřetelný krok vpřed, protože uplatit nahodile vybraného soudce nebo senát je vždy riskantnější, než když korupční výsledek zajistí prověřený, dlouholetou spoluprací zkompromitovaný předseda soudu.

Panamský únik

Všichni kolem mne, obzvláště na levici, se radují, že prý mělo uniknout několik terabytů dat společnosti, jež se specialisuje na offshorové služby těm, kteří neradi platí ve svých vlastních zemích daně.

K tomu si dovoluji poznamenati dvojí:

  1. Pokud provozuji podobnou službu a nečiním tak s dostatečným stupněm zabezpečení, buď zcela neelektronicky (methodou vytisknu–založím–smažu), nebo minimálně na počítačích dokonale, nejlépe žáruvzdornou zdí oddělených od Internetu, mohu se nadít, že se vbrzku stanu položkou v Guinessově knize rekordů pod záhlavím Muž, na jehož hlavu byla vypsána nejvyšší odměna v historii.
  2. Uniklá data mají sice velkou faktickou hodnotu, ale jako důkaz v daňovém nebo soudním řízení jsou nepoužitelná, takže vyjma případů, kdy se v panamských svazcích najde takový ňoumesní politik, který offshoroval bez prostředníka, výsledkem bude velké, velmi kulaté nic.

J.Š.7.4.2016

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)