Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Havlickova Martina15.07.2020 13:06: Generální ředitel Merck Ken Frazier varoval před nereálnými očekáváními kvůli vakcíně proti koronaviru. "Myslím si, že pokus se veřejnosti říká, že do konce roku 2020 bude vakcína, velmi to veřejnost poškozuje," sdělil podle FT (Patria)

* * *

Vážení kolegové, dámy a pánové,

škoda, přeškoda, že nás před pár měsíci navěky opustila naše vážená kolegyně paní MUDr. Martina Havlíčková, CSc., dlouholetá vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a rovněž dlouholetá vedoucí Oddělení respiračních, střevních a exantematických virových nákaz Státního zdravotního ústavu na Královských Vinohradech. Neznal jsem ji osobně. Párkrát jsem si ale dovolil položit jí telefonicky jakýsi dotaz. Nikdy neodmítla odpovědět. Profesionálka každým coulem. Z díla, které po sobě zanechala, i na mě dýchá opravdovost, čestnost, vědeckost a praktičnost.

A tak se ptám: copak by asi dneska říkala a jak by se asi dneska tvářila na to veškeré "koronavirové šílenství"? Bohužel téměř celosvětové, což je o to více mrazivější. Svou poslední Zprávu NRL pro chřipku a nechřipková virová respirační onemocnění č. 51/2019 nám všem napsala, společně s panem doktorem Janem Kynčlem, dne 23. prosince 2019, s krásnou PéEfkou a sněžně zapadajícím sluníčkem. Pod následující zprávou č. 01/2020, ze dne 6. ledna 2020, jsou podepsaní již pouze kolegové Helena Jiřincová a Jan Kynčl, kteří nám poprvé sdělili, že Čína dne 31.12.2019 nahlásila 44 případů pneumonie neznámé etiologie, z toho 11 pacientů v těžkém stavu. Co se dělo v tuto dobu u nás doma ve střední Evropě, to víte mnohem lépe než já. Já vám na oplátku povím krátký příběh z novoroční Dubaje:

Když jsme v jedné velké státní nemocnici v Dubaji (aglomerace má 2,6 mil. obyv. + cca 600 tis. turistů on-line) na přelomu loňského a letošního roku z mezinárodních lékařských zdrojů zjistili, že v kontinentální Číně kolem města Wuhan v provincii Hubei mají několik špatně vysvětlitelných závažných virových zánětů plic, včetně špatné lečitelnosti a následných úmrtí, byl automaticky spuštěn, ostatně jako ve všech zemích GCC a Commowealthu, krizový plán řízení zdravotnictví. Nic neočekávaného či mimořádného. Obdobné zprávy o obdobných špatně léčitelných virových zánětech plic přicházely bohužel již od října taktéž z některých míst USA, Itálie a Francie. Dělali jsme to podle předem připravených a opakovaně prakticky odzkoušených postupů. A například v naší nemocnici, kde působím na vysokém postu Senior Consultanta na very busy Emergency Department, s odpovědností nejen za výuku mladých doktorů a mediků, ale rovněž za komunikaci s managementem naší nemocnice, jsme "pouze" informovali veškerý zdravotnický i nezdravotnický personál, že již brzy budeme mít co do činění s dalším novým vysoce patologickým koronavirem. Postupy diagnostiky a léčby akutních virových respiračních onemocnění jsme měnit nemuseli. Ty máme totiž dlouhodobě nastaveny správně. Jediné co přibylo, tak v žádosti o screening různých patogenů byla připsána 28. kolonka pro nový virus SARS-CoV-2. Toť vše. Inu nejen na Middle East je lékařský svět ještě v pořádku…

Když si tak občas povídám (elektronicky, telefonicky, či osobně) s mými váženými kolegy lékaři a přírodovědci v mé rodné zemi, tak mám opakovaně mrazivý pocit, že v průběhu letošního jara byli dokonale vystrašeni (vyděšeni) nejen všichni občané naší Bohemie, tj. naši pacienti, ale rovněž i spousta nás profesionálních zdravotníků. Inu, manipulační cvičení proběhlo i v naší zemičce skutečně na jedničku. A občasné apelační hlasy některých našich skvělých lékařů (Žaloudík, Pirk, Stránský, Hnízdil, Peková, Adámková, Zima, Honzák, etc.) zanikly - ó, jak typické, že? A protože my Češi jsme "smějící se bestie", tak se mi moc líbil jeden docela trefný bonmot jednoho mého praktického kolegy, když pravil, že nyní máme v české medicíně již několik měsíců pouze jednu, resp. dvě, diagnosy: "Covid-19" a "Kokot-20"...

Tak jako každé léto si procházím a reviduji přednášky pro mediky a mladý doktory. A nemohu se zbavit neodbytné myšlenky, jak vlastně ty masy našich doktorů (platí ovšem i pro zahraničí) skutečně znají a aplikují tu propedeutiku? A i když moje generace, tenkrát v Československu, vyrostla propedeuticky "na Fučíkovi", tak celosvětovým standardem je již po desetiletí MACLEOD´S CLINICAL EXAMINATION od Churchill Livingstone Elsevier. A protože klinický kurs Emergency Medicine mám přirozeně až pro studenty posledního ročníku, kde provádíme onu důležitou syntézu všech jejich znalostí a dovedností, tak pochopitelně velký důraz kladu rovněž na řádné klinické vyšetřování pacientů, symptoms and signs, bez kterého se nikdá nedobereme ke správné diagnose a následné léčbě ani u emergency cases. A proto vůbec nechápu, jak to, že nejen v naší zemi nejsou údajní "nemocní s covidí nemocí" téměř vůbec řádně klinicky vyšetřováni, pozorováni a hlavně dokumentováni. Jaká marnost.

Ponechme nyní naše kolegy hygieniky, epidemiology a taky vakcinology jejich tak truchlivému osudu. Mají to fakt těžké, že? Zkusme naopak maximálně pomoci našim pacientům, tj. lidem v naší zemi, aby se postupně přestali bát (bo nejhorší smrt je vyděšením) a rovněž aby si donekonečna nenechávali líbit tu nebetyčnou manipulaci s jejich životy a svobodou. Avšak obávám se, a to důvodně, že "žába je již uvařená".

Mám k vám všem jednu velkou prosbu. Provádí se prosím na nějakém českém (plus moravském, plus slezském) zdravotnickém pracovišti skutečný screeening mikrobů, kteří mohou být příčinou akutních respiračních infekcí našich pacientů v tento čas? Neboť si nedovedu ani představit, ani domyslet, ten maglajz, až přijdou ony podzimní plískanice...

A v posledních dvou přílohách vám posílám výživné a poučné tabulky z dílny SZÚ, nazvané "Laboratorní vyšetření podle typu virů 28. KT 2020" a rovněž "Laboratorní vyšetření podle krajů 28. KT 2020". Je v nich uvedena celá letošní virová sezóna jako na dlani. Nejen Britové či Arabové, ale rovněž i Rusové, Indové, Číňáné a Amíci nám upřímně závidí. Good job, Martino! Enem kurňa nevím, kdo, proč a jak tady "řeší" jakýsi prý problém s tím Covídkem...

No a protože mám stále na paměti výbornou (a tak provokující) myšlenku pana profesora Jana Žaloudíka: "Co budeme o té nové nemoci učit na podzim mediky?", tak za sebe pravím, že po dohodě s naším Head of Clinical Sciences jsem rozšířil své přednášky věnované Infectious Emergencies z jedné na dvě hodiny a rovněž jsem přidal něco scénářů do učebny Simulation Medicine. A hlavně jim budu, těm našim lékařským dětem, do hlav vtloukat, že léčíme především individuální nemocné lidi, nikoliv chyméry. Protože tak rozsáhlé plošné testování na veškeré v úvahu přicházející patogeny způsobující ARI (nejen viry, ale taky bakterie, plísně, prvoky, červíky) by neutáhl ani tak bohatý stát, jakým UAE bezesporu jsou. A testovat jenom na toho zatracenýho Covídka? Skutečně? A qui bono?


S úctou,

Vítek Mareček

Dne 19. 7. 2020 13:03 napsal uživatel Vít Mareček <Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.>:

* * *

Tuto zajímavou informaci zkušené kolegyně viroložky jsem vám asi ještě nepřeposílal. Je to natolik závažné a důležité svědectví, že raději přeposílám znovu. VM

Martinu Havlíčkovou jsem znala osobně, byl to výjimečný clověk, nesmírně laskavá, ochotná, moudrá a inteligentní osoba, je jí velká škoda. Úroveň NRL s jejím odchodem dost utrpěla, nebýt toho, možná by se celá šaráda s covidem ubírala jinou cestou, kdoví.

Pokud jde o testování, laboratoře jsou teď tak zahlceny covidem, že ostatní respirační viry se prakticky nevyšetřují, požadavky jsou zcela ojedinělé. Máme k dispozici PCR panely na různá respirační agens, ale není-li požadavek od kliniků, nemůžeme to vyšetřovat. I když požadavek je, tak nám to pojišťovna nezaplatí, neboť se to nevejde do limitu, který činí cca 1500 Kč na 1 RČ a rok, což pokryje zhruba 1 PCR vysetreni. Cokoliv vyšetříme dalšího v daném roce u stejného pacienta, děláme zadarmo.

Odjakživa se vyšetřovali pacienti s příznaky nemoci, aby se zjistil její původce a podle toho se zahájila adekvátní léčba. Nyní se k tomu přistupuje obráceně, u zdravých lidí se hledá jeden konkrétní virus, přesněji řečeno úsek RNA onoho viru a je-li nalezen, následně se dotyčnému sugeruje nemoc. Ze zdravých vyrábíme "nemocné" ještě k tomu svému okolí nebezpečné. Nad tím zůstává rozum stát.
Přála bych si, aby byl svět zase jako dřív, ale světlo na konci tunelu není vidět. Důvody tohoto jevu nejsou medicínské, ale úplně jiné, něčí zájem na tom je bezpochyby.

 

Hana Zelená

Date: ne 19. 7. 2020 v 18:05

* * *

O pandemii, která jí nebyla… Co se z mainstreamu nedozvíte…

J.Š. 23.7.2020

* * *

Kdo je režisérem Covidu 19? Novodobý „velký bratr“?!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (4 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)