Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Výtah podstatného z emailu Spolku Šalamoun - nehodnotí Janu Peterkovou, pouze soudní řízení (30. 5. 2023, MS Praha).

Poznatky, které nezazněly při veřejné prezentaci zástupců justice a sdělovacích prostředků:

Jednací síň měla kapacitu cca 15 až 20 osob. Hrubé podcenění situace a očekávaného počtu osob. Účast veřejnosti na veřejném soudním jednání zaručuje Ústava ČR. Vyloučit ji lze jen z těchto zákonných důvodů: 1)mladiství 2)zdravotní stav 3)Obchodní tajemství 4)Utajované skutečnosti. Podle zvukového záznamu ze soudní síně probíhalo veřejné zasedání korektně, na počátku veřejného zasedání předsedkyně senátu vyzvala jednu osobu z řad veřejnosti k opuštění soudní síně, která tak učinila a dále nikdo jeho průběh nenarušoval. Ze zvukového záznamu je nepochybně slyšel hluk před jednací síní, který eskaluje v okamžiku, kdy nebyl vpuštěn důvěrník Jany Peterkové, což je porušení jeho práva, což zbytečně celou situaci eskalovalo.

Senát opouští soudní síň za doprovodu justiční stráže do bezpečnostní zóny Městského soudu, bez toho, aby jednání formálně přerušil, či odročil.

Bezprecedentní stav, kdy je obžalovaná sice dále přítomna v budově soudu, avšak aniž by jí obhájce, kancelář soudu, či justiční stráž informovali, že ve 14.05 hod. v jiné jednací síní, a to č. 122 v prvním patře, bude pokračovaní veřejného zasedání v její trestní věci. Zástupcům veřejnosti nikdo nesdělí, že veřejné zasedání pokračuje, ovšem ve zcela jiné soudní síni a v jiném patře budovy.

V průběhu pokračovaní veřejného zasedání v jednací síni č. 122, vstupuje do jednací síně osoba, která se nikterak neidentifikuje. Ubezpečuje senát, že je zajištěna bezpečnost senátu, ale žádá, aby z jednání byla vyloučena veřejnost. Následně soud vydává usnesení, že pokračovat se bude s vyloučením veřejnosti. Proti takovému usnesení není přípustný žádný opravný prostředek. V jednání je okamžitě pokračováno,  senát nikoho nevyzval, aby opustil soudní síň, protože tam žádný zástupce veřejnosti už nebyl přítomen. Nikdo neměl sebemenší tušení, že nějaké jednání vůbec probíhá.

Podle ustanovení § 201 odst. 2 trestního řádu platí, že pokud je veřejné zasedání konáno s vyloučením veřejnosti, má obžalovaná (a všichni další obžalovaní, i poškozený), právo na dva důvěrníky, kteří mohou být jednání soudu přítomni. Také toto právo však bylo obžalované upřeno.

Obhájce obžalované u tohoto doslova „utajeného“ veřejného zasedání konstatuje, že obžalovaná nedává souhlas, aby soud jednal bez její přítomnosti a žádá o odročení jednání. Senát po poradě vydává usnesení, že bude pokračováno bez přítomnosti obžalované, která je nadále přítomna v budově soudu.

Obhájce obžalované uvádí, že obžalovaná má návrhy na doplnění dokazování, avšak protože není osobně přítomna, nemůže návrhy přednést. Následně soud, po poradě senátu, dokazování končí a zhruba ve 14.30 hodin soud vynáší rozhodnutí, stále s vyloučením veřejnosti. Obžalovaná, nyní již odsouzená, se o rozhodnutí Městského soudu v Praze dozvídá až z médií, kolem 17 hod. v prostředku pražské městské hromadné dopravy.

Takový postup soudu je zcela neakceptovatelný exces, který jistě není v souladu s požadavkem na vážnost a důvěryhodnost justice, ba je s ním v přímém rozporu. Proto může podle našeho názoru představovat zaviněné porušení povinností soudce a být důvodem pro kárnou odpovědnost členů senátu.

Po shlédnutí řady videozáznamů pořízených před i uvnitř jednací síně máme za to, že zcela nepřijatelným způsobem celý exces vznikl nesmyslným a nezákonným postupem justiční stráže, která nechtěla vpustit do jednací síně legitimního důvěrníka Jany Peterkové. Dokonce mu bez předchozí zákonné výzvy nastříkala pepřový sprej do obličeje. Právě toto byl spouštěč celé situace. Do této chvíle jednání v soudní síni probíhalo zcela korektně. Případ je velkým varováním pro justiční stráž a bezpečností ředitele soudů, o případné trestněprávní odpovědnosti příslušníků justiční stráže, pro zneužití pravomoci úřední osoby, nemluvě.

Dezinformace např. pořadu 168 hodin – Česká televize – Nora Fridrichová, či Marie Bastlová – seznam.cz:  „Jana Peterková si u soudu vyslechla rozsudek“ Ona, ani zástupci veřejnosti si žádný rozsudek nevyslechli a vyslechnout ani nemohli. Neměli sebemenší tušení, že o dvě patra níže probíhá pokračování veřejného zasedání v její trestní věci.

Skutečnost, že předvolaný občan se řádně dostaví, je přítomen v budově soudu, je připraven hájit svá práva, ale není mu sděleno, že vůbec řízení v jeho trestní věci probíhá (pokračuje) a kde, teprve následně se výsledek řízení dozví ex post, až po několika hodinách v prostředku městské, je zcela nepřijatelná. Nápadně připomíná okolnosti „Procesu“ z románu Franze Kafky.

Vítejte v právním státě.

 

Spolek Šalamoun

Václav Peričevič

6.6.2023

***

Zkráceno a upraveno. JŠ

***

Robert Naxera, právní zástupce Jany Peterkové v rozhovoru se skvělou Marií Bastlovou v podcastu "Ptám se já". Gestapo jsem neskandoval, nic si nepamatuji, paní Bastlová má svatou trpělivost, tohle není advokát, to je normální pablb...

Chaos vytvořila soudkyně, nebezpečí jí nehrozilo, tvrdí Peterková

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)