Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 02.05.2024 08:33
    Nastala doba justičního temna. Justici ovládají z 90% psychopati ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:43
    Chystá se velká prověrka všech vakcín, selhávají i ty na černý ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:38
    „Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:36
    Rozhodnutí Nejvyššího soudu Spojených států: Covid vakcíny ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:23
    Jenom nerozdělujme společnost kontraproduktiv ními činy a ...

    Read more...

     
  • 29.04.2024 08:32
    Hoří, má panenko! twitter.com/.../...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Dopis Zpravodaji městské část Brno-střed

Vážená redakce, přijměte  pár postřehů svého čtenáře z Brna.  Posílám Vám opis, který jsem poslal do Rovnosti, protože však tento list však zásadně nereaguje na dopisy svých čtenářů, myslím si, že Vás bude zajímat, co si myslí občan o poměrech ve Vašem  okrsku. S potěšením jsem zjistil, že v pasáži  Moderna se už blýská na lepší časy.

Procházím se rád po našem městě se střídavým poznáním změn, které ne vždy vítám. Vynechávám mrtvé oblasti v centru jako jsou Rooseveltova, či Jezuitská od Typosu k parku. Častěji mě potkáte o několik desítek kroků dál na České, kde zaznamenáte znatelně větší hemžení lidí. Ten kontrast! Po několika letech své  nepřítomnosti v Brně  jsem byl zvědavý na vše, co  nám Rovnost zvěstovala. S nevolí jsem míjel brněnský stavební evergrýn, mnohaletou ohradu zakrývající parcelu pro  přípravu kulturního stánku. Zrychlil jsem chůzi hnán zvědavostí co se povedlo vytvořit na Dominikánském náměstí, když tam tak dlouho řádily stavební stroje. Zklamaně jsem se tu rozhlížel, jen ta nová dlažba provázená tisící kletbami vyhnaných motoristů se skvěla prázdnou  novotou.

Snad mé rozladění uklidní prohlídka pasáže, vždyť hlásili, že byla vzkříšena tradice různých kulturních a zábavných akcí a já si vzpomínám na nekonečné fronty diváků dychtících uvidět cizí filmy, které hráli jen v tomto kině v republice v rámci Filmfóra.  Na uvítanou láká příchozí u vchodu  fota se záběry historických momentek z tehdejší doby. Nápisy  "Slavná minulost - skvělá přítomnost." vyzněly dnes ještě poněkud nerealisticky.. Pokračoval jsem v chůzi  v naději, že se snad potěším nedávno otevřenými kapucínskými zahradami. Cestou k nim jsem se zastavil v nové tržnici. Ta mi připravila  další zklamání. Kdy se Brno dočká opravdové tržnice jaké mají např, v Bratislavě nebo v Užhorodě, nejlépe s koloritem okolních  nářečí, jak to kdysi prožíval Leoš Janáček. - Líšňáčky patří dávné minulosti. 

Přes Zelný trh jsem prošel Havlovou uličkou, která doznala konečné důstojné úpravy, a octl jsem se v jiném městě. Tak dlouho jsem tu nebyl? Kdy tu nádheru vybudovali? Kladl jsem si otázky zíraje na něco, čím se  Brno nepřestane chlubit.. Klobouk dolů, brněnští konšelé v čele s nápaditými architekty!

Závěrem jsem, pozoruje houfy turistů směřující ke katedrále, zalitoval, jsem že míjejí kapucínské zahrady - nově zrozenou krásu doplňující kouzelný soubor  konkurující pražským Ledeburským zahradám..

 

J.Roman

10.10.2019

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)