Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Sudetendeutsches Museum Fassade 2020Recenze | Od konce roku 2020 nabízí muzeum v Mnichově cestu časem skrze historii německy mluvící etnické skupiny v Čechách a na Moravě až po vyhoštění a nový začátek v NěmeckuSDL CZ vyhnani 1945 statistika

Březen/Duben 2021 – Kulturní korespondence východní Evropy № 1422

Susanne Habel

Pět pater, 1200 metrů čtverečních a 900 exponátů: Sudetendeutsche Museum v Mnichově ukazuje od konce roku 2020 historii stejnojmenné národnostní skupiny. Budova vedle Sudetoněmeckého domu, mohutná a s kamenným obkladem, nabízí cestu časem. Prohlídka stálé expozice začíná v horní části pěti podlaží a odtud vede cesta dolů tisíciletím.

Nejprve je popsána prehistorie sudetských Němců od prvního osídlení a krajina od Egerlandu na západě, po Moravu na jihovýchodě. K dispozici je také interaktivní mapa s dotykovou obrazovkou, na které můžete vyvolat další informace o jednotlivých oblastech a místech. Podobné multimediální stanoviště najdete také v ostatních odděleních. Mezi vitrínami s kulturními poklady, jako je Madonna Immacolata z Leitmeritzu (Litoměřice) a krabicovým betlémem, můžete na monitoru klikat mezi náboženstvími a místy jejich uctívání: země a její obyvatelé byli převážně katolíci, ale také protestanti a Židé. Na dotykové obrazovce lze navštívit i křesťanské církevní slavnosti.

Ekonomika a kultura jsou hlavními tématy o poschodí níže, s produkty sudetoněmeckých výrobců a řemeslníků: punčochy Kunert, plzeňské pivo, nebo jablonecké šperky, dodnes známé, ale existovalo mnohem více úspěšných produktů, než jaké lze zde vidět. Zahradní trpaslík však nebyl v Sudetech vynalezen - jak bylo oznámeno v jedné tiskové kachně při zahájení loni v říjnu. Zahradní trpaslíci se však v regionu vyráběli již dříve, stejně jako vysoce kvalitní keramika nebo porcelán. Představeny jsou také divadlo, hudba, české lázně a lázeňství. V replice „Pražské kavárny“ visí noviny mezi židlemi z ohýbaného dřeva, které nebyly navrženy ve Vídni nebo Paříži, ale Michaelem Thonetem v moravském Koritschan (Koryčany).

O patro níže je pozornost zaměřena na národnostní a jazykové konflikty, které eskalovaly ve 30. letech 20. století, po skončení první světové války a vzniku Československa. Vedly ke vzniku sudetoněmecké strany až k „anexi“ a připojení k Hitlerovu Německu. Závěr tvoří vyhnání tří milionů sudetských Němců a poválečné období s těžkými, novými začátky a znovuobnovou etnika dokumentované otřesnými exponáty. Navzdory množství materiálu není cesta minulostí  vyčerpávající, ale plná vzrušujících objevů.

Všechna oddělení jsou bezbariérová, dobře čitelná a popsaná v němčině, češtině a angličtině. Pokud vám všechny exponáty, texty, filmy a mediální stanice nestačí, můžete pomocí mediálního průvodce vyvolat podrobné informace o jednotlivých odděleních, rozhovory se současnými svědky nebo podrobnosti o exponátech.

https://www.kulturforum.info/de/kk-magazin/kk-rezensionen/8375-1-000-jahre-geschichte-der-sudetendeutschen

J.Š. 23.3.2021

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.13 (8 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #2 Jan Šinagl 2021-03-28 22:46
... Když jsme náhodou na výletě procházeli Jelením, místo nás chytlo za srdce. Kromě krásné přírody je tu i nějaká zvláštní energie, která se těžko popisuje, ale “něco” tu je, sami se snažíme přijít na to co.

... Jelení se nachází necelých 10 kilometrů severně od Nejdku v blízkosti česko-německé hranice. Obec založili v 15. století horníci ze Schneeberku. Místo bylo proslulé zejména těžbou cínu. Časem ale bylo výhodnější kupovat z dovozu levnější materiály a těžba zde od 18. století postupně upadala. V dobách největšího rozmachu zde bydlelo 800 obyvatel. V místo duchů se Jelení proměnilo po druhé světové válce, kdy došlo k odsunu německého obyvatelstva. V 50. letech 20. století dokonce někdo podpálil i kostel, který museli následně dělníci zbourat.

... O historii se velmi zajímáme. Dostali jsme knihu sepsaných pamětí původních německých starousedlíků, rádi si v ní čteme. Také nás navštívilo několik pánů, kteří zde byli v mládí na vojně. Tedy v době, kdy v našem domě byla pohraniční stráž. Také jsme v kontaktu s rodinou, co tu dělala správce, když byl objekt rekreačním střediskem ministerstva zahraničních věcí...

karlovarska.drbna.cz/.../...
0 #1 Jan Šinagl 2021-03-28 15:43
1000 let sudetských Němců.

Soudíme druhé sami sebe NE.
Vyhnali jsme Němce kteří do Čech přišli již za Přemysla. Němci pod hlásnou troubou Hitlera nacismem zhloupli jako my Češi pod hlásnou troubou Kremlu a jeho nohsledů českých komunistů. Když se po válce ukázalo, že můžeme bez problému vyhnat sudetské Němce udělali jsme to bez váhání s brutalitou, mstou i na nevinných.

Po 25.únoru 1948, když nás čeští komunisté s puškami na zádech dali do "haptáku" poslechli jsme jako zmražení. A po 42 letech po převratu kdy jsme se totalitní strany mohli zbavit, nechali jsme si ji vlézt do parlamentu. Nikoho jsme nepotrestali, nikoho jsme nevyhnali.

Ačkoliv komunismus od Aše po Hong Kong zabil mnohem více "nepřátel lidu" nežli nacismus NIKDO nebyl potrestán. Přední funkcionáři co podepisovali rozsudky smrti v klidu dožívají ve svých vilách. I jejich nohsledi.

Mao tse Tung, který nechal zavraždit desítky milionů starších Číňanů zfanatizovanou mládeží pomocí rudých knížek, aby nová ideologie se rychle ujala, je dnes nedotknutelným idolem čínských komunistů.

Kdo se jednou skloní před násilím potom už jenom poslouchá.

K.Mrzílek.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)