Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Walder MarcWalder Mail 20 Mar 2020Švýcarsko není žádnou výjimkou. Tento článek je ukázkou skutečné svobody slova a nezávislého tisku. Komentáře ke článku jsou vypovídající. J.Š.

***

Když Spolková rada v březnu 2020 uzavřela zemi, generální ředitel společnosti Ringier uvedl Tamedia, CH Media a další do kurzu. Svědčí o tom e-mail, který Walder zaslal hlavním deníkům.

Marc Walder se stává ústřední postavou přehodnocování historické politiky Covidu. Mocný generální ředitel Ringieru totiž neurčil strategii pouze pro svá vlastní média Blick a SonntagsBlick. Snažil se o to u všech předních médií, jak ukazuje Walderův e-mail z 20. března 2020. Spolkový rada tehdy prostřednictvím státního rozhlasu vyzval lidi "válečnou řečí", aby zůstali doma.

"Vážení šéfové, vážení kolegové," začal Walder svoji repliku. Ty byly před dvěma lety na památném jaře zaslány těm šéfům médií v zemi, kteří rozhodují o tom, jaký názor mezi lidmi převládne.

Oslovení: Vydavatel Tamedia Pietro Supino, jeho generální ředitel Christoph Tonini, majitel CH Media Peter Wanner, generální ředitel NZZ Felix Graf, šéf SRG Gilles Marchand, šéf asociace Andreas Häuptli, jakož i kádry Ringieru a další provozní šéfové.

"Pokud lidé ve Švýcarsku nyní radikálně neomezí sociální kontakty, čeká Švýcarsko zdravotní katastrofa." Walder pokračoval: "Proto - jsem vám za spolupráci neskonale vděčný - Pietro, Petře, Christophe, Gillesi, Bakele, Felixi, Axeli, Andreasi Häuptli." Šéf Ringieru pak vyjmenoval, jak jeho společnost podporuje strategii Národního úřadu pro zdraví "Zůstaňte doma!" svou vlastní kampaní a jak by se k ní mohla připojit ostatní média. Ringier "mu zítra v sobotu a v neděli zpřístupní titulní stranu" a on a jeho lidé "umístí banner na naše internetové portály na první stranu. V sobotu a v neděli."

Operace Virus, kterou vytvořila společnost Swiss Media.

V e-mailu, který poslal v pátek ve 13:57, kdy se strach z Covidu změnil v paniku ve vyšších patrech politiky a médií, Walder hovoří o úzké koordinaci s vládou.

"Spolková rada dnes neformálně uvítala tento krok švýcarských médií a je za tento závazek vděčná," uvedl Walder na adresu šéfů velkých vydavatelství. Pak se zvláštním stylem psaní, zřejmě projít centrálně. "ALE: Spolková rada zde nehraje žádnou aktivní roli. Proto to - podle formulace - "s radostí vzal na vědomí"." „My, média, vyvíjíme toto úsilí z vlastního zájmu a solidarity o zdraví lidí, takový by měl být dojem, který chceme vyvolat ve vnějším světě“, řekl Walder. Třetí bod Walderova akčního plánu pro nadcházející víkend - první od světové války, kdy bude Švýcarsko v klidu - do "formulace" nezapadá.

Jde o poselství nejvyššího soudce Konfederace, které má být co nejvíce rozšířeno v předních médiích.

"Prezident Sommaruga dnes odpoledne přednese text (2700 znaků), jakýsi projev k národu. Okamžitě vám ho pošlu."

Ta nejlepší „spontánní“ koordinace.

Na konci Walder znovu dává najevo, jak je pro něj osobně tato věc důležitá - protože sám zjevně cítí, že virus je natolik hrozivý, že ho lze porazit pouze společnými silami."Děkuji vám. Doufáme, že v solidaritě se nám podaří zdejší krizi překonat."

Společnosti Tamedia a CH Media následovaly Walderovu výzvu. Dvě "přední švýcarská média" přinesla jasně červenou reklamu, která "nařizovala" lidem, aby nevycházeli ze svých domovů, jako po havárii jaderné elektrárny:

"Buďte solidární: zůstaňte doma!" Vypadl pouze NZZ - ale pouze v tištěné podobě. Online reklama švýcarských médií se objevila také v buržoazním tisku "Leuchtturm". Walder se včera ke své roli nechtěl vyjádřit, když byl požádán o textovou zprávu. Místo toho se ozvala mluvčí společnosti Ringier. Ve své odpovědi pouze odkázala na článek na blogu persoenlich.com z 21. března 2020 - Branchenblog persoenlich.com ."Švýcarská mediální asociace zahájila se svými členy v krátké době solidární kampaň. Noviny a internetové portály k tomu dávají prostor zdarma," uvedl internetový portál.

Akce byla "spontánní záležitostí, zdůraznila tehdy ve zprávě osobně mluvčí sdružení vydavatelů - Persoenlich-Bericht von damals

"O kampani bylo rozhodnuto v pátek ráno, pak byla realizována rychle a bez komplikací," cituje oborové médium ženu ze Švýcarské mediální asociace (VSM). Podle portálu Persoenlich.com se na kampani podílely "společnosti VSM, Ringier a agentura FS Parker". Tato věta rozmazává ústřední roli Waldera. Právě spolumajitel Ringieru - Walderovi se před čtyřmi lety podařilo získat od vydavatelské rodiny 10 % vlivné společnosti - řídil kampaň vydavatelství "Zůstaňte doma!". O rozmělnění Walderovy role svědčí i prohlášení VSM v článku Persoenlich, že otevřený dopis spolkové radní SP Simonetty Sommarugové byl zveřejněn "(ne)závisle na této solidární kampani".

Walderův mail z 20. března 2020 naznačuje opak. Sommarugův "projev k národu" zorganizoval šéf Ringieru. Nakonec si člověk musí položit otázku, z jakého pera to bylo.

Walderův velký vliv v Bernu není novinkou. Jeho iniciativa „Digital Switzerland“  propojuje vedoucí představitele hlavního města s představiteli nadnárodních obchodních společností v Curychu. Teprve z jeho e-mailu, který se nyní dostal na veřejnost, je zřejmé, jak přímo je generální ředitel společnosti Ringier spojen se Spolkovou radou. Šéfové a majitelé soukromých mediálních společností - kromě Ringieru především skupiny Tamedia a Tx a CH Media - byli loajální vůči vládě nejen v rozhodující chvíli, kdy byl nastolen kurz paniky.

Osobou Waldera se možná dokonce  vládu v Bernu nechala ovlivňovat.

V každém případě Walderův "rozkaz" "milým kolegům", napsaný velkými písmeny, naznačuje, že takovou aktivní roli hrál: Spolková rada "s potěšením vzala na vědomí" akci velkých vydavatelů, ale nehrála zde "ŽÁDNOU AKTIVNÍ ROLI".

https://insideparadeplatz.ch/2022/01/29/walder-trieb-alle-grossmedien-in-covid-panik/

***

Praha 27.1.2021: Přelomová 1.ČS KONFERENCE – COVID 19

Síla zdravého rozumu roste. Bude vláda nucena ustoupit, nebo odstoupit?

Marc Walder bot Bersets EDI seine „Ticketcorner“ an

 

Jan Šinágl, 30.1.2022

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)