Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Putin NavalnyjMoje prababička zažila císaře pána, Hitlera, komunisty atd. Měla za války rčení: "Děti, děti, od Hitlera nám pomůžou jenom Rusové, ale od Rusů nám pomůže jen Bůh."

***

To je hlavní problém celé ruské společnosti. Většina žije v informačním bludu, a to trvalém. Není proto také divu, že když se Vladimir Vladimirovič Putin na přelomu století a tisíciletí dostal k moci, jako téměř prvníLN Navalnyj ultimatum 29.12.2020 věc udělal to, že znevolnil do té doby samostatná nezávislá média a udělal z nich v podstatě své otroky. Velmi dlouho jsem se bránil srovnávání Putinova Ruska se Sovětským svazem, ale symptomů neustále přibývá. A jak se zdá, bude se to ještě dál zhoršovat. Na převraty v Rusku počínaje Říjnovou revolucí ovšem stačilo pár desítek či stovek lidí, kteří to dobře zorganizovali. Být však normálním Rusem, asi bych teď o něco takového příliš nestál. Perestrojka sice nebyl žádný násilný převrat, ale teď už by se to podle mě bez násilí neobešlo.

***

Když ruský chemik Konstantin Kudrjavcev prozradil opozičnímu politikovi Alexeji Navalnému, kam mu podstrčili novičok a proč asi plán selhal, nezesměšnil jen sám sebe. Poškodil celou tajnou službu FSB i samotného ruského prezidenta Vladimira Putina, říká expert na ruskou politiku Libor Dvořák. Šéf Kremlu je podle něj vážně nemocný a možná bude muset rezignovat.

Nikdy jsem nebyl agentem tajné služby, ale na místě pana Kudrjavceva bych to docela jistě udělal, protože to bylo překročení služebních předpisů. Patrušev je jeden z nejmocnějších lidí ve státě, ale ani tohle by pracovníka tajné služby FSB nemělo zmást. Je to neuvěřitelný lapsus.

… O to víc, když si uvědomíme, jak nesmírně choulostivá je to věc a jak poškodila nejen celé ruské vedení, ale především prezidenta Vladimira Putina. Ten na velké výroční tiskové konferenci 17. prosince v podstatě všechno potvrdil, když řekl, že „Navalnyj je agentem amerických tajných služeb a my jsme měli plné právo ho sledovat a zasáhnout proti němu“. 

Jsou Navalného odhalení, tedy že struktura celé skupiny sahá právě až k Putinovi, bombou i v ruské společnosti, nebo jen pro nás na Západě?

Myslím, že je to bomba pro celý svět. Na ruských sociálních sítích si lidé nezávislého ducha a intelektuálové z celé FSB i Putina dělají blázny, protože je vidět, jak neuvěřitelně byla celá akce zpackaná. V této souvislosti bych připomněl ještě jednu velmi důležitou věc. 

Jakou?
Když byl spáchán podobný útok na otce a dceru Skripalovy, také se nepodařilo ten čin dokonat. Sergej Skripal se podle svědectví lékařů i jeho přátel z toho stále nevzpamatoval, ale z pohledu vrahů nebyla celá věc dotažená do konce. A tehdy se hodně mudrovalo o tom, zda si ruská tajná služba počíná takhle okázale otevřeně, protože se její agenti nemají čeho obávat a naopak demonstrují, že je v jejich možnostech zasahovat po celém světě. Nic takového tentokrát nezaznělo a rovnou se mluví o tom, že jsou to zkrátka babráci. 

… Jeden z četných komentářů k tomu říká: „Co byste mohli chtít od zkorumpované tajné služby ve zkorumpovaném státě se zkorumpovaným vedením?“ Ta prostě z definice nemůže být dobrá. A navíc se ještě hodně poukazuje na to, že v čele dnešní FSB stojí penzionovaní armádní generálové, kteří často ani nemají zkušenosti s takovouto operativní činností. A jak vidíme, jejich podřízení, tedy přímí vykonavatelé, také nepatří k nejzdatnějším.

Nikdy jsem nebyl agentem tajné služby, ale na místě pana Kudrjavceva bych to docela jistě udělal, protože to bylo překročení služebních předpisů. Patrušev je jeden z nejmocnějších lidí ve státě, ale ani tohle by pracovníka tajné služby FSB nemělo zmást. Je to neuvěřitelný lapsus.Navalnyj se představí jako asistent šéfa ruské Bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa a ptá se ho na různé detaily celé akce. Kudrjavcev se několikrát podiví, že by o nich měl mluvit mimo oficiální a zabezpečené kanály. Měl tedy rovnou odmítnout, i když mluvil s nadřízeným?

O to víc, když si uvědomíme, jak nesmírně choulostivá je to věc a jak poškodila nejen celé ruské vedení, ale především prezidenta Vladimira Putina. Ten na velké výroční tiskové konferenci 17. prosince v podstatě všechno potvrdil, když řekl, že „Navalnyj je agentem amerických tajných služeb a my jsme měli plné právo ho sledovat a zasáhnout proti němu“. 

Dostane se Navalného odhalení i k „obyčejným“ Rusům? A zapůsobí i na ně?

Obávám se, že ne. Státní televize ho samozřejmě nijak větrat nebude, maximálně to letmo zmíní jako další imperialistické rejzy amerických štváčů. Už se skoro začíná objevovat slovník padesátých let. A zejména diváci státních televizí jsou tak zmasírovaní, že by na to nereagovali tak jako zmínění intelektuálové. Navíc často buď nemají internet, nebo na něj nechodí anebo jednoduše takovým sdělením nevěří, protože chodí na vlastenecké servery, které hlásají totéž co státní média. 

To je hlavní problém celé ruské společnosti. Většina žije v informačním bludu, a to trvalém. Není proto také divu, že když se Vladimir Vladimirovič Putin na přelomu století a tisíciletí dostal k moci, jako téměř první věc udělal to, že znevolnil do té doby samostatná nezávislá média a udělal z nich v podstatě své otroky.

Zmínil jste Putinovu tiskovou konferenci. Prezident tam také řekl, že kdyby Kreml chtěl Navalného zabít, dotáhl by to do konce. To je jednak ukázková demagogie, velmi otevřený cynismus. Co udělá s ruskou společností takové přiznání z úst prezidenta země?

Musím se přiznat, že jsem tehdy úplně zkoprněl. Toto bych býval ani od Putina nečekal. Opravdu je to výraz neuvěřitelného cynismu. Ale Rusové jsou ze sovětské éry zvyklí skoro na všechno. Velmi dlouho jsem se bránil srovnávání Putinova Ruska se Sovětským svazem, ale symptomů neustále přibývá. A jak se zdá, bude se to ještě dál zhoršovat. 

U Putina si ovšem musíme uvědomit, že to nyní nemá nikterak snadné. Téměř celý rok byl nezávislými médii a nezávislými mozky kritizován, ba přímo pranýřován za to, že se ukrývá před koronavirem ve své rezidenci Novo-Ogarjovo. Teď se navíc ještě ukázalo, že je patrně velmi vážně nemocen. To ukážou dle mého soudu už nejbližší týdny a měsíce a mohlo by se stát, že bude muset svou funkci vyklidit. 

… Jeden z četných komentářů k tomu říká: „Co byste mohli chtít od zkorumpované tajné služby ve zkorumpovaném státě se zkorumpovaným vedením? Ta prostě z definice nemůže být dobrá“. A navíc se ještě hodně poukazuje na to, že v čele dnešní FSB stojí penzionovaní armádní generálové, kteří často ani nemají zkušenosti s takovouto operativní činností. A jak vidíme, jejich podřízení, tedy přímí vykonavatelé, také nepatří k nejzdatnějším.

Dostane se Navalného odhalení i k „obyčejným“ Rusům? A zapůsobí i na ně?

Obávám se, že ne. Státní televize ho samozřejmě nijak větrat nebude, maximálně to letmo zmíní jako další imperialistické rejdy amerických štváčů. Už se skoro začíná objevovat slovník padesátých let. A zejména diváci státních televizí jsou tak zmasírovaní, že by na to nereagovali tak jako zmínění intelektuálové. Navíc často buď nemají internet, nebo na něj nechodí anebo jednoduše takovým sdělením nevěří, protože chodí na vlastenecké servery, které hlásají totéž co státní média. 

To je hlavní problém celé ruské společnosti. Většina žije v informačním bludu, a to trvalém. Není proto také divu, že když se Vladimir Vladimirovič Putin na přelomu století a tisíciletí dostal k moci, jako téměř první věc udělal to, že znevolnil do té doby samostatná nezávislá média a udělal z nich v podstatě své otroky.

Nevíte, co mu je?

Mluví se, a to dosti utkvěle, zejména o Parkinsonově chorobě. Což vykladači Putinovy zatvrzelé samoty v Novo-Ogarjovo vidí tak, že kdyby se projevy této nemoci ukázaly na veřejnosti, bylo by to pro ruského prezidenta nesmírně nepříjemné. Nahrával by tomu i nedávno schválený novelizovaný zákon o trestní nedotknutelnosti bývalého prezidenta. V tuto chvíli se týká jen Dmitrije Medveděva, ale jako by už někdo počítal s tím, že se může stát, že bude Putin ze zdravotních důvodů nucen odejít. … Mnozí jeho odpůrci také poukazují, že Putin žije v té své řekněme skleněné věži a že v poslední době úplně ztrácí kontakt s realitou. Čemuž by se možná výroky ze 17. prosince také daly připsat.

Na zákon o beztrestnosti exprezidentů jsem se chtěla zeptat, ale v souvislosti s tím, jestli Putin nemá pocit, že už mu teče do bot. Třeba i právě kvůli Navalného odhalením. Takhle to není?

Že by si připadal přímo ohrožený, to bych neřekl. Ruská společnost i establishment jsou na to zvyklí. Ale v posledních letech jsem už několikrát připomínal, že by se Vladimir Vladimirovič nakonec sám mohl stát obětí nějakého palácového převratu, kdyby jeho někteří současní stoupenci a bezvýhradní spojenci pochopili, že takový člověk už dál v čele ruského státu nemůže být. Ale v tuto chvíli se nic takového nerýsuje. 

Faktem je, že v souvislosti se spekulacemi o Putinově zdravotním stavu byla už v poslední době zmíněna zcela konkrétní jména, například ministra obrany Sergeje Šojgua, tulského gubernátora Alexeje Ďumina či také velmi nadaného spisovatele, ale velmi zvláštního člověka Zachara Prilepina. Mluví se koneckonců i o Medveděvovi, který tomuto účelu posloužil už v letech 2008 až 2012. Ale musíme si počkat.

Když se vrátíme k tomu, jak Navalnyj napálil Kudrjavceva. Bude teď FSB muset změnit své postupy?
Musela by úplně změnit svou strategii a taktiku. A také své personální obsazení, protože abych užil výraz našeho pana prezidenta Zemana, tito lidé se projevili skutečně jako čučkaři.

Na převraty v Rusku počínaje Říjnovou revolucí ovšem stačilo pár desítek či stovek lidí, kteří to dobře zorganizovali. Být však normálním Rusem, asi bych teď o něco takového příliš nestál. Perestrojka sice nebyl žádný násilný převrat, ale teď už by se to podle mě bez násilí neobešlo.

Celý rozhovor>

***

Říše zla nezmizela

*** 

J.Š. 29.12.2020

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Share

Komentáře   

0 #1 Jan Šinagl 2020-12-29 12:29
Dlouhodobě je to divné. Skripal a spol., Navalnyj a spol., jsou pro Putina celkem bezvýznamní, navíc v obou případech nejde o Atropin. Západ má v rukách eso zvané "reaktivátory cholinesteráz" takže oba případy mají významný vojenský pozdrav: "Máme protijed", tedy "novičok už umíme odstranit".

Dlouhodobě předvádí Putin až hysterické reakce ve svých komentářích. Rusko a Čína se shánějí po patentech a vynálezech, řekl bych, že jim všichni utekli. USA již údajně ovládly antihmotu, nadsvětelné rychlosti, gravitaci, a po zkušenostech s atomovými projekty to tentokrát nevynese nikdo.

Moje prababička zažila císaře pána, Hitlera, komunisty atd. Měla za války rčení:

"Děti, děti, od Hitlera nám pomůžou jenom Rusové, ale od Rusů nám pomůže jen Bůh."

Arašíd

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)