Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 02.05.2024 19:20
    Akce utahování šroubů! Jinak k Vašemu článku Slopné. Je potřeba ...

    Read more...

     
  • 02.05.2024 08:33
    Nastala doba justičního temna. Justici ovládají z 90% psychopati ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:43
    Chystá se velká prověrka všech vakcín, selhávají i ty na černý ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:38
    „Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:36
    Rozhodnutí Nejvyššího soudu Spojených států: Covid vakcíny ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:23
    Jenom nerozdělujme společnost kontraproduktiv ními činy a ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

LN sila se probudila 211215„Jsme přitom na začátku procesu, který k tomu vede.“ – „Jak ale známo, příliš mnoho práva znamená v podstatě bezpráví“. Právník Karel Havlíček, zakladatel Pražského právnického podzimu.

Další ze zajímavých rozhovorů z L (21.12.2015), který by neměl uniknout pozornosti široké veřejnosti. Přináším ukázku:

LN Nerezignovala ale společnost na hledání přijatelného práva? Nesmiřuje se s tím, že už bude kazuistické, detailní a tím pá­dem i nevhodné?

       Euroatlantická společnost za­měnila sílu a význam principů, formulovaných duchovními elita­mi, za soutěž o to, kdo vymyslí více práv a svobod. Jakmile jich ale vymyslíte příliš mnoho, pře­stanou to být základní práva a svo­body. Stává se z nich zboží a pro­blém. Dochází k jejich devalvaci. Můžeme se podívat do historie, například na odpustky. Vlastně se ukázalo, že některé principy jsou „více principiální“ než jiné. Podí­vejte se, co dnes prožíváme napří­klad v konfliktu mezi principem svobody a principem rovnosti. V praktickém životě je začínáme stavět proti sobě, ačkoliv jsme si je oba přisvojili z jediného hesla.

* * *

„To, co nazýváme migrační kri­zí, je ve skutečnosti nové stěhová­ní národů. To není proces řešitel­ný prostředky práva, ale jen přiro­zenými zákony vývoje společnos­ti. Právo se bude muset nově vzniklé situaci přizpůsobit.“

* * *

LN Skutečně se dodržování pra­videl vyplatí?

Vyplatí. V mnoha ohledech o tom přece nikdo nepochybuje. Jen blázna třeba u nás napadne přestat jezdit vpravo. Naopak rychlost na dálnici řada lidí v sil­ném autu nedodržuje, zbytečné omezení je totiž výrazem nepřijatelnosti práva. Zvláště, když naří­díme třeba na rovné dálnici ome­zení rychlosti na 50 kilometrů za hodinu kvůli ohrožení hlukem. V zásadě ale všichni účastníci do­pravního provozu vědí, že se dodr­žovat pravidla vyplácí. Podobně se chováme v obcho­dě, rohlík neukradneme, ale auto­maticky zaplatíme. Jako kuřák si nezapálím v restauraci, kde se ne­kouří, ani v letadle. Pravidla tedy dodržujeme, přestáváme tak ale činit v okamžiku, kdy se dostáva­jí do příkrého rozporu s normál­ním rozumem. Nedodržovat pra­vidla není žádné hrdinství. Ale to vůbec neznamená, že by nebylo třeba bojovat proti pravidlům hloupým. Hloupost je totiž mimo­řádně nebezpečná věc.

* * *

P.S.

Připomínám, že soudcem Ústavního soudu ČT byl jmenován Radovan Suchánek. Soudcem nikdy nebyl a v době jmenování byl advokátním koncipientem. Dokonce kandidoval za ČSSD v roce 2010! Článek Jana Klesla „Síla se probudila“ (LN 21.12.2015), budiž nám varováním a motivací do budoucna! Hodnoty nevznikají sami od sebe a nejsou nikdy zadarmo!

 

Jan Šinágl, 22.12.2015

* * *

„Každá myšlenka, každá idea, dokud je uvězněna v lidském mozku, je pošetilá, neplodná. Je to pouhá hrouda, byť i hrouda, ze které lze vybrousit drahokamy. Každá lidská myšlenka potřebuje brus, a tím brusem jsou zase jen lidské mozky.“

Tomáš Baťa: Zámožnost všem, oddíl Obchod a důvěra

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)