Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 29.04.2024 08:32
    Hoří, má panenko! twitter.com/.../...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 14:51
    Dnes v OVM proběhla debata poslankyň Malé (Hnutí ANO) a ...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 09:54
    Kdy odškodníme my vyhnané sudetské české Němce? Žili u nás ...

    Read more...

     
  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Putin mlady„Kapitalisti nám sami prodají provaz, na kterém je pověsíme“, řekl kdysi Lenin.

Šance na to, že se jeho výrok splní, se objevila teprve teď, kdy Vladimír Putin nastolil v Rusku totalitní režim, který si co do agresivity, rozpínavosti a krutosti s tím bolševickým nijak nezadá. Rusove Letna Putin 3.4.2022Podívanou na to, jak se vlády evropských států sice kvůli ruskému vpádu na Ukrajinu shodnou v údajně těch nejtvrdších ekonomických sankcích, ale dál plní Putinovu pokladnu miliardami za ropu a plyn, si kremelský vládce musí přímo vychutnávat a občas i ukázat, kdo je tady pánem, např. tím, že Polsku a Bulharsku, z ničeho nic pod chatrnou záminkou zavře plyn. Jak dokonale Putinovi jeho pečlivě promyšlený plán vychází, se dá nejlépe demonstrovat na příkladu Německa, nejsilnější ekonomiky v Evropě.

Tou se Německo stalo především díky koncernům, kterým ovšem politici, jak se nyní ukazuje, nejen že nechali volnou ruku, ale ve vztazích k Rusku jim i po anexi Krymu dělali diplomatickou stafáž. Snad nejkřiklavější je příklad chemického koncernu BASF, který nejenže se v 90. letech spojil s Gaspromem a výměnou za technologii za ni dostával levně ruský plyn, který pak v Evropě s velkým ziskem prodával a ještě v roce 2015, tedy po anexi Krymu prodal jedné z dceřiných firem Gaspromu největší německý zásobník na zemní plyn. Loni v létě se německá média pozastavovala nad tím, že je v tomto dolnosaském zásobníku s kapacitou přes čtyři miliardy kubických metrů plynu nápadně prázdno. Dnes v něm není prakticky nic.

Němečtí politici s křížkem po funuse prosazují, aby byly zásobníky na plyn zařazeny do kritické infrastruktury a tudíž spadaly pod státní kontrolu. Z celé Evropy je dnes Německo nejvíc závislé na ruském plynu. Jsou to koncerny, kdo prorokují německé ekonomice zmar a zkázu, pokud by vláda vyhlásila na ruský plyn embargo. Řada ekonomů je naopak přesvědčena, že by to německé hospodářství přežilo a že by za to zaplatilo až 3% HDP. Muselo by se připravit na 300 až 400 tisíc nezaměstnaných. Stefan Wolf, president svazu zaměstnavatelů ve strojírenství tvrdí, že nezaměstnaných by byl milion a že ztráta HDP by byla 5 až 6 %.

K tomu zbývá jen dodat, že nezaměstnanost dosahovala loni v Německu necelé 2.800.000 lidí. Ale největší nezaměstnanost ve své novodobé historii zažilo Německo v roce 2005, kdy nezaměstnaných bylo skoro 5.000.000. I kdyby měl tedy šéf svazu zaměstnavatelů pravdu, bylo by v případě embarga na ruský plyn nezaměstnaných v Německu pořád ještě o milion méně, než jich bylo před 17 lety. K ekonomické apokalypse se neschylovalo ani tenkrát, jen zisky koncernů byly nižší.

Zda se Leninova věštba o provaze a pověšených kapitalistech naplní, mají teď v rukou evropští a hlavně němečtí politici. Rozhodnou o tom, jestli nás i nadále bude mít Putin v hrsti.

 

Lída Rakušanová

(ČRoPlus, 29.4.2022 – 6:45 hod.)

***

Rusko a Čína mají silné, především hospodářské páky, které dosud plně, aktivně využívají. Je nejvyšší čas, aby i EU využilo plně, aktivně své síly a přestalo jen nedůstojně, slabošsky reagovat na kroky Ruska. Jinak budou škody mnohem větší, jak na lidských životech, tak hospodářské. Pokud toho nebudou politici schopni, budou muset být nahrazeni skutečně schopnými, nechceme-li se stát, jako mnohem silnější morálně a ekonomicky, potupně a zaslouženě poraženými.

Edward Lucas to říká přesně (Už jsme v horké válce s Ruskem, LN, 30.4.2022), končí slovy: „Nyní Západ dodává Ukrajině zbraně a Rusko hrozí, že tomu zabrání vojenskými prostředky. Může to skončit strašnou konfrontací mezi Ruskem a Západem. Rozhodující hranici mezi studenou a horkou válkou jsme už překročili (ve studené válce se masově nezabíjejí lidé J.Š.) a moje rada pro Západ je ukončit tuhle válku rychle, dokud máme Ukrajinu na naší straně, než čekat, až Rusko dosáhne mnoha svých cílů, a aby teprve pak přišla konfrontace s ním.“

Článek Jak jsme ztratili svou důstojnost je stálým varováním, stejně jako trvalé lhaní, které je rysem ruské „kultury“, resp. barbarství a nomádství a které vládne a ovládá ruský lid po generace. Ukrajina bojuje i za mravní záchranu Evropy, jejích hodnot i pro novou naději obyvatelstva Ruska. Ukrajinci nemohou prohrát. Věřím, že časem přijde na řadu i Krčský most, zvaný Krymský, jehož zničení by zasadilo i morální ránu zločincům v Kremlu. Doba si žádá nových Churchillů a Reaganů!

RUSISMUS = RUŠISMUS = NACISMUS = NOMÁDISMUS !

 

Jan Šinágl, 1.5.2022

Mezinárodně uznávaný nezávislý novinář, publicista, politolog, t.č.  postihován v zemi EU (za svobodu slova a právo veřejnosti na informace) na majetku i zdraví. Angažovaný občan, dvacet let hájící pravdu, spravedlnost a zachování demokratických hodnot. Občan České republiky a Švýcarské konfederace, respektovaný demokratickými občany Evropy.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře   

0 #4 Jan Šinagl 2022-05-16 18:31
Putinův generál Beseda zašantročil 2 mld. USD na vítání ruských vojsk Ukrajinci, aneb kradu, kradeš, krademe, dokud to jde a je co...

blesk.cz/.../...
0 #3 Jan Šinagl 2022-05-16 16:48
Ruský deník: Putin má prý smrtelnou chorobu, zdravotnictví je v tom nevinně.

S ruským zdravotnictvím nemám přímou zkušenost. Pojištěný tu jsem – člověk nikdy neví a vézetpéčko všechno hlídá. Ale tak nějak netoužím, aby se o mě starala ruská zdravotní péče. Stačilo mi, že jako návštěvník občas zabrousím do moskevských nemocnic...

seznamzpravy.cz/.../...
0 #2 Jan Šinagl 2022-05-16 16:45
„Když trpí civilní obyvatelstvo, není to válka, ale genocida. Věřím, že musíme vyhrát. Jinak nemá smysl žít, jinak nemá smysl, aby existovala naše civilizace, naše planeta. Možná to zabere hodně času, ale jsem si jistá, že vyhrajeme. Je to jako maraton. Musíme jen vytrvat. Ukrajinci jsou bojovníci.“

Plga Martynovská (32 ), výherkyně a porotkyně ukrajinské verze pořadu MasterChef. Vaří na Náplavce v Praze. Peníze posílá dětské nemocnici v Kyjevě.
-1 #1 Jan Šinagl 2022-05-16 16:44
Ukrajinka: "Žili jsme si dobře – Rusové nás osvobodili od všeho." Kolik lze v jedné větě vyslovit a sdělit!

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)