Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.03.2024 10:57
    U Horáčka jde o podezřelý byznys mafiánů. U matky a syna o ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:44
    Gratuluji k drtivému vítězství. Šéf Evropské rady poslal ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:38
    Jak šel čas s Putinem. Stárnutí nezastavily ani plastické ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:36
    Putinova první reakce na zcela nečekané vítězství ve „volbách“ ...

    Read more...

     
  • 17.03.2024 10:09
    Babiše řeší Sněmovna, ale plebejské přepadení jeho nemocného ...

    Read more...

     
  • 17.03.2024 10:01
    Výroky senátora Čunka březen 2024: Dám příklad: kdo kdysi ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

NEBE SvatbaAktualizováno 4.2.2023: "Je to dlouhá historka. Ale vše bude jasné po shlédnutí filmu Nebe." Tomáš Etzler (2.2.2023)

Aktualizováno 26.10.2022: Záchodová revoluce. Mladí Číňané obchází cenzuru a protestují proti Si Ťin-pchingovi - "Chceme jídlo, ne PCR testy. Chceme svobodu, ne lockdowny. Chceme respekt, ne lži. Chceme reformu, ne kulturní revoluci. Chceme mít hlas, ne vůdce. Chceme být občané, ne otroci." - Článek převzal EPOCH TIMES

***

Brutální usmrcení ženy a malého dítěte autem, otřese i nejotrlejšími. Několik vteřin záběrů vypoví o zemi a lidech v ní žijících vše. JŠ

***

Dokumentární vhled do politické i každodenní reality Čínské lidové republiky očima novináře Tomáše Etzlera.  Ke shlédnutí v iVysílání ČT.

Emotivní film přímo a nepřímo řeší některá z největších témat moderní Číny: politika jednoho dítěte, lidská práva, nedostatek svobody náboženského vyznání, korupce nebo zhoršení lidských hodnot v komunistickém režimu. Je ale také příběhem o lásce. Autor objevil v absolutně nehumánní společnosti malý ostrůvek lásky v podobě katolického sirotčince, který dnes už bohužel neexistuje.

Chudí se kontrolují daleko lépe než vzdělaní a bohatí. Čína je nesmírně brutální a bezohledná země. V Číně se všichni bojí, jeden druhého. Společnost je prošpikovaná estébáky, udavači, lidé se starají pouze o sebe. Jsou úplně slepí a hluší k utrpení druhých. Absence jakékoliv empatie.

***

Bývalý zpravodaj ČT a spolupracovník CNN o brutálních poměrech v Číně a našem patolízalství

Kdo ví, kde budu zítra

JATKA

Co se to z té společnosti stalo?!

Děti v sirotčinci jsou šťastnější než my, jsou šťastny za to co mají a hlavně mají jeden druhého. Vyrostly v hodnotových systémech, které jsou naprosto jiné od hodnot komunistické strany. Systému nevěří ani nejvyšší představitelé KS Číny – proč jejich děti studují na nejlepších amerických, britských a švýcarských univerzitách? Proč všechny jejich investice jsou v zahraničí? Oni samotní nevěří systému, který vedou.

Čína vydává na vnitřní bezpečnost více peněz než na obranu !

Vláda se bojí více lidí než NATA, Japonska a Austrálie dohromady. V koncentračních táborech je přes milión Ujgurů, půl milionu ujgurských dětí bylo uneseno a jsou vychovávány v sirotčincích, nebo čínských pěstounských rodinách. Přes půlmilionu ujgurských žen bylo znásilněno etnickými Číňany. To je etnická genocida. To se neděje jen v Sitijangu, ale i v Tibetu, Singaji, v Sečuánu, ve vnitřním Mongolsku. Čína nemá legitimní vládu, dostala se k moci krveprolitím a zbraněmi. Strachem a zbraněmi se moci drží. Sirotčinec je ostrovem lásky, který omývá to peklo kolem.

***

Sestra Wang: „Jen člověk, který má Víru, žije svobodně. Doufám, že se duch našeho domova rozšíří po celé zemi.“

Sirotek: „Važte si věcí, které máte, milujte své otce a matky. I když nás opustili, odpustili jsme jim, neudělali to záměrně. Nenašli jiný způsob jak těžkou situaci řešit.“

***

To co se děje v sirotčinci je důkazem, netolerance a empatie k bližnímu opravdu funguje a že může být odpovědí na svět nenávisti, strachu, předsudků. Mají světu co říci. Žijeme v době, kdy tento svět takové vzkazy potřebuje.

Komunistický režim si nakonec došlápl i na tento katolický domov – zestátnil ho!

V dubnu 2021 se na sociálních sítí  sestry Wang objevil tento následující status:

„Jedenadvacet dětí odešlo do státního sirotčince. Děkuji straně a vládě! Vůdci viděli naši tvrdou práci posledních třicet let, ale už jsme staré a nemocné. Státní institut převezme náš institut a dobře se o děti postará. Nikdo prosím nemějte starost! Děkuji za vaši podporu pro všechny ty roky!“

Lidskoprávní situace se v Číně rapidně zhoršuje. Investigativním novinářům a nezávislým filmařům dnes hrozí přísné tresty. Z bezpečnostních důvodů proto nemohu uvést jména několika odvážných čínských filmařů, bez kterých by film nevznikl.

 

Tomáš Etzler, květen 2021

***

Premiéra dokumentu NEBE na  ČT2 - 23.10.2022 ve 23:20 hod. Opakování - ČT2 29.10.2022 od 1:30 hod. V iVysílání tyto informace nejsou, ačkoliv u jiných pořadů běžně uvedeny jsou. Nepřekvapuje, že tak závažný dokument vysílá veřejnoprávní ČT, místo v hlavním vysílacím čase na ČT1, až v době, kdy většina diváků už spí. Bylo mi ctí moci také finančně přispět na realizaci tohoto dokumentu.

Krátké vyjádření Tomáše Etzlera ČT a rozhovorČRo. Pracoval 7 let v Číně jako zahraniční zpravodaj CNN a ČT. Na  LOH v Pekingu 2008 na něho nezbyla novinářská akreditace za ČT. Obdržel ji od švýcarské televize. JŠ

P.S.

Nezaznamenal jsem, že by dokument NEBE byl uveden na Jihlavském festivalu dokumentárních filmů 2022? Nepochybně tam patří a musel by patřit k nejvýše oceněným dokumentům. Můžeme jen spekulovat, že strach z Číny, či její vliv, zasahuje i zde.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře   

-1 #4 Jan Šinagl 2023-02-04 13:34
Dobrých zpráv není nikdy dost. Nalezeno na čínských sociálních sítích. Zasvěcení pochopí.

twitter.com/.../...
-1 #3 Jan Šinagl 2022-12-01 08:41
Postrach Rusů. Superpřesná zbraň "Tři sekery“ jich najednou zasáhla i 300.

Houfnice M777 změnila podle vojáků i expertů vývoj války na Ukrajině. Armáda si pochvaluje její přesnost a efektivitu. Dělostřelectvo ze sovětské éry, se kterým jednotky dříve pracovaly, se této houfnici ani nepřibližuje, říkají vojáci.

zpravy.aktualne.cz/.../...
-1 #2 Jan Šinagl 2022-12-01 07:36
Zajímavé: čínští uživatelé hlásí, že v jedné poměrně populární značce mobilů mizí sama od sebe videa z protirežimních demonstrací. Fakt záhada…

twitter.com/.../...
-1 #1 Jan Šinagl 2022-10-28 12:15
Neskutečný dokument od Tomáše Etzlera @tvtomas #Nebe
Díky, díky, díky!
Mrazí z toho zmaru, ale i radosti a naděje.
@TomasZdechovsky promítejte to v @Europarl_EN

twitter.com/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)