Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 01.05.2024 10:43
    Chystá se velká prověrka všech vakcín, selhávají i ty na černý ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:38
    „Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:36
    Rozhodnutí Nejvyššího soudu Spojených států: Covid vakcíny ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:23
    Jenom nerozdělujme společnost kontraproduktiv ními činy a ...

    Read more...

     
  • 29.04.2024 08:32
    Hoří, má panenko! twitter.com/.../...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 14:51
    Dnes v OVM proběhla debata poslankyň Malé (Hnutí ANO) a ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

JustitiaPerlustrovaná ředitelka aneb Hlava XXII v Brně – Efektivita státních úředníků dle představ Josefa Postráneckého

Je dobře, že státní zástupci a soudci v této zemi dokázali za necelých sedm let od vydání nového trestního zákoníku pochopit, co je to zásada oportunity (§ 12 odst. 2 TrZ), takže se u soudů řeší jen skutečně závažné, společensky škodlivé skutky a ne různé nesmysly a bagately; být na místě obžalovaných, patrně bych se neudržel a místo kolečka na podlahu jednací síně nanesl jiný, významově relevantnější geometrický tvar.

P.S.: Podobnost vyšetřovacího pokusu, aka akce Kolečko, s námi nedávno reprodukovanou povídkou Jaroslava Haška jest čistě náhodná.

http://paragraphos.pecina.cz/2015/11/kolecko.html

* * *

Perlustrovaná ředitelka aneb Hlava XXII v Brně

Morava je zvláštní místo. Jak víme, policie tam užívá moderní metrologii doposud neznámou methodu měření hloubky désinu pneumatikového pláště nasliněným prstem, načež, když má inovativní měřický postup obhájit před správním úřadem, hájí se, že k závěru o spáchání deliktu dospěla mozkovým myšlením. Mozkové myšlení tam arci uplatňují i policisté cizinečtí, již došli k závěru, že každý, kdo se táže po zákonných důvodech perlustrace, stává se automaticky podezřelým a z toho titulu ze zákona perlustrovatelným.

Zde to máme černé na bílém: právní ředitelka Ligy lidských práv Zuzana Candigliota (oblečená) byla před 11 měsíci perlustrována ve vlaku a když se odmítla šikanosnímu úkonu podrobit, policisté ji předvedli na služebnu, tam u ní provedli osobní prohlídku a zjistivše z nalezeného občanského průkazu její totožnost, propustili ji. Nyní se poškozené zastal Krajský soud v Brně, avšak u vědomí kvalit soudců Nejvyššího správního soudu a jejich respektu k lidským právům bych byl s definitivními závěry opatrný: šanci, že žalobkyně uspěje i tam, hodnotím velmi střízlivě.

Říkám si, že použít jen o trochu víc mozkového myšlení, mohli by policisté svou methodu zdokonalit a perlustrovat každého, kdo chce znát důvod, pro podezření z přestupku neuposlechnutí výzvy [§ 63 odst. 2 písm. a) PolZ], anebo ho předvést k podání vysvětlení, proč nechce prokázat totožnost, a perlustrovat ho v souvislosti s tím podle písmene d). Proti takto neprůstřelné logice by pak postižený neměl šanci ani u soudu.

* * *

Nejvyšší státní úředník Josef Postránecký presentoval právě v médiích systém na hodnocení úředníků? Nic jiného než podpora další korupce a klientelismu. Úředník nepracuje u výrobní linky. Buď pracuje dobře nebo špatně! Francie má skvělý vzdělávací systém pro úředníky. Úředník je hodnocen už jen tím, že prošel náročným vzděláním. Uráželo by ho, kdyby ho měl někdo ještě kontrolovat. Skvělou práci odvádí, nemůže jinak, v očích veřejnosti požívá vysoké úcty a respekt. Obávám se, že by mnoho českých úředníků francouzský náročný vzdělávací systém asi těžko zvládlo a obstálo. Zato budou zvládat ty správné „cestičky“, jak se stát „nejlepším“ úředníkem, který bude také patřičně platově ohodnocen. Otázka na závěr: Kdo bude hodnotit pana Postráneckého, politiky, ministry, policisty, soudce, prezidenta, Nebo jen u úředníků se předpokládá, že pracují špatně, proto je třeba je „hodnotit“?

Kolik asi zbytečných úřadů a úředníků musí živit poctivě pracující lidé i dnes. Politici vyrábějí nepotřebné zákony a vytvářejí tak „práci“ pro nové a nové úředníky, kteří skutečnou práci stěžují. Nemluvě o tom, že úředník si žije lépe než průměrný občan, tvořící svoji prací skutečné hodnoty. Jak dlouho to sytém vydrží než se zhroutí, nebo poctivě pracující lidé se vzbouří proti tomuto novodobému vykořisťovatelství, ve kterém byli mistři i komunisté? Jejich učni ve zkázonosném díle úspěšně pokračují dodnes.

 

Jan Šinágl, 10.11.2015

* * *

Politikům by měly vzrůst od ledna platy asi o sedm procent

Politikům by měly vzrůst od ledna platy zhruba o sedm procent. Například základní měsíční odměna poslance a senátora se zvýší podle výpočtu ČTK o 4300 korun na 65.700 korun hrubého. Prezident by měl brát od příštího roku 218.900 korun a ministři 125.300 korun měsíčně. Plat se jim zvýší o 14.300 a o 8200 korun. Stoupnou taky náhrady. Růst platů ústavních činitelů je dán zvýšením průměrného platu v nepodnikatelské sféře i příslušným zákonem, který zákonodárci schválili už loni. Politikům se zvednou platy víc než pracovníkům ve veřejném sektoru. Zaměstnanci veřejného sektoru, třeba policisté, hasiči, knihovníci a pracovníci v sociálních službách, si přilepšili z rozhodnutí vlády od listopadu o tři procenta. Stejný růst platí pro zaměstnance státních úřadů. Tarify učitelů stouply od nynějšího měsíce o 3,3 procenta a zdravotníci dostanou přidáno od ledna pět procent.

ČRo, 9.11.2015

  

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)