Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 07.05.2024 17:30
    Die Linke begrüßt es, es steckt sicher ein Stück Wahrheit in ...

    Read more...

     
  • 07.05.2024 17:27
    Levice vítá, kus pravdy v projevu jistě je. I pravda ...

    Read more...

     
  • 07.05.2024 11:20
    Důvod? Vždyť se to týkalo cikánů, Romů a Sintů. Ale hlavně ...

    Read more...

     
  • 07.05.2024 10:04
    No řekněte, není ten pán opravdu zábavnej? Nejdřív si hraje na ...

    Read more...

     
  • 07.05.2024 09:52
    I bez odstranění penisu může být muž úředně ženou a žena bez ...

    Read more...

     
  • 05.05.2024 16:44
    Je to prostě tak, ač se to mnohým nelíbí. Právní stát ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Tsunami – Bond v Česku – Slušnost za pandu – Plíživá rehabilitace

… Možná brzy začne jihomoravský hejtman Hašek stavět na hranici kraje plot, klid­ně na vlastní náklady. To by v tom byl čert; aby­chom z toho lidského stra­chu něco nevymlátili! … Fakt, že protimafiánský útvar zatýká ge­nerály rozvědky, věrohodnosti republice také nepřidá... Proti takovým koumákům se­belepší koor­dinátor nepo­může. Ani kdyby to byl James Bond zkřížený s matkou Terezou … Ten ostrov se jmenuje Tchaj-wan a Peking slíbí pandu vždy tomu, kdo uzná, že si ho komunistická Čína může vzít. Praha to za ty medvědy udělala.

Tsunami

Do Česka se valí další vlna uprchlíků. Jakápak vlna, přímo tsunami. Co na tom, že na největším vrcholu té minulé „vlny“ jsme tu měli jednotky tisíc běženců - které jsme stejně po ně­kolika týdnech držení v „detenci“ pustili dále do Německa. Je to podobné, jako když nás teď experti varují před „škodli­vou inkluzí“, která „rozvrátí čes­ké školství“. Přičemž dětí, které ještě nejsou ve školách hlavní­ho vzdělávacího proudu a záro­veň jsou schopny začlenění, je „pár“ - asi dvě na jednu každou školu. Tento prostý fakt nebrání věrozvěstům apokalypsy věštit zánik českého školství.

Stejné je to s bojem proti běžencům: žádné tu nemáme, ale pečlivě se připravujeme na tu nej­víc nemožnou variantu: migranti půjdou z Řecka přes Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko a Sloven­sko. Jako by Maďaři neměli jižní hranici už teď totálně „zašpérovanou“ ostnatým drátem!

Ne, o válečné běžence ani migranty za lepším tady nejde. Po dvouletém klidu se zase blíží volby. To ony způsobují vlnu skvělých nápadů, jimiž nás poli­tika zasypává. Uvidíme, jak se boj proti imaginárním uprchlí­kům vyplatí slovenskému šampionovi Robertu Ficovi. Jestli uspěje nad současná oče­kávání, musíme se i my připra­vit: bude hůř. Možná brzy začne jihomoravský hejtman Hašek stavět na hranici kraje plot, klid­ně na vlastní náklady. To by v tom byl čert; aby­chom z toho lidského stra­chu něco nevymlátili!

Petr Kamberský, Sloupek LN 2.3.2016

* * *

Bond v Cesku

Tři tajné služby jsou pro zemi, jako je Česko, do­cela velké sousto. Nikdy nebudeme globálním hráčem, proto jsou pro nás v mnohém důležitější dobré vztahy se spo­jenci než počet agentů. Kauza Fajád přitom ukázala, že dokážeme zároveň vyrobit průšvih, vše vykecat do novin i naštvat klíčového spojence. Jakákoli koordinace, která sice sníží utajení operací, ale i pravděpodobnost katastrof, je proto k užitku. Tato obecná teze nic neříká o tom, jaké moudro se nakonec v politic­kých hlavách urodí - detaily jsou zatím, hm, neveřejné.

Žádný systém nás však neuchrání před lidmi, kteří se roz­hodnou zničit pověst služeb zvenčí i zevnitř. Vzpomínáte na generála Karla Randáka? Býva­lého nejvyššího špiona, který se rozhodl, že nejvyšším dobrem světa je fotit premiéra a jeho nejbližší na dovolené a tyto fotky prodat novinám? Či vojenské zpravodajce, kteří považovali za povinnost šmírovat podváděnou manželku premiéra? Fakt, že protimafiánský útvar zatýká ge­nerály rozvědky, věrohodnosti republice také nepřidá...

Proti takovým koumákům se­belepší koor­dinátor nepo­může. Ani kdyby to byl James Bond zkřížený s matkou Terezou.

Petr Kamberský, Sloupek LN 29.2.2016

* * *

Slušnost za pandu

Pandy velké jsem viděl ně­kdy v devadesátých le­tech v berlínském zoo. Měly tam dvě, samec se jmeno­val Bao Bao, samice Yan Yan. Jejich jména stála na ceduli, kde se dále psalo, že se jedná o dar Čínské lidové republiky lidu Zá­padního Berlína a že je v roce 1978 přivezl (myslím, že jen toho samce, družka přibyla poz­ději) Chua Kuo-feng, který vedl několik let komunistickou stra­nu po Maově smrti. Byla to sou­část složitých diplomatických šachů stále ještě probíhající stu­dené války: Západ hrál svou hru, komunistická Čína svou, přičemž režim dělal na demokra­tickou část světa dojem tak zva­nou pandí diplomacií.

Ty pandy za to nemohly a zce­la jistě o tom, čemu posloužily, nevěděly. Zvířata to jsou oprav­du dojemná a, ehm, k zulíbání. Naštěstí je od projevů návštěv­nických emocí chránilo ple­xisklo, takže člověk nemohl více než zírat, jak tam sedí, zadní tla­py natažené dobrácky před sebe, zatímco přední neustále strkají do kulatých hlav výhonky bam­busu. Toho spořádají tolik, že se na to musí udělat zvláštní sklení­ky, ale kdo by litoval? Pohled na strakaté vegetariánské medvědy v nóbl kriminále, vše vyvažoval. Zíral jsem na ně také, nejspíš déle než třeba na antilopu kudu nebo pštrosa, pak mě to asi pře­stalo bavit. Pandy se zatím nepa­trně pohnuly a žvýkaly dál.

Jak známo, Praha učinila před pár dny krok k tomu, aby pohled na uvězněnou žvýkající pandu byl možný i v Praze. Podepsala partnerskou smlouvu s Pekin­gem, což je podle primátorky Krnáčové předpoklad k pandí přítomnosti. Panda si přijede sed­nout do Prahy, čímž Pražanům udělá velkou radost. Život s pan­dou bude veselejší a smyslupl­nější. Obyvatelstvo, které dopo­sud mohlo o pandách jen snít nebo se na ně jet podívat do bo­hatších měst, což si ale nemohl dovolit každý, si nyní zajede na pandu MHD. Panda trojská bude sedět, cpát do sebe bam­bus, pro který se postaví ten skle­ník, a dobrácky civět před sebe. Pandy se v zajetí dožívají i třice­ti let, takže je naděje, že se u ní vystřídají naši potomci, kterým by nemělo být utajeno, co za tu podívanou Praha obětovala.

Obětovala za to slušnost, kte­rou je zavázána jednomu sympa­tickému ostrovu, který sice pan­dy nemá, ale vždy se k Praze (a k téhle zemi) choval přátel­sky. Na rozdíl od pandí Číny ni­kdy nepropadl komunistickému moru, naopak se domohl pomě­rů, které patří k nejlepším na světě: pokud jde o kvalitu živo­ta a jeho důstojnost. Ten ostrov se jmenuje Tchaj-wan a Peking slíbí pandu vždy tomu, kdo uzná, že si ho komunistická Čína může vzít. Praha to za ty medvědy udělala.

Jiří Peňás, Okraje, LN 29.2.2016

* * *

J.Š.3.3.2016

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)