Vážené novinářky, vážení novináři, pokud jste otevřený dopis ministru zemědělství Marianu Jurečkovi nezískali z ČTK, které jsme ho poskytli jako první, přijměte jej prosím ještě jednou k vašemu využití. Budeme rádi, pokud ho zveřejníte, nebo třeba jeho část s tím, že nevynecháte všechny (7) teze, které uvádíme jako důvodné. …
… Rádi bychom vás vyzvali a požádali o to, abyste se osobně ve své nové funkci zasadil o prosazení českých potravin a nápojů ve stravovacích zařízeních ministerstva, případně i v dalších institucích, které ministerstvo zemědělství zřizuje a tedy financuje. Rovněž bychom vás rádi požádali, abyste o totéž požádal vaše kolegy ministry, kteří to samé mohou učinit na svých ministerstvech a stejně tak i v ostatních, ministerstvy zřizovaných institucích. Byli jsme nedávno na představení baletu Národního divadla a jediné, co bylo v galerijním bufetu české, z cca 50 položek, byly (možná) šunkové chlebíčky. Proč si myslíme, že by ve státních institucích měly být především české potraviny?
1) České potraviny chutnají a vypadají lépe. Plodiny z našeho regionu sesklízí v plné zralosti a náš organismus je na ně ideálně adaptován. Místní sezónní produkty nám proto chutnají lépe než podobné zahraniční, vypěstované v umělých podmínkách mimo sezónu.
2) České potraviny jsou bezpečnější a zdravější. Průzkumy prokázaly, že česká zelenina i ovoce jsou zdravou a zcela bezpečnou potravinou. Zelenina od českých producentů, zejména ze systému integrované produkce zeleniny, je velmi kvalitní, a zcela bezriziková z hlediska bezpečnosti potravin. Rovněž dlouhodobé testy např.
českých jablek ukazují jedny z nejnižších (prakticky nulových) reziduí chemických postřiků ve srovnání se zeměmi EU, ale i jinde ve světě.
3) České potraviny chrání krajinu. Podporou odbytu se může snížit motivace prodávat zemědělskou půdu pro zástavbu.
4) České potraviny podporují českou ekonomiku. Jak bylo prokázáno v několika studiích, např. české farmy přispívají do obecního rozpočtu na daních více, než vyčerpají na veřejných službách. U českých produktů je mnohem vyšší předpoklad, že zisky a daně zůstanou u nás, v ČR a že nebudou vyvezeny do zahraničí.
5) České potraviny jsou investicí do budoucnosti. Zakoupením místních produktů pomáháme udržovat sílu a charakter regionů a místa pro naše budoucí pokolení.
6) České potraviny prospívají životnímu prostředí. Dopravování potravin na dlouhé vzdálenosti zatěžuje životní prostředí vznikem tzv. uhlíkové stopy, dochází také k devastaci silnic a dálnic těžkou nákladní technikou.
7) Prosazováním českých potravin podporujeme přímo české výrobce (pěstitele, výrobce, chovatele), snižuje se tak kvóta nezaměstnanosti.
To vše platí samozřejmě za okolnosti, pokud na našem trhu existuje český výrobek, který může ten zahraniční nahradit. Je třeba mu před tím zahraničním dát šanci. Je tomu tak i v mnoha zemích Evropy, i těch, které jsou součástí EU. Rádi vám budeme rádci při výběru českých dodavatelů.
Jsme přesvědčeni, že Česká republika žije z výroby, a to především z průmyslové, řemeslné a potravinářské.
Dejme ji tedy šanci!
Jiří Sedláček
předseda Asociace farmářských tržišť České republiky
Šumavská 69/17
120 00 Praha 2
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
+420 774 453 153
Originál dopisu z 10.2.2014
* * *
Vážené novinářky, vážení novináři,
pokud jste otevřený dopis ministru zemědělství Marianu Jurečkovi nezískali z ČTK, které jsme ho poskytli jako první, přijměte jej prosím ještě jednou k vašemu využití. Budeme rádi, pokud ho zveřejníte, nebo třeba jeho část s tím, že nevynecháte všechny (7) teze, které uvádíme jako důvodné.
Děkuji a jsem s pozdravem!
Za Asociaci farmářských tržišť České republiky
Jiří Sedláček
předseda
13.2.2014
Read more...