Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 01.05.2024 10:43
    Chystá se velká prověrka všech vakcín, selhávají i ty na černý ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:38
    „Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:36
    Rozhodnutí Nejvyššího soudu Spojených států: Covid vakcíny ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:23
    Jenom nerozdělujme společnost kontraproduktiv ními činy a ...

    Read more...

     
  • 29.04.2024 08:32
    Hoří, má panenko! twitter.com/.../...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 14:51
    Dnes v OVM proběhla debata poslankyň Malé (Hnutí ANO) a ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Na začátku minulého primátorského období jsem poslal primátorovi Adámkovi svoje poznatky zaměstnance MěstNV ze 60. Let a nabídl mu metody, které zůstaly v používání od časů starostování Tomáše Bati. Nepotřeboval je. On měl svůj hříšný rozum.

Zkuste některých využít. Například hovory s občany, to byla praktické demokracie. Funkce Inspektora veřejného pořádku by byla – ve spojení s hovory s občany a s pracovnicemi města v obvodních kancelářích skvělým podnětem pro zlepšení demokracie v řízení města a skvělou metodou výběru kandidátů do každých voleb.

Když nás Pánbů obdařil mladým primátorem, řekněme si, že nás obdařil také úkolem: Nenaříkat, ale pomáhat mu. Vždyť nás tím také vystavil zkoušce: Obstojíme jako hnutí ve vedení města?

Jako člen MO, který před víc, než půlstoletím pracoval v komunistickém vedení města, mám jisté poznatky (nepracoval jsem jako člen KSČ, ale byl jsem zaměstnancem na odboru MH). Komunistické vedení bylo sice komunistické, ale udržely se tehdy některé praktické zkušenosti a metody, kterých naše nekomunistické vedení nedosahuje. Byla to zásluha baťovského vedení, jehož vedení města bylo na doraz praktické, takže nebylo potřeba vše vyměnit. Když jsem se pokusil nabídnout některé metody Adámkovi, samolibě mne odbyl, že oni to mají jinak. Například mají víc, než dvojnásobek zaměstnanců.

První „zvyk“, který byl ryze demokratický, byly Hovory s občany. Byly hojně navštěvované a řešily se ryze praktické záležitosti. A byly vyvrcholením systému demokratické správy města. Teď to bude třeba pojat trochu jinak. Tehdy hrálo velkou roli, že byly Domovní správy, které sloužily nájemníkům v městských bytech, (jsoucích v majetku města) a tak zařizovaly odstranění závad, nahlášených nájemníky a inspektorem VP. (Praktický příklad vám přednesu – byl jsem též nájemníkem.)

Dalším velmi praktickým prvkem demokratické správy byl inspektor veřejného pořádku. Chodil po městě, a kde viděl co k odstranění, zřízení, či opravě, zapisoval do deníku a dojda do své kanceláře, volal přímo městským podnikům a uložil jim jak co napravit. (Městské podniky: Služby města, Opravářský podnik, Oděvní podnik, Technické služby, Stavební podnik, Drobné opravy a služby, atd). Ty provedly veškeré inspektorovy úkoly. Ten měl i pravomoc udělovat pokuty. Například za najetí náklaďákem na chodník řidič namístě zaplatil stovku. (To je dnes tisícovka!) A příklad domovní správy: požádal jsem o dovolení udělat si (v nájemním bytě) ústřední topení a vyhloubit pro ten účel další sklep pod bytem. Dostal jsem nejenom povolení. Ale veškerý potřebný materiál, i na zateplení stropu, i odvoz hlíny, atd. Dodal jsem jenom práci. Tehdy byly byty ve správě města.

Tak to jenom tak na ukázku těch poměrů.

Co by se dalo uplatnit v dnešních poměrech

1. Město je rozděleno do obvodů. Mohlo by se podle těchto obvodů rozdělit i na volební obvody. Každá správkyně či správce obvodu (třeba může spravovat několik takových městských obvodů), si každý svůj naplánovaný den obvod obejde a postará se přes radnici o odstranění nepřístojností. Pak bude mít jeden či dva dny v týdnu několik hodin úřadování – přijímání návrhů, žádostí atd. Co může, vyřeší sama, co ne, předá svému vedoucímu odboru. Ten jí ohlásí, co s tím udělal, například.

2. Protože bude mít volební obvod či obvody, naplánuje si například čtvrtletní nebo volební Hovory s občany, (občané dávají permanentně návrhy) a s radnicí naplánuje účast vedoucích odborů městské správy, a případně poslance. K volebním Hovorům pozve přes radnici i vážné kandidáty, i primátora a j.

3. Na Hovorech s občany i z jiných iniciativ, i své vlastní, si vedoucí odborů pozjišťují požadavky občanů, a zde je pak řeší.

4. Ujasnit si jaká je a jaká má být situace s VaKem. VaK je jedna ze služeb města a pro město. Nesmí hospodařit se ziskem. Veškeré přebytky VaKu se investují do potřeb vodního hospodářství. Nesmí být akciovou společností, a to žádné zařízení města. Všechny rozdíly v ročním hospodaření městských podniků jsou zdrojem financování městských podniků. Je možné, a já v to doufám, že až to prosadí soudy, potrestají ty, kdo tento systém zavedli a pomáhají jej udržovat falešnými akcemi a lživým vyjadřováním se.

Způsob hospodaření s Veolií je zločin. Proto nedostává město žádné dotace z EU. Ta města, která s Veolií nepaktují, dotace dostávají. Nevykazování zisku je zákonem. (Zákon o Akciových společnostech). A žádné placené komise u zařízení městských služeb. Vyzval jsem pana Faltýnka k odstoupení,  a on věděl, proč s tím musí skončit. Mene Tekel!

 

16.2.2019 Vrbík

* * *

Tomáš Baťa st. a jeho nevlastní bratr Jan A.Baťa dobře věděli, jak je důležitá aktivní občanská společnost a její účast na věcí veřejných. Porovnejme to s dnešním stavem, kdy společenský život na venkově i ve městech prakticky zanikl a nemanipulovatelná lidská komunikace se přesunula na digitální „úroveň“, kdy manipulace s obyvateli je snadná. Nabízí se srovnání procesu s úbytkem flóry a fauny. Např. koroptví byly ve 30.letech miliony, dnes jsou jich jen řádově tisíce párů. Dříve byly louky a pole plná života, zpěvu, dnes zmkly a zvířata mizí či zcela vymizela. Člověk také potupně zmlká a bude dalším na řadě, kterého bude příroda trestat, pokud nezmoudří a nezačne se chovat normálně, tzn. používat zdravý rozum, život skutečně žít a neomezovat ho na pouhý bezduchý konzum, vedoucí do prázdnoty a osamění. Ten má být základem plnohodnotného života, ne jeho jediným cílem, ohrožující nakonec každého. Příroda a její staleté zákony si vždy poradila s tím, kdo se jí pokusil ohrozit. Je to trvalou výzvou k aktivní činnosti každému z nás.

 

Jan Šinágl, 20.2.2019  

* * *

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.80 (5 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)