Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Tomek Vladivoj

Soud poslal bývalého důstojníka StB na 5,5 roku do vězení, jeho nadřízený dostal podmínku – odvolali se. Další roky odvolávání se s rezervou, že se prohlásí za „dementní“ a vyhnou se trestu jako "dementní" Štrougal. J.Š.

***

Pochopil, že komunismus se s názorovými protivníky nepáře, a tak ho chtěl zastavit. Ve čtvrtek 10. prosince byl Den lidských práv – připomeňme si tedy skauta Vladivoje Tomka, posledního politického vězně, jehož nechali bolševici popravit. Oběšen byl před šedesáti lety.

Na vnitřním betonovém dvorku pražské pankrácké věznice už čekají soudce František Stýblo, prokurátor František Kraus, lékař Miroslav Šlik, náčelník věznice Jaroslav Kolář a kat. Do poledne zbývá patnáct dvacet minut a na místo popravy přivádějí dozorci sedmadvacetiletého mladíka. Soudce mu přečte rozsudek, sdělí mu, že jeho žádost o milost byla zamítnuta, a pak pokyne katovi, ať ho oběsí. 

„Soudce nařídil výkon trestu v 11.50 hod., mistr popravčí hlásil, že trest byl vykonán v 11.55, a lékař prohlásil, že smrt nastala u odsouzeného v 12.05,“ stojí v protokolu o popravě Vladivoje Tomka ze čtvrtka 17. listopadu 1960. Jeho popel byl uložen (nebo rozprášen) na neznámém místě. 

17. listopadu vraždili nejen nacisté, ale i komunisté

Pekelný stroj

Hned po bolševickém puči v únoru 1948 měl skaut a student prestižního La Guardiova gymnázia na pražské Letné Vladivoj Tomek jasno – s novým režimem bude mít rozhodně problémy. A když v roce 1950 začaly vykonstruované procesy a popravy odpůrců komunistického režimu, začal se on i skupina jeho kamarádů radikalizovat. 

Od rozšiřování protikomunistických letáků a karikatur tehdejších mocipánů se postupně dostali k plánování diverzních akcí, na které si začali shánět zbraně. „Podle obžaloby komunistického prokurátora tito mladí lidé uvažovali ,o vyhození železničního viaduktu v Praze 7, zapálení provizorního dřevěného mostu přes Vltavu… plánovali útok proti okresnímu sekretariátu KSČ v Praze 7, který měl být proveden pomocí pekelného stroje, jehož výroba se jim však nezdařila‘,“ píše se v knize Neučesané vzpomínky Vladimíra Bystrova (publicista Vladimír Bystrov byl bratrancem Vladivoje Tomka). 

Vypálená klubovna

Tomkova skupina se začala formovat v době, kdy chlapci ještě nebyli zletilí a komunisté, kteří se dostali k moci, jim bořili jejich milovaný svět – českou skautskou organizaci Junák, již měl postupně nahradit Svaz socialistické mládeže a Pionýr. „Na Letné se potkávali cestou z junáckých kluboven, jedna byla u Císařského mlýna a další v Dejvicích, než jim je komunisté zrušili. Klubovnu 4. oddílu Junáka v bývalé dřevěné mlékárně na kraji Letenských sadů dokonce horliví svazáci jedné noci vypálili,“ připomínají Neučesané vzpomínky

Tam se – podle vyšetřovatelů StB – ze spolužáků stala skupina, jejímž cílem bylo, přispět aktivní nepřátelskou činností ke zvratu lidově demokratického zřízení, v jehož neudržitelnost slepě věřili‘.“ 

Přestřelka na Stalinově třídě

První – a vlastně i poslední – ostrá odbojová akce se odehrála v prosinci 1952, kdy devatenáctiletý Tomek (narodil se 9. června 1933) s třemi kamarády obstoupili na Vinohradské – tehdy Stalinově – třídě čtyři vojáky, jimž chtěli sebrat samopaly. Akce se ale zvrtla v dramatickou přestřelku na otevřené scéně, během níž byly vypáleny z různých zbraní bezmála dvě stovky nábojů a která skončila smrtí jednoho a těžkým zraněním druhého vojáka. Odbojáři však byli pozatýkání až o sedm let později, v prosinci 1959, a obžalováni z velezrady, vraždy a podobně. 

Tomkovi kamarádi dostali tresty od 2,5 do 25 let vězení, on jakožto mozek skupiny si vykoledoval provaz. Na pamětní desce v ulici Dukelských hrdinů v Praze 7 stojí napsáno: „V tomto domě žil Vladivoj Tomek, poslední popravený komunistickou justicí z politických důvodů.“

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/poprava-vladivoj-tomek-komunismus.A201216_131127_domaci_lsv

P.S.

Skuteční hrdinové, kteří se postavili zločinnému režimu, stejně jako odbojová skupina bratří Mašínů. Také příkladné vzory potřebuje mládež. Dodnes o těchto hrdinech nebyl natočen celovečerní film. Důkaz, že ten kdo zemi ovládá o takové hrdiny nestojí. Nedivme se potom, že v ohrožení země nebude nikoho, kdo by bojoval, zato dost těch, kteří budou poslouchat.

Triner Julius Tocnik 27.12.2020Dnes jsem šel kolem rodinného domku legionáře Juliuse Trinera v Točníku (naproti známé restauraci „Hostinec u Krále Václava IV.) Kolik by se dnes asi našlo krajanů, takto se obětovat pro rodnou vlast?Deda Sinagl Josef italsky legionar

Vzpomínám si, jak po mém příchodu do Švýcarska mi Švýcaři v práci říkali, jak byli připraveni přijít Československu na pomoc, pokud by přišel rozkaz. Po roce 1968 přijalo Švýcarsko postupně cca 18.000 Čechoslováků. Kolik z nich by asi bylo ochotno pomoci Švýcarsku, kdyby byla situace obrácená? 

Můj děda Josef Šinágl, byl italský legionář, bojoval za stejné hodnoty s ostatními legionáři, jako Vladivoj Tomek.

Vše je o výchově, vzdělání a osobním příkladu. Proto znají švýcarské děti své slavné hrdiny, zatímco české nemají a neznají žádné, vyjma těch z počítačových her…

 

Jan Šinágl, 27.12.2020

***

PČR Beroun obdržela mé TO na poslance KSČM Stanislava Grospiče - k „prověření?!

Umírám jako voják v poli…“ Generála Heliodora Píku zatkli komunisté v nemocnici…

Křišťálový fantom: Na 400.000 Čechů a Slováků bylo v letech 1948 až 1989 uvězněno. Veřejně se za zločiny komunismu omluvila jen Galina Vašová…

***

Zemanovo Vánoční poselství - o Vánocích a jejich poselství ani slovo...

ČR na svátky Vánoc opět „nezklamala“…

Česká televize se zřejmě snaží odstranit předsudky většinové populace

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.67 (6 Votes)
Share

Komentáře   

-4 #3 Jan Šinagl 2021-01-02 12:11
Zdravím a přeji do roku 2021 zdraví a pohodu.

Zažili jsme špinavou práci bolševiků v roce 1954. Můj otec byl pro ně nepohodlnou osobou a tak na něho poslali “volavku”, tajemníka od soudu s novinami vydávanými “zrádnou emigrací” v Anglii. Otec si je prohlédl a byl na světě jeden bod obžaloby. Druhý bod byl, že tajemník si na stole prohlédl doklad o hospodaření ONV, který byl určený k vyvěšení na úřední desku. Výsledek byl soud a 4 roky vězení.

V listopadu si soudruzi pozvali matku na MNV a oznámili ji, že do týdne se musíme vystěhovat z bytu...Byt byl určen pro nového tajemníka OV KSČ, povoláním řidiče sanity ve Dvoře Králové...

Tajemník ze soudu dostal později za vykonanou “práci” pro stranu asi 12 roků vězení....

Tajemník OV KSČ mě již v roce 1968 zdravil jako skladník ve Stavivech.....

Dodnes ta bolševická špína sedí v Parlamentu !!!
J. Kos
-4 #2 Jan Šinagl 2020-12-29 15:47
Pan Čižinský se ještě vyjadřoval vhodně, v té době. Dnes je to o něčem jiném.
KM
-5 #1 Jan Šinagl 2020-12-29 13:39
Dobrý den pane Šinágle,

tento případ jsme s panem Mrzílkem pomáhali panu Bystrovovi šířit na veřejnosti. Já, v té době radní MČ Praha 7, jsem předložil v Radě MČ Praha 7 návrh na umístění pamětní desky na dům Dukelských hrdinů 15, odkud byl Vladivoj odvlečen. Rada (většinovou převahu v Radě měla místní ODS - já jsem byl jedním ze dvou členů DeU ) však můj návrh zamítla. Desku jsem proto nechal vyrobit a umístit na vlastní náklady, navzdory nenávistným projevům místních komunistů a štvavých článků proti mojí osobě v Haló novinách. Ty tehdy vedly k několika výhružným anonymním telefonátům a korespondenčním lístkům bez odesilatele, doručeným na mojí tehdejší adresu.

V den odhalení 17. listopadu 2001 jsem byl velice nemocen a požádal jsem proto mého kolegu z DeU pana Mrzílka o zastoupení.

Více zde: www.tvpraha7.cz/.../

S pozdravem
Ari Lieberman

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)