Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 02.05.2024 19:20
    Akce utahování šroubů! Jinak k Vašemu článku Slopné. Je potřeba ...

    Read more...

     
  • 02.05.2024 08:33
    Nastala doba justičního temna. Justici ovládají z 90% psychopati ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:43
    Chystá se velká prověrka všech vakcín, selhávají i ty na černý ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:38
    „Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:36
    Rozhodnutí Nejvyššího soudu Spojených států: Covid vakcíny ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:23
    Jenom nerozdělujme společnost kontraproduktiv ními činy a ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Povídka Jiřího Suchého odehrávající se v čase dovolených.

– Blbče, pravila paní Vávrová svému muži. – Koukej se trochu kolem sebe! Jinak jsme mohli zůstat doma. Pan Vávra pozvedl hlavu dosud svěšenou a pomyslel si: Má pravdu, Božka. Koukám do země, a ta je stejná jako u nás. A kupole mi unikají. Například támdle. Chrám svatého… chrám nějakého svatého a mně by málem unikl.

A pan Vávra se zakousl pohledem do chrámu a hltal jeho architekturu, aniž tušil, zda je gotická či barokní. Ale paní Vávrová spokojena nebyla.

– Koukáš po chrámech a tu ženskou jsi neviděl. – Jakou ženskou?

– Tu vymóděnou!

Panu Vávrovi přišlo líto, že propásl vymóděnou ženskou, a napříště si slíbil sledovat nejen chrámy, ale i ženské.

– Koukáš se pořád po ženských, namítla paní Vávrová. – Počkej, jak to doma schytáš!

Tehdy vzklíčila v panu Vávrovi myšlenka na emigraci. Ztratit se v Praze! Nevrátit se do maloměstských poměrů! Využít historického rázu města, jeho spletitých uliček, nesčetných výklenků a loubí! Ale co potom? Potom si najít počestné zaměstnání, ale před tím ještě strávit nepočestnou noc, o jaké jednou četl. Noc plnou hýření, šampaňského, žen a tance.

Představa dosud nepoznaných rozkoší a neustálé hudrování paní Vávrové vydaly své plody: mysl pana Vávry se začala zanášet konkrétním problémem, jak připravit svou ženu o své úspory. Přechovávala je v kabelce, aby je pan Vávra neztratil. Částka, kterou si vzali na výlet do Prahy, určitě by postačila na jeden bujný večer, uvažoval pan Vávra, vycházeje z nesprávného předpokladu, že láhev šampaňského nemůže stát víc než dvanáct korun.

– Děvčeti dám pětadvacetikorunu. To je až dost, když uvážíme, že po ní nechci práci, nýbrž aby se oddávala rozkoši. A číšníkovi nechám korunu zpropitného, aby viděl, že nejsem škrob! Teď jde jen o to, jak nenápadně dostat z Božky peníze. No jak: nejspíš si o ně řeknu. A když se Božka bude ptát, na co potřebuju peníze, tak zařvu, že je to moje věc! Jsou to přece moje úspory! Pan Vávra se odhodlal. Přistoupil k ženě a zašveholil: – Boženko! Boženka se otočila a její pohled způsobil, že se panu Vávrovi sevřelo hrdlo, takže jen s vypětím všech sil pravil: – Už nic. Jeho smělé plány skončily a dostavil se pocit blažené úlevy.

http://www.kulturni-noviny.cz/nezavisle-vydavatelske-a-medialni-druzstvo/archiv/online/2015/29-2015/poctenicko-pan-vavra-se-rozhodl

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)