Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 01.05.2024 10:43
    Chystá se velká prověrka všech vakcín, selhávají i ty na černý ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:38
    „Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:36
    Rozhodnutí Nejvyššího soudu Spojených států: Covid vakcíny ...

    Read more...

     
  • 01.05.2024 10:23
    Jenom nerozdělujme společnost kontraproduktiv ními činy a ...

    Read more...

     
  • 29.04.2024 08:32
    Hoří, má panenko! twitter.com/.../...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 14:51
    Dnes v OVM proběhla debata poslankyň Malé (Hnutí ANO) a ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

TK_Praha_Seebacher_231111Na webu ČTK se se zpožděním objevila pouze tato informace. Poněkud málo na to, že se jednalo o setkání premiérů, kdy bavorský ministerský předseda stojí v čele hospodářsky nejsilnější země SRN, tedy našeho nejvýznamnějšího hospodářského partnera. Přináším základní informace, které se v této šíři asi těžko kde ve veřejnoprávních médii ČR objeví. TK se uskutečnila v Kramářově vile dne 23.11.2011, měla začít v 18:40 hod. Začala se zpožděním 15 minut. Jako při poslední TK 20.11.2010 na Úřadě vlády ČR, se jí v drtivé většině zúčastnili jen zástupci německých médií, byť lze konstatovat positivní posun v četnosti zástupců českých médií. Fotogalerie z TK o tom vypovídá více než přesvědčivě, stejně jako množství automobilů, zaparkovaných před Kramářovou vilou, s německou poznávací značkou.

 

Zvukový záznam celé TK byl v podstatě nezajímavý až na dotaz zástupce bavorského rozhlasu, zda byla projednávána i otázka Sudetských Němců. Na téma této stále živé problematiky jsem se chtěl také zeptat. Nedostal jsem možnost, přesto, že jsem se hlásil mezi prvními a hlásil stále. Později mi jeden německý žurnalista sdělil, že povoleny byly jen čtyři dotazy – dva pro českou stranu (ČRo a ČTK) a dva pro německou. Přítomnost  oficiálního představitele Sudetských Němců jsem nezaznamenal. Škoda, také bych jim rád položil pár otázek, např. pročvedoucí sudetoněmecké kanceláře v Praze pan Petr Barton, odmítá opakovaně setkání se mnou za účelem navázání spolupráce či pomoci, v panickém strachu pokládá telefony či mně zavírá dveře před nosem – jako představiteli našeho občanského sdružení, které se touto problematikou zabývá a jehož cílem je přispět k pravdě o naší minulosti.

TK_Seebacher_media_231111Potěšilo mne, že si mne bavorský ministerský předseda pan Horst Seebacher z poslední TK na Úřadě vlády zapamatoval (ostatně kdo by zapomněl po tak nezávislém dotazu). Bylo mi ctí jej opět pozdravit a předat mu obálku s dokumenty a prospekty, týkající se této problematiky. Ochotně ji přijal. V krátkém rozhovoru po skončení TK, jsem mu připomněl, že se v EP bude konat konference o vyhnání Maďarů z Československa a že premiér Petr Nečas nemá pravdu, když hovoří, že otázka Sudetských Němců je už jen otázkou historiků a ne politiků. Stejnou obálku jsem premiéru Nečasovi nestihl předat. Dostala ji jedna bavorská, mladá novinářka – určitě lepší adresa. Ostatně na TK na Úřadě vlády jsem tak 20.11.2010 učil též. Tam jsem měl možnost ji premiérovi Nečasovi předat, odmítl ji přijmout, na rozdíl od bavorského premiéra…?! Samozřejmě jsem měl dokumenty a prospekty i pro německá média. Nikdo neodmítl. Škoda, že se nedostalo na všechny zájemce.

Bavorský ministerský předseda Horst Seehofer, dnes jako první z významných německých politiků v poválečné době, uctil památku nevinných obětí českých Němců na mostě Edvarda Beneše v Ústí nad Labem. Z tohoto mostu, nesoucí výstižné jméno, byli shazováni nevinné oběti včetně maminek z dětskými kočárky a poté z břehů ještě po těchto nevinných obyvatelích města, bylo „hrdinně“ stříleno. Čest památce těchto obětí nejnižšího lidského pudu.

Horst Seehofer: „Máme povinnost nás a naše děti vést tak, aby se něco podobného už nikdy, nikdy, nikdy neopakovalo.“

Jak by zněl můj dotaz? Reagoval bych na sdělení premiéra Nečase, že „…otázka Sudetských Němců už není otázkou pro politiky, ale jen pro historiky.“ Připomněl bych mu, že 30.11.2011 bude otázka vyhnání Maďarů z Československa předmětem jednání EP v Bruselu a položil mu i následující otázku: „Pane premiére, jaký osobní názor máte jako premiér ČR na Benešovy dekrety, které jsou stále součástí právního řádu naší země, členské země demokratické EU, a kterými se stále řídí soudy ČR? I po 65 letech je tak s jejich pomocí pokračováo v šíření bezpráví v naší zemi. Považujete za normální, aby stát s pomocí těchto dekretů, zabavil veškerý majetek, více jak 3.000.000 našich bývalých spoluobčanů, bez náhrady a navíc aby tyto dekrety, které nelze nazvat jinak než zločinnými, amnestovaly vrahy a zločince, kteří se dopustili zločinů proti lidskosti na drtivé většině nevinných a jejichž jediná „vina“, které se dopustili spočívala v tom, že mimo českého jazyka ovládali i německý jazyk? Podle nezávislých zahraničních historiků, počet obětí mezi vyhnanci dosáhl 170.000 obětí, mezi nimi nejen mužů, ale také žen, dětí a dokonce i kojenců. To vše se událo v době míru na potomcích obyvatel naší země, kteří do ní přišli na pozvání českých knížat a králů, první už v 8.století, aby naši krajinu a zemi zvelebili. Což také ve vrchovaté míře dokázali. Myslíte si, že na základě nevyrovnání se s naší nedávnou minulostí je možné budovat smysluplnou budoucnost tak jak o ní právě hovoříte? Nemyslíte si, že i Česká republika dnes doplácí na chybějící „Norimberský“ proces, který by se řádně a po právu vyrovnal se zločiny proti lidskosti? Vede to potom k následkům, se kterými jste se dnes nucen vypořádat i Vy, kdy se naše země po roce 1989 opětovně nevyrovnala se zločiny totalitního systému a jejichž výsledkem je dnes neuvěřitelně vysoká míra korupce, kolaps morálky, kultury a ekonomiky. Jaké konkrétní kroky míníte z titulu Vaší funkce a moci podniknout pro nápravu tohoto nadále neudržitelného stavu – i v zájmu Vámi v projevu naznačené spolupráce se SRN a její úspěšné realizace? Bez skutečného vyrovnání se s naší zločinnou minulostí bude i nadále dobrá spolupráce obou zemí ohrožována a bráněno tak vývoji dobrých sousedních vztahů. Jsou nepochybně v zájmu všech slušných občanů obou zemí. Děkuji Vám.“

 

Jan Šinágl, 24.11.2011

Útěk a vyhnání sudetských Němců v číslech:

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

-2 #39 Jan Šinagl 2011-12-03 15:46
+5 #38 Belmondo 2011-12-03 15:21
Cituji Jan Šinagl:
Nepovažuji za prioritní s jakou národností žiji, ale s jak slušnými lidmi. Podívejte se na tu dnešní spoušť na území, kde dříve žili čeští Němci, kteří produkovali až 50% bohatství země. Nepochybuji, že by při jejich počtu připustili stav, ke kterému jsme dnes dospěli, kdyby ve svém staletém domově mohli zůstat. I proto museli být vyhnáni. Nemyslím si, že by dnes většina lidí dala přednost žít jen mezi Čechy a Moravany v tomto stavu, ve kterém se dnes země nachází, před soužitím s lidmi, kteří by tento mravní, ekonomický a kulturní propad nedopustili. Obávám se, a dějiny nám k tomu dávají příkladů více než dost, že Češi si při své povaze a založení, neumějí sami vládnout a že naopak jim vyhovovalo, když vedení země se ujali ti, co k tomu měli větší předpoklady – viz. např. Rakousko-Uhersko. František Palacký před tím varoval a dnešní stav země mu dává plně za pravdu. J.Š.


Otázka vystěhování jednoho národa z oblasti Sudet byla vyřčena již Arthurem Londmannem von Auen v knize vydané v Lipsku pod pseudonymem Arthur Weitbiick: Die tschechoslowaki sche Frage. Chtěl vysídlit Čechy z Čech na území západně od Rýna a Čechy z Moravy do východního Puska. Vysídlovací plán pak pronesl Hitler v roce 1932 v Mnichově, kde hovořil o vytvoření 80 či 100 milionů Němců osídlujících homogení území atd.atd...."Čes kou pánev a Moravu a východní regiony na hranici Německa osídlíme německými sedláky, Čechy vysídlíme na Sibiř nebo do oblasti Volyně. Češi musí opustit střední Evropu. Dokud tady budou, budou tvořit husitskoagitačn í blok...." Ano byli to i Sudetští němci, kteří s politikou Hitlera souhlasili a fanaticky ho vítali při obsazování NAŠEHO pohraničí, o Protektorátu již vůbec nemluvím. Takže když hovoříme o poválečném vysídlení ze Sudet, tak nesmíme zapomínat a hovořit také o tom co tomu předcházelo.
-1 #37 Jan Šinagl 2011-12-01 20:39
Nepovažuji za prioritní s jakou národností žiji, ale s jak slušnými lidmi. Podívejte se na tu dnešní spoušť na území, kde dříve žili čeští Němci, kteří produkovali až 50% bohatství země. Nepochybuji, že by při jejich počtu připustili stav, ke kterému jsme dnes dospěli, kdyby ve svém staletém domově mohli zůstat. I proto museli být vyhnáni. Nemyslím si, že by dnes většina lidí dala přednost žít jen mezi Čechy a Moravany v tomto stavu, ve kterém se dnes země nachází, před soužitím s lidmi, kteří by tento mravní, ekonomický a kulturní propad nedopustili. Obávám se, a dějiny nám k tomu dávají příkladů více než dost, že Češi si při své povaze a založení, neumějí sami vládnout a že naopak jim vyhovovalo, když vedení země se ujali ti, co k tomu měli větší předpoklady – viz. např. Rakousko-Uhersk o. František Palacký před tím varoval a dnešní stav země mu dává plně za pravdu. J.Š.
+2 #36 Tom 2011-12-01 20:11
Cituji embé:
Tome, Tys mě fakt rozesmál. Němci prý přišli "až" v osmém století, takže jim nepřísluší kolektivní práva obyvatel. O.K., takhle můžeme klidně konstatovat, že Češi a Slováci ( staří Slované ) jsou dodnes prachsprostými okupanty keltského území. Oni totiž přivandrovali z výchdu a bez okolků tuto zem zabrali....


Tak jsem tě rozesmál.No fajn.
Kelty bych sem netahal,ti už totiž na tomto území nebyli když Slované přišli.
Pokud si skutečně myslíš že území které nám Sudetští Němci po roce 1938 zabrali a nás z něho vyhnali jim po právu patří,tak už není o čem diskutovat.
+1 #35 Belmondo 2011-12-01 18:58
Cituji embé:
Milý Belmondo, pravdu díš. A "legrace" je, že se naši němečtí spoluobčané v roce 1918 zcela právem odvolávali na Wilsona. Atˇuž se nám to líbí či ne, jejich snahy o "sudetskou" autonomii nebyly o nic méně legitimní než emancipační snahy otců československé samostatnosti.


Potom by ale muselo být popřeno právo a snahy předcházejících generací, které se stavěly proti Rakousko-Uhersk é monarchii a snažili se dlouhá desetiletí až staletí o obrodu našeho národa.
Myslím, že Velkoněmecká říše by stejně své požadavky vůči národům střední Evropy prosadila a my bychom dnes patřili k německému národu. S tím já nemohu nikdy souhlasit. !
0 #34 embé 2011-12-01 18:28
Milý Belmondo, pravdu díš. A "legrace" je, že se naši němečtí spoluobčané v roce 1918 zcela právem odvolávali na Wilsona. Atˇuž se nám to líbí či ne, jejich snahy o "sudetskou" autonomii nebyly o nic méně legitimní než emancipační snahy otců československé samostatnosti.
-1 #33 embé 2011-12-01 18:24
Tome, Tys mě fakt rozesmál. Němci prý přišli "až" v osmém století, takže jim nepřísluší kolektivní práva obyvatel. O.K., takhle můžeme klidně konstatovat, že Češi a Slováci ( staří Slované ) jsou dodnes prachsprostými okupanty keltského území. Oni totiž přivandrovali z výchdu a bez okolků tuto zem zabrali....
0 #32 Belmondo 2011-12-01 18:02
[quote name="Tom"]]
Autonomní uspořádání zemí Rakousko-Uhersk é monarchie bylo jedním z bodů Pařížské konference, která rozhodla o poválečném uspořádání Evropy, válečných reparcích atd. Autorem známých 14 bodu byl prezident USA Wilson. I mladý 24 letý student Edvard Beneš v roce 1908 ještě uvádí ve své rigorozní práci, že národy Čechů a Němců musí být odděleny v autonomii. Po vzniku republiky na nátlak domácího odboje a požadavků českých Němců o připojení jejich autonomní oblasti k Rakousku, bylo autonomní uspořádání republiky Národní radou odmítnuto. Výsledkem bylo stažení USA z evropské politiky a americký senát neratifikoval Versaillskou smlouvu.
Do roku 1935 neměli Němci valný zájem o připojení k Říši, ovšem po příchodu Hitlera a jeho zbrojní politiky, která dala lidem práci v celosvětové krizi, začali tuto politiku podporovat. Chtěli připojení Sudet k Říši, nakonec jim to bylo po válce umožněno a oni mohli do Německa odejtí. Bohužel si nemohli vybrat zónu - zda východní nebo západní. Ti co šli do západní zóny se historicky dožili lepších časů než ti, co odešlí do komunistické východní zóny.
+2 #31 Belmondo 2011-12-01 17:34
Cituji Jan Šinagl:
Pane "Belmondo", o návštěvě Lidic a Terezína se tisk zmiňoval bohatě i o odsouzeníhodných zločinech na těchto místech spáchaných, dost podrobně. O Ústí nad Labem jen sporadicky a už vůbec ne o stejných, ne-li horších zvěrstvech na mostě Edvarda Beneše. Je smutné, že o zločinech fašismu a nacismu se hovoří stále, SRN se neustále omlouvá a ČR si neustále nechce přiznat a omluvit se za neskutečné, masové masakry v době míru po skončení II.světové války, ještě před Benešovými dekrety. Pro změnu Vám doporučuji knihu Tomáše Krystlíka „Zamlčené dějiny“ I.+II.díl. J.Š.

Obě knihy pana Krystlíka mám již postudované včetně jeho připravovaného dalšího vydání, které jsem dostal e-mailem přímo od autora.
Pan Krystlík je výborný novinář, který dovede ve svých článcích a jejich shrnutích ve výše uvedených knihách uhodit věci jak se říká "na hlavičku". Pan Krystlík vybral celou řadu zajimavých a kontraverzních dějů z historie Československa, kde vrcholem je především sudetoněmecká otázka. Jeho práce vyvolala mnoho kontraverzních diskuzí, které je možné vygooglovat i na netu. V rejstříku knih, z kterých čerpal, je možné najít především práce německých autorů, a proto knihy vypadají tak, jak vypadají. Pan Krystlík se do České republiky s rádiem Svobodná evropa nevrátil a jasně se postavil na stranu občanů, kteří odešli z republiky a to dobrovolně nebo nuceně. Vy jste se do republiky vrátil, postavil jste se komunistickému hnutí, zacož Vám patří dík. Ovšem v sudetoněmecké otázce s Vámi nemohu plně souhlasit, přestože pocházím ze sudetoněmecké rodiny, takže situaci velice důkladně znám a majetek nám také byl zkonfiskován, jsem ročník 1940. Naše rodina a mnoho rodin mých přátel a spolužáků bylo poškozeno 2. světovou válkou, řada známých zahynula v koncentrácích, osobně jsem prožil nálety a boje v posledních dnech války. To všechno přinesl Hitler se svou partají a nohsledy, mezi které bohužel patřila i řada sudetských Němců.
0 #30 Tom 2011-12-01 16:00
Cituji embé:
Tome, německy hovořící českoslovenští občané měli sice práva občanská, nikoliv však práva kolektivní, která měla početně stejně silná skupina Slováků. Kdyby Československo mělo stejně osvícené státoprávní uspořádání jako například Švýcarská konfederace, pak si mohlo mnohé ušetřit. Aspoň mi dosud nejsou známy žádné separatistické tendence italsky, francouzsky či německy mluvících Švýcarů. Když uděláš z části obyvatel lidi druhé kategorie, pak se nemusíš divit, že zrovna láskou ke své vlasti, která jim byla určena Trianonem, neoplývají. Jsem přesvědčen o tom, že takové "švýcarské" uspořádání by z nich naopak vytvořilo hradbu proti nacismu.


O tom co jsou to občané druhé kategorie bychom tu mohli vést nekonečné diskuze a nikam by to nevedlo.
Podle mého názoru byli Němci národnostní menšinou proto,že na naše území přišli až v 8.století.Kdežt o Češi a Slováci tu byli mnohem dříve a je to tudíž jejich území.V tom je podle mne rozdíl mezi tehdejším Československem a Švýcarskem.A jak jsem už napsal,měli u nás takové výsady,že se jako občané druhé kategorie určitě nemuseli cítit.Mimochode m prý Masaryk i o Československu jako o středoevropském Švýcarsku uvažoval.
Pokud jde o názor že by švýcarské uspořádání bylo hradbou proti Nacismu.No,nebe ru vám na ten názor právo,já osobně tomu moc nevěřím.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)