Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Andel MS foto 221215Dovoluji si vám k Vánocům věnovat vzpomínku na neuvěřitelně schopného, čestného,Andel MS AR 221215 pracovitého člověka, s renesančním rozměrem myšlení, konání a skutečného vlastence, na kterého jeho rodná země hanebně zapoměla. Jeho život vydal za stovky životů. Takových lidí nebude mít žádná země na světě nikdy dost. Právě jsem si knihu MOJE STOLETÍ přečetl a podíval na tři nádherná videa k ní přiložená - zámečník, elektrotechnik, elektroinženýr, po válce studium práv, antimarxista a antikomunista, dle vlastních slov. Budu se ke knize vracet i na těchto stránkách. Je svědectvím doby a hlavně o nás.

… Mám na to zvláštní vzpomínku. Při zkoušce z filozofie došla řeč samo­zřejmě i na vztah hmoty a duše a já vyrukoval se svou vlastní teorií nesmrtelnosti duše, respektive o nesmrtelné energii. „Na celém světě a v celém vesmíru nenajdete nic, co by bylo hierarchicky podřízené a přitom ovládalo něco, co je mu hierarchicky nadřazené. A jestliže tedy lidský duch ovládá nesmrtelnou hmotu a nesmrtel­nou energii, musí být přinejmenším na stejné úrovni jako ony,“ řekl jsem profesorovi a jako jednoduchý příklad ovládání hmoty duchem jsem roztrhl papír a vypnul světlo. „Jestliže člověk vlastním mozkem a rozunem ovládá nesmrtelnou hmotu a nesmrtelnou energii, tak je jeho duše také nesmrtelná. Není v tom vlastně ani žádná filozofie, ale matematika a fyzika.“ Profesor se na mě chvíli díval, pak se usmál a povídá: „Nechtěl byste o tom udělat přednášku našemu profesorskému sboru?“ „Beze všeho,“ opáčil jsem. A když jsem měl už hotovou maturitu, skutečně došlo i na onu přednášku o nesmrtelnosti duše. Mimochodem - ani dalších šedesát let, které jsem prožil, jsem svůj názor nezměnil.

MYSLÍM, TEDY JSEM

Z RODINNÉHO ALBA

ÚRYVKY Z PŘEDNÁŠKY

Dr. Anděla jsem poznal ve Švýcarsku při mých krajanských aktivitách jako předsedu Světového sdružení bývalých československých politických vězňů v exilu. Mimochodem byl i zakladatelem Masyrykova fondu ve Švýcarsku. Andel MS venovani 050405Nikdy nezapomenu, jak jsem ho jednou vezl z oslav 28.října na české ambasádě v Bernu do Solothurnu, protože jsem nutně potřeboval jeden zákon. Přišli jsme do jeho pracovny, velká místnost plná jistě tisíců dokumentů a knih. Bez zaváhání, neomylně sáhl do police. Měl fenomenální paměť. Naposledy jsem se setkal s dr. Andělem v nemocnici na Vinohradech, už jen polehával, měl oteklé nohy…, ale stolek plný knih, tu svoji mi podepsal jako jednu z posledních… Najednou mi začal poprvé po letech tykat… Při odchodu mne poprosil, abych mu pustil Mozarta… Když projíždím Dobřívem poblíž Rokycan, pokloním se na hřbitově vždy jeho památce. Na jeho hrobu jsou i kameny z jeho druhého domova, švýcarského Solothurnu…

Kniha už je dávno rozebraná… Měla by být šířena jak mezi lidmi, tak na školách, jako kdysi „Babička“. Je o něčem jiném a daleko více potřebnějším!

Dr. Jaroslav Anděl dostal do vínku úžasnou inteligenci, velkou odvahu a nezlomitelný smysl pro čest. To vše v hojné míře dokázal uplatňovat přes všechny překážky, které mu život přinesl, doslova do posledního dechu. Zemřel v létě 2005, tři měsíce po svých stých narozeninách. Splnil tak svůj slib - dožít se sta let a napsat knihu…

Andel krest MOJE STOLETI 080405Po shlédnutí videí a přečtení knihy si člověk nutně položí otázku, zda take sám dělá něco proAndel krest Sinagl 080405 lepší svět. Většina z nás si musí upřímně odpovědět, že zoufale málo, ve srovnání se životem dr. Anděla. Bylo mu dáno a dával těm, co dáno nebylo. Snažme se každý dát druhým trochu z toho, co i nám bylo dáno. Potom můžeme doufat a věřit, že svět bude jednou lepší, tak jak si jej představoval a přál i Jaroslav Anděl.

Kdesi jsem četl, že prožít skutečný život je jako umělecké dílo. V tom případě byl JUDr. Jaroslav Anděl jedním z největších umělců života!

Svět potřebuje takové Anděly, zvláště v dnešní době. Snažme se občas pozvednout své zraky výše od běžných starostí a běžného života. Obohaťme světlem Betléma sebe, své blizké a své okolí. Potom nemůžeme být nikdy sami. Zapálením vánoční svíčky pro druhé osvětlujeme i svoji cestu.

Požehnané svátky Vánoc a nadějeplný Nový rok všem lidem dobré vůle.

 

Jan Šinágl, 24.12.2015

P.S.

Dvě fotografie výše jsou ze křtu knihy ze dne 8.4.2005.

* * *

Kdo skutečně vyhrál a stále je vítězem sametové revoluce?!

Příprava sametové revoluce dva a půl roku před jejím konáním

Tak zvaná sametová revoluce, která žádná revoluce nebyla

„Nepotop se, “ řekl mi táta....

* * *

Pokud neobživnou všechny okradené, umučené, popravené a zavražděné oběti komunistů mezi roky 1945 až 1989, potrestání zločinů komunistů se nedočkáme…

* * *

„Každý člověk se rodí s úkolem a svým způsobem života a jednáním ho naplňuje. Také já jsem dostal úkol. Jak jinak bych sám sobě mohl vysvětlit, že mi byl dán tak dlouhý a dramatický život?“

* * *

O svém angažmá za vznik právního systému v Č(S)R a stejná práva pro všechny její občany bez rozdílu: „Tím začal můj nový boj za právo a spravedlnost pro všechny lidí, postižené komunistickým násilím, bezprávím, terorem a právní zvůli.“

* * *

„Mne k tomu vedl jedině pocit bezpráví. Já jsem doktor práv a ještě dávno předtím, než jsem se stal doktorem práv Karlovy univerzity, jsem se zastával práva a spravedlnosti pro všechny.“

* * *

„Dokud nebudou potrestány komunistické zločiny, nebude tato republika demokratickým státem.“

* * *

„Naše soudy jsou tak nezávislé, že jsou nezávislé i na zákonech.“

* * *

“Bůh je nekonečná, gigantická síla, spojená s nekonečnou inteligencí.”

 

JUDr. Jaroslav Anděl

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.82 (11 Votes)
Share

Komentáře   

0 #9 Bergmann 2016-01-01 13:23
Cituji Aleš Přibyl:
Pane Bergmmane, protože nelze vůbec sledovat a věřit našim médiím tak jsem měl na počítači portál MSN.de od léta 2015. Ještě v září tam byly k článkům reakce čtenářů, ale pouze do okamžiku než začali kritizovat Merklovou. Taktéž ze styku s německými občany vidím realitu mezi lidmi a v mediích. záběry malých teroristů na straně jedné ale zapálené lágry na straně druhé nevidět. Tak to je podle Vás demokracie a vyvážené zpravodajství. Takhle nějak vypadá Pravda a Láska.

Když nic jiného, tak se na německých Talk-Show /Anne Will, Jauch, Maybritt Illner/ k výroku Angely Merkel diskutovalo.Já vím "Lúgenpresse". V té době nemohla vědět, že se na pochod vydá přes milión uprchlíků a to dodneška, každý den.
Konec konců viděla/vidí/ vše i jako dcera pastora z křesťanského hlediska /viz i novoroční projev/.Já jsem ale nemínil uprchlickou krizi, ale postoje všech německých medií v průběhu vývoje 70 let demokracie.
______________________________
-1 #8 Jan Šinagl 2015-12-31 21:13
-3 #7 Aleš Přibyl 2015-12-31 14:20
Navíc znal dobře český národ. Kdyby byli tisíce Andělů udělal by něco jiného. Bohužel mezi Čechy jsou pouze dva andělé, jeden Judr Anděl a druhý Šinagl, ten ovšem utekl před komunisty do ciziny a teď se vrátil aby nám všem co jsme tady zůstali předhazoval že jsme byli udavači a já nevím co ještě. Ptám se Vás proč jste se vrátil Vy hlásná troubo ? Ta fotka k Vám se ohromně hodí. P.S. Nenadávejte mi do komunistů, nikdy jsem nebyl.
0 #6 Aleš Přibyl 2015-12-31 14:11
Pane Bergmmane, protože nelze vůbec sledovat a věřit našim médiím tak jsem měl na počítači portál MSN.de od léta 2015. Ještě v září tam byly k článkům reakce čtenářů, ale pouze do okamžiku než začali kritizovat Merklovou. Taktéž ze styku s německými občany vidím realitu mezi lidmi a v mediích. záběry malých teroristů na straně jedné ale zapálené lágry na straně druhé nevidět. Tak to je podle Vás demokracie a vyvážené zpravodajství. Takhle nějak vypadá Pravda a Láska.
0 #5 Oldřich Musil 2015-12-27 16:15
K:Bergmann
Promiňte ale já jsem vám žádný E-mail neposílal.
Pokud jde o situaci v Polsku.Nevidím přesně do jeho vnitřních problémů,proto si kroky nynější jeho vlády netroufám zatím hodnotit.Na to je nynější polská vláda příliš krátce u moci.Každopádně chápu,že mnoho politiků a médií jak u nás tak i jinde musí znepokojovat skutečnost,že někde zvítězila ve volbách strana prosazující konzervativní hodnoty.Teď se totiž v Evropě razí liberalismus.Pr oto například onen francouzský časopis na jehož redakci spáchali Muslimové atentát vulgárním a nihilistickým způsobem znevažoval nejen Muslimské,ale i křesťanské náboženství.
Liberalismus ve svém konečném výsledku vede
k důsledkům toho,na čem zanikl starověký Řím.K relativismu,nih ilismu,rozbití rodiny,krutosti ,sobectví a morální zpustlosti.Stru čně řečeno k nerespektování desatera.
-2 #4 Bergmann 2015-12-27 14:02
K emailu pana Musila.Mezi mnou a polským Jurkem z Lodži, kterého znám 45 let, neuvěřitelné, jak ten čas utíká došlo k rozladění po tzv. "státním puči", který právě proběhl hlavně s jmenováním nových soudců. Jurek, jinak trvalého konzervativního myšlení Kaczynského převrat silně obhajuje a tvrdí, že jsou ldé na Západě falešně informováni vinou tisku, který je ze 75% v německých rukách,tak jako to donedávna bylo i u nás. Prý byli jen odstraněni nebo redukováni korupční soudci aj.,kteří se jen obohacovali.
Nevím.Ale dá se řící, že němečtí vlastníci by si osobně a přímo nedovolili cenzurovat a zasahovat do svobody názorů, jim jde jen o finanční zhodnocení investic.Konečn ě u nás už se všeho raději zbavili.Troufám si říci, že po 35 letech sledování německého tisku
jakýkoliv zásah do jejich medií /a to nejen ve Straussově aféře se Spieglem/ vyvolá naprostou odmítavou a nevídanou jednotnou reakci žurnalistů, ať jsou jakéhokoliv zabarvení či směrů. Náhubky neexistují.
+4 #3 Oldřich Musil 2015-12-25 20:50
Každopádně třeba v Polsku se bývalým Komunistům a fízlům aspoň nevyplácejí tučné důchody,jako u nás.Je to opravdu něco o národě jako takovém.
+1 #2 Jan Šinagl 2015-12-24 18:35
Jednalo se o S.O.S. Svaz občanské sebeobrany. Scéna na Hradě je v knize také popsána. Dr. Anděl se dostavil na Hrad 3x, 2x marně. Při třetí návštěvě došlo k onomu výroku. Postupně budu všechny zajímavá, důležitá, veřejnosti neznámá či zapomenutá fakta zveřejňovat, tedy i tuto část. Ve dvou osobnostech se střetly dva různé pohledy na řešení. Dr. Anděl má pravdu - msta není spravedlnost a spravedlnost není msta. Nepotrestané zlo se vždycky vymstí. Byl by skvělý president, ale takový lidé neměli šanci jak ze strany podpory většiny veřejnosti, tak i ze strany podpory mocenských struktur. Žádné masové demonstrace za obžalování odpovědných komunistů se nekonaly. Honeckera Němci odsoudit nesměli. Nepochybně si toho Havel musel být vědom, že je součástí daleko větší hry a udělal jen co mohl a co odpovídalo jeho naturelu. Navíc znal dobře český národ. Kdyby byli tisíce Andělů, potom by to bylo o něčem jiném.
+4 #1 Oldřich Musil 2015-12-24 11:33
Kdysi jsem četl rozhovor s tímto člověkem v jedněch pravicových novinách.Možná Český deník,nebo Denní telegraf,už si nevzpomenu.Oboj e noviny už každopádně dávno zanikly.Kandido val tenkrát do voleb za jakousi pravicovou stranu,jejíž název si už také nevzpomenu,prot ože samozřejmě neuspěla a zanikla.Vyprávě l v tom projevu o tom,jak navštívil presidenta Havla,přesvědčo val ho o tom že komunistické zločince je nutné postavit před soud a jak se na něho Havel poté rozkřikl,že se tady nebudou pořádat hony na Komunisty.Pan Anděl poté vysvětloval,že si pan president plete mstu se spravedlností.P rotože zlo musí být označeno jako zlo,jinak budeme nuceni si ho znovu zopakovat.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)