Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 28.04.2024 09:54
    Kdy odškodníme my vyhnané sudetské české Němce? Žili u nás ...

    Read more...

     
  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

SLK odpoved Trojan 170919

75.výročí SNP: Jeden z jeho největších hrdinů kpt. Josef Trojan, správce Baťových statků na Slovensku, stále zapomínán…

Presidentce Zuzaně Čaputové jsem 31.srpna zaslal návrh na vyznamenání  kpt. Josefa Trojana (hospodářského správce Baťových podniků na Slovensku) a doplnil na vyžádání 2. září. Dne 17.září 2019 byl náčelníkem VKPSR genmjr. Ing. Vladimírem Šimkom zamítnut. …

Cituji z článku Jana Gazdíka Hrdina slovenského povstání bojoval s nacisty v horách. Dostali ho až komunisté“:

… Kromě Slováka Viliama Žingora mezi nimi byli i další hrdinové Slovenského národního povstání, které padlo před 75 lety. Například Čech Josef Trojan. Velel brigádě "Pavel". Později však působil také jako hospodářský správce Baťových podniků na Slovensku.

"Velitelé československých partyzánských brigád nebo oddílů byli mimořádně silnými osobnostmi, které si nenechaly nic líbit a své názory říkaly nahlas," vysvětluje Eduard Stehlík, ředitel odboru pro veterány českého ministerstva obrany, proč tito lidé vadili vznikajícímu komunistickému režimu."Dnes to asi zní jako fráze, ale demokracii měli za natolik cennou hodnotu, že byli ochotni za ni znovu bojovat. Už tím byli pro komunisty smrtelně nebezpeční," dodává Stehlík.

…Historici oslovení redakcí Aktuálně.cz nabízejí i další motivy, proč partyzáni později končili ve vězení nebo umírali. Po druhé světové válce se k moci podle nich dostali často nevzdělaní lidé, kteří si udělali terč z každého, kdo jen trochu vyčníval. Například tím, že měl rovnou páteř.

Anebo jednoduše kvůli penězům. Majetek patřící Janu Antonínovi Baťovi, který na Slovensku prosperoval pod správou bývalého partyzánského velitele Josefa Trojana, byl obrovský.

… Selhání tváří v tvář německé armádě se však Žingorovi ani Trojanovi vytknout nedalo. Druhá Štefánikova brigáda, které Žingor velel, obstála například v tvrdých bojích u Strečna na přelomu srpna a září 1944. Před postupujícím wehrmachtem dokázala celý měsíc bránit i Rajeckou dolinu. Podobně v bojích obstála také Trojanova partyzánská brigáda "Pavel".

… Viliam Žingor i Josef Trojan byli obviněni z řady zločinů: mimo jiné z velezrady, špionáže či z vedení života v rozporu se socialistickou morálkou. Žingor byl oběšen 18. prosince 1950, Trojan ho následoval 29. prosince 1953.

… Viliam Žingor, Josef Trojan, Jozef Brunovský, Ladislav Nosák, Samuel Bibza, Michal Sečanský, Ladislav Kalina, Ernest Bielik, Josef Vogl. Jména těchto partyzánských velitelů či kamarádů dnes mnoha lidem nic neříkají. Byli popraveni nebo strávili desítky let ve vězení.

Komunistům se podle badatele Jaroslava Čvančary jedna věc povedla: téměř vymazali tyto dnes už rehabilitované hrdiny z vědomí národa.

…“Právě lidé jako Žingor nebo Trojan mohou být v současnosti příkladem, jak se chovat v krizových situacích. Nehleděli na osobní prospěch. Rozhodli se udělat něco pro většinu spoluobčanů, třebaže tím riskovali existenci a často i životy," uzavírá historik.

* * *

Kdo jiný by si měl zasloužit nejvyšší  ocenění než tito dva stateční muži? Ve vyspělé společnosti by ho už dávno obdrželi, vydávaly by se o nich knihy, točily filmy, znala by je mládež… Stále žijeme v postkomunistické společnosti, jejíž chování tomu odpovídá.

Jan Antonín Baťa byl včera oceněn nejvyšším státním vyznamenáním. Na druhé straně bylo naprosto trapné, abych jako Čech slyšel od prezidenta Zemana že "vše bylo dobré, aby mu byl konfiskován jeho majetek". To bylo vše…  Žádná omluva za trvající bezpráví, kdy potomkům Jana A. Bati nebyl vrácen žádný majetek ani kompenzace díky českým soudům, včetně ústavného, jehož předseda Pavel Rychetský byl také přítomen. Hanba by měla celou naší zemi fackovat…

Mimochodem všimli jste si jak předseda KSČM Vojtěch Filip při předání ocenění in memoriam vnukovi Jana A. Bati Johnu Nashovi netleskal? Třídní a lidská nenávist komunistů jde stále až za hrob. Na tom nic nezmění jedno písmenko navíc. Změnil se název, ale obsah zůstává stejný.

Nedivme se potom, že i VKPSR nedoporučila vyznamenat blízkého spolupracovníka Jana A. Bati a že ani na Slovensku nebyl žádný majetek potomkům rodiny Jana A. Bati vrácen, ani kompenzován. Naopak rozsudek soudce, který rozhodl v jejich prospěch, byl zrušen a soudce čelil kárnému řízení…

Presidentka Slovenska to nemá snadné. Věřím, že oba hrdiny jednou vyznamená nejvyšším slovenským státním vyznamenáním.

Slovensko se postupně zbavuje neblahého dědictví po komunistech. My jsme ještě nezačali. Je nejvyšší čas.

Ty tam jsou časy, kdy slavnostní ceremoniál na Pražském hradě budil obdiv, úctu a respekt. Dnes se stal účelovým instrumentem jednoho člověka, který určité hodnoty není schopen vnímat. Dokazuje nám to každý rok, kdy se ceremoniál stává stále větší fraškou s potěmkinovským nádechem, kdy jsou oceňováni výjimeční jedinci s nesrovnatelně daleko méně zvýznamnými. I proto je třeba ocenit postoj Petra Piťhy, který pozvání a vyznamenání  od prezidenta Miloše Zemana odmítl. Odpovídá malosti Hradu, že odmítavý dopis Petra Piťhy nezveřejnil. Nepochybuji, že byl slušný, respektující funkci presidenta, ale s jasným poselstvím ve jménu dobrých mravů a slušného vychování.

Václav Dolejší na seznam.cz vystihl průběh výstižně. Předávalo se i těm co se zasloužili o Miloše Zemana. Prezident varuje před nenávistí. Sám ji podporuje, aby z ní mohl profitovat…

Pečujeme o „těla, blahobyt, auta a chaty“, ne o ducha a naše duše. Následkem jsou potom tyto zcela nedůstojné ceremoniály reflektující skutečný stav společnosti. Je sice materiálně vyspělá, ale duchovně, mravně a morálně stále na počátku…

  

Jan Šinágl, 29.10.2019  

* * *

Ukázky z knihy Poznamenaný o Janu A.Baťovi – neuvěřitelné, zvláště ve srovnání s dneškem!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.20 (5 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)