Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Plaga zastita pionyr

KPV-ČR měla kdysi 50 000 členů a dostávala max. 8 milionů korun ročně. „Mládí vpřed“, ale komunisticky!

***

Peníze použili především na údržbu svého majetku a mzdy vedoucích.  Podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) nebyly  poskytovány transparentně a spravedlivě. Navíc NKÚ objevil v Bartos pionyrčerpání dotací Pionýra několik podvodů. Kverulantovým cílem je nejen rozkrýt problematické financování Pionýra, ale také prosadit nastavení jasných a transparentních pravidel na rozdělování peněz pro práci s dětmi.

Stát aktivity Pionýra velmi štědře podporuje. Na rok 2020 získali od Ministerstva školství dotaci ve výši 27,6 milionu korun.  Od roku 1998 do roku 2019 jsme pionýrům věnovali ze svých daní  586 milionů korun. Peníze použili především na údržbu svého majetku, mzdy vedoucích a také na střelecké a branné soutěže. Zejména Ministerstvo školství vyplácí Pionýru každoročně příspěvek v řádu desítek milionů korun. Některé jeho akce podporuje i Ministerstvo obrany.

 

Pozdrav soudruha poslance Grospiče k 17. listopadu!

Zatímco u Junáka, jehož rozpočet byl proti Pionýru ještě o 38 milionů korun vyšší, našli kontroloři jen jednu jedinou nesprávně vyúčtovanou položku za 20 326,- Kč, v čerpání dotací Pionýrem bylo nesrovnalostí hned několik, a to v celkové výši přes 470 000,- Kč. Pionýr chtěl proplatit stejnou stotisícovou fakturu dvakrát. Pionýr chtěl také proplatit vyúčtování energií podvodně navýšené skoro o půl milionu.

Zpráva NKÚ o dotacích na podporu práce s dětmi a mládeží konstatuje hned v 1. bodě, že: „Koncepce 2020 ani Programy státní podpory práce s dětmi a mládeží pro NNO nemají nastaveny žádné měřitelné cíle, indikátory nebo jakékoliv jiné ukazatele, které by umožnily vyhodnocení dopadů poskytovaných dotací či naplňování strategických cílů státní politiky v oblasti podpory volného času dětí a mládeže“. V bodě 2. pak NKÚ konstatuje, že „Výběr projektů k podpoře byl netransparentní a MŠMT při poskytování dotací porušovalo nastavená pravidla.“ A v bodě 3. NKÚ shrnuje svá zjištění takto: „Následná kontrola podpořených projektů nefungovala.“

V roce 2019 činily celkové příjmy Pionýra celkem 32,7 milionů korun. Z toho 27,4 milionů činily státní dotace. To je 84%. S trochou nadsázky lze tvrdit, že Pionýr je státní organizací.

Kverulant se důvodně domnívá, že po sametové revoluci zástupci Pionýra neváhali využít svého ekonomického vlivu a také sítě kontaktů k tomu, aby ovlivnili posuzování a bodování ostatních projektů, se kterými musí jejich organizace na Ministerstvu školství (MŠMT) v demokratické společnosti soutěžit. I proto Kverulant ministerstvo již v červnu 2020 oslovil se zákonným požadavkem, aby dostal kopie grantových žádostí a seznam členů komise, kteří o dotacích rozhodli. Ministerstvo si za „práci navíc“ naúčtovalo přes 3000 Kč a pak tyto Kverulantovi požadované informace stejně nedalo.

Kverulant je přesvědčený, že důvodem odmítnutí je to, že členem komise je i přímý zástupce Pionýra, a že dotace jsou poskytovány nikoliv na základě kvality grantových žádostí, ale že o všem rozhodují dávné známosti a následné protislužby. I proto proti neposkytnutí informací podal Kverulant na Ministerstvo školství na konci srpna 2020 stížnost ministrovi. Chtěl totiž věřit, že ministr školství Robert Plaga je od  zfixlovaného poskytování dotací Pionýrům tak daleko, že se svým podřízeným nedovolí pokračovat v zakrývání klientelistického rozhodování a nařídí zveřejnit žádosti o granty i jména posuzujících. Kverulant se mýlil. Ministr Plaga rozhodl, že Kverulant požadované informace dostat nemá. Jaké byly ministrovi pohnutky, ponecháme úvahám laskavého čtenáře. Jisté je, že Kverulant v listopadu 2020 podal proti rozhodnutí ministra žalobu.

V listopadu 2020 ministerstvo školství vypsalo další značně problematické grantové výzvy pro rok 2021. V první výzvě bude, stejně jako již mnoho let předtím, několika protěžovaným „NNO uznané pro práci s mládeží“ rozděleno 150 milionů korun. Mezi ně samozřejmě patří právě Pionýr. Další dvě výzvy jsou již finančně marginální. Druhá výzva má dotaci 19 milionů korun a třetí výzva 22 milionů korun. O tyto peníze však bude soutěžit na dvě stě subjektů.

Snaha Kverulanta o nová a transparentní pravidla pro rozdělování peněz pro práci s dětmi, respektive zvýšený zájem o financování Pionýra, se pochopitelně nelíbí předsedovi organizace Martinu Bělohlávkovi. Proto se koncem srpna 2020 sešel se členem Pirátů Michalem Mackem. Pirát Macek o schůzce v Cafe Chloese napsal„Řešili jsme (…) situaci kolem nařčení ze strany organizace Kverulant (údajné netransparentní rozdělování dotací na MŠMT) a možnost případného zprostředkování kontaktu na některého nebo některou z našich poslanců/poslankyň.“  Kverulant sice žasne nad dobou, ve které postkomunističtí pionýři hledají zastání u pirátů, ale velmi oceňuje pirátskou otevřenost, se kterou byl zveřejněn záznam z této schůzky. Kverulant si také klade otázku, zda předseda nežádal o zajištění „klidu na práci“ i ostatní politické strany, především soudruhy z KSČM.

Kverulant považuje snahu angažovat politika do zakrytí problematického financování postkomunistického pionýra za dobrou ilustraci bolševického způsobu uvažování a je upřímně zvědavý, jak se k „potřebám“ Pionýra postaví Piráti. Ale ať už se Piráti zachovají jakkoliv, Kverulant bude v boji za transparentní nakládání s veřejnými penězi a proti arogantním papalášům pokračovat dál.

Pokud nepatříte k těm, kteří se slzou v oku vzpomínají na svůj rudý šátek a slib věrnosti Komunistické straně Československa (mimochodem, některé pionýrské oddíly se rudých šátků nevzdaly dodnes!)

https://www.kverulant.org/cases/problematicke-financovani-pionyra-z-verejnych-prostredku/

* * *

Pionýr je druhým největším sdružením dětí a mládeže v České republice. V současnosti má přes 14 tisíc členů. K některé z aktivit Pionýra se podle jeho mluvčího Jakuba Kořínka aspoň jednou za rok připojuje dalších asi 35 až 40 tisíc dětí. V popularitě ho předstihl Skaut se více než 60 tisíci členy. Připomínám, že Skaut vyvíjí členskou činnost po celý rok, stejně jako Sokol!

Stále se divíte, že poslanci „demokratického“ parlamentu zvolili poslušně svým prvním místopředsedou předsedu KSČM, usvědčeného agenta StB Vojtěcha Filipa – celými 75% hlasů poslanců – ANONYMNĚ?!

Po Listopadu 89 měli političní vězni  50 000 členů, dnes už pouze kolem 1 000.  I KPV ČR „zkrotili“ pohrobci KSČ, podobně jako ÚSTR a jiné organizace. Postkomunistický Svaz bojovníků za svobodu pod vedením Jaroslava Vodičky, člena KSČ a Veřejné bezpečnosti, měl - v roce 2006 - 10 489 členů. dostává ročně 20 milionů korun! V roce 2013 obdržel Vodička od prezidenta Miloše Zemana "Medaili za zásluhy" v oblasti bezpečnosti státu a občanů…

Podobně je „státní organizací“ FOD, resp. Klokánek, pod vedením JUDr. Marie Vodičkové. V roce 2014 obdržela od prezidenta Miloše Zemana „Medaili za zásluhy“. Nepřekvapuje, že její životopis je tak strohý, zejména z jejího působení za totality. Prezident právě předal šek na 1.500.000,-Kč Klokánkovi.

Nedávno jsem obdržel v podstatě menší časopis od Klokánku, s uvedením dárců (od organizací a jednotlivců) s konkrétními finančními částkami od nejvyšších po nejnižší. Vedou organizace a firmy s mnohamilionovými částkami, nakonci jsou soukromí dárci uvedeni jmenovitě. Obdržela jej zřejmě každá domácnost od České pošty, předpokládám zdarma (za menší balíček na Slovensko zaplatíte u České pošty cca 260,-Kč, u Zásilkovny cca 3x méně!). Potom se nedivme, že menší organizace, které se také starají o děti, bojují o každou korunu podpory.

Je s podivem, že se nenajde ani jeden poslanec či senátor, který by na toto netransparentní rozdělování, resp. rozkrádání peněz, poukázal a podpořil změnu zákona, aby se peníze dostaly ke skutečně potřebným.

Své heslo: „My máme čas“, realizují komunisté a jejich pohrobci dokonale, stejně jako naplňují slova Jana Masaryka: „Komunismus je 10% ideologie a 90% taktiky.“ Kdo je zde za hlupáka, který to vše platí? Každý nechť si odpoví sám – a nese i následky své nečinnosti.

Snad se nebudou opět ptát děti rodičů: „Jak jste to mohli dopustit?! Ve SRN se ptaly za podpory politiků, médií a celé společnosti. Také tam žádné mládežnické organizace NSDAP - už od konce II. světové války v Evropě, nenaleznete.

Komunismus má na svědomí více obětí než nacismus. To se určitě, za státní peníze, dnešním pionýrům na jejich „schůzích“  nepřipomíná…

 

Jan Šinágl, 12.12.2020

* * *

Dějiny Česka: Spisek, který o minulosti lže stejně jako za komunistů

Rudé bratrstvo: Připravují Zeman, Klaus, Mynář a Nejedlý opakování roku 1948?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (3 Votes)
Share

Komentáře   

0 #3 Jan Šinagl 2020-12-17 10:11
Komunisté jako vždy falšují.

Zamezme ANONYMNÍMU hlasování v parlamentě. Jinak skrytí komunisté v pravicových stranách odhlasují Dukovany Rusům. Stalo se to již několikrát, kdy při anonymním tajném hlasování poslanci 75% ! dosadili předsedu KSČM Filipa do předsednictva sněmovny.

K.Mrzílek
-2 #2 Jan Šinagl 2020-12-13 10:46
"Sametem se dá krásně škrtit i dusit. A do sametu se koneckonců balily sťaté hlavy. Já nenavrhuji, aby se stínaly hlavy. Tady, ale jakoby nikdo nebyl vinen zradou, stavem této země. Lidé vidí bývalého tajemníka, jak si hoví dál, momentálně jako coby podnikatel. Jak chcete, aby vyrostla nová, lepší generace, když se každý může přesvědčit, že se vyplácí lumpárna a ne poctivost. Žádné přikázání není svaté, morálka je přežitek."

Karel Kryl
-2 #1 Jan Šinagl 2020-12-12 15:16
Plebejci.

Česká společnost vlivem soustavného utlačování komunistickým režimem ztratila zcela zájem a dokonce i pojem co jsou duchovní hodnoty. Morálka, charakter, odvaha, statečnost, čest je "cosi" co v této společnosti zmizelo. Zůstaly materiální hodnoty jako ve válce. Promiňte co chcete víc? Důležité je ať už jsme pod jakýmkoliv režimem hlavně že je co jíst, chodíme do práce, bereme plat a zábava je taky. Nějací legionáři hrdinové? Českoslovenští letci co hrdinně bojovali za záchranu Anglie? Komunisté je po návratu do vlasti stejně degradovali a věznili. Kdyby tam bývali nešli měli klid jako my tady. Statečnost? Podívejte co válka stála životů ruské, polské, anglosaské občany. My jsme byli ochráněni a ve srovnání s nimi se nám tolik nestalo a na svém území jsme nemuseli bojovat.

Nebo Bělorusové. Pořád a pořád se bouří, nedají pokoj. Copak za Lukašenka neměli co jíst? A že se nechce vzdát své pozice diktátora? V Rusku si taky president zajistil vládnutí na dlouhou dobu dopředu. Kdo se nebouří, má klid jako za prvního i druhého protektorátu.

K.Mrzílek

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)