Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

so dub 27 @13:00 - 06:00PM
Kublov: Po stopách J. L. Zvonaře
út dub 30 @09:00 -
KS Zlín: Kauza Slopné - rozsudek?
út dub 30 @13:15 -
OS Praha 2: Robert Tempel - odškodné
so kvě 11 @08:00 -
Točník: III. ročník Memoriálu Josefa Váni st.
so kvě 11 @18:00 -
KONCERT MARIE BURMAKY V PRAZE

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Článek  paní Khadijy Mohsen-Finan (politoložka, pedagožka na Pařížské univerzitě 1, spolupracovnice výzkumného týmu v laboratoři Sirice (identita, mezinárodní vztahy a civilizace v Evropě) a marockého novináře Aboubakr Jamai (ředitel programu mezinárodních vztahů na American University Institute (IAU College) v Aix-en-Provence, založil a řídil marocké týdeníky Le Journal Le Semaineaire a Assahifa Al Ousbouiya) nazvaný Marocká diplomatická ofenzíva proti Německu.

Otevřením krize s Německem se marocká diplomacie zaměřuje na jednu z hlavních zemi Evropské unie, SRN -  důležitého ekonomického partnera, který však má svou vizi týkající se konfliktu v Západní Sahaře. Mezinárodní vztahy> Khadija Mohsen-Finan> Aboubakr Jamai> 24. března 2021

Dne 2.března zaslal marocký ministr zahraničních věcí Nasser Bourita prohlášení předsedovi vlády, ve kterém uvedl, že kvůli „hlubokým nedorozuměním se Spolkovou republikou Německo musí ministerská oddělení a orgány pozastavit veškeré kontakty, interakce nebo kooperativní akce“. Tato neobvyklá pozice odráží rozsah sporů, které se v průběhu let mezi oběma zeměmi vyvinuly, a to především ohledně otázky Západní Sahary.

Ve své zprávě z března 2021[Réengager des efforts internationaux au Sahara occidental, Briefing no. 2, 11 mars 2021.] [Opětovné zapojení mezinárodního úsilí v Západní Sahaře, briefing č. 2, 11. března 2021.] věnované konfliktu v Západní Sahaře, Mezinárodní krizová skupina odhaluje, že Maroko vydalo podmínky pro jmenování zvláštního vyslance generálního tajemníka OSN, který by nahradil Horsta Köhlera, který rezignoval v květnu 2019. Již během funkčního období bývalého německého prezidenta bylo obtížné „čelit Berlínu“ a Rabat nechtěl nadále zvláštního vyslance z Německa. Maročtí diplomaté byli také rozčarováni, když SRN odmítla následovat Spojené státy v otázce Sahary poté, co americký prezident Donald Trump 11. prosince 2020 oznámil uznání svrchovanosti Maroka nad Západní Saharou.

 O několik dní později Němci znovu potvrdili své odhodlání „dosáhnout spravedlivého, trvalého a oboustranně přijatelného řešení v rámci mediace OSN“, a o týden později požádali o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN pro diskusi o této záležitosti. Komuniké německého zástupce při OSN Christoph Heusgena na konci tohoto mimořádného setkání znovu potvrzuje ústřední postavení procesu OSN na rozdíl od americké iniciativy. Dokonce jde ještě dále a připomíná selhání procesu referenda z poč.90. let. Transfery marockých osadníků do Západní Sahary vnímá jako marockou podporu své voličské základny.

Německo sice viní Maroko z neúspěchu referenda, nadále s ním ale udržuje velmi aktivní spolupráci, označuje ho za nejlepšího spojence v regionu, přátelskou zemi.. Důkazem solidarity a štědrosti SRN je deblokace vysoké finanční podpory pro Maroko 2. prosince 2020 - pouze 20 dní před zveřejněním výše uvedené tiskové zprávy. Z částky 1,387 miliard eur bylo 202,6 milionů eur poskytnuto ve formě darů a zbytek v podobě dotovaných půjček na podporu reforem marockého finančního systému a pro boj proti Covid-19.

Americká nejednoznačnost a evropská neochota

Pokud bylo napětí mezi oběma zeměmi již na konci roku 2020 vysoké, proč marocké orgány čekaly více než dva měsíce, aby zablokovaly vztahy s německou ambasádou v Rabatu? Možná kvůli otevřenému dopisu zaslanému prezidentu Joe Bidenovi 17. února 2021 od 27 senátorů USA vedených republikánem Jamesem Inhofem a demokratem Patrickem Leahym? Ti vyzvali prezidenta k přehodnocení rozhodnutí Donalda Trumpa uznat suverenitu Maroka nad Západní Saharou.

Reakce mluvčího ministerstva zahraničí Neda Price 22. února nebyla jednoznačná - naznačovala možné distancování se od pozice Trumpova týmu po vyjádření podpory a spokojenosti Bidenovy administrativy z normalizace vztahů mezi Marokem a Izraelem a podpory USA procesu OSN k nalezení spravedlivého řešení a trvalého konfliktu. I když Bidenova vláda nezvrátila rozhodnutí Trumpovy vlády o Západní Sahaře, nevyhlašuje jej hlasitě a jasně. Pro Spojené státy zůstávají OSN a Mise OSN pro referendum v Západní Sahaře (Minurso) ústředními hráči v procesu řešení konfliktů. V polovině ledna 2021 byla zkouškou efektu Trumpovy iniciativy virtuální konference na podporu plánu autonomie Západní Sahary. Úspěch akce závisel na počtu zúčastněných zemí a především na jejich geostrategickém významu. Jedinou západní zemí, která se zúčastnila, byla Francie, i africká účast byla pod hranicí očekávání. Maroko svou aktivní hospodářskou politikou a opětovným členstvím v Africké unii v r. 2017 doufalo, že si získá země afrického kontinentu pro "svou saharskou politiku". Na lednové konferenci však chyběly Jihoafrická republika, Nigérie, Etiopie a dokonce i Keňa.

Pokud jde o autonomii Sahary, vede německá diplomacie mnohem jemnější projevy než jiné evropské země, které mají velmi dobré vztahy s Marokem. V rozhovoru z 12. ledna 2021 na YouTube 2 zdůrazňuje německý velvyslanec v Maroku Götz Schmidt-Bremme, že saharský konflikt „trvá příliš dlouho“ a že je nutné dosáhnout právního řešení, aby Berlín dokázal povzbudit a podporovat německé společnosti k investování na Sahaře, aniž by se vystavoval stížnostem podaným Frontou Polisario u Soudního dvora Evropské unie (SDEU). Diplomat opatrně vysvětluje, že fronta Polisario potřebuje také „něco získat“, a že řešení by mělo být přijato oběma stranami.

Plán autonomie ze strany Rabatu může představovat „realistické a praktické“ řešení, ale není bez chyb. Maroko si přeje, aby mezinárodní společenství přijalo zásadu autonomie jako jediné řešení konfliktu bez diskuse. Otázkou je ale uplatnění institucí vůči Saharistům. Přijali by narušování lidských práv, bezpečnostní aparát, který je podřízen pouze králi, a spravedlnost poskytovanou pouze ve jménu panovníka, jež není nezávislá na výkonné moci? 

Podkopaná bezpečnostní diplomacie

Maroko se obává, že aféry možného porušování lidských práv, které rozvinuli maročtí občané ve Francii a SRN, poškodí obraz jeho „bezpečnostní“ diplomacie. Prorežimní tisk zdůrazňuje pohled zpravodajských služeb, jejichž informace sdílené se spřátelenými zeměmi jsou velmi užitečné. Jedná se tedy o samotnou důvěryhodnost marockých zpravodajských služeb, a Rabat používá tisk i k tomu, aby určitým vyšetřováním dal politický charakter. Novinář Ignacio Cembrero ve své knize La España de Ala komentuje, jak marocké zpravodajské služby hlásily militany ze Sahrawi jako islamistické teroristy. Pokyn blokace Německa a jeho institucí v Maroku připomíná dřívější kroky vůči Francii a Španělsku. Otázkou je, jak „globální partnerství vnímá Německo.

A co ČR?

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa přijal velvyslankyní Marockého království Hanane Saadi koncem února 2021 právě na téma vývoje kolem marocké iniciativy na vyřešení konfliktu v oblasti Západní Sahary.

Marocká velvyslankyně Saadi prezentovala aktuality související s marockou iniciativou na vyřešení konfliktu v Západní Sahaře uznáním marocké suverenity nad tímto územím ze strany mezinárodního společenství a současným udělením široké autonomie regionu Západní Sahary v rámci Maroka.

Náměstek Tlapa velvyslankyni ujistil, že „česká strana nadále podporuje jednání pod patronací OSN“, přičemž „předmětem rozhovorů má být každý realistický a udržitelný plán založený na principech mezinárodního práva“.

Oslava svatku Zeleneho pochodu Pariz 2019 s novinarem A. BadraouiZdá se, že Západní Sahara je oblíbeným tématem nejen diplomatů, ale i žurnalistů. Ostatně jedním z hlavních státních svátků v Maroku je 6. listopadu výročí tzv. Zeleného pochodu, strategické masovéOslava svatku Zeleneho pochodu Pariz listopad 2019 s novinarem A.Badraoui demonstrace, která v r. 1975 donutila Španělsko (v té době v politické krizi) předat spornou autonomní poloměstskou provincii Španělská Sahara Maroku. Asi 350 000 Maročanů postupovalo několik kilometrů na území Západní Sahary, Maroko později získalo kontrolu nad většinou bývalé Španělské Sahary. Svátek "Zeleného pochodu" si připomínají i Maročané v zahraničí a hojně se jich zúčastní i novináři (v příloze fotografie z oslav Zeleného pochodu v Paříži 13.11.2019 - Al Molahid, Abderrahman Badraoui). Média se zajímají o Západní Saharu i v Čechách - Česká televize nedávno odvysílala pořad Objektiv o lovu chobotnic v Západní Sahaře:

Je to sporné území, jediné, které je na politické mapě světa vyšrafované. Z Evropy není až tak daleko - Západní Sahara. Pro Objektiv tam natáčel Jaroslav Jindra. S kamerou se vydal i s jedním místním rybářem na lov chobotnic, není to nic snadného jak za malou chvíli uvidíte, chtělo to velkou dávku odvahy. A policejním kontrolám po cestě na tento jih Maroka čeští novináři raději vůbec nepřiznali, že patří k médiím a hlásili se jako turisté. Proč toto území  zajímá tolik stran? Je to strategické vojenské území, místo odpočinku francouzských seniorů, v moři se zde loví ryby a mořské plody, ale také tu jsou roponosná ložiska a v poušti ložiska ledku a fosfátů. Nejde tedy jen o duny písku.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096911352-objektiv/4986-staty/1955-zapadni-sahara/

J.Š. 2.4.2021

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.60 (5 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)