Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 29.04.2024 08:32
    Hoří, má panenko! twitter.com/.../...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 14:51
    Dnes v OVM proběhla debata poslankyň Malé (Hnutí ANO) a ...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 09:54
    Kdy odškodníme my vyhnané sudetské české Němce? Žili u nás ...

    Read more...

     
  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

EU mzdy 2013Priemerná čistá mzda na Slovensku vlani dosiahla 665 EUR, vo Švajčiarsku presiahla 5 tisíc EUR ( 2013) - Němci nám dali šanci se ukázat, cituji: „Než někoho v „Česku přesvědčíte, je to pomalé.“ … „V Německu, kde naši technologii rovněž testujeme řekli: Postavte to, vyzkoušejte to, dostanete provizorní povolení, my to zkontrolujeme a potom to zlegalizujeme“. Oni to prostě nechtějí zabít v první minutě.“

O tom, že na Slovensku sú platy nižšie ako v západnej Európe, všetci dobre vieme. Aké výrazné sú však tieto rozdiely? Vďaka Štatistickému úradu EÚ [Eurostat] sa na príjmy v mnohých, nielen európskych, krajinách dokážeme pozrieť jednotnou optikou. Rozdiely v príjmoch obyvateľov jednotlivých krajín sú priepastné. Vyplýva z nich okrem iného aj to, že priemerne zarábajúci Švajčiar zarobí za mesiac toľko, čo priemerný Bulhar za 16 mesiacov. – Tolik článek z „Európske noviny“. Dovolím si doplnit o několik postřehů, protože většina lidí jen násobí plat a uvažuje v domácích cenách, což je hodně zavádějící.

Výše platu a hodnota dané měny, tedy i životní úroveň, je dána kvalitou práce, druhu výrobku, kvalitou vedení firmy atd. Na počátku této cesty je tradice, tzn. výchova a vzdělání. To vše u nás bylo komunisty narušeno či zcela zničeno. Proto nemůžeme očekávat za jakoukoliv poctivou práci občana u nás životní úroveň Západu. Tam podstatná část platu „padne“ na denní, kvalitní živobytí. Výhodou je samozřejmě pobyt s touto tvrdou měnou v méně vyspělých zemích.

Podstatný rozdíl, který je základem prosperity, tvoří „pravidla hry“. Čili plnit si své povinnosti, dodržovat zákony, aby poté vše ostatní mělo potřebnou hodnotu a kvalitu, určující životní úroveň. To je většině lidí na Západě jasné a děti se to učí už od mala. U nás, bohužel, samozřejmost dodržování zákonů, předpisů a nařízení, je stále pro většinu jen výzvou, jak to „obejít“. To už bylo před komunisty, kteří jen nabídli tomuto povahovému sklonu možnost „kultivace“ a plně ho pro sebe využili. Dodnes tento „mor“ omezuje, resp. brzdí budování vyspělé ekonomiky. O to větší úcta těm, co v jakékoliv době morálně a mravně obstáli. Jen takoví mohou vést společnost k prosperitě a být i potřebným, viditelným příkladem.

Proto jsem pro zavedení registračních pokladen, kterých na Západě není zapotřebí. Kalousek neustále útočí proti Babišovi. Měl by doložit všechen svůj majetek, zda ho získal z legálních příjmů a položit si otázku co pro tuto zemi pozitivního vykonal, kolik vytvořil pracovních příležitostí a kolik zaplatil na daních? Potom teprve má právo kritizovat ty, co pro zemi skutečně a prokazatelně něco vytvářejí a dělají. Samozřejmě, že je třeba pustit se do boje s velkokorupcí, která „pouští žilou“ státu nejvíce.

To bude určující pro další vývoj naší země – zda opět podlehne Východu, nebo se dá cestou západních hodnot a začne budovat hodnoty na mravním a morálním základě. Potřebujeme nové Bati. Mnoho jich zde po komunistické devastaci takřka všeho není, o to více si jich musíme vážit, že jsou. Věřím, že je jich ještě stále dost, aby si naše země udržela naději na blahobyt, prosperitu a život bez zadlužování.

Dobře, že naši politici reagovali na ruskou lež a propagandu, určenou především svému stále ovládanému obyvatelstvu, které nemá z velké většiny možnost získávat objektivní informace. Může být tak i nadále ovlivňováno a ovládáno. I prezident Zeman našel odvahu, nicméně ze státní lži udělal pouze novinářskou: "Takže ruská televize lže a žádný jiný komentář, než že je to novinářská lež, se k tomu říci nedá." Jakoby nevěděl, komu patří, kdo ovládá, komu a čemu slouží největší ruská televize.

Kauza předsedy FIFA Blattera nabírá nečekaný, ale očekávatelný, průběh. Jeho odstoupení z funkce lze vnímat jako nepřímé přiznání, ať už z titulu jeho odpovědnosti jako nejvyššího představitele FIFA, nebo tušení, že i on může být americkými či švýcarskými orgány brzy obžalován z podpory korupce či její podpory. Jak řekl jeden znalec scény ze Švýcarska: „Udělal by největší službu fotbalu, kdyby přiznal vlastní vinu“. USA mají nepochybně připravenu patřičnou „režii“. Je málo zemí, které jsou schopny řešit tu největší korupci tak, jako USA a Švýcarsko.

Vše začíná poctivou prací na všech úrovních, osobní odpovědností, příkladem a občanskou angažovaností, především na komunální úrovni. Bez dobrých mravů nelze trvale udržet blahobyt a budovat prosperitu.

 

Jan Šinágl, 3.6.2015

* * *

Aktualizováno:

Dobře, že Marcel Chládek odstoupil. Neschopný populista a mluvka. Jeho charakter nevylučuje, že se nemravného jednání vůči úřednicím MŠMT dopouštěl. Zažil jsem ho jednou osobně při oslavách 150.výročí narození Emila Kolbena v Čechově mlýně u Berounky, kam přišel jako senátor. Přišel, promluvil a odešel – a bylo to tak dobře, aby svojí přítomností památku Emila Kolbena neurážel. Dalším na řadě zřejmě bude ministr obchodu Jan Mládek, kvůli jeho proruským postojům, čerpání evropských dotací a zastaralé energetické koncepci. „Trojku“ by mohl doplnit další mluvka a populista ministr Jiří Dienstbier. Nebudou-li noví ministři konat, budou předčasné volby stále více pravděpodobnější. Ty by zřejmě vyhrálo Hnutí ANO. Pokud by bylo vítězství dostatečně na převzetí většinové vlády a Babiš premiérem, potom by se problémy země začaly konečně mnohem rychleji a efektivněji řešit. Dobře, že důvěra v Babiše u veřejnosti stoupá. Včera argumentoval v „Máte slovo“ o registračních pokladnách, skvěle. Jen měl ještě dodat, že na Západě nejsou RP nutné, protože sklony tamních podnikatelů k podvodům nejsou zdaleka tak rozšířené, jako je tomu u nás a vůbec na Východě, stále poznamenaného dědictvím totality. Jinak úroveň vystupování a chování odmítajících RP byla žalostná. Komentovala se sama. 

Dnes v LN ve článku Kateřiny Eliášové (str. 13) Němci nám dali šanci se ukázat, cituji: „Než někoho v „Česku přesvědčíte, je to pomalé.“ … „V Německu, kde naši technologii rovněž testujeme řekli: Postavte to, vyzkoušejte to, dostanete provizorní povolení, my to zkontrolujeme a potom to zlegalizujeme“. Oni to prostě nechtějí zabít v první minutě“. Už chápete proč tak válkou zničená země dosáhla takového blahobytu?! Pravda, Německu nevládli komunisté, ale nelze se také pořád na komunisty vymlouvat. Je to i o charakteru, poctivosti a kvalitně odvedené práci. J.Š.5.6.2015

* * *

Češi patří k největším uživatelům marihuany a extáze v Evropě

Lisabon - Češi patří k jedněm z největších uživatelů marihuany a extáze v Evropě. Čeští studenti pak statistiku s marihuanou zcela vedou: čtyřicet procent z nich s ní má zkušenost. Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA). V České republice je problematický také pervitin, jehož užívání v posledních letech výrazně roste. Z Česka se pervitin šíří do Německa a do Rakouska.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (4 Votes)
Share

Komentáře   

+4 #2 Deamon 2015-07-01 19:10
To jsou takové kidy .. jdu z toho blinkat :-D
-1 #1 Bergmann 2015-06-04 11:53
Ve Švýcarsku bylo ale všechno dražší, mnohe víc než taky v drahé Praze, nájmy
i za menší byt kolem 1.000 franků, jídlo,
restaurace atd., nemocenské pojištění např. zubař. Jen ten, kdo dostane švýcarský důchod a jde do Čech si může asi pískat.Zatímco v Německu je rád , když má po 35 letech zaměstnání ve státní službě základní důchod 1.000 eur je často ve Švýcarsku za kratší dobu i
práci třeba na půl úvazku i 3.700 Sfr.
měsíčně. Ale každý měl možnost, naučit se
obtížné švícrdítč nebo zůstat raději u hochdeutsch, jak se to zkrátka vezme.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)