Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 29.04.2024 08:32
    Hoří, má panenko! twitter.com/.../...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 14:51
    Dnes v OVM proběhla debata poslankyň Malé (Hnutí ANO) a ...

    Read more...

     
  • 28.04.2024 09:54
    Kdy odškodníme my vyhnané sudetské české Němce? Žili u nás ...

    Read more...

     
  • 26.04.2024 18:27
    Liché a laciné gesto Ad LN 24.4.2024: Wintonova vnoučata ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

V Rakousku, Francii, SRN a dalších zemích jsou obchody v neděli zavřeny. U nás je problém alespoň v den státního svátku zakázat prodej. Prý by se ohrozilo svobodné podnikání, zisk, platy zaměstnanců, zaměstnanost a další hloupé argumenty, které zaznívají z úst politiků či ministrů. Tyto argumenty neobstojí. Když bude v neděli zavřeno, tak si přece nakoupím v sobotu či jindy. Hlavní argument pro zavření obchodů je rodina a záchrana přirozenosti lidských vztahů. Je nenormální vidět v neděli supermarkety plné rodičů s dětmi a dalších lidí, kterým supermarkety vyplňují volný čas a znehodnocují tak jejich kvalitu života – o tom, že už to ani netuší, nemluvě. Tak jsme si navykli na život v supermarketech, že už nás mohou provozovatelé nazývat tím nejlepším „zbožím“, jaké si jen mohou přát. Nikdy nedojde, vlastně vždy dojde. Ty tam jsou doby, kdy se neděle skutečně světila, navštěvovali se rodiny, příbuzní, přátelé.

Zajeďte si např. na rakouský venkov v neděli, ten klid, mnoho místních v krojích, včetně dětí, nádherná atmosféra klidu, pohody, přátelskosti. Jdou na mši do krásně vyzdobeného kostela a poté tráví čas procházkou s přáteli, muzicírováním a posezením v kavárně, cukrárně či restauracích, které atmosféru dne doplní. Obchodní řetězce by prodávaly i 10 dnů, kdyby je týden měl. Jakoby se pro většinu z nás stalo nakupování a konzum hlavním smyslem života?

Doufejme, že zákon o zákazu prodeje o státních svátcích bude Sněmovnou schválen a v příštích letech rozšířen na každou neděli, nechceme-li se chovat jako vždy vítaná „potrava“ nikdy nemajících dost obchodních řetězců. Co to potom vypovídá o kulturní a jiné úrovni národa snad ještě chápe dost z nás, aby se tento nezdravý, nepřirozený a nenormální trend dal ještě včas zastavit.

 

Jan Šinágl, 20.10.2015      

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.15 (13 Votes)
Share

Komentáře   

-3 #10 Nelžu 2018-06-28 11:47
Souhlasím s tím, že brzy nás čeká ještě další zavírání obchodů a souhlasím s tím, že se prostě odcizujeme a to je dáno dobou. Ale protože podnikám, moc mi není příjemné omezování svobody podnikání. Vždy je to něco za něco, ale tohle se mi zdá zbytečné. Ale v okolních státech je to prostě tak, jak to je. Zvykneme si.
0 #9 Oldřich Musil 2015-11-04 21:17
Cituji Klifa:
Proboha proč dělat další zbytečný a hloupý zákon. To se bude hlídat, pokutovat? Bude to platit pro všechny? Pro židy budeme zavírat v sobotu, pro islamisty v pátek? V neděli se povinně budeme procházet a popíjet víno, nebo jen pivo a bude na to další idiotský zákon? Kdo vám brání už teď chodit v neděli na výlety, jak to vylepší další zákon? Blbých zákonů už máme habaděj a slouží jen k buzeraci normálních lidí. Ti nahoře a ti dole na zákony stejně kašlou.

Vážený Klifo.
O blbosti bych na vašem místě raději pomlčel,soudě podle toho co jste tu právě napsal.
-1 #8 Klifa 2015-11-03 17:54
Proboha proč dělat další zbytečný a hloupý zákon. To se bude hlídat, pokutovat? Bude to platit pro všechny? Pro židy budeme zavírat v sobotu, pro islamisty v pátek? V neděli se povinně budeme procházet a popíjet víno, nebo jen pivo a bude na to další idiotský zákon? Kdo vám brání už teď chodit v neděli na výlety, jak to vylepší další zákon? Blbých zákonů už máme habaděj a slouží jen k buzeraci normálních lidí. Ti nahoře a ti dole na zákony stejně kašlou.
+2 #7 Bergmann 2015-11-03 12:46
Snad bychom - stejně jako v Německu /kde to ovšem platí pro každou neděli/ měli
skutečně dát o státních svátcích apod.
obchodům volno, nic se nestane, každý má možnost nakoupit v jiné dny a do pozdějšího večera. Nebylo by lepší a nemusím být katolík v neděli v klidu rozjímat, procházet se, dát si někde pivo či víno,vzít děti nebo sebe na výety do přírody a na památky než šíleně
a nenažraně pobíhat o nedělích a svátcích mezi vuřty a pomazánkami či svetry?
-1 #6 Vera 2015-11-01 17:02
Jen ať zavřou ve svátky i v neděli... Nejspíš se to netýká malých butiku v obchodních centrech a to by mělo...Lidí chodí do obchodních center jen na procházky...to můžou i v parku a kvůli nim tam musí trávit celé dny prodavačky, které by raději šli právě do toho parku s rodinou. Když by nikdo neměl nařizovat podnikatelům zavření taky by zaměstnancům nikdo neměl nařizovat být ve svátek v práci a pokud argumentujete tím, že tu práci nemusí dělat je to hloupost...někd o nemá na výběr.
-3 #5 Oldřich Musil 2015-10-28 18:00
Cituji Klifa:
Pane Šinágl, já si vás jinak vážím, ale tady jste vedle. Jestli chcete parlamentem lidi napravovat a vychovávat, začněte zákazem alkoholu a cigaret. Uvidíme jak uspějete. V USA to dobře nedopadlo. Taky to zkoušely různé církve, ale zákazy ani inkvizice nic nesvedly. ;o)

Pletete hrušky s jabkama.Ano prrohibice v USA byla nesmysl už proto,že např. i víno je Boží dar,které pil Ježíš při poslední večeři.Existuje však také páté Boží přikázání NEZABIJEŠ.A dovolit zaměstnavatelům aby nutili zaměstnance i v neděli pracovat,sdírat z nich kůži,to je opravdu vražedné.
+3 #4 Klifa 2015-10-28 12:41
Pane Šinágl, já si vás jinak vážím, ale tady jste vedle. Jestli chcete parlamentem lidi napravovat a vychovávat, začněte zákazem alkoholu a cigaret. Uvidíme jak uspějete. V USA to dobře nedopadlo. Taky to zkoušely různé církve, ale zákazy ani inkvizice nic nesvedly. ;o)
+4 #3 Jan Šinagl 2015-10-28 10:09
ČR má největší hustotu supermarketů na počet obyvatelstva v Evropě. Nic dobrého to o kultuře národa nevypovídá, když jsou supermarkety o víkendech masově zaplněny i rodiny s dětmi. Není to nic proti svobodě podnikání a člověka, ale proti závislosti. Alkoholik také sám od sebe nepřestane pít, když bude mít alkohol denně, bez zábran k dispozici. Malým dětem se musí ukázat hranice co se smí a nesmí. Bohužel ji potřebují dnes i mnozí dospělí, kteří se chovají jako malé, nezodpovědné děti. Je to důsledek zničení tradice, kultury, výchovy, vzdělání a absence potřebných vzorů totalitním systémem. Stále více rodin si už jinak volný víkend než v supermarketu neumí představit. Je to pro ně útěk ze všednosti a nudy, kdy už ani netuší, že jsou jiné cesty, levnější, zdravější, pro ducha i tělo. Nenormální chování se pro ně stalo normálním. Kam a k čemu to vede nemusím snad vysvětlovat. Na konci bude nenormální společnost, snadno ovladatelná ve svém zhloupnutí a nekulturnosti. Kdo jiný než stát má situaci změnit. Ostatně i prodavačky mají právo mít v neděli volno. Každá svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého. Vše musí mít své hranice, nechceme-li se poté divit ještě více než dnes.
-1 #2 Peca 2015-10-28 07:19
Já naopak doufám, že ten zákon schválen nebude. Nerozumím tomu, proč Vy na těchto stránkách na jedné straně bojujete za svobodu a na druhé straně ji chcete části obyvatel upírat. Ať se každý sám rozhodne. Zaměstnance nikdo nenutí jít o svátku do práce a zákazníky do hypermarketu.
-1 #1 Klifa 2015-10-27 07:41
Nesouhlasím!!!! Co je komu do toho, že jsou obchody otevřené, kdo nechce tam nemusí chodit. Poslanecká banda nemá nic lepšího na práci, než vymýšlet kraviny. Pane Šinágl, vám se divím, že takhle argumentujete. Že bych taky začal chodit v neděli v kroji do kostela, nebo snad do mešity? Hodláte mi to nařídit, když na to budete mít moc? ;o)

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)